Otita medie la câini: simptome și tratamentul bolii la domiciliu

Otita medie este un proces inflamator la nivelul urechii care determină un câine să experimenteze un disconfort sever. Există multe motive care duc la această boală. Inflamația canalului urechii este însoțită de durere, mâncărime, febră și stare generală de rău. Dacă urechile unui câine se murdăresc foarte repede, un miros neplăcut emană din ele, iar animalul scutură adesea din cap și încearcă să pieptene urechile, atunci acesta trebuie arătat medicului veterinar. Tratamentul în timp util vă va ajuta să scăpați de această problemă..

1 Informații generale despre otita medie

Urechile la câini sunt concepute în așa fel încât să existe un risc constant de apariție a otitei medii. Există rase cu predispoziție la această patologie. Acestea includ Seteri, Bulldogi, Spanieli, Basset, Labrador, Ciobani germani.

Există următoarele tipuri de otită medie:

 • extern - inflamația urechii externe și a canalului urechii;
 • mijloc - procesul captează urechea medie;
 • intern - inflamația se răspândește la urechea internă.

Există multe forme de otită medie:

 • Purulent - o substanță galben-verde cu miros dulce-învelitor este eliberată din auricule. Dacă boala nu este tratată, se formează ulcere plângătoare și integritatea membranei timpanice poate fi perturbată, ceea ce duce inevitabil la surditate.
 • Cronic - este provocat de bacterii streptococice și stafilococice.
 • Fungic - cel mai adesea această afecțiune se dezvoltă datorită tratamentului necorespunzător al altor forme. Auriculele devin fierbinți și roșii, o cantitate mare de sulf cu miros acru neplăcut începe să fie eliberată.
 • Bacterian - în acest caz, otita medie este o complicație după o infecție virală - enterită sau tulburare. Este însoțit de o descărcare de puroi și mâncărime.
 • Alergic - alimentele, șampoanele și chiar polenul vegetal duc la dezvoltarea acestuia.
 • Traumatic - este cauzat de răni după o luptă, gunoi și zgârieturi în canalul urechii. Dacă rana se inflamează, atunci bacteriile patologice se înmulțesc, ceea ce duce la dezvoltarea bolii..

2 Principalele motive

Principalele cauze ale otitei medii la câini includ:

CauzăDescriere
Daune la acarieniUn câine se infectează cu un parazit de la un animal vagabond. Dăunătorul este fixat în canalul auditiv și se hrănește cu secreții de sulf și sânge. Prezența prelungită a unei căpușe contribuie adesea la dezvoltarea unui proces inflamator
TumoraDacă o tumoare crește în canalul urechii, atunci o poate bloca complet. Ca urmare, urechea nu este ventilată și se inflamează. Uneori se deschid sângerări ușoare
Pătrunderea corpului străinUneori obiecte străine, cum ar fi o bucată de scoarță sau o mărgele, intră în urechea animalului. Cu o ședere prelungită în canalul auditiv, producția de sulf crește și se dezvoltă inflamația
AlergieReacțiile alergice apar adesea din cauza producției excesive de ceară, precum și a dezvoltării active a bacteriilor și a ciupercilor oportuniste
Creșterea excesivă a canalului auditivAceastă problemă apare la câinii cu un număr mare de pliuri ale pielii (Shar Pei, Pug, Bulldog). O parte a pielii acoperă canalul urechii și îl înfundă, din această cauză, aerul nu intră în ureche, se inflamează
Păr în urechiO cantitate mare de păr din canalul urechii interferează cu ventilația normală a auriculei și, datorită iritației constante, crește formarea de sulf. Ca rezultat, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și a inflamației.
Mănâncând dulceS-a constatat că adăugarea unor cantități excesive de dulciuri în dieta animalului afectează în mod negativ activitatea glandelor intraurechii. Încep să producă sulf cu mici amestecuri de molecule de zahăr, devin o sursă de hrană pentru ciuperci, bacterii și paraziți, a căror activitate vitală contribuie la dezvoltarea inflamației.
ApăOtita medie poate apărea din cauza apei. După scăldatul neglijent, lichidul rămâne adesea în auriculă, care, împreună cu sulful, stagnează în canalul urechii, devenind o sursă de hrană pentru bacteriile patogene

Dacă nu aflați cauza otitei medii la câini și nu o tratați, atunci după un timp timpanul se rupe sau se dizolvă sub acțiunea puroiului. Ca urmare a acestui fapt, descărcarea purulentă pătrunde în urechea internă, apoi în meningi. În cel mai bun caz, animalul poate pierde auzul și, în cel mai rău caz, va muri de meningită purulentă..

3 Simptome și complicații

Există principalele simptome ale otitei medii care permit proprietarului să determine prezența unei afecțiuni:

 • Mâncărime în ureche. Proprietarul câinelui poate observa că vrea în mod constant să se zgârie în cap. Mâncărimea face ca animalul să fie foarte deranjat, se plânge tot timpul și nu își găsește un loc pentru sine.
 • Sângerare. La zgârierea auriculei, apar răni care încep să sângereze.
 • Descărcarea unei secreții groase cu miros neplăcut. Apare în stadiul final al bolii și poate fi asociat cu o perforație a membranei timpanice.
 • Erupții cutanate pe tot corpul, căderea părului și roșeața pielii. Aceste semne sunt caracteristice formei alergice și fungice..

Otita medie la un câine

Otita medie la câini este plină de consecințe negative deja în timpul sau după tratament. Cele mai frecvente complicații includ:

 • Creșterea temperaturii corpului. Acest lucru îi dă disconfort animalului, devine letargic..
 • Pierdere în greutate. Este asociat cu lipsa poftei de mâncare și slăbiciunea generală a corpului în timpul bolii..
 • Modificări fiziologice. De obicei, apar atunci când este afectat un acarian al urechii. Câinele își înclină capul spre urechea afectată, iar ochiul se scufundă.
 • Hipoacuzie completă. Se întâmplă extrem de rar când simptomele bolii nu au fost identificate la timp.

4 Tratament

Există multe medicamente pentru tratarea otitei medii la câini. Doar un medic ar trebui să le prescrie. Dacă nu există nicio modalitate de a ajunge rapid la medicul veterinar, atunci trebuie să încercați să vă ajutați animalul de companie acasă, după cum urmează:

 • Un tampon de tifon este umezit în soluție salină, miramistină sau clorhexidină și tratat cu el auricul și partea vizibilă a canalului urechii.
 • Urechea este presată ușor și masată pentru a distribui lichidul. Dacă s-a acumulat o cantitate mare de sulf în interiorul pasajului, atunci utilizați orice soluție care înmoaie exsudatul.
 • Tamponul este ușor umezit cu apă fiartă obișnuită și îndepărtat de pe suprafața vizibilă a scurgerii și a crustei. Dacă canalul urechii este înfundat, atunci o soluție salină caldă din seringă este eliberată de secreții.
 • Otipax, Otinum, Sofradex, Anandin plus sunt îngropate în ureche.

Se recomandă tratarea părții vizibile a auriculei o dată pe zi cu un unguent hidratant sau de uscare, de exemplu, Bepanten, Cortomycetin.

4.1 Pregătiri

În caz de otită medie fungică, medicul vă prescrie picături sau unguente pe bază de nistatină, clotrimazol, ketoconazol, miconazol etc. Pentru curățarea urechilor și ca ajutor, utilizați medicamente Oridermil, Anandin plus, Nitrofungin, Oricin.

Majoritatea ciupercilor care provoacă inflamații sunt patogene condiționat, adică trăiesc pe pielea unui animal fără a-l afecta. Prin urmare, este foarte important să aflăm motivul care a dus la activarea agentului patogen..

Tratamentul otitei medii alergice se efectuează folosind antihistaminice și agenți glucocorticoizi (Anauran, Sofradex). Ameliorează mâncărimea și umflarea, elimină inflamația. Dar principalul lucru este identificarea alergenului. Eliminându-l, vă puteți salva definitiv animalul de companie de la recidive..

Pentru tratamentul otitei medii cronice se folosesc antibiotice - Ceftriaxona, Amoxicilina, care se administrează intramuscular. Injecțiile se administrează timp de 5-7 zile. De asemenea, medicul poate prescrie comprimate - Ciprofloxacină, Netilmicină, Ampicilină, Amoxicilină, penicilină.

Sub formă bacteriană, se utilizează picături care au efecte antiinflamatorii și antimicrobiene: Ciprovet, Fugentin, Anandin, Otipax. Pentru a crește imunitatea, animalului i se prescrie un curs de imunomodulatori. Pentru aceasta, se utilizează medicamente precum Gamavit, Roncoleukin..

Otita medie purulentă este tratată după cum urmează:

 • Urechea dureroasă este spălată cu soluție de clorhexidină 0,1-1% sau soluție de povidonă-iod 5%. Dacă timpanul s-a rupt sau este pe punctul de a exploda, trebuie folosită numai soluție salină caldă.
 • Timp de 2 săptămâni, acestea sunt tratate cu antibiotice - penicilină, Ciprofloxacină.

Dacă după o lună nu există niciun rezultat, atunci poate fi necesară intervenția chirurgicală.

4.2 Remedii populare

Orice remedii populare care sunt utilizate pentru tratarea otitei medii la câini acționează doar ca metode auxiliare de terapie:

 • Zelenka sau peroxid de hidrogen. Ar trebui să trateze auriculele animalului de companie, îndepărtând secrețiile secretoare și crustele uscate.
 • Streptocid cu apă oxigenată. Folosit pentru tratarea rănilor plângătoare.
 • Tablete Analgin. Medicamentul scade febra, dar provoacă efecte secundare nedorite.

Pentru a preveni dezvoltarea unei boli sau complicații, trebuie să examinați periodic urechile animalului dvs. de companie și o dată pe săptămână să procesați canalul urechii în scopuri igienice..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Otita medie la câini: simptome și tratamentul bolii la domiciliu