Boli ale peștilor de acvariu: semne externe, tratament și fotografii

Boala peștilor de acvariuPeștii, ca orice ființă vie, sunt susceptibili la boli. Diagnosticul în timp util al bolilor peștilor de acvariu facilitează foarte mult tratamentul acestora, deoarece majoritatea bolilor pot fi suprimate într-un stadiu incipient.

La peștii de acvariu, bolile sunt împărțite în:

 • infecțioase, care sunt cauzate de microorganisme și pot fi transmise între indivizi;
 • invaziv - cauzat de paraziți unicelulari și multicelulari;
 • neinfecțioase - apar ca urmare a unor condiții de adăpostire necorespunzătoare sau a expunerii la paraziți mari.

Tratament:

 • Bolile infecțioase sunt tratate cu medicamente care acționează asupra agentului cauzal al bolii.
 • Asigurați condiții de adăpostire satisfăcătoare, eliminați paraziții și luați măsuri pentru a promova sănătatea peștilor de acvariu.

Boli neinfecțioase ale peștilor de acvariu

Otravire cu clor

Cauzele bolii pot fi factori chimici (expunerea la clor). Principalele simptome sunt dificultăți de respirație, branhiile sunt acoperite de mucus și culoarea lor devine mai deschisă. Peștii se comportă neliniștit, grăbindu-se și încercând să sară din piscină. În timp, devin letargici, nu răspund la nimic și mor repede..

Pentru a preveni o astfel de boală, este necesar să verificați în mod constant nivelul de clor din apă. Dacă există semne de afecțiuni la pești, atunci trebuie să fie transplantate urgent în apă curată..

Lipsă de oxigen

Peștii sunt neliniștiți, înoată lângă suprafață și captează oxigen. Unul dintre semnele lipsei de aer este comportamentul melcilor, care se ridică și la suprafață. Cu o lipsă de oxigen la peștii de acvariu, imunitatea este slăbită, apare infertilitatea, sufocarea, pierderea poftei de mâncare, ceea ce duce la moarte.

Echipamentele de aerare trebuie instalate în acvariu. Verificați periodic filtrul, aeratorul și oxigenul.

Nerespectarea regimului de temperatură

Apare la temperaturi ridicate sau scăzute în acvariu. Dacă temperatura este mai mare decât este necesar, atunci peștii sunt prea activi. Se colectează lângă suprafața apei din cauza lipsei de oxigen. Drept urmare, ei experimentează înfometarea și epuizarea oxigenului.

Temperatura prea scăzută se manifestă prin mișcări lente ale peștilor, care sunt în mod constant la fund aproape nemișcați. Expunerea prelungită la apă rece duce la răceli și la posibile decese. Prin urmare, este necesar să monitorizați constant regulatorul de temperatură și termometrul la schimbarea apei..

Unele specii tolerează bine o gamă largă de temperaturi: neon, peștișor, guppi și altele.

Boală alcalină (acidoză, alcaloză)

Tratamentul peștilor cu ciuperciBoala este promovată de un conținut crescut (alcaloză) sau scăzut (acidoză) de alcali în apă. Odată cu alcaloza, comportamentul peștilor de acvariu devine activ, branhiile și aripioarele se răspândesc, culoarea se luminează. Mucus apare pe branhii.

Semne de acidoză: peștii devin timizi, mai puțin activi și mobili. Pot înota burta în sus sau lateral. Boala alcalină afectează în principal acele specii de pești care sunt grav afectate de modificările echilibrului acido-bazic (guppi, pești aur, neon, cozi de spadă). Poate provoca despicarea aripioarelor, ducând la moarte.

Tratamentul constă în modificarea treptată a nivelului de alcali din acvariu, aducându-l la neutru. Dacă schimbările de echilibru au fost bruste, atunci peștele trebuie transplantat în apă curată și nivelul de alcalinitate trebuie să fie echilibrat.

Obezitatea peștilor

Boala apare ca urmare a unui exces de conținut de grăsimi din furaje cu 3% la peștii erbivori și cu 5% la carnivori. Hrănirea excesivă, o dietă monotonă sau o dietă slabă pot prezenta, de asemenea, simptome de obezitate.

Ca urmare a bolii, sunt afectate organele interne (ficat, mezenter, rinichi). Peștele devine letargic, părțile sale sunt rotunjite, infertilitatea se instalează, ceea ce duce la moarte.

Pentru a preveni obezitatea, este necesar să se administreze diferite tipuri de furaje, furaje grase cu un conținut ridicat de proteine, substanțe de balast și, pentru prevenire, să nu se hrănească timp de câteva zile. Dimensiunea acvariului ar trebui să permită peștilor să înoate activ.

Embolie gazoasă

Se manifestă dacă se depășește volumul de oxigen, se înfundă vasele de sânge la pești, afectează circulația sângelui. Prin urmare, este necesar să le monitorizați și starea acvariului. Comportamentul peștilor este neliniștit, încep să înoate pe partea lor, capacele branhiale sunt nemișcate.

Apariția unor mici bule de aer pe pereți, plante și sol indică apariția bolii. Bulele pot fi pe pești în sine și pot afecta organele interne. Dacă se acumulează în vasele de sânge, atunci apare o embolie și peștele moare.

În acest caz, ei verifică modul în care circulă aerul și prezența plantelor în exces, care contribuie la eliberarea unei cantități excesive de oxigen și poluarea solului..

Boli contagioase ale peștilor de acvariu

Cu piele alba

Boli ale peștilorCu această boală la peștii de acvariu, apare o schimbare a aspectului - culoarea pielii devine mai deschisă sau albă. Peștii încep să înoate la suprafață. Agentul cauzal este bacteria Pseudomonas dermoalba, care poate pătrunde într-un acvariu cu plante sau pești infectați.

Pentru tratamentul bolii, peștele este plasat într-un recipient în care se diluează o soluție de cloramfenicol. Solul și apa din acvariu sunt dezinfectate.

Putregaiul

Cea mai frecventă boală la peștii de acvariu. Apare ca urmare a deteriorării aripioarelor din cauza calității slabe a apei sau a mușcăturilor altor pești. Aripioarele sunt deformate, scad în dimensiune și devin mai deschise la culoare. O boală bacteriană poate însoți, în timp ce corpul se acoperă cu ulcere, abdomenul se umflă. Bacteriile Pseudomonas provoacă boli.

Tratament: apa de calitate slabă ar trebui schimbată, acvariul și plantele ar trebui dezinfectate. Peștele bolnav este plasat într-un recipient cu o soluție de cloramfenicol. Este mai bine să nu conțineți pești care sunt incompatibili în comportament. Deci, cozile de spadă sunt incompatibile cu pești mari agresivi etc..

Micobacterioză

Boala afectează în principal speciile vivipare de pești de acvariu: cozi de spadă, labirinturi, gourami. Comportamentul lor se schimbă - orientarea se pierde, apetitul este deranjat, devin letargici, apatici. La unele specii apar abcese, ulcere pe corp, apar ochi bombați, alții se orbesc, pielea lor se acoperă cu puncte negre, pot apărea oase.

Cura este posibilă într-un stadiu incipient al bolii, pentru care se utilizează sulfat de cupru, tryfoflavină, monociclină.

Boala neonului (Plistiforoză)

Tratamentul peștilor de acvariuAgentul cauzal al bolii este sporul de amibă. Simptomele bolii: mișcările devin spasmodice, peștii se ridică la suprafața acvariului, poziția corpului cu susul în jos. Coordonarea este afectată, se observă pierderea poftei de mâncare, culoarea pielii se estompează. Peștele se menține separat, evită turmele. Reprezentanții speciilor de crap (barbele, neonii, peștele auriu etc.) sunt susceptibili la boli..

Boala neonului este aproape imposibil de tratat, deci este necesar să distrugeți peștii bolnavi și să curățați bine acvariul.

Există, de asemenea, o boală pseudo-neonică, care este tratată cu soluție de bactopur (1 comprimat la 50 de litri de apă).

Hexamitoza (boala gaurilor)

Agentul cauzal al bolii, flagelul intestinal, afectează intestinele și vezica biliară. Purtătorii sunt pești bolnavi, uneori motivul este apa de calitate slabă. Simptome: pierderea poftei de mâncare, decolorare, peștele este ținut singur, apariția secrețiilor mucoase.

Boala poate fi vindecată în stadiile incipiente. Pentru tratamentul peștilor de acvariu, trebuie să ridicați încet temperatura apei la 33-35 de grade sau să diluați metronidazolul într-un recipient (250 mg pe 10 litri de apă).

Ulcer peptic

Boala este cauzată de bacterii (Pseudomonas fluorescens) care intră în acvariu din alimente sau de pești bolnavi. Simptomele bolii sunt pete întunecate de pe pielea peștilor, care se transformă treptat în ulcere. Se observă umflături, abdomenul crește, solzii sunt afectați, pofta de mâncare dispare, infecția intră în organism.

Este necesar un tratament în timp util, pentru care se utilizează streptocid (1 comprimat la 10 litri de apă) sau permanganat de potasiu.

Boli invazive ale peștilor de acvariu

Glugeoză

Una dintre cele mai periculoase și grave boli ale peștilor de acvariu, le afectează întregul corp și nu poate fi tratată. Simptome: peștii înoată pe partea lor, umflături sângeroase și albicioase apar pe corp. Bolile sunt afectate în principal de specii de pești asemănători crapului (neoni, pești aurii și alții).

Trikhodinoz

Transmis cu furaje contaminate, plante sau sol. Simptomele bolii: peștele se freacă de pământ, pietre, o floare ușoară apare pe piele. Brăncile devin mai ușoare, acoperite cu mucus, peștele își pierde pofta de mâncare, respirația este mai frecventă.

Tratamentul peștilor de acvariu se face cel mai devreme. Peștii bolnavi sunt așezați într-un recipient cu o temperatură ridicată a apei (31 grade), unde se adaugă metilenă sau sare de masă (20 g la 10 l).

Ichthyobodoz

Agentul cauzal al bolii este flagelul Costia necatris, care intră în acvariu cu plante, alimente și sol. Pielea peștelui bolnav se acoperă cu mucus, zonele afectate se descompun treptat. Culoarea branhiilor se schimbă, aripioarele se lipesc între ele. Peștele se ridică periodic la suprafață și înghite aerul.

Pentru tratarea bolii, apa din acvariu este încălzită la 32-34 de grade sau peștii sunt îndepărtați într-un recipient cu o soluție de sare de metilen.

Prevenirea bolilor

 • Cum se vindecă peșteledezinfectarea obiectelor care sunt plasate în acvariu;
 • nu ar trebui să cumpărați pești cu daune, creșteri pe piele etc., asigurați-vă că puneți în carantină peștele cumpărat;
 • plantele noi trebuie tratate cu o soluție slabă de permanganat de potasiu;
 • melcii pot purta boli;
 • prezența furajelor proaspete și variate, care trebuie acordate într-un anumit mod;
 • este necesar să controlați temperatura și puritatea apei din rezervorul de acasă cu dispozitive speciale.
Boli ale peștilor de acvariu Ce boli se pot îmbolnăvi peștiiDiverse boli ale peștilorTratamentul peștilor de acvariuBoli ale peștilor de acvariu - simptome, prevenire și tratamentBoli ale peștilorBoli ale peștilor de acvariuTratamentul pestilorPeștii de acvariu și îngrijirea lorTratamentul peștilor cu ciuperciBoli ale peștilor de acvariu - simptome, prevenire și tratament
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale peștilor de acvariu: semne externe, tratament și fotografii