Ce este boala viermilor și cum să o tratați la câini

CâineDirofilariaza este un „fir rău”, deoarece numele bolii este tradus din latină. Dirofilariae sunt nematode albe; afectează, în primul rând, caninii și felinele și, în cazuri rare, oamenii. Acestea sunt localizate în funcție de speciile de sub piele și în ventriculele inimii animalului. Boala apare în multe țări, mai des în sudul.

Recent, cazurile de diagnostic al bolii au devenit mai frecvente în latitudinile temperate. Dirofilariaza la câini se transmite prin țânțari. Având în vedere relevanța crescută, merită să cunoaștem mai bine această boală.

Ce este și cum se poate infecta prietenul tău cu patru picioare?

Dirofilariae sunt de două tipuri.

 • Viermi ai inimii D. imitis variază în lungime în funcție de sex. Femelele au 23-31 cm, masculii 12-19 cm lungime.
 • Un alt tip este subcutanat, D. Repens. Femele - 10-17 cm, masculi - 5-7 cm lungime.
Știați? Prima descriere dirofilarioza a fost în 1855, când viermele a fost scos din ochiul unei fete portugheze.
DirofilariozaAdulții pot trăi de la 5 la 10 ani.

Complexitatea ciclului de viață al acestor nematode este surprinzătoare. Este nevoie de un țânțar pentru a infecta un animal, el este o gazdă intermediară pentru acești paraziți. Mai întâi îi mușcă pe cei infectați câine, îi bea sângele. Împreună cu porțiuni de sânge, larvele dirofilare absorb, acestea sunt numite microfilarii. În interiorul țânțarului, larvele suferă etape suplimentare de dezvoltare, iar acum au nevoie de o nouă gazdă..

Țânțarul mușcă din nou animalul, altul, introduce larvele maturate, iar câinele se îmbolnăvește. Înainte ca microfilarii să nu fi fost în sângele unui țânțar, acestea nu sunt periculoase pentru un animal și pot trăi în sânge timp de până la doi ani, fără a se arăta în vreun fel. Părinții acestor microfilarii au fost cel mai probabil distruși în timpul viermi.

Larvele se maturizează în sângele insectei în momente diferite. Cu cât temperatura aerului este mai mare, cu atât ciclul este mai rapid. Este clar că infecția apare în timpul sezonului cald. Și dacă devine mai rece, atunci larvele vor aștepta vremuri mai bune până când se va încălzi din nou și vor continua ciclul. Întregul ciclu durează 7-9 luni.DirofilariozaDupă infectarea victimei, acestea se maturizează în sângele său și încep să se înmulțească. Cu curenții de sânge, paraziții intră în inimă și se localizează acolo. Și avem dirofilarioză - boală, în care inima victimei este afectată de viermi.

Important! Tratamentul este necesar, ignorarea problemei poate fi fatală.
Larvele unei specii ajung la inimă, altele rămân sub piele. Viermii inimii amenință viața..

Cum se manifestă la un câine

În sânge pot exista diferite cantități de helminti. La atingerea unei cantități critice de câini apar simptome de dirofilarioză și este clar că tratamentul este necesar.

Semnele sunt după cum urmează:

 • animalul tuse;
 • respirație șuierătoare la respirație;
 • sufocă;
 • umflături;
 • obosește repede;
 • Pierzând greutate.
DirofilariozaBoala se dezvoltă inevitabil. Acest lucru poate fi văzut de cianoza nesănătoasă a membranelor mucoase și piele. Dacă se efectuează o examinare, este posibil să se detecteze anomalii ale organelor vitale, cum ar fi rinichii, ficatul și sistemul nervos..

Simptomele dermatitei subcutanate sunt mai ușoare, nu pune viața în pericol, ca și în cazul pulmonarului viermi.

Dermatită, mâncărime, noduli ai pielii, descuamarea părului, umflarea glandelor mamare - fenomenele sunt neplăcute, dar le poți lupta.

Când aveți simptome neobișnuite la un câine, ar trebui să știți cum se manifestă. ciuma, enterită, demodicoză, aspergiloză, piroplasmoza, bursita cotului, lichen.

Diagnostic

Dirofilariaza la câini este detectată prin următoarele teste și metode:

 • ia sânge pentru analiză;
 • microscopia frotiurilor de sânge pentru prezența larvelor;
 • utilizați metode expres dezvoltate special pentru detectarea acestei specii paraziți;
 • Razele X și ultrasunetele vă permit uneori să vedeți viermi adulți în inimă.
Dirofilarioza
Știați? Paraziții trăiesc în zone cu un climat cald umed, la temperaturi sub +14 °C nu pot exista.

Metode de tratament

Tratarea dirofilariozei la câini este dificilă, costisitoare, problematică, deoarece nu există o garanție 100% de vindecare. Nu puteți face fără o clinică veterinară, trebuie să existe control asupra acestui proces.

Tratamentul cu dirofilarioză se efectuează în următoarele direcții principale:

 • Distrugerea dirofilariilor adulte și a tuturor formelor de dezvoltare a acestora.
 • Prevenirea formării cheagurilor de sânge în vasele de sânge.
 • Suport inimii.
 • Eliminarea complicațiilor.
Tratamentul se efectuează cu medicamente puternice și costisitoare. Nu le indicăm în mod deliberat numele, deoarece toate sfaturile necesare în fiecare caz specific sunt furnizate de medicul veterinar care vă tratează animalul de companie. Mai mult, o atitudine frivolă față de situație, speranța pentru propria cunoaștere este plină de moartea animalului..

Pericole în tratament:

 • Cu viermi, există o moarte masivă de paraziți, care poate provoca otrăvirea corpului cu produse de degradare.
 • Paraziții morți înfundă adesea vasele mari de sânge. Consecințele sunt imprevizibile - eșecul unor organe importante și chiar moartea animalului.
Dirofilarioza

Prognoza și prevenirea

Pentru a preveni dirofilarioza la un câine, proprietarul trebuie să se îngrijoreze serios de prevenire. În special, protejează-ți animalul de companie de mușcăturile de țânțari. Unii proprietari fac un lucru simplu, dar eficient: pulverizează haina câinelui cu spray de țânțari, același spray pe care îl folosesc oamenii când ies în mediul rural..

Există suficiente repelenți de țânțari în orice farmacie și toți sunt eficienți. Aceste instrumente simple și accesibile nu trebuie neglijate. Vă poate proteja pe dvs. și pe animalul dvs. de companie de multe necazuri și chiar vă poate salva viața iubitei creaturi..

Un nou remediu pentru dirofilariae - „Complex IN-AP”, a apărut pe piața medicamentelor pentru câini. Se aplică la începutul verii pe pielea câinelui o dată, la fiecare 6-7 săptămâni se repetă tratamentul. Medicamentul este absorbit în piele, intră în sânge, unde distruge exact cine este necesar - larvele viermelui inimii. Dozele de aplicare sunt indicate în instrucțiunile de utilizare..

Fiecare proprietar conștiincios, care se confruntă cu viermi pulmonari la un câine, este chinuit în mod natural de întrebarea - este totul în zadar? Indiferent dacă vindecăm dirofilarioza sau nu, sau poate că nu are rost să te chinui, să te chinui un câine, să pierzi bani, timp. Există o problemă. La urma urmei, un câine este adesea un membru al familiei și nu doar un animal de companie..

Prognosticul este favorabil dacă se pune un diagnostic în timp util și nu au apărut complicații grave. Atunci are sens să petreci și să pierzi timp. Recompensa va fi recunoștința și dragostea necondiționată a inimii unui câine devotat. Tot ce este necesar este să fii atent la animalul tău de companie, iar apoi niciun viermi nu se tem de el.

Se transmite oamenilor de la un câine

Dirofilarioza - o boală a câinilor, pisici, animale sălbatice care pot fi transmise oamenilor.

Important! Diphilariaza este transmisă oamenilor nu de la câini, ci de la țânțari.
Anterior, oamenii au suferit această boală în acele regiuni ale Pământului în care clima este caldă și umedă. Tocmai acolo unde sunt nori de țânțari. Acum situația s-a schimbat oarecum; țânțarii infectați au apărut în climă temperată. O persoană este mai probabil să se infecteze cu forma subcutanată a acestor helminti..

Dirofilariaza este o boală periculoasă. Acest lucru trebuie amintit dacă nu doriți să vă pierdeți prietenul cu patru picioare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce este boala viermilor și cum să o tratați la câini