Boli ale sistemului nervos la câini

Bolile inflamatorii ale sistemului nervos la câini sunt un grup destul de larg de boli, care include meningomieloencefalita / meningoencefalita cu diferite grade de cauzalitate.

Meningita este o boală inflamatorie a mucoasei meningeale a sistemului nervos central, mielita este un proces inflamator al măduvei spinării, iar inflamația țesutului cerebral se numește encefalită. Cu meningita, spațiul subarahnoidian este implicat în procesul inflamator. Cu alte cuvinte, este un proces inflamator al țesuturilor care conțin celule nervoase.

În medicina veterinară, nu este obișnuit să se diagnosticheze separat meningita sau encefalita specifică ca o varietate de boli ale sistemului nervos la câini. De fapt, ambele procese, de regulă, se desfășoară simultan, deoarece țesuturile sunt situate anatomic una lângă alta în interiorul craniului. De aceea, medicii veterinari folosesc un singur termen - meningoencefalita..

Acest lucru nu înseamnă că o boală precum meningoencefalita este destul de frecventă la câini, în timp ce printre bolile neurologice este frecventă, indiferent de cauza dezvoltării acesteia..
O astfel de boală inflamatorie precum meningoencefalomielita este de obicei împărțită în 2 tipuri:

  • neinfecțioase
  • infecțioase

De regulă, un tip infecțios de meningoencefalomielită poate fi cauzat de bacterii, ciuperci, protozoare, paraziți, rickettsia și viruși. În același timp, semnele de afectare a parenchimului cerebral sunt mai pronunțate în infecțiile parazitare, virale și protozoice, în timp ce în infecțiile bacteriene, semnele de deteriorare a membranei meningiene sunt mai pronunțate.
Dacă procesul inflamator este cauzat de rickettsiae sau ciuperci, atunci este posibil să se observe deteriorarea atât a membranelor meningiene, cât și a parenchimului cerebral, adică se observă simptome difuze.

Meningita la câini

Boli precum meningita dependentă de steroizi, meningoencefalita granulomatoasă și unele meningoencefalite specifice care sunt frecvente la mai multe rase de câini sunt boli inflamatorii neinfecțioase ale sistemului nervos. Din anumite motive, se poate presupune că dezvoltarea lor are loc din cauza unei tulburări imunologice. Sunt tratați cu succes cu doze imunosupresoare de glucocorticoizi.

Proces inflamator - meningoencefalită granulomatoasă

Un proces inflamator nesupurativ la animale se numește meningoencefalită granulomatoasă. În timpul dezvoltării bolii, apar leziuni difuze sau focale ale sistemului nervos central..
În medicina veterinară, există trei forme ale acestui proces:

  • Meningoencefalită limitată, care se caracterizează prin implicarea trunchiului cerebral.
  • Meningoencefalita granulomatoasă diseminată, care se caracterizează prin deteriorarea cerebelului și măduvei spinării cervicale, trunchiului inferior al creierului și cerebrului.
  • Meningoencefalita granulomatoasă vizuală care afectează nervii optici și ochii.

Până în prezent, este imposibil să se stabilească cu exactitate cauza dezvoltării meningoencefalitei granulomatoase. Potrivit unor date, se poate presupune că această boală este de natură imună. Pentru tratamentul bolii, se prescrie utilizarea glucocorticoizilor, în timp ce rezultatul tratamentului nu poate fi determinat cu precizie. Dacă boala se dezvoltă activ, atunci prognosticul este de obicei nefavorabil.

Diferite rase de câini

O formă severă de meningită dependentă de steroizi cu poliartrită poate dezvolta sindromul durerii la beagles. De regulă, în cursul bolii, animalul simte dureri severe la nivelul coloanei cervicale. Deoarece o remisiune completă a acestei boli poate fi realizată prin administrarea de steroizi, se poate presupune că aceasta este cauzată tocmai de tulburări imune..

Câinii de munte bernezi sunt foarte sensibili la boli precum poliarterita și vasculita necrozantă. Ca și în cazul anterior, cauza exactă a dezvoltării meningitei la această rasă de câini nu a fost încă clarificată, în timp ce în cazul tratamentului animalului cu medicamente steroizi, toate manifestările clinice dispar.

Pugii, cu vârsta cuprinsă între 9 luni și 4 ani, sunt expuși riscului de a contracta meningoencefalită. De regulă, această boală se desfășoară rapid și se caracterizează printr-un prognostic dezamăgitor. În stadiul inițial de dezvoltare a meningoencefalitei în carlige, se observă convulsii, precum și manifestarea leziunilor difuze ale sistemului nervos central. La un câine, puteți observa „împletirea” picioarelor atunci când mergeți, acestea se caracterizează prin mișcări în cerc, își pot sprijini capul de un perete, există durere în regiunea cervicală a coloanei vertebrale, precum și dezvoltarea orbirii. Un astfel de animal, de regulă, moare în 2-3 săptămâni și tratamentul cu medicamente steroizi și anticonvulsivante nu dă rezultate pozitive..

În funcție de cât de grav este afectată o anumită zonă, manifestările clinice ale unei boli inflamatorii ale sistemului nervos central pot fi foarte diferite - focal, difuz sau se dezvoltă rapid de la focal la difuz..

Principalele simptome ale meningitei la câini sunt febra și durerile de gât. Un câine bolnav nu vrea să meargă cu lesa, devine hipersensibil la atingere și se observă mușchii rigizi ai gâtului. Într-un caz deosebit de sever, se poate observa și poziția laterală a corpului, hiperextensia membrelor anterioare și opistotoniul..

Cu encefalităCu encefalomielită
Parenchimul creierului este deteriorat. De regulă, aceste încălcări sunt asimetrice. Dezvoltarea bolii are loc treptat. La început, puteți observa o anumită opresiune a animalului, până la comă. Există, de asemenea, modificări vizibile în natura comportamentală, în coordonarea mișcării, apare tulburări de vedere, în timp ce reacția elevului rămâne.

De regulă, mersul animalului și poziția corpului său sunt perturbate. Se pot observa disfuncții motorii, precum și disfuncții ale nervilor cranieni.

Diagnosticul și tratamentul

Atunci când se face un diagnostic și se identifică cauza meningoencefalitei, se ia în considerare analiza lichidului cefalorahidian. Colectarea LCR are loc sub anestezie și este considerată o procedură destul de riscantă. Metodele neinvazive, cum ar fi RMN și CT, sunt, de asemenea, efectuate sub anestezie generală. Această tehnică nu este considerată periculoasă pentru animal, în timp ce, din păcate, datele de tomografie computerizată nu fac întotdeauna posibilă stabilirea unui diagnostic precis..

Tratamentul terapeutic al unui animal depinde în mare măsură de cauza dezvoltării bolii. De regulă, în majoritatea cazurilor, sunt utilizate medicamente steroizi în doze imunosupresoare, terapie simptomatică și antibiotice. Prognosticul bolii depinde întotdeauna de cauză, dar cu encefalita dependentă de steroizi, prognosticul, din păcate, rămâne unul - rău.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale sistemului nervos la câini