Strănutarea inversă la câini: cauze și prim ajutor pentru un animal de companie

Proprietarii întâlnesc adesea tuse și scurgeri nazale mucoase la animalele de companie. De regulă, aceste simptome nu amenință nimic grav. Dar dacă câinele prezintă ceva neobișnuit, crescătorii preferă imediat să-și arate animalul de companie medicului veterinar. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când observă strănutul invers la câini..

Informatii generale

Așa-zisul mișcări respiratorii convulsive, când câinele, așa cum ar fi, „trage” un strănut care se repede afară. Desigur, nu se întâmplă așa ceva, iar animalul în acest moment nici măcar nu încearcă să strănute. Fenomenul este văzut mai ales la câinii de rasă mică, datorită dimensiunii mici a traheei lor. Rasele brahicefalice, cum ar fi carlige și buldogi, au, de asemenea, un palat moale alungit, ceea ce face ca o porțiune a palatului să fie aspirată în trahee în timpul inhalării normale. Această circumstanță determină apariția mișcărilor respiratorii convulsive. Interesant este că la pisici, care aparțin și raselor brahicefalice, acest fenomen este extrem de rar (dar totuși este posibil).

De unde știi dacă vezi sindromul de strănut invers la câini? E simplu. În timpul strănutului normal, aerul este împins zgomotos prin căile nazale și gură. Când strănutați înapoi, acesta este tras înapoi cu același zgomot.. Pentru a fi sincer, acest fenomen seamănă mai mult cu un câine care se sufocă la ceva și încearcă cu încăpățânare să împingă un corp străin din căile respiratorii. Încă o dată, observăm că pentru unele rase (buldogi și carlini, așa cum am menționat mai sus), acest lucru este mai mult sau mai puțin normal. Dacă câinele tău mormăie un minut sau două, încercând să „strănute invers”, nu este nimic în neregulă cu asta. Principalul lucru nu este să începeți să vă panicați..

În general, artsunetul care însoțește un strănut invers este foarte similar cu începutul astmatic „Sechestru”. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că proprietarii animalului caută urgent să-l arate unui specialist. Poziția corpului câinelui în momentul „strănutului” este destul de caracteristică: se sprijină pe labele din față, în timp ce spatele se îndoaie. Când câinele „mormăiește” în timpul unui atac, este clar vizibil cât de mult se tensionează și se contractă mușchii pectorali și abdominali. Apropo, poziția ciudată a animalului este un alt motiv pentru viteza cu care proprietarii îngrijorați o aduc medicului veterinar pentru examinare..

Episoadele de strănut invers pot dura de la câteva secunde la câteva minute. Imediat după atac, câinele se comportă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, nu arată nicio anxietate. De fapt, acesta este un semn diferențial bun care vă permite să deosebiți această tulburare de ceva mai grav (corp străin în căile respiratorii sau astm). În cazuri destul de rare, patologia se datorează migrației larvele de viermi. Este destul de simplu să bănuiți această opțiune - în astfel de situații, strănutul invers se observă aproape exclusiv noaptea, în timpul activării paraziților.

Principalii factori predispozanți și ajută animalul

Strănutarea inversă (de obicei) cauzată de crampe în gât și palatul moale. Spasmul este cauzat de iritații în zona gâtului, gâtului sau laringelui. Cele mai frecvente motive sunt anxietatea, situațiile stresante, un guler strâns sau un ham selectat incorect, unele substanțe iritante din mediul extern (produse chimice de uz casnic, produse cosmetice, polen). În alte cazuri, chiar și o scădere bruscă a temperaturii poate provoca strănutul înapoi. În situații foarte rare, fenomenul se datorează prezenței unui fel de infecție respiratorie sau a unei boli parazitare.

Proprietari Boston Terriers, apropo, ei cred că reprezentanții acestei rase sunt cei mai predispuși la strănut. Dacă acest lucru este adevărat sau nu este neclar - nu au fost efectuate studii clinice formale cu privire la această problemă. Un lucru este sigur - strănutul înapoi rareori necesită tratament. În general, nu există nicio problemă. Atacul s-a încheiat - câinele este din nou sănătos și vesel. Și aceasta nu este o apariție externă - nimic nu-i amenință sănătatea (cel mai probabil)..

Principala problemă, în mod ciudat, nu este starea animalului - proprietarul acestuia ar trebui să rămână calm în timpul unui atac, pentru a nu irita câinele. Dacă alergi în jurul animalului tău de panică, acest lucru nu va aduce liniște sufletească acestuia și nu te va salva de la strănut. Dacă simți nevoia să faci ceva pentru câinele tău, poți încerca masează-i gâtul pentru a opri spasmul. De asemenea, puteți încerca să înfundați nasul animalului timp de câteva secunde. Acest lucru îl va face să înghită. Mișcările reflexe de înghițire în cele mai multe cazuri sunt capabile să întrerupă strănutul incipient.

Dacă nu se termină repede și câinele tău începe să simtă anxietate vizibilă, poți încerca să-ți pui mâna în gură și să apeși cu degetele puternic pe rădăcina limbii. Acest lucru va determina câinele să deschidă gura mai larg, ceea ce favorizează un schimb de gaze mai eficient. Dar, sincer, astfel de acțiuni nu sunt necesare în 99% din cazuri. Mai mult, cu mișcări inepte și agitate, nu puteți decât să agitați mai mult câinele sau să vă răniți. Prin urmare, aș dori să îi avertizez imediat pe proprietarii de câini „strănutați înapoi” - sarcina dvs. nu este să oferiți ajutor semi-mitic animalului (cel mai probabil, nu are deloc nevoie de el). Trebuie să înțelegeți când și după ce câinele are o „criză”.

În special, nu este neobișnuit ca câinele să sufle și să cedeze spasme dacă este brusc speriat sau trezit. În astfel de cazuri, trebuie doar să încercați să nu deranjați, inutil, câinele. Dacă aveți copii, este recomandabil să oferiți animalului de companie un fel de colț retras în care să se relaxeze fără interferențe. Dacă în acest moment nu speriați animalul cu sunete puternice și încercați să-l treziți brusc, nu va avea loc un atac. Pe scurt, încercați să aflați ce anume declanșează episoadele de strănut invers. După ce ați găsit un factor negativ, izolați-vă (dacă este posibil) animalul de companie de acțiunea sa. Nu este posibil să fie necesar niciun alt tratament.

Când să vă vizitați medicul veterinar?

Dacă animalul tău strănută din nou într-o problemă cronică, sau episoadele devin mai frecvente sau mai lungi, poate fi util să faceți o întâlnire cu un medic veterinar experimentat. Este imperativ să se excludă orice probabilitate a unui corp străin în căile respiratorii, inclusiv neoplasmele de cancer sau polipii. Există posibilitatea ca simptome similare cu cele descrise mai sus să fie cauzate de prăbușirea traheei, apar cu infecțioase traheobronșită sau alte infecții respiratorii.

Cu toate acestea, ultimele două cazuri sunt destul de ușor de ghicit pe cont propriu - strănutul obișnuit, fiziologic invers nu este niciodată însoțit de o creștere a totalului temperatura corpului, iar apetitul animalului de companie în astfel de cazuri este în regulă. În consecință, cu orice infecție virală sau bacteriană, orice crescător poate observa sănătatea slabă a câinelui..

Apropo! Nu uitați că locuiți într-o lume de înaltă tehnologie - atunci când animalul dvs. de companie face din nou un strănut invers, încercați să surprindeți acest moment pe video: este bine că orice telefon are acum o cameră. Poate că raportul dvs. video îl va ajuta pe specialist să înțeleagă exact ce se întâmplă cu animalul dvs. de companie și ce să facă în acest caz.

Dacă animalul dvs. de companie, pe lângă atacurile constante de strănut invers, are scurgeri sângeroase sau gălbui din nas sau observați alte nuanțe care indică prezența bolilor respiratorii, nu este necesar să aranjați filmarea - duceți animalul la clinica veterinară cât mai curând posibil.

Dacă se observă strănutul invers pentru un animal de companie sau un cățeluș tânăr, acest lucru trebuie făcut, deoarece astfel de semne clinice indică adesea astm bronșic incipient.

Dar am dori să subliniem încă o dată că în majoritatea cazurilor, nu există nimic teribil în spatele episoadelor de strănut invers - acesta este un fenomen destul de fiziologic pentru câini. Doar în acele cazuri când îi dau câinelui anxietate reală sau când vedeți că doare în timpul atacurilor, ar trebui să vizitați medicul veterinar fără a amâna acest eveniment până mai târziu.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Strănutarea inversă la câini: cauze și prim ajutor pentru un animal de companie