Privează o persoană: cum arată, cum să o recunoști, simptome și fotografii

Soiuri de licheniBolile de piele sunt cele mai ambițioase în ceea ce privește manifestarea lor, deoarece nu sunt atât de ușor de ascuns de ceilalți: sunt aproape întotdeauna la vedere și provoacă atât disconfort fizic, cât și psihologic. Din punct de vedere moral, este mult mai ușor pentru un adult să supraviețuiască unei dureri în gât decât varicela sau păduchilor de cap. Și dacă una dintre soiurile unei astfel de boli precum lichenul a intrat în rândul rănilor, atunci chiar și o călătorie la un dermatolog se transformă într-un chin teribil.

Soiuri de licheni

Trebuie să cunoașteți inamicul din vedere pentru a vă face față în mod eficient. În acest moment, există 6 tipuri de boală menționată mai sus. Cu toate acestea, în realitate, nimic nu stă pe loc, orice organism viu, inclusiv microorganismele - agenți cauzali ai tuturor tipurilor de boli, evoluează, se schimbă, capătă noi proprietăți, devine mai rezistent la factorii distructivi, acestea sunt legile vieții pe Pământ, prin urmare nu este ambiguu să afirmăm că 6 este cel puțin impracticabil. Dar totuși, vom adera la opiniile clasice cu privire la această chestiune. Deci, 6 tipuri de licheni:

 1. Lichen roz;
 2. Ringworm (trichophytosis);
 3. Lichen solzos (psoriazis);
 4. Zoster;
 5. Pitiriazis versicolor versicolor;
 6. Lichen planus.

Acestea sunt principalele forme care se manifestă cel mai adesea la om. Unele dintre ele sunt de origine fungică, altele sunt virale, iar altele sunt dermatostomatite. Aceste boli se manifestă într-un moment în care sistemul imunitar este subminat și corpul este neputincios să lupte împotriva lor de la sine, așa că progresând într-un ritm alarmant. Aici, propria vigilență și atenție la sentimentele și starea dvs. sunt extrem de importante, deoarece diagnosticul în timp util este cheia unui viitor remediu de succes. Merită să vorbim separat despre fiecare boală pentru a afla natura acesteia și a înțelege la ce să ne temem și la ce să acordăm o atenție specială.

Lichen roz

O boală infecțioasă a pielii umane, care este un factor concomitent și este însoțită de erupții cutanate caracteristice. De regulă, așa-numitul primar placa maternă - o zonă inflamată a pielii de formă rotundă sau ovală, cu epicentru solzos. Poate apărea oriunde: pe spate, stomac, gât sau chiar în zona inghinală. La scurt timp după apariția sa, mici pete roz se revarsă pe tot corpul..

Fotografia atașată arată în mod clar aceeași placă maternă și roșeață inflamată pe pielea din jurul ei. Acest tablou clinic este observat la persoanele cu imunitate slabită. Acest lucru se întâmplă de obicei după o boală gravă care subminează literalmente mecanismele de apărare ale corpului uman. Contrar credinței populare, rozul lichen nu este contagios, nu este transmis prin contact sau prin spori..

Ringworm (trichophytosis)

Vierme la omDermatomicoza, o boală fungică a pielii care afectează zonele păroase ale corpului. Este o boală independentă, nu o boală concomitentă, care se răspândește atât la oameni, cât și la animale.

Se transmite prin orice contact fizic, adică prin contactul cu un obiect bolnav, prin obținerea solzilor pielii sau a părului dintr-un corp infectat, poate fi transmis și sub formă de spori cu haine, apă, dacă, de exemplu, vă aflați în același bazin sau duș cu o persoană bolnavă. Deși este necesar să vă supuneți unui dermatolog înainte de a merge la piscină, aceasta este o procedură unică, deci există posibilitatea ca o persoană sănătoasă și un pacient aflat într-un stadiu incipient de trichofitoză să intre în același rezervor. Dar cel mai adesea se întâmplă ca infecția să apară prin contactul cu animale bolnave. Prin urmare, viermele se observă în principal la copii, care s-au remarcat în orice moment prin dragoste sporită pentru pisici și câini fără stăpân..

Fotografia atașată este clar vizibilă scalp inflamat, fără păr. Acesta este lichenul. Se numește tăietor, deoarece micoza afectează rădăcinile părului, provocând căderea părului și chelirea ulterioară..

Lichen solzos (psoriazis)

Tipuri de licheniBoală cronică neinfecțioasă recidivantă asociată cu disfuncții patologice ale sistemului imunitar uman. Se manifestă sub formă de erupții cutanate și creșteri de culoare roșie sau galben-albă. De regulă, apariția psoriazisului este cauzată de o încălcare a procesului de divizare și diferențiere a celulelor epidermice, în timp ce exces de creștere a țesuturilor tegumentare. Erupțiile cutanate pot apărea oriunde: spate, abdomen, șolduri, membre, alte membre ale corpului.

Lichenul solzos nu este, de asemenea, o afecțiune concomitentă, dar datorită unui sistem imunitar slăbit, pacienții au adesea alte boli atât de natură dermatologică, cât și de altă natură și sfere de influență. Contrar părerii eronate, lichenul solzos nu se transmite prin contact și alte mijloace, cu toate acestea, oamenii de știință notează natura sa genetică, ceea ce înseamnă că se poate presupune că probabilitatea psoriazisului este moștenită. Fotografia prezentată prezintă în mod clar plăci psoriazice acumulate pe spatele și pe spatele mâinilor unei persoane bolnave..

Zoster

O boală care are origine virală. În majoritatea cazurilor, nu se face simțit în timp ce corpul este în stare bună, totuși, atunci când sistemul imunitar este suprimat de o boală trecută sau de o situație stresantă, apare această formă de lichen, în timp ce se observă următoarea imagine clinică: primele pete roșii apar pe piele de-a lungul trunchiurilor nervoase, care apoi transformați-vă într-o erupție apoasă inflamată, asemănătoare exterior cu o erupție variolică, localizată sub forma unui cheag într-un anumit loc. De regulă, zonele inflamate sunt orientate orizontal și sunt situate doar pe o parte a corpului..

Erupția poate apărea pe gât, partea inferioară a spatelui sau din spate până la abdomen, dar este posibil să apară în alte locuri, de exemplu, pe față sau pe brațe. Agentul cauzal al bolii - una dintre soiurile virusului herpes, prin urmare, herpesul zoster este contagios și se transmite prin picături aeriene sau prin contact fizic direct cu o persoană bolnavă. Fotografia prezintă o imagine clinică tipică a zonei zoster: erupții roșii, inflamate de la spate la abdomen cu vezicule apoase.

Pitiriazis versicolor versicolor

Versicolor roz la omInfecție fungică a straturilor keratinizate superioare ale epidermei. Boala este de remarcat prin faptul că este cauzată de reprezentanți clasa de ciuperci simbionte inferioare, care locuiește în corpul uman.

Odată cu funcționarea normală a tuturor sistemelor corpului, aceste ciuperci susțin activitatea glandelor sebacee și sudoripare, cu toate acestea, cu o scădere bruscă a imunității, de exemplu, după o boală severă, condiții stresante prelungite, cu insuficiență hormonală, precum și cu hiperfuncție a glandelor menționate anterior, acestea încep să se înmulțească intens și inițial formează mici zone pigmentate și apoi creșteri de culoare maro închis sau, dimpotrivă, de culoare carne deschisă, având un caracter de scară.

În stadiul inițial de dezvoltare arată pete de vârstă sau zone cu piele descuamată, cu toate acestea, mai târziu apare un model radial pe pete, indicând originea fungică a acestei anomalii. Unii oameni confundă greșit pitiriazisul versicolor cu Vitiligo, dar pe măsură ce petele se dezvoltă pe piele, această concepție greșită dispare. Fotografia atașată arată clar zonele pigmentate ale pielii cu un model caracteristic care seamănă cu un lichen de pe coaja unui copac. Contrar credinței populare, versicolorul versicolor nu este contagios, adică nu se transmite prin nicio metodă cunoscută, deoarece face parte din mediul natural al corpului.

Lichen planus

Această boală denumită dermatostomatită alergică. Diversi agenți patogeni au fost implicați în dezvoltarea lichenului plan, în special a virușilor și a unor medicamente.

Boala afectează straturile superioare ale epidermei și membranele mucoase ale gurii și ale tractului genital intern, se manifestă sub formă de mici papule cu o suprafață inflamată, solzoasă, roșu-purpurie, care are o nuanță ceară și un model reticular caracteristic. Papulele se pot forma pe interiorul obrajilor, pe limbă, buze, în locurile în care articulațiile sunt îndoite. Adesea, erupțiile se îmbină între ele, transformându-se în structuri mai mari. Este posibilă formarea de ulcere la locul plăcilor inflamate. Fotografia atașată prezintă papule și plăci de o culoare caracteristică cu un model de suprafață reticulată.

Cum să diagnosticați lichenul în dumneavoastră?

Tratamentul lichenuluiÎn primul rând, merită să ne amintim că dreptul de a diagnostica și prescrie tratamentul aparține exclusiv specialiștilor - dermatologi care studiază nuanțele profesiei lor responsabile de mulți ani. În al doilea rând, trebuie să știi asta automedicația este pedepsită întotdeauna cu complicații, devenind adesea cronică, prin urmare, este mai bine să încredințați sănătatea unei persoane care își cunoaște afacerea. Cu toate acestea, există o serie de semne prin care este posibil să se determine probabil natura originii anumitor anomalii și să le depisteze înainte de momentul în care boala devine severă, ceea ce înseamnă că puteți consulta un medic în timp util..

Principalele simptome sunt:

 • Lichen roz: apariția unei mari pete străine mari - o placă maternă - care are o nuanță galbenă, un model complex și fulgi. În curând, pe pielea trunchiului apar erupții similare de dimensiuni mai mici, care sugerează boala. Cu toate acestea, deja după detectarea unei plăci materne, trebuie să consultați imediat un specialist. De regulă, lichena rozacee se manifestă după boli sau situații stresante care afectează sistemul imunitar al organismului.
 • Vierme: în zonele epidermei cu păr abundent, inclusiv cu pielea capului, apare apariția unor pete în formă de inel de culoare roșie sau violet, chelie la locul apariției petelor, mâncărime, arsuri, abundență de mătreață pe cap. Boala se răspândește în tot corpul într-un ritm uluitor, astfel încât este extrem de dificil să nu observați toate aceste simptome. Viermele este o boală independentă, contagioasă și transmisă atât de la animale, cât și de la oameni prin orice contact..
 • Lichen solzos: inflamațiile solzoase uscate apar pe orice parte a corpului uman, fie că este vorba de spate, brațe, picioare sau organe genitale. De regulă, apar mai întâi papule solitare - plăci psoriazice cu o suprafață cerată keratinizată, care se răspândesc treptat pe tot corpul. Psoriazisul poate afecta și plăcile unghiilor, apar tocuri galbene dureroase pe ele, iar unghia începe să se exfolieze. Este demn de remarcat faptul că psoriazisul este o boală cronică neinfecțioasă, ceea ce înseamnă că nu se transmite prin niciuna dintre metodele cunoscute..
 • Zoster: durere severă, arsură și mâncărime cu mult înainte de apariția semnelor vizibile, apoi apariția unei erupții cutanate în locurile în care trec trunchiurile nervoase, erupții unilaterale. Pe piele se formează vezicule apoase, inflamate, adesea înfundate. În multe cazuri, erupția seamănă cu herpesul în ultima etapă a manifestării sale, ceea ce, în general, nu este surprinzător, deoarece ambele boli sunt de aceeași natură..
 • Lichen pitiriazis (multicolor): pe piele, cel mai adesea în locuri de transpirație abundentă - pe gât, partea inferioară a spatelui, sub sân - se formează pete de pigment maro închis sau de culoare deschisă, cu un model caracteristic de suprafață. Numărul și dimensiunea petelor este în continuă creștere, deci nu este dificil să recunoaștem acest tip de lichen. Din fericire, această boală nu reprezintă o amenințare la adresa vieții și sănătății, astfel încât, chiar diagnosticată mai târziu, este ușor de tratat..
 • Lichenul plan: pe membranele mucoase sau pe piele apar papule inflamate de culoare roșie sau purpurie, cu luciu ceros, ușor solzoase și cu un model de sită la suprafață. La început, erupțiile sunt minore și dimensiunea lor nu depășește 2-5 mm, cu toate acestea, apoi cresc, formând plăci, care capătă o nuanță de lavandă. Membranele mucoase afectate de boală devin mai sensibile, adesea inflamația care apare aduce durere și mâncărime, există sângerări ale gingiilor și ale suprafeței interioare a obrajilor, uscăciune periodică a buzelor.

Merită menționat din nou că numai diagnosticul final și corect poate fi stabilit specialist cu studii medicale superioare. Activitatea de sine în legătură cu propria sănătate și sănătatea celor dragi nu este altceva decât o infracțiune, care, deși nu este urmărită de lege, este pedepsită brutal de viața însăși. Dacă un dermatolog se îndoiește, nu va citi frunzele de ceai, ci va trimite o probă pentru analiză, după care va fi în continuare capabil să stabilească un diagnostic precis, să provoace și să prescrie tratamentul adecvat - corect și eficient.

Deci, care sunt cele comune premise pentru a merge la un dermatolog puteți identifica:

 1. Cum apare versicolorul pe pieleMâncărime în anumite zone ale pielii;
 2. Arsură și roșeață;
 3. Apariția pe piele a erupțiilor sau a papulelor individuale cu o suprafață neuniformă de o culoare nefirească;
 4. Peelingul pielii și căderii părului;
 5. Durere nerezonabilă;
 6. Înfrângerea membranelor mucoase, sângerarea lor;
 7. Decolorarea anumitor zone ale pielii, apariția petelor pigmentate.

Toate aceste semne indică faptul că starea pielii este anormală, ceea ce înseamnă că cauza acestor abateri trebuie identificată cât mai curând posibil pentru a preveni apariția complicațiilor.

Privează o persoană Ce sunt licheniiVersicolor versicolorSimptome licheneRemedii populare pentru tratamentul lichenuluiBoală de pieleVersicolor versicolorCum se tratează lichenul pe corpCe este lichenulCe sunt lichenii
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Privează o persoană: cum arată, cum să o recunoști, simptome și fotografii