Boli frecvente la peștii de acvariu

boli de pești de acvariuAproape fiecare proprietar al unui acvariu cu pești a dat peste una sau alta boală a animalelor sale de companie. Peștii, ca și oamenii, au multe afecțiuni diferite, a căror prevenire și tratament diferă, de asemenea. Acum vom vorbi despre principalele boli ale peștilor, cauzele acestora și principalele modalități de a rezolva această problemă..

Boli cauzate de agenți patogeni

Sunt periculoși prin faptul că pot fi transmise de la un individ la altul, astfel încât un pește infectat poate duce la moartea tuturor locuitorilor acvariului. Luați în considerare principalele tipuri de astfel de afecțiuni.

boli de pești de acvariu

Infecțios

Agenții cauzali ai bolilor infecțioase sunt organisme parazite de origine microbiologică și vegetală..

afla, care sunt simptomele și metodele de tratament pentru hexamitoză, de ce mor pestii, și ce boli au peștii guppy

Bacterii

Bacteriile sunt microorganisme care în majoritatea cazurilor reprezintă o singură celulă.

Bolile bacteriene ale peștilor sunt adesea cauzate nu atât de prezența microorganismelor patogene în acvariu, cât de imunitatea slăbită. Acest lucru poate fi cauzat de stresul cauzat de iritanții, fluctuațiile de temperatură a apei, comportamentul agresiv al vecinilor.

Principalele tipuri de boli bacteriene:

 1. Putregaiul. Reproducerea și localizarea bacteriilor are loc pe aripioarele de pește. Primul semn de avertizare pentru proprietar ar trebui să fie pete roșii și dungi pe aripioare și marginile lor noroioase. Mai mult, capetele aripioarelor pot cădea, apar ulcere pe corp. Dacă aripioarele sunt complet distruse, tratamentul va fi inutil, dar dacă această boală este detectată devreme, peștii pot fi vindecați în continuare. Pentru a face acest lucru, utilizați "Levomycetin" (în raport de 1 comprimat la 20 litri de apă). Comprimatul trebuie zdrobit într-un volum mic și turnat în acvariu. Apoi, la fiecare 3 zile, înlocuiți o treime din apa din acvariu cu aceeași cantitate de lichid cu medicamente. Această procedură trebuie repetată periodic până când peștii sunt complet vindecați..
 2. boli de pești de acvariu
 3. Ulcer roșu. Aripioarele și corpul peștilor sunt acoperite cu dungi sângeroase, care duc la ulcere și putrezire. Pentru a scăpa de boală, trebuie să utilizați antibiotice, adăugându-le la furaje în cantitate de 1% din masa totală. De asemenea, trebuie să dezinfectați acvariul cu „Monacrin” sau „Acriflavin” în proporție de 1 ml de substanță pe 1 litru de lichid.
 4. boli de pești de acvariu

Ciuperci

Agenții cauzali ai bolilor fungice sunt ciupercile care afectează corpul și organele interne ale peștilor. Creșterea ciupercilor are loc atunci când apa este prea rece și acvariul nu este întreținut corespunzător. Măsurile preventive împotriva acestora sunt curățenia în acvariu, dezinfectarea alimentelor vii și achiziționarea de pești și plante în locuri dovedite..

Important! Uneori este dificil să determinați singură boala peștilor - în acest caz, trebuie să contactați un specialist-ihtiopatolog pentru analiză și diagnostic corect.

Astfel de boli fungice ale peștilor se găsesc adesea:

 1. Branchiomicoza. Cu această boală, vasele de sânge, cel mai adesea branhiile, sunt afectate. Peștii își pierd pofta de mâncare, atârnă cu susul în jos lângă suprafața apei, apoi se întind pe fund și mor. Individul bolnav trebuie îndepărtat imediat din rest. Se toarnă jumătate din apă în acvariu și se înlocuiește cu apă proaspătă. Peștii bolnavi trebuie tratați cu Rivanol (3 mg de medicament pe 1 litru de apă) timp de o lună, schimbând apa la proaspătă săptămânal. Rivanol (2-5 mg pe 1 litru de apă) trebuie adăugat, de asemenea, în acvariul comun. Măsura preventivă a bolii este adăugarea de albastru de metilen în acvariu cu o rată de 0,5 g la 100 l de apă.
 2. boli de pești de acvariu
 3. Ichtiobodoză (boală osoasă). Această boală poate intra într-un acvariu cu plante, alimente sau pești preluați din habitate naturale. Simptomele acestei boli sunt ușor de recunoscut: peștii manifestă anxietate, se freacă de toate obiectele disponibile și nu mai mănâncă. Locuitorii acvariului sunt acoperiți cu nămol gri-albastru. Dacă nu este tratat, peștele se va sufoca și se va descompune. Este necesar să se trateze persoanele afectate într-un vas separat cu adăugarea de sare de masă în apă (cu o rată de 150 g de sare la 10 litri de apă). Durata acestei proceduri este de 15-20 de minute. Temperatura apei trebuie să fie de 26 ° C.
 4. boli de pești de acvariu

afla, cum se determină duritatea apei și temperatura optimă a apei în acvariu.

Invaziv

Acest grup de boli include boli cauzate de paraziți unicelulari și multicelulari de origine animală. Luați în considerare principalele lor tipuri.

Acantocefalie

Acești paraziți ajung în acvariu din cauza alimentelor vii infectate. Acantocefalele (răzuitoare) provoacă anemie și epuizare la pești, perturbă funcția intestinală și duc la moartea locuitorilor acvariului.

boli de pești de acvariu

Tratamentul se efectuează cu ajutorul „Konkurat”, care trebuie să proceseze un acvariu de carantină cu indivizi infectați.

O măsură preventivă pentru introducerea viermilor în acvariu este interdicția strictă de a hrăni animalele de companie cu alimente vii din rezervoarele cu pești..

Celenterează

Acești paraziți apar împreună cu plante luate din iazuri și bălți.. Cel mai frecvent musafir al acvariului este hidra, care mănâncă prăjiți și infectează peștii cu fire otrăvitoare..

boli de pești de acvariu

Pentru a scăpa de acești dăunători, trebuie să dezinfectezi acvariul. Ajută la uciderea paraziților soluție de peroxid de hidrogen 3%.

Important! Când se prelucrează cu peroxid de hidrogen, se eliberează oxigen liber, care dăunează peștilor, prin urmare, acestea trebuie eliminate în timpul procesării.

Anelide

Viermele sunt diferite tipuri de lipitori. Pentru peștii de acvariu, aceștia sunt dușmani, deoarece pot distruge cu ușurință locuitorii acvariului. Viermele pot trăi în sol, iar igiena precară a acvariului contribuie la apariția lor.

boli de pești de acvariu

Lipitorile care nu au avut timp să suge sunt îndepărtate folosind o plasă sau sifon. Un acvariu infectat trebuie tratat cu compuși organofosforici, de exemplu, „Trichlorfon”, îndepărtând peștele din el în timpul tratamentului. După 2-3 săptămâni, este necesar un tratament nou..

Vă sfătuim să citiți despre, cum să alegi un încălzitor, lampă, lampă, interior și filtre externe, amorsare și Autocolante de fundal pentru acvariu, și ce articole sunt cele mai esențiale pentru acvariu.

Viermi filamentosi

Infecția cu acest parazit se efectuează atât direct (prin ouăle viermilor în excrementele peștilor), cât și prin hrana vie. La pești, abdomenul se umflă și coloana vertebrală este deformată..

boli de pești de acvariu

Când apar, este necesar să se efectueze un tratament cu medicamente antihelmintice, de exemplu, "Piperazină". De asemenea, este necesar să filtrați excrementele și să le îndepărtați cu un sifon pentru a preveni reinfectarea..

Viermi plati

Acești paraziți intră în acvariu din rezervoarele naturale și încep să se înmulțească rapid.. Locuiesc în piele, branhii și alte părți ale corpului peștilor. Locuitorii acvariului afectați de acest parazit prezintă anxietate și teamă, mucusul devine vizibil.

boli de pești de acvariu

Pentru a expulza viermii, este necesar să se mențină temperatura apei la 33-35 ° C timp de câteva zile. Pentru a le combate, se folosesc și medicamentele „Flubenol” și „Febtal”, respectând cu atenție dozajul conform instrucțiunilor.

Important! Printre modalitățile naturale de a ucide viermii dăunători, cea mai eficientă este plasarea macropodelor înfometate în acvariu..

Crustacee

Cel mai frecvent motiv pentru apariția acestui tip de parazit este hrana vie, obiectele de interior din acvariu neprelucrate sau peștii și plantele noi care nu au trecut în carantină..

boli de pești de acvariu

Crustaceii se așează pe suprafața peștelui și îi aspiră sângele. În plus, pentru ca sângele să se coaguleze mai repede, acestea secretă un secret otrăvitor, care provoacă slăbiciune și șoc la pește. Și acționând asupra branhiilor, ei sunt capabili să sugrume peștele.

Este necesar să se îndepărteze paraziții crustacei de pești cu pensete, lubrifiant rănile cu permanganat de potasiu.

Viruși

Virușii sunt agenți patogeni intracelulari care se reproduc numai în celulele vii. Se răspândesc în celulele vecine și rămân în corp. În acest caz, chiar și un pește cu aspect sănătos devine purtător de virus. Virusul poate pătrunde în acvariu de la o persoană infectată.

boli de pești de acvariu

Cel mai frecvent virus la peștii de acvariu este limfocitoza. Principalele sale simptome sunt prezența creșterilor plate și a nodulilor pe corpul peștilor..

Cel mai greu mod de a scăpa de infecție este de a îndepărta și apoi distruge persoana bolnavă. Plantele din acvariul infectat sunt, de asemenea, distruse, iar solul și decorațiunile sunt fierte timp de 30 de minute. Acvariul trebuie dezinfectat și toți peștii trebuie să fie în carantină timp de o lună..

Un drog „Antipar” va ajuta la vindecarea peștilor.

Cel mai simplu

Protozoarele sunt organisme unicelulare care pot afecta atât suprafața exterioară a peștilor, cât și țesuturile interne. În cantități mici, acestea se găsesc pe corpul peștilor și nu le provoacă mult rău..

Știați? Cel mai mare acvariu din lume este situat în Singapore, cu un volum de 54,6 milioane de litri..

Alarma ar trebui să fie bătută în cazul în care numărul acestora crește până la punctul care poate provoca boala. Acest lucru este posibil în cazul imunității slăbite din cauza stresului, calității inadecvate a apei și a altor factori externi nefavorabili..

Printre protozoare, există astfel de organisme:

 1. Apiosom. Locuiesc pe pielea și aripioarele peștilor, provocând formațiuni albe pe ele. Un tratament eficient pentru a scăpa de astfel de paraziți va fi băile de sare (2 g de sare la 1 L de apă) timp de 3-7 zile.
 2. boli de pești de acvariu
 3. Ichthyobodo. Provocați mucus pe corp. Persoanele tinere sunt deosebit de sensibile la acest parazit. Ichthyobodo trăiește la temperaturi sub 25 ° C și pentru a scăpa de ele este necesar să mențineți temperatura apei cel puțin 30 ° C.
 4. boli de pești de acvariu

Boli care nu sunt cauzate de agenți patogeni

Bolile peștilor nu sunt întotdeauna cauzate de diverși agenți patogeni. Adesea cauzele bolii pot fi fizice, chimice sau rezultatul hrănirii necorespunzătoare. Nu sunt contagioase, dar fiecare dintre aceste motive merită o atenție specială..

boli de pești de acvariu

Originea fizică

Bolile de origine fizică sunt asociate în principal cu îngrijirea necorespunzătoare a peștilor: apă de calitate slabă, regim de temperatură slab selectat. Mai jos sunt cele mai frecvente boli ale peștilor cauzate de această cauză..

Alcaloză (pH prea mare)

Alcaloza este adesea numită boală alcalină datorită acidității din acvariu, care poate fi în detrimentul unor specii de pești. Acest fenomen este posibil dacă locuitorii acvariului sunt păstrați într-un mediu cu un nivel de pH mai mare decât în ​​mediul lor natural..

boli de pești de acvariu

În același timp, pielea peștilor devine plictisitoare, respirația devine mai frecventă, branhiile lor secretă mucus, iar locuitorii acvariului înșiși tind să sară din el..

Tratamentul se efectuează folosind un tampon de pH adecvat disponibil la magazinele de animale de companie. Schimbările parțiale repetate de apă cu apă proaspătă cu o valoare a pH-ului aproape de neutru vor ajuta la ajustarea treptată a nivelului de pH. Acest lucru va reduce cantitatea de minerale din acvariu care poate declanșa alcaloză cronică..

Vă recomandăm să citiți despre cum să crească și să întrețină plante precum marsilia, sagittariya, pogostemon, hornwort, mușchi javanez, cryptocoryne și Hemianthus Micrantemoides.

Măsura preventivă a acestei boli este inițial apă corect selectată pentru toate tipurile de pești, iar locuitorii acvariului trebuie să fie înșiși compatibili cu pH-ul..

Acidoza (pH prea scăzut)

Spre deosebire de alcaloză, apare situația opusă, un nivel de pH subestimat. O scădere accentuată a pH-ului apare de obicei într-un mediu care nu conține minerale.

boli de pești de acvariu

Peștii devin încet și timizi, culoarea lor se estompează. Indivizii individuali înoată lateral sau cu burta în sus. Dacă nu se iau măsuri în timp util, locuitorii acvariului vor muri.

Știați? Somnului le place să înoate burta, pentru ei acest lucru este complet normal..

Tratamentul și măsurile preventive pentru această boală sunt similare cu cele pentru alcaloză..

Anoxie (lipsa de oxigen la pești)

Locuitorii acvariului pot obține anoxie cu un nivel scăzut de oxigen în apă.. În acest caz, peștii încep să se sufoce și să moară. Ar trebui să fiți atenți dacă animalele de companie sunt anxioase, înoată adesea la suprafața apei și prind aer prin gură.

boli de pești de acvariu

Dacă animalele de companie au simptome similare (și, de asemenea, pentru a preveni această boală), ar trebui să monitorizați regulat filtrul de apă. De asemenea, este necesar să instalați echipamente de aerare dacă nu sunt deja acolo..

Probabil că veți fi interesat să citiți despre, cum să porniți acvariul pentru prima dată, de unde să începi un acvariu marin, ce sunt algele de acvariu și cum să le tratăm.

Anemie (anemie)

Peștii mari sunt susceptibili la această boală dacă își au reședința - acvarii mici cu apă slab aerată. O altă cauză a acestei boli este cantitatea redusă de aminoacizi din alimente..

boli de pești de acvariu

Peștele devine letargic, refuză hrana, apar slăbiciune și distrofie. Nu mai răspunde la stimuli și se observă atârnarea în acvariu. Înainte de a muri, începe să se rotească repede sau atârnă cu susul în jos.

Din păcate, este imposibil să vindeci anemia, moartea peștilor nu poate fi evitată. Măsurile de prevenire a acestei boli sunt un acvariu spațios și alimente nutritive, care trebuie să fie variate în funcție de crustacee sau dafnii. De asemenea, salata tocată și frunzele de urzică nu vor fi inutile..

Asfixierea sau sufocarea peștilor

Această problemă vă va afecta animalele de companie dacă se află mult timp în apă cu un conținut scăzut de oxigen (mai puțin de 3 mg pe 1 litru de apă). Motivele pentru aceasta sunt întreținerea necorespunzătoare a acvariului și un număr mare de pești (mai mult de 1 cm lungime pește pe 1 litru de apă).

boli de pești de acvariu

Peștii respiră rapid, se ridică la suprafața apei și înghițesc lacom de aer.

Infuzia unei soluții de peroxid de hidrogen de 15% (1 ml de soluție la 1 litru de apă) și îmbunătățirea întreținerii animalelor de companie vor ajuta la rezolvarea acestei probleme..

Embolie gazoasă

Această boală este cauzată de acumularea excesivă de oxigen solubil în apă, care apare atunci când plantele eliberează activ oxigen în zilele însorite ale verii.. Intră în sistemul circulator al peștilor în cantități mari și înfundă vasele de sânge..

boli de pești de acvariu

Peștii devin neliniștiți, reacționează brusc la stimulii externi, iar aripioarele lor sunt distruse. În unele cazuri, lentila ochiului și corneea devin tulburi.

Peștii infectați se vor recupera dacă sunt transplantați într-un acvariu cu un conținut de oxigen de cel mult 10-15 mg pe litru de apă. Pentru a vă proteja animalele de companie, nu trebuie să aerizați intens apa din acvariu cu un număr mare de plante și cu iluminare puternică..

Familiarizați-vă cu regulile de îngrijire a unor pești de acvariu obișnuiți precum: pește clovn, coada de voal, gura, guppy, barbus, pește papagal, molii, peștișor de aur, purtător de sabie, pecilia, pește zebră rerio, cocoş, astronot, lalius, minor, disc, arowana, chirurg pește, darijo dario, scalar, macropod, macracanthus, ciclide, rodostom și labeo.

Hipoxia (foamea de oxigen) a peștilor

Hipoxia apare dacă nu intră suficient oxigen în sângele peștilor. Poate fi provocat de condiții precare de detenție și motive fiziologice, cum ar fi branhiile deteriorate.

boli de pești de acvariu

Peștii respiră mai repede, planează și înoată lângă suprafața apei, gâfâind după aer. O respirație suplimentară devine dificilă, branhiile se umflă, animalele de companie își pierd puterea și cad pe fund.

Dacă observați foamea oxigenului la pești, trebuie să stabiliți imediat o aerare puternică, astfel încât concentrația de oxigen să crească. Măsurile preventive pentru acest fenomen vor fi un studiu amănunțit al necesității de oxigen a animalului de companie și eliminarea în timp util a factorilor care pot provoca hipoxie.

Tumori la pești

Tumorile sunt creșteri anormale ale țesuturilor. Sunt clasificate ca benigne sau maligne. Tumorile benigne cresc lent și nu dăunează țesutului din jur. Tumorile maligne afectează țesuturile și formează metastaze.

boli de pești de acvariu

Tumorile nu sunt tratate. Peștii bolnavi trebuie uciși imediat și fără durere. Pentru prevenirea tumorilor, este necesar să se protejeze peștii de substanțe cancerigene și, de asemenea, să se excludă alimentele alterate din dieta animalelor de companie, care pot conține o ciupercă care poate provoca cancer.

Hipotermie și supraîncălzire la pește

Hipotermia poate fi cauzată de o defecțiune a încălzitorului, întreruperi bruște de curent sau transportul pe timp rece. Când temperatura din acvariu este prea scăzută, peștele devine letargic și se află pe fund. Peștii pot muri dacă sunt lăsați în apă prea rece.

boli de pești de acvariu

Cu hipotermie, peștele congelat este încălzit treptat, ridicând încet temperatura la valoarea optimă. Dacă apare hipotermia din cauza dispozitivelor defecte, acestea trebuie înlocuite.

Supraîncălzirea poate apărea atunci când acvariul este în lumina directă a soarelui sau pe vreme caldă. La pești, respirația se accelerează, branhiile se umflă și se extind. Cu supraîncălzirea prelungită, poate apărea moartea.

Dacă peștii sunt supraîncălziți, trebuie să faceți o schimbare parțială a apei în acvariu cu apă rece pentru a reduce temperatura la un nivel sigur..

Temperatura prea ridicată sau prea scăzută

Dacă temperatura se abate cu 3-4 ° C de la normă într-o direcție sau alta, peștele poate avea o stare de șoc. Când temperatura este prea ridicată, peștii se grăbesc în jurul acvariului și încearcă să-l părăsească. Temperatura scăzută face mișcările peștilor lente, capacele branhiale se deschid lent.

boli de pești de acvariu

Este necesar să setați temperatura în acvariu potrivită pentru un anumit tip de pește, utilizați un încălzitor dacă temperatura se abate spre o parte inferioară și schimbați periodic apa la una mai rece în timpul sezonului cald.

Rani pești

Peștii de acvariu pot fi deteriorați din diverse motive.. Gradul de severitate al acestora poate varia, de asemenea: de la cântare dezbrăcate până la ruperea mușchilor. Locuitorii acvariului se pot răni singuri când se comportă agresiv.

boli de pești de acvariu

Peștii extrem de imuni se recuperează rapid după leziuni, în timp ce persoanele slabe au nevoie de ajutor.

Dacă rana este gravă și organele interne sunt afectate, este puțin probabil ca peștele să fie vindecat. Dacă rana este de severitate moderată, atunci peștele este plasat într-un acvariu separat, unde îi oferă o recuperare calmă. Albastrul de metilen poate fi adăugat în apă pentru a accelera efectul de vindecare a rănilor..

Șoc în pește

Șocul locuitorilor acvariului apare cu factori de stres. Cu cât un individ este mai sensibil, cu atât este mai probabil să sufere această afecțiune. Șocul se întâmplă:

boli de pești de acvariu

 • osmotic,
 • nitrat,
 • temperatura,
 • chimic,
 • toxic.
Uneori, o schimbare bruscă a parametrilor fizici și chimici ai apei este suficientă pentru șoc..

Simptomele șocului sunt diferite:

boli de pești de acvariu

 • respirație mai rapidă sau mai lentă,
 • culoare estompată,
 • uneori peștii cad în pântecul de jos în sus.
Un rol important îl are determinarea în timp util și precisă a factorului care a provocat șocul la pește. După ce ați stabilit cauza, trebuie să remediați rapid situația..

Origine chimică

Bolile peștilor de acvariu de origine chimică sunt tot felul de otrăviri. În funcție de cu ce a fost otrăvit peștele, se disting principalele lor tipuri..

Intoxicația generală a peștilor

Aceasta este o problemă comună la locuitorii acvariilor care poate provoca boli și moarte.. Distingeți între otrăvirea acută și cea cronică, în funcție de gradul de toxicitate al substanței care a cauzat otrăvirea.

boli de pești de acvariu

Cel mai adesea, substanțele nocive intră în acvariu din cauza echipamentului și decorului necorespunzător. Primele simptome pe care animalele de companie le otrăvesc în general sunt pierderea coordonării mișcării, ochii glazurați și sufocarea.

Trebuie să transferăm peștii într-un acvariu nou. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este necesar să eliminați sursa de poluare și să faceți mai multe schimbări de apă până când semnele otrăvirii se diminuează..

Intoxicație cu amoniac, hidrogen sulfurat, nitrați și nitriți

Eliberarea de amoniac este produsă de pești înșiși în procesul de metabolism. Este foarte otrăvitor, chiar și doze mici din acesta sunt fatale. Conținutul său ridicat poate provoca reziduuri alimentare în cantități mari, un număr mare de locuitori din acvariu. Peștii respiră puternic, coordonarea lor este tulburată. Peștii otrăviți de această substanță trebuie transferați imediat în apă curată și trebuie instalat un filtru..

boli de pești de acvariu

Intoxicația cu sulfură de hidrogen apare din cauza supraalimentării locuitorilor acvariului, atunci când alimentele cu excremente de pește formează un mediu anaerob, ca urmare a căreia hidrogenul sulfurat va fi eliberat în apă. Apa devine tulbure, iar peștii se sufocă. Acvariul trebuie să fie bine spălat și curățat pentru a elimina cauza hidrogenului sulfurat..

Intoxicația cu nitrați este relativ nedureroasă, dar unele specii de pești sunt hipersensibile la acestea. Intoxicația cu nitrați se caracterizează prin branhii palide, sufocare și letargie la pești. Pentru tratament, faceți o schimbare de aproximativ jumătate din volumul de apă.

Intoxicația cu nitriți este mai periculoasă decât nitrații și poate fi fatală. O trăsătură caracteristică a acestui tip de otrăvire este colorarea întunecată a branhiilor. Pentru tratament, trebuie să adăugați albastru de metilen în apă (3-4 mg pe 1 litru de apă).

Metale

Cele mai frecvente cauze ale otrăvirii sunt fierul și cuprul. Pot proveni din conducte de apă, împreună cu alimente, din medicamente care conțin metale. Simptomele acestei afecțiuni sunt următoarele:

boli de pești de acvariu

 • schimbarea culorii,
 • ochi încețoșați,
 • peștii se sufocă și se păstrează lângă suprafața apei.
Văzând astfel de semne, primul pas este eliminarea sursei de toxine..

Apa din acvariu este înlocuită cu apă proaspătă, iar filtrul este curățat temeinic. Peștii bolnavi sunt transferați într-un acvariu de rezervă. Dar chiar dacă peștii bolnavi se îmbunătățesc, cel mai probabil nu vor putea să se reproducă și să crească..

Clor

Acest lucru se întâmplă dacă apa pentru acvariu nu este apărată sau nu este suficient timp. Clorul dezinfectează apa de la robinet, dar un conținut ridicat de substanță în apă este dăunător peștilor.

boli de pești de acvariu

Ei produc mucus care le acoperă mai întâi branhiile și apoi întreaga suprafață a corpului. Persoanele cu otrăvire sunt foarte agitate, se grăbesc și încearcă să sară din apă.

Pentru tratamentul otrăvirii cu clor, peștii sunt transferați în apă curată, stabilă sau folosind un filtru de cărbune activ.

Produse din industria chimică

Aceste produse ne înconjoară peste tot. Pentru pești, un pericol special îl reprezintă:

boli de pești de acvariu

 • Furtun de acvariu care eliberează plastifianți în apă în timp.
 • Vopsea și fum de tutun. Poate fi periculos dacă zona care conține aceste mirosuri nu este ventilată.
 • Detergenți folosiți pentru acvariu.
 • Medicamente, sau mai bine zis supradozajul lor.
 • Chit epoxidic, care este folosit pentru acoperirea colțurilor interioare ale acvariului.
Simptomele includ nervozitatea, pierderea coordonării și tumorile cancerigene.

Tratamentul are loc prin eliminarea rapidă a cauzei otrăvirii, schimbării apei și clătirii acvariului, a obiectelor interioare și a filtrului.

Sindrom de acvariu nou

Aceasta este otrăvirea locuitorilor acvariului cu amoniac sau nitriți după ce începeți într-un acvariu nou, precum și cu o cantitate mare de apă proaspătă atunci când îl schimbați..

boli de pești de acvariu

Motivul acestui fenomen este nerespectarea regulii: un nou acvariu ar trebui să rămână fără pește de ceva timp. Înainte ca locuitorii să poată fi acolo, trebuie stabilit un echilibru biologic (raportul diferitelor microorganisme la mediul acvariului). Acest lucru durează de obicei 2 până la 4 săptămâni..

Dacă această perioadă nu este îndeplinită, va fi dificil pentru locuitorii acvariului să respire, coordonarea mișcărilor lor va fi întreruptă, corpul și aripioarele se vor întuneca.

Știați? Unele specii de pești ornamentali au fost crescute în China antică în 1500 î.Hr. eh.

Pentru a salva animalele de companie de noul sindrom al acvariului, acestea trebuie să fie transplantate temporar într-un acvariu unde nivelul de amoniac și nitriți va fi scăzut..

Boli ca urmare a regimului și calității hrănirii necorespunzătoare

În cazul unei abordări frivole a hrănirii animalelor de companie din acvariu, acestea pot avea probleme grave. Mai jos sunt principalele probleme la pești din cauza hrănirii necorespunzătoare.

boli de pești de acvariu

Constipație la pești

Când aveți constipație, intestinele sunt blocate de alimente. Această problemă este asociată cu hrănirea cu alimente monotone a animalelor de companie, în principal cu alimente uscate. De asemenea, acest fenomen poate apărea dacă peștele înghite o bucată mare de mâncare sau un obiect necomestibil..

boli de pești de acvariu

Cu această boală, animalele de companie nu au excremente, letargia și poate fi observată și lipsa de interes față de alimente. Pentru a trata constipația, peștii trebuie hrăniți cu larve de țânțar, dafnie și ciclop.

Important! Fiecare tip de pește necesită o abordare individuală a dimensiunii alimentelor și a frecvenței hrănirii.

De asemenea, pentru constipație la locuitorii acvariului, mazărea sau fasolea vor ajuta, care trebuie fierte, răcite, zdrobite și hrănite animalelor de companie..

Chistul genital

Un chist este o tumoare cu conținut lichid și semilichid. Peștii se îmbolnăvesc de acest lucru dacă femelele și masculii sunt păstrați separat pentru o lungă perioadă de timp și sunt hrăniți cu alimente monotone.

boli de pești de acvariu

Simptomele acestei boli sunt o burtă foarte mărită și refuzul de a mânca. Mai mult, peștii devin sterili și mor.

Boala este adesea asimptomatică și este detectată atunci când nu mai este posibil să salvați peștele. Dacă boala este detectată într-un stadiu incipient, individul este așezat în burtă într-un tampon de bumbac umed și mângâiat cu un deget de la cap până la coadă, astfel încât chistul să fie stors prin anus. Dar chiar și acest lucru nu va salva peștii de infertilitate și durata de viață redusă, deși există excepții.

Obezitatea

Această problemă apare din cauza supraalimentării și a alimentelor uscate monotone. Un alt motiv poate fi un mic acvariu cu un număr mare de locuitori..

boli de pești de acvariu

Peștii care suferă de această boală se mișcă puțin, înoată prost și le crește burta. Provoacă infertilitatea și moartea animalelor de companie.

Atunci când observă semne de obezitate la animalele de companie, trebuie să li se administreze o varietate de alimente, dar în porții mici. Trebuie să-l hrăniți de 1-2 ori pe zi cu cantitatea de alimente pe care peștele o va mânca în 5-10 minute. Oferiți peștilor o „zi de post” periodic, atunci când nu primesc mâncare. Dacă acvariul este înghesuit, atunci este necesar să eliberați spațiu de plante, obiecte de decor. Este necesar să plantați pești dacă sunt prea mulți.

boli de pești de acvariu

Boala peștilor este o problemă cu care se poate confrunta fiecare acvarist. Ar trebui să monitorizați cu atenție peștii pentru a detecta simptomele bolilor într-un stadiu incipient, oferind astfel animalelor de companie asistență în timp util. Și știind despre semnele principalelor tipuri de boli, fiecare proprietar de acvariu poate lua măsuri preventive pentru a preveni apariția acestora..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli frecvente la peștii de acvariu