Nu lăsați căpușa să vă muște: cu ce mici paraziți ne amenință

De fiecare dată, mergând la o plimbare în pădure, purtăm cu siguranță mâneci lungi și pălărie, chiar și într-o zi fierbinte - totul pentru a ne proteja de căpușe. Unii oameni imprudenți consideră că aceste măsuri de precauție nu sunt necesare. Au dreptate sau greșesc? Sunt căpușele la fel de înfricoșătoare pe cât sunt vopsite?

Ce poartă o mușcătură de căpușă?

De la sine, este posibil să nu simțiți mușcătura și, și mai rău, să nu o observați imediat. Problemele încep mai târziu. Nu este atât de ușor să obții o căpușă aspirată din rană și se poate vindeca mult timp. Și pe lângă senzațiile dureroase reale, sunt posibile și alte consecințe neplăcute - și în unele locuri cu adevărat periculoase..

Pericol în rană

Primul lucru pe care îl puteți întâlni după o mușcătură de căpușă este inflamația. Și împreună cu el și însoțitorii săi constanți - umflături, edem, roșeață, mâncărime, febră. Mai mult, o infecție poate pătrunde în rană.. Dacă nu tratați zona deteriorată cu agenți antiseptici la timp, poate începe supurația.. Prin urmare, nu ar trebui să scoateți căpușa direct în pădure, mai ales dacă nu aveți alături dezinfectanți..

Pericol de alergii

Roșeața și mâncărimea la locul mușcăturii vor dispărea singure, dar unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la saliva căpușei. Prin urmare, dacă febra persistă câteva ore și, pe lângă aceasta, a apărut o erupție roșiatică pe tot corpul, mâncărime, curgerea nasului și slăbiciune generală, probabil că nu ai norocul să ai o sensibilitate crescută la mușcăturile de căpușe. Acestea sunt primele și cele mai puțin periculoase simptome, apoi respirația scurtă, amorțeala anumitor părți ale corpului și chiar paralizia parțială pot începe.! Prin urmare, de îndată ce descoperiți o alergie, trebuie să luați imediat un antihistaminic (cetrin, suprastin, tavegil și altele asemenea). Și, dacă este necesar, nu ezitați să apelați o ambulanță..

Mușcătură de căpușă

Roșeața și mâncărimea la locul mușcăturii vor dispărea rapid singure, dar unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la saliva căpușei

Pericol de boală

Cu toate acestea, în primul rând, mușcăturile de căpușe ar trebui să fie temute, deoarece prin ele o persoană se poate infecta cu boli cu adevărat periculoase. Acești paraziți poartă encefalită, borrelioză, tularemie și multe altele, ceea ce vă poate afecta grav sănătatea și chiar duce la moarte. Prin urmare, dacă roșeața inițială după o mușcătură de căpușă nu dispare, ci crește, iar starea dumneavoastră de sănătate se agravează, consultați imediat un medic înainte de a fi prea târziu..

Encefalita transmisă de căpușe

Meningoencefalita transmisă de căpușe primăvara-vară este o boală periculoasă care afectează creierul uman și măduva spinării. Virusul, purtat de căpușă, intră în țesuturile creierului uman, provocând inflamații, umflături și hemoragii. Perioada de incubație este de la 1 la 2 săptămâni, în acest moment o persoană simte durere în mușchi și cap, slăbiciune, vărsături și toate acestea pe fondul unei temperaturi crescute. Apoi, după o ameliorare aparentă, începe de obicei cea de-a doua fază - meningita însăși (temperatura crește din nou, pacientul simte o durere de cap severă și rigiditate a gâtului) sau encefalită (poate fi exprimată în conștiința afectată, sensibilitate și mișcare, până la paralizia completă).

Problemele cu psihicul și sistemul nervos pot rămâne la o persoană chiar și după recuperarea de la boală, acest lucru se întâmplă în 10-20% din cazuri. Dar pericolul de encefalită transmisă de căpușe depinde de subtipul: dacă doar 1-2% din cei infectați mor din cea europeană, atunci din Orientul Îndepărtat - până la 25%. Subtipul din Orientul Îndepărtat al encefalitei este mai sever: temperatura crește imediat la 38-39 ° și este însoțită de greață foarte severă, probleme de somn și dureri de cap ascuțite, sistemul nervos este grav afectat după trei zile, iar moartea poate apărea la cinci zile după aceea. Copiii suferă de encefalită transmisă de căpușe și mai sever, simptomele bolii, atât nespecifice, cât și neurologice proprii, se dezvoltă și mai rapid, prin urmare, trebuie luate măsuri imediat după ce boala este suspectată. Și, deși doar 6% dintre paraziți poartă encefalită transmisă de căpușe și doar 2-6% dintre cei mușcați o pot „ridica” dintr-o căpușă, această boală este unul dintre principalele motive pentru care mușcăturile de căpușe sunt considerate atât de periculoase.

boala Lyme

Boala Lyme, o formă de borrelioză transmisă de căpușe, este una dintre cele mai frecvente boli transmisibile de căpușe. Acești paraziți transportă bacteriile spirochete patogene. Primul semn prin care puteți identifica boala este roșeața la locul mușcăturii. La început, poate arăta ca un eritem obișnuit (și, prin urmare, puteți lua acest simptom pentru unul alergic), dar apoi forma sa devine inelară caracteristică, ceea ce este tipic pentru acest tip de borrelioză.

boala Lyme

Acest eritem pe piele este caracteristic bolii Lyme.

La începutul bolii, o persoană simte rău obișnuit, slăbiciune, greață, frisoane, apoi apar semne de afectare a sistemului nervos: fotosensibilitate, cefalee acută, vărsături. Dacă borrelioza nu este tratată la timp, boala va continua câteva luni și se va răspândi mai departe, se pot dezvolta meningita și encefalita, iar la adulți sistemul nervos periferic este mai des afectat, iar la copii - creierul în sine, ceea ce face ca boala Lyme să fie deosebit de periculoasă pentru ei. Consecința borreliozei avansate poate fi artrita, convulsiile, psihozele și alte tipuri de leziuni cerebrale care pot duce la moarte, iar copiii sunt mai amenințați. Uneori boala este descoperită luni sau chiar ani mai târziu..

Dacă boala devine cronică, atunci cel mai adesea va arăta ca artrita avansată cu distrugerea treptată a țesutului cartilajului..

Febra recidivantă

Pe lângă boala Lyme, spirochetele din genul borrelia pot provoca, de asemenea, o boală atât de gravă precum febra recidivantă. Se desfășoară într-o manieră paroxistică: mai întâi, există o răceală, o durere de cap, apoi, dimpotrivă, o febră puternică cu delir și halucinații, greață, durere în mușchii picioarelor. Pielea pacientului se usucă și uneori se acoperă cu o erupție cutanată, icter este posibil și pe fundalul unui ficat mărit.

Tifos

Pielea icterizată acoperită de o erupție cutanată este un simptom al febrei recidivante

La persoanele cu boli cardiace cronice, mușchiul inimii poate fi, de asemenea, deteriorat. După 2-6 zile, febra dispare și pacientul se simte recuperat, dar acest fenomen este temporar. De ce această boală se numește febră recidivantă? După 4-6 zile, persoana este acoperită cu un nou atac și pot fi patru sau mai multe dintre ele! Atacurile repetate, cu excepția celui de-al doilea, sunt de obicei puțin mai ușor de tolerat. Imunitatea persistă după o cură finală, dar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, deci nu ar trebui să vă bazați pe ea.

Febra patata

Febra petelor din Muntele Stâncos este o boală infecțioasă frecventă în Statele Unite, Canada, Brazilia și Columbia și este foarte periculoasă, deoarece chiar și cu nivelul actual de medicamente, 5-8% dintre cei infectați mor, în ciuda tratamentului. Această boală este cauzată de bacteria rickettsia, purtată de niște căpușe americane de pădure, se răspândește prin corpul uman cu limfă și afectează plămânii, inima, glandele suprarenale, pielea și creierul. Pacientul începe aproape imediat să simtă dureri de cap severe, dureri de mușchi și oase, frisoane, greață, iar temperatura crește brusc la 39-40 °. Uneori, sindromul trombohemoragic se dezvoltă imediat, ceea ce provoacă sângerări nasale abundente și vărsături de sânge coagulat. După 2-4 zile, apare o erupție pe tot corpul sub formă de vezicule cu icor, care ulterior se transformă în vânătăi și hemoragii la nivelul pielii.

Febra patata

O erupție sângeroasă este caracteristică febrei patate.

Apoi, există deficiențe de auz, vedere și conștiință, până la halucinații și paralizie. Dacă o persoană își revine, atunci se întâmplă încet.. Și cu așa-numita formă fulgerătoare, pacientul moare literalmente în 3-4 zile, în ciuda tratamentului oferit. Copiii tolerează febra patată la fel de tare ca și adulții, în plus, în acest caz, nu bebelușii sunt expuși riscului, ci, dimpotrivă, pacienții cu vârsta peste 40 de ani - printre aceștia rata mortalității este semnificativ mai mare.

Tularemia

Tularemia este o infecție periculoasă cauzată de bacteriile coccoide, care sunt de obicei purtate de rozătoare (iepuri de câmp, iepuri, albi), dar uneori de căpușe de pădure. Temperatura persoanei infectate crește brusc (39-40 °), capul se rotește și doare, precum și mușchii picioarelor, spate și spate. Greața și mialgia pe fondul unei creșteri bruste a presiunii pot provoca vărsături și sângerări nazale. Uneori, pe piele se dezvoltă ulcere bubonice, din care apoi se dezvoltă fistule cu descărcare abundentă de puroi gros.

Tularemia

Cu tularemia, astfel de buboși pot apărea în apropierea ganglionilor limfatici

Una dintre cele mai grave consecințe este limfadenita, dar pe lângă aceasta, poate apărea și inflamația plămânilor, pericardului, creierului, intestinelor, iar gangrena se dezvoltă uneori în locul buboilor. În ciuda faptului că tularemia nu este considerată o boală foarte frecventă în Rusia, cel puțin o sută de persoane se îmbolnăvesc în țara noastră în fiecare an, în principal în regiunile centrale.. Cu toate acestea, există un vaccin pentru această boală..

Într-un grup de risc special sunt copiii cu vârsta sub 7 ani și femeile însărcinate și care alăptează, care sunt contraindicate pentru vaccinul împotriva tularemiei. Pe lângă aceștia, astmaticii, bolnavii de cancer, persoanele care suferă de alergii și persoanele infectate cu HIV nu trebuie vaccinate..

Ehrlichioza

Ehrlichioza monocitară umană este o boală infecțioasă cauzată de microorganismele ehrlichia, care, la rândul lor, sunt purtate de căpușe parazite. Microbii provoacă granulomatoză extinsă în corpul persoanei infectate, afectând măduva osoasă, ficatul și sistemul nervos central. 1-3% din cazuri mor, iar boala este deosebit de acută și severă la persoanele sub 7 ani (copii) și peste 40 de ani. Ehrlichioza începe în același mod ca orice altă febră: o creștere bruscă a temperaturii, frisoane, greață și vărsături, amețeli, dureri musculare și de cap severe, hipertensiune. Uneori pacienții se plâng de tuse severă și de curgere a nasului, uneori există inflamație a nervului facial, iar unii au o erupție vezicală pe piele.

Ehrlichioza

Ehrlichioza se caracterizează printr-o erupție pe piele

Ficatul afectat poate crește foarte mult în dimensiune și, dacă infectatul are deja probleme cu acest organ (ciroză, colecistită), el se află într-un mare pericol. Pe lângă simptomele și complicațiile reale, ehrlichioza este, de asemenea, periculoasă, deoarece a fost descoperită și descrisă relativ recent, la începutul anilor 2000 și, prin urmare, nu toate laboratoarele o pot diagnostica corect încă.. Cu toate acestea, numărul vectorilor de căpușe este relativ mic și nu orice persoană mușcată poate contracta boala..

Babezioza

Un grup de boli numite babezioză sunt cauzate de protozoare numite babezie. Sunt purtate atât de căpușe de pădure, cât și de pășuni. De obicei, animalele, în special vitele și câinii, se îmbolnăvesc de babezioză și se îmbolnăvesc grav. Dar un adult sănătos poate să nu observe că este infectat cu babezie. Un alt lucru este vârstnicii și pacienții care au suferit operații grave sau boli și, prin urmare, au un sistem imunitar slăbit, 5% din astfel de infectați mor. De asemenea, sunt expuse riscului persoanelor cu HIV care nu primesc tratamentul necesar sau care se află în stadiul de dezvoltare a SIDA. Babezioza se manifestă mai întâi prin febră, frisoane și slăbiciune generală. Dacă se transformă într-o formă acută, atunci temperatura poate crește până la 41 ° și, în plus, ficatul și splina vor crește, vor apărea dureri musculare și de cap. Unele tipuri de babezie pot duce la insuficiență renală acută, icter și moartea pacientului.

Febra hemoragică Omsk

Febra hemoragică Omsk este o boală virală periculoasă purtată de căpușe-paraziți de pădure împreună cu encefalita transmisă de căpușe și similară acesteia. Virusul care cauzează această boală este răspândit în special în Siberia de Est și de Vest. Afectează glandele suprarenale, sistemul circulator și nervos, apoi creierul și măduva spinării. Boala începe cu o creștere bruscă a temperaturii, imediat până la 39-40 °, înroșirea feței și a întregii jumătăți superioare a corpului, dureri de cap, greață, vărsături și o erupție sângeroasă. De regulă, cu un diagnostic în timp util și un tratament adecvat, pacienții se recuperează complet. Cu toate acestea, mortalitatea rămâne la nivelul de 1-5% dintre cei infectați, care mor în principal din cauza complicațiilor precum encefalita, edemul cerebral și accidentele vasculare cerebrale..

Prevenirea necesară

Bolile purtate de căpușe, deși tratabile, sunt adesea destul de periculoase și pot duce la complicații grave. Cu toate acestea, să vă fie frică de căpușe - nu mergeți în pădure. Ce se poate face pentru a nu se îmbolnăvi deloc?

  1. Vaccinări. Există vaccinuri dezvoltate de oamenii de știință medicali pentru unele dintre bolile de mai sus.. De exemplu, encefalita transmisă de căpușe trebuie vaccinată toamna și iarna pentru a asigura imunitatea pentru anul următor. Același vaccin este eficient împotriva febrei hemoragice Omsk. În plus, puteți fi vaccinat împotriva tularemiei, dar nu tuturor oamenilor li se arată acest lucru..
  2. Injecții. Dacă o persoană mușcată de o căpușă nu a fost vaccinată anterior, i se administrează o doză de imunoglobulină imediat și din nou 10 zile mai târziu. Se crede că acest lucru ajută la prevenirea dezvoltării bolii, chiar dacă căpușa a fost purtătoare, cu toate acestea, eficacitatea efectului preventiv al imunoglobulinei nu a fost încă dovedită..
  3. Vigilenţă. Multe boli sunt mai ușor de tratat cu un diagnostic precoce și, pentru aceasta, este necesar să detectați la timp mușcătura de căpușă, deoarece nu o puteți simți întotdeauna. Este necesar să examinați cu atenție corpul, părul și hainele după ce vizitați păduri, pajiști și parcuri. Dacă găsiți o căpușă, trebuie să o îndepărtați imediat și să dezinfectați rana cu iod, peroxid de hidrogen sau clorhexidină.. Mușcătura trebuie raportată la cel mai apropiat spital - dacă duceți căpușa la laborator, aceasta va ajuta la colectarea statisticilor cu privire la mușcături și infecții și vi se va oferi asistență medicală, dacă este necesar. Apropo, hainele nu fac rău să se spele la o temperatură de cel puțin 60 ° C pentru a distruge larvele de căpușe.
  4. Evitarea pericolului. Nu este faptul că ar trebui să încetezi să te plimbi vara prin pădure, dar ar trebui să eviți iarba înaltă și arbuști - aici sunt căpușele care își așteaptă cel mai adesea victimele. În plus, ele pot fi de obicei „agățate” de piele sau de îmbrăcăminte unde transpirația animalelor rămâne pe plante - deci este mai bine să nu urmăriți urmele animalelor și să vizitați pășunile.
  5. Protecția fizică. Dacă mergeți în pădure după ciuperci, asigurați-vă că corpul dumneavoastră este cât mai complet acoperit cu haine - pantaloni, cizme înalte, mâneci lungi, guler înalt, pălării vă vor ajuta. De asemenea, aveți grijă la părțile expuse ale corpului - față, gât, mâini.
  6. Protecție chimică. Înainte de a vizita pădurea, ar trebui să vă protejați pe dvs. și pe copiii dvs. cu repelenți pentru căpușe, acestea ar trebui să conțină permetrină sau DEET. Magazinele oferă o gamă largă de produse similare.

După cum putem vedea, căpușele obișnuite ale pădurii poartă multe boli care pot fi periculoase și chiar fatale pentru oameni, iar complicațiile lor pot otrăvi viața chiar și a celor care și-au revenit mult timp. Deci căpușele sunt de departe unul dintre cei mai dăunători paraziți. Și, deoarece prevenirea este întotdeauna mai ușoară și mai sigură decât tratamentul, ar trebui respectate toate măsurile de precauție posibile împotriva căpușelor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nu lăsați căpușa să vă muște: cu ce mici paraziți ne amenință