Căpușe ixodide la câini

Căpușele ixodide la câini sunt paraziți cutanate care pot duce la dezvoltarea unei boli atât de grave precum piroplasmoza. Trebuie să știți cum să găsiți această insectă pe animalul dvs. de companie și cum să o îndepărtați cu atenție și corect..

Cum arată o căpușă ixodidă?

Căpușa ixodidă aparține clasei arahnidelor. Aceste insecte sunt răspândite în întreaga lume și se găsesc chiar și în Antarctica și Arctica, unde parazitează păsările, incl. pe pinguini.

Aproape toată lumea știe cum arată o căpușă ixodidă. Parazitul adult are un corp oval aplatizat. Femelele ating o lungime de 4 mm, masculii - 2,5 mm. Corpul insectei este acoperit cu un scut rigid care protejează căpușa. La masculi, un astfel de scut acoperă întreaga suprafață, în timp ce la femele doar o treime.

Corpul unui acarian flămând este maro sau galben-maroniu. După saturație, parazitul crește în dimensiune (atinge o lungime de 11 mm) și devine gri sau roz.

Căpușa are patru perechi de picioare. Fiecare picior are un fraier și două gheare. În partea din față a corpului există un decupaj în care se află proboscisul mobil.

De ce o căpușă este periculoasă pentru un câine

Parazitul este purtător al multor boli care pun viața în pericol: anaplasmoza, babezioză, encefalită, borrelioza sau boala Lyme. Cu toate acestea, nu toți proprietarii știu cum este periculoasă o căpușă pentru un câine..

Această insectă infectează animalele de companie cu o boală periculoasă numită piroplasmoza. Dezvoltarea acestei afecțiuni este cauzată de paraziții din sânge ai babeziei. Căpușele ixodide sunt numai purtători ai acestor microorganisme, în timp ce ei înșiși nu se îmbolnăvesc.

INTERESANT! O căpușă de encefalită, care este mortală pentru oameni, poate fi complet inofensivă pentru câine. Flavirusul, agentul cauzal al encefalitei la om, nu dăunează animalelor. Doar babesii pot dăuna sănătății câinilor.

Agenții cauzali ai piroplasmozei intră în corpul câinelui în timpul muscatura de capusa. Ei pătrund în fluxul sanguin al animalului de companie, unde atacă celulele roșii din sânge și le distrug. Boala este fatală pentru câinii de toate vârstele și dimensiunile..

Piroplasmoza poate fi recunoscută prin următoarele simptome:

 • O deteriorare rapidă în starea generală.
 • Letargie și apatie.
 • Lipsa poftei de mâncare.
 • Mers neclintit și nesigur.
 • Febra (temperatura poate crește la 40-42 de grade).
 • Întunecarea caracteristică a urinei (devine maro).
 • Mucoasele palide.

Este foarte important să începeți la timp tratamentul piroplasmozei, numai în acest caz există șansa de a salva animalul. Fără tratament, câinele moare în 5-10 zile de la apariția primelor simptome.

Cum se găsește o căpușă

Singura modalitate de a găsi o căpușă pe animalul de companie este printr-o examinare zilnică și amănunțită a pielii și a hainei.. În primul rând, examinează capul, urechile, ochii, gâtul. Apoi se examinează părțile laterale, abdomenul și spatele. Finalizați procedura pe zona inghinală a animalului.

Mulți proprietari se întreabă cum să găsească o căpușă la un animal de companie cu părul lung și gros. În acest caz, puteți utiliza un pieptene special cu o distanță foarte mică între dinți. Un astfel de pieptene pieptenește în întregime haina, de la cap până la coadă. Procedura se repetă după fiecare plimbare..

Cum să eliminați o căpușă de la un câine - instrucțiuni

Dacă o căpușă ixodidă a aderat la pielea unui animal de companie, trebuie să contactați o clinică veterinară cât mai curând posibil. Medicul va îndepărta cu atenție și rapid parazitul și va sugera un test special pentru piroplasmoză.

Dacă acest lucru nu este posibil, puteți extrage singur căpușa.

Instrucțiune "Cum să eliminați o căpușă de la un câine„arată așa:

 • Animalul este adus într-o cameră bine luminată și fixat.
 • Părul din jurul căpușei este tăiat cu foarfece ascuțite.
 • Un amestec este aplicat pe piele și pe acarian, ceea ce va crea un film care nu permite trecerea aerului. Pentru a face acest lucru, utilizați o cremă de grăsime (vaselină sau orice cremă pentru copii), ulei vegetal, ojă.
 • După 15-30 de minute, căpușa va simți lipsa de oxigen, își va slăbi aderența și va începe să scoată proboscida din piele..
 • Dacă căpușa nu iese singură, trebuie să o scoateți cu o pensetă. În acest caz, întregul corp al căpușei, inclusiv capul, ar trebui capturat. Parazitul este răsucit ușor, oscilând în direcții diferite. Firul puternic poate fi folosit în locul pensetelor.

REFERINŢĂ! Convenabilul și eficientul Tick Twister este disponibil de la magazinul dvs. de animale de companie sau farmacie. Cu un astfel de dispozitiv, puteți elimina rapid și fără durere parazitul fără a rupe capul sau proboscida..

Ce trebuie să faceți dacă capul unei căpușe se desprinde

După îndepărtarea parazitului, rana este tratată cu alcool sau alt antiseptic. Cu toate acestea, proprietarul poate întâmpina dificultăți în timpul extracției..

Dacă capul unei căpușe se desprinde, ar trebui luate următoarele măsuri:

 • La locul mușcăturii, se găsește un punct negru care arată ca o așchie.
 • Zona afectată este dezinfectată cu un șervețel cu alcool.
 • Un ac subțire este bine aprins cu o brichetă.
 • Capul căpușei este îndepărtat cu grijă de pe piele cu un ac calcinat.
 • Locul mușcăturii este bine tratat cu peroxid de hidrogen sau clorhexidină.

În loc de ac, puteți folosi un fir sau o pensetă, dar numai dacă capul parazitului este clar vizibil și iese deasupra pielii. Dacă este localizat destul de profund și nu îl puteți ridica, ar trebui să consultați un medic. Medicul va efectua anestezie locală, va inciza pielea și va îndepărta rămășițele.

Metode de prevenire

Până în prezent, nu au fost dezvoltate măsuri de protecție care să protejeze câinele de căpușe cu 100%. Cu toate acestea, următoarele metode de prevenire vor ajuta la protejarea animalului de companie de mușcături: gulere, picături, spray-uri și tablete.

Gulere

Guler - Acesta este un instrument foarte convenabil care protejează animalul de companie de paraziții externi timp de 1-7 luni, în funcție de producător. Se pune pe gâtul unui animal. În acest caz, merită să vă asigurați că suprafața interioară a gulerului se potrivește perfect cu pielea de pe gât..

Cele mai populare remedii:

 • Beaphar S.O.S. Protejează animalul de companie împotriva puricilor timp de 8 luni, de căpușe - timp de 4 luni.
 • Beaphar Flea & Bifează. Acest guler vă protejează animalul de companie de căpușe și purici timp de șase luni.
 • Bolfo. Efecte împotriva căpușelor 2,5 luni, împotriva altor paraziți care suge sânge - 4 luni.
 • Foresto (Foresto). Protejează câinele de mușcăturile de paraziți timp de 240 de zile (8 luni). Gulerul este rezistent la umiditate, include și reflectoare.

Gulerul nu trebuie îndepărtat de la câine, deoarece acest lucru îi slăbește funcția de protecție.

Animalul de companie trebuie să poarte constant un astfel de accesoriu pe întreaga perioadă de valabilitate..

Picături

Picăturile sunt aplicate pe pielea animalului de companie. Pentru a face acest lucru, lâna din zona greabănului și a spatelui este împinsă și picăturile sunt strânse ușor pe piele dintr-o pipetă. În acest caz, medicamentul trebuie distribuit pe toată lungimea spatelui..

Cel mai adesea, proprietarii și crescătorii folosesc următoarele medicamente:

 • Bastion (Bastion). Acest medicament protejează animalul de companie nu numai de ixodid, ci și de acarienii urechii și mâncărimea. De asemenea, componenta principală selamectină distruge puricii, păduchii, paraziții interni. Aplicați medicamentul o dată pe lună.
 • Prac-tic (Practicum). Principala substanță este piriprolul, care distruge paraziții externi, inclusiv căpușele ixodide. Picăturile se aplică lunar pe pielea animalului.
 • Leopard. Baza medicamentului este fipronil. Picăturile protejează câinele de căpușele ixodide timp de 4 săptămâni.
 • Dana Ultra. Fipronilul este, de asemenea, componenta principală. Medicamentul protejează animalul de companie de căpușele ixodide timp de 4-5 săptămâni.

Câinele nu este spălat cu șampon timp de 3-4 zile înainte și după tratamentul cu picături. Puteți combina picături cu gulere, dar în acest caz este necesar să vă asigurați că componentele principale ale medicamentelor sunt diferite.

Spray

Aproape toate spray-urile au o acțiune pe termen scurt împotriva căpușelor. Astfel de fonduri se aplică labei, cozii, abdomenului și altor părți ale corpului animalului de companie imediat înainte de o lungă plimbare. Cele mai eficiente spray-uri sunt:

 • Frontline.
 • Beafar.
 • Leopard.

Pastile

Tabletele pentru paraziți externi sunt medicamente destul de noi. Acestea protejează perfect animalele de companie nu numai de căpușe, ci și de paraziți interni, purici etc..

Următoarele medicamente sunt populare printre proprietari:

 • Bravecto. Componenta principală este fluralaner. O astfel de pastilă este hrănită animalului de companie o dată. Medicamentul protejează animalul de diverși paraziți timp de 12 săptămâni.
 • Nexguard. Afoxolanerul și milbemicina sunt principalele ingrediente active. Medicamentul protejează animalul de companie de căpușe timp de o lună.

Căpușele ixodide sunt paraziți periculoși pentru câini. Pot fi purtători de babezie, care provoacă dezvoltarea piroplasmozei la un animal de companie. Trebuie urmate toate măsurile preventive pentru a vă proteja câinele de parazitul periculos.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Căpușe ixodide la câini