Ce trebuie făcut dacă un câine are demodicoză?

Rasa demodectică la câini este o problemă, pentru a o spune ușor, neplăcută și foarte frecventă. Oferă câinelui o mulțime de senzații neplăcute și inconfortabile. Și tratamentul demodicozei este un proces lung și dureros, în timp ce nu există un consens cu privire la medicamentele care sunt cele mai utilizate pentru tratarea bolii. Să încercăm să abordăm boala cu cea mai mare grijă și să aflăm care este noul medicament Bravecto..

Trebuie să spun că căpușele se înmulțesc rapid, la un moment dat femela depune aproximativ o mie de ouă. Și dacă corpul câinelui nu răspunde cu producerea de macrofage, atunci din toate aceste ouă într-o săptămână larvele vor ecloza și își vor începe activitatea.

Se crede că fiecare creatură vie are o căpușă care trăiește în celule epiteliale, „a sa”. Adică, paraziții care trăiesc pe prietenii noștri cu patru picioare nu sunt periculoși pentru noi. Avem propria noastră căpușă „personală”. Debutul demodicozei la un câine poate fi declanșat de depresia imună, o schimbare a dietei, lipsa exercițiilor fizice și chiar excesul de greutate.

Râia demodectică este de obicei împărțită în câini tineri și câini adulți. Minorul este o boală care apare la câinii tineri cu vârsta sub 1,5 ani..

La rândul său, demodicoza juvenilă este împărțită în:

  • localizat, când pe corpul animalului sunt prezente până la 5 pete cu un diametru de aproximativ 2 cm;
  • generalizată, care se caracterizează prin zone semnificative de leziuni.

Demodicoza juvenilă localizată se rezolvă adesea spontan. La urma urmei, infestarea cu căpușe apare cel mai adesea de la mamă la pui. Am menționat deja că, în mod normal, Demodex canis este prezent la aproape toți și doar la câini, posibil slăbiți, căpușele provoacă boli. Restul poate avea o manifestare a unui caracter localizat temporar dacă există o scădere scurtă și inofensivă a imunității.

Dacă puii sau câinii tineri au o variantă generalizată și leziuni semnificative ale pielii, atunci acest lucru se datorează cel mai probabil unui defect genetic al sistemului imunitar.

La urma urmei, sistemul imunitar al unui câine sănătos inhibă independent canisul Demodex și nu permite creșterea numărului acestora. Dacă vedem că cățelușul are demodicoză generalizată, atunci există probleme grave cu sistemul imunitar al animalului dvs. de companie și la nivel genetic. Din păcate, astfel de animale nu au voie să se reproducă și li se recomandă să fie sterilizate, deoarece defectul este transmis genetic. Cu toate acestea, animalul dvs. de companie nu poate infecta un alt animal. Doar că demodicoza nu se transmite de la câine la câine..

Leziunile generalizate la câinii adulți apar pe fondul bolilor sistemice severe, proceselor oncologice, hipotiroidismului sau sindromului Cushing. Aflați mai multe despre boală cu primul nostru videoclip următor!

Simptome

Simptomele demodicozei la câini pot varia. Demodicoza primară se caracterizează prin chelie spontană. Adică, insulele apar pe corpul câinelui dvs., lipsite de vegetație, dar în același timp este posibil să nu aibă roșeață sau răni. Peelingul este posibil de-a lungul marginilor „insulelor”, dar nu poate urma nici mâncărimea, nici anxietatea din partea câinelui.

Infecțiile din organism complică semnificativ evoluția demodicozei, caz în care poate apărea roșeață a pielii, mâncărime, papule, pustule și solzi. În astfel de cazuri, sunt posibile leziuni purulente sau piodermă. Într-un curs sever al bolii, când există și o microflora stafilococică banală, există riscul de septicemie, care poate fi fatală pentru animal.

Imaginea se deschide la clic

Metode de tratament

Dacă vorbim despre tratamentul demodicozei, atunci ar trebui tratată doar forma sa generalizată. Veterinarii sfătuiesc să nu trateze demodicoza juvenilă a cățelușului. Faptul este că acesta este un fel de indicator al stării imunității animalului de companie și a prezenței defectelor genetice în acesta. În mod normal, corpul animalului trebuie să facă față demodicozei juvenile în sine. Dacă nu dispare, ci dimpotrivă, se transformă în demodicoză generalizată, atunci animalul este diagnosticat cu o tulburare imună gravă, care este tratată în viitor..

Imaginea se deschide la clic

Pentru diagnosticarea demodicozei, se efectuează răzuiri adânci ale pielii înainte de eliberarea sângelui capilar. Numărul de căpușe găsite va fi o trambulină pentru ca medicul veterinar să întocmească un program de tratament.

Apropo, aș dori să observ că există multe mituri în jurul tratamentului demodicozei. Există o mulțime de informații pe Internet că toate medicamentele utilizate în medicina veterinară, de exemplu, Bravecto, au un efect dăunător asupra ficatului. Și că terapia principală este menținerea imunității animalului. Cu toate acestea, protocoalele oficiale ale studiilor străine resping această practică..

Imaginea se deschide la clic

În schimb, în ​​majoritatea țărilor europene și în Statele Unite, următoarele sunt recunoscute ca metode de abordare a demodicozei:

  1. Bea Ivermectina timp de 2 luni. Injecțiile cu doramectină pot fi o alternativă la acest tratament. Cu toate acestea, vă atragem atenția asupra faptului că un astfel de tratament este contraindicat pentru rase precum Collie, Sheltie, Bobtail și mestizele lor. Acest lucru se datorează faptului că aceste rase au un defect genetic în bariera hematoencefalică și aceste medicamente le provoacă daune grave și reprezintă o amenințare pentru sănătatea lor. Cu toate acestea, pentru alte rase, un astfel de tratament nu este la fel de periculos precum este descris în unele surse..
  2. A doua opțiune utilizată pentru tratarea demodicozei generalizate la un câine este utilizarea picăturilor Advocate. Mai mult, acestea trebuie aplicate nu așa cum este indicat în instrucțiuni, ci o dată pe săptămână. Efectul benefic al picăturilor Advocate pentru tratamentul demodicozei a fost confirmat de o serie de studii.
  3. De asemenea, pentru tratamentul demodicozei, medicamentul Bravecto este acum utilizat. Bravecto este un medicament nou care are doar un an. Inițial, Bravecto a fost folosit ca tabletă masticabilă împotriva puricilor și căpușelor. Acum sunt utilizate pe scară largă ca remediu împotriva demodicozei, deoarece eficiența lor a fost dovedită științific. Ingredientul activ al preparatului Bravecto este fluralaner și efectul acestora durează 3 luni. Bravecto, precum și Advocate, pot fi utilizate pentru câinii Collie, Sheltie și Bobtail, pentru care este contraindicat un alt tratament clasic. Puteți vedea cum arată tableta Bravecto în videoclipul de mai jos..

Rețineți că tratamentul demodicozei generalizate este întotdeauna un proces lung. Unii câini sunt tratați aproape toată viața dacă au tulburări imune persistente. În orice caz, cursul tratamentului trebuie să fie de cel puțin 2 luni. Toate medicamentele, indiferent dacă sunt Bravecto sau Ivermectin, ar trebui să fie prescrise doar de un medic, auto-medicația acasă este inadecvată. Terapia poate fi întreruptă numai atunci când au fost obținute două zgârieturi negative ale pielii, luate la distanță de cel puțin două săptămâni.

Galerie foto

Solicitarea a returnat un rezultat gol.

Videoclip „Râie demodectică la câini”

O prelegere foarte informativă despre acarienii pielii pe un videoclip educativ următor!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce trebuie făcut dacă un câine are demodicoză?