De ce își mușcă ghearele un câine: motive psihologice și fizice

Animalele de companie seamănă foarte mult cu proprietarii, cel puțin experimentează și bucurie, disconfort, durere sau plictiseală. Dacă câinele își mestecă ghearele, proprietarul ar trebui să arunce o privire mai atentă asupra comportamentului său, poate că există o imagine mai mare în spatele ciudatului obicei. Animalul de companie poate fi bolnav sau singur.

Primul motiv care trebuie exclus este fracturi și crăpături ale ghearelor. Examinați cu atenție fiecare deget de la picioarele din față. Unelor tetrapode le place să sape, pot da peste rădăcini sau resturi solide îngropate în pământ. Când câinele sapă, el se simte bine și poate să nu simtă disconfort imediat. Dacă câinele își mușcă unghiile după plimbare, faceți următoarele:

  • Spălați labele cu apă la temperatura camerei - murdăria care aderă la unghii poate irita câinele.
  • Asigurați-vă că lungimea ghearelor este acceptabilă - la majoritatea raselor, este normal ca ghearele să nu ajungă la suprafața podelei atunci când câinele stă în picioare.
  • Asigurați-vă că nu există fisuri sau bavuri pe gheare - stratul superior al ghearelor este înlocuit periodic în mod natural. Dacă stratul cornos a început deja să se schimbe, dar încă nu s-a îndepărtat complet de gheară, după săpat sau mers, se pot forma bavuri care se agață și pot interfera cu câinele.
  • Asigurați-vă că vârful degetelor nu are tăieturi, așchii, zgârieturi, arsuri (din zăpadă sau asfalt fierbinte) și calusuri.

Ce se întâmplă dacă găsiți unul dintre semnele de mai sus? Dacă câinele te ascultă, poți corecta singur disconfortul. Doar un avertisment. Se crede că ghearele sparte și crăpate se vor vindeca / cad de la sine și o astfel de situație nu are nevoie de intervenție. Într-adevăr, vor cădea mai devreme sau mai târziu, dar rețineți că dacă fisura trece prin canalul ghearelor, sângerarea se va deschide dacă se sparge, iar câinele va fi rănit..

Important! O fisură sau un cui deja rupt este o ușă deschisă pentru infecție și orice proces inflamator (în special cele care afectează labele) durează mult timp să se vindece și să aducă mult disconfort.

Prevenirea bolilor și a leziunilor ghearelor

Orice boală este mai ușor de prevenit decât de vindecat. Oricât de clișeu ar fi această frază, este întotdeauna adevărată. Există o serie de reguli care au fost dezvoltate prin experiența păstrării câinilor. Aceste reguli sunt fezabile și convenabile pentru orice proprietar de câine. Obișnuindu-vă cățelușul cu o anumită rutină și proceduri zilnice, puteți simplifica foarte mult îngrijirea sănătății animalului dvs. de companie. Deci, fiecare patruped are nevoie de îngrijire, dar trebuie să o faci corect:

  • Tăierea gheare relevant pentru toți câinii, chiar și cu plimbări și antrenamente active. De îndată ce ghearele au început să ajungă la pământ, acestea trebuie scurtate cu un tăietor de gheare de ghilotină. Procedura se efectuează luând în considerare structura individuală a ghearelor câinelui și, dacă nu aveți experiență, este mai bine să consultați un medic veterinar. Pentru a simplifica procedura, câinelui i se învață comanda „Dă o labă”.
  • Spălați labele numai în apă rece (sau la temperatura camerei) - încearcă să speli labele cățelușului tău după fiecare plimbare, chiar dacă afară nu este murdar. O alternativă este să ștergeți labele cu un prosop umed. Mulți câini neantrenați devin foarte nervoși în timpul acestei proceduri, mai ales când începeți să îndepărtați murdăria de pe picioarele din spate..
  • Pantofi - relevanți pentru rasele care nu sunt de serviciu și câinii cu pielea delicată. Zăpada, nisipul și sarea de pe gheare și tampoane vor provoca arsuri chimice.
  • Inspecție zilnică și, dacă este necesar, hidratarea tampoanelor și a unghiilor pe vreme caldă - la temperaturi ridicate, câinele poate prezenta o deshidratare ușoară, care afectează starea hainei, pielea labelor și a unghiilor. Vaselina simplă sau altă cremă neutră va înmuia straturile de suprafață ale pielii / unghiilor și va reduce riscul de fisurare.

Important! Hrănirea echilibrată este un factor cheie în sănătatea unghiilor câinelui.

Stres

Puii sunt foarte activi și au nevoie de mișcare. Câinii mai în vârstă sunt mai echilibrați, dar și ei plictisiți. Dacă animalul de companie nu primește suficientă atenție, nu are jucării sau rareori se plimbă, el poate dezvolta sindrom compulsiv (tulburare mentală, nevroză obsesivă).

După ce a început să roiască ghearele din plictiseală, bebelușul adult revine la această activitate pentru orice stres, frică sau anxietate. De obicei, de îndată ce stăpânul câinelui pleacă la serviciu, ea merge să mănânce și să se culce. Cvadrupedele cu tulburare compulsivă se îngrijorează foarte mult atunci când sunt singuri, le roade, le mestecă sau le ling labele.

Pe lângă problemele mentale evidente, tulburarea duce la afecțiuni fiziologice destul de vizibile. Ghearele roase, degetele învinețite și durerea cauzată de traume duc la scăderea concentrației, slabă ascultare sau lipsa dorinței de a merge. Câinele nu trebuie să-și taie în mod intenționat labele cu dinții, să nu muște prin tampoane sau să scoată o gheară. În acest caz, durerea nu este principala problemă. Rănile deschise pe labe sunt aproape întotdeauna infectate..

Granulom lins - o afecțiune care se găsește cel mai adesea pe picioarele din față. Leziunea afectată pare puțin roșiatică, dar se transformă destul de repede într-o rană deschisă și extinsă. Continuând să lingă laba, câinele provoacă moartea țesutului muscular până când osul se deschide. Când se tratează granuloamele, tetrapodul primește tratament local și sedative..

Notă! Orice afecțiuni psihologice necesită măsuri de tratament cuprinzătoare. Indiferent de modul în care vindecați rănile, situația nu se va schimba în timp ce câinele este stresat..

Infecții, infecții fungice și alte afecțiuni

Când ceva doare sau provoacă disconfort, există o singură dorință - să-l oprești prin orice mijloace. O persoană bea pastile sau merge la medic, un câine linge sau roade un loc „cauzal”.

Alergie provoacă mâncărime pe zonele moi ale pielii, inclusiv între degete. Deoarece câinele nu își poate zgâria laba cu cealaltă labă, își folosește dinții. De obicei, o mâncărime cu patru picioare foarte puternică și adesea, clarificând clar că este îngrijorat de un anumit loc.

Notă! Un câine își poate mușca în mod deliberat ghearele cu un deficit puternic de vitamine.

Leziune infecțioasă - la o plimbare, animalul de companie poate conduce o aschie și se poate comporta absolut normal timp de câteva zile. Este posibil ca procesul de infecție să nu mai apară câteva zile, într-un moment în care câinele se confruntă deja cu disconfort. În acest caz, animalul de companie își va linge labele și ghearele, încercând să calmeze durerea. Umflături evidente, supurație, abces - acestea sunt deja consecințe.

Notă! După mers, lame de iarbă, ramuri mici sau zăpadă rulantă se pot bloca în lână între degete și câinele va roade un obiect străin.

Infecția fungică - duce la boli ale ghearelor, stratificarea lor și mâncărime severă în zona afectată. Ghearele afectate își schimbă culoarea (luminează), uneori apare un miros dulce din ele.

Onicodistrofia lupoidă sau lupusă simetrică (SLO, SLO) este o afecțiune comună câinilor mari. Cauzele bolii nu au fost încă stabilite, dar este obișnuit să se numească autoimmune. Afecțiunea se exprimă prin respingerea alternativă a tuturor plăcilor de unghii de pe patul ghearelor (inclusiv pe gheață). Când primul deget este afectat, mulți proprietari și medici veterinari confundă SLO cu traume. Ghearele incomplet desprinse provoacă durere la mers și câinele rupe literalmente plăcile unghiei cu dinții.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce își mușcă ghearele un câine: motive psihologice și fizice