10 Fapte surprinzătoare despre caracatițe pe care nu le știați

Caracatițele sunt cei mai vechi locuitori ai planetei noastre și, după cum sa dovedit, sunt cei mai inteligenți dintre nevertebrate. Deși viața lor este destul de scurtă - nu mai mult de patru ani, în acest timp pot atinge dimensiuni impresionante și în același timp au proprietăți uimitoare ale corpului.

Strămoșii caracatiței aveau armuri

Acum cinci sute de milioane de ani, strămoșul îndepărtat al caracatiței a înotat în ocean, apărându-se împotriva atacului prădătorilor cu armură. Dar pe calea evoluționistă, armura a cedat loc altor metode de protecție și s-a atrofiat ca un organ inutil.

Caracatița este susceptibilă la hipnoză

Aceste nevertebrate pot fi ușor hipnotizate. Cea mai ușoară cale de hipnoză este să țineți caracatița în palma mâinii cu gura sus, cu tentaculele atârnate. Când caracatița cade în hipnoză, pot fi efectuate diverse acțiuni cu aceasta și nu se va trezi. Chiar și atunci când cade de la înălțime, caracatița nu își recapătă cunoștința!

Caracatiță uriașă

O caracatiță imensă poate ajunge la 50 de kilograme și o lungime de nouă metri. Cel mai mare exemplar cântărea 198 de kilograme! Dacă îi desfășori tentaculele, atunci lățimea unei caracatițe mari va fi de aproape 10 metri - și aceasta este înălțimea unei clădiri cu trei etaje. Fiecare tentacul conține sute de ventuze care funcționează independent. O ventuză poate conține până la 100 de grame.

Caracatița poate schimba culoarea

O caracteristică uimitoare a acestor animale este abilitatea de a deghiza. Într-o scurtă fracțiune de secundă, caracatița își poate schimba complet culoarea. Este un maestru maestru al colorării și poate lua culoarea unei largi varietăți de animale, plante și ascunzișuri în care se ascunde..

Schimbarea culorii devine posibilă cu o schimbare bruscă a dispoziției animalului. Când caracatița este în repaus, corpul său este colorat în diferite nuanțe de maro. Astfel, el fuzionează cu mediul. Dar dacă îl sperie, atunci culoarea se schimbă în alb. Și când este supărat, atunci nuanțele roșiatice încep să predomine în culoare.

Schimbarea culorii unei caracatițe depinde direct de viziunea sa. Cu o pierdere completă a vederii, caracatița nu își poate schimba culoarea pielii. Și cu pierderea vederii la un ochi, jumătate din corp este lipsită de această funcție..

Pielea lui își schimbă textura

Capacitățile caracatiței sunt uimitoare! El este capabil să schimbe nu numai culoarea, ci și textura. Structura stratului subcutanat, dacă este necesar, poate face ca corpul caracatiței să fie accidentat. Caracatița este singurul animal din lume care are această abilitate..

Caracatița simte lumea cu tentaculele sale

Ventuzele de caracatiță sunt un organ multifuncțional. Capturează prada, o țin și o îndreaptă direct în cioc. În plus, cu ajutorul fraierilor pe tentacule, animalul determină adecvarea și comestibilitatea prăzii capturate.

Distinge culorile cu pielea sa

Caracatițele par să vadă cu tot corpul deodată. Pielea lor conține pigmenți hipersensibili numiți cromatofori, care se găsesc de obicei în retină. Au capacitatea de a se extinde ca răspuns la lumină, chiar și atunci când lumina cade doar pe piele, fără a afecta ochii animalului..

Cromatoforii se extind rapid și pulsează într-un ritm ritmic atunci când sunt expuși la lumină albă strălucitoare. Lumina roșie provoacă contracții musculare ritmice, dar lente. Sunt cei mai sensibili la lumina albastră..

Pradă gustoasă

Unele țări fără ieșire la mare mănâncă caracatițe vii. În plus, mesele de zi cu zi sunt preparate din ele - takoyaki, sushi.

Caracatița este o sursă bună de proteine ​​și este ușor de digerat. De asemenea, este bogat în vitaminele B3, B12, oligoelemente: potasiu, fosfor și seleniu.

Caracatița nu are tentacule, ci brațe

Caracatița are opt brațe, pe care mulți le numesc tentacule. Există multe fraieri pe fiecare mână (aproximativ două mii). Toate sunt aranjate în rânduri. Fiecare mână are unul până la trei rânduri. Mâinile în sine sunt conectate printr-o membrană subțire.

Fiecare ventuză de caracatiță adultă este capabilă să suporte până la 100 de grame. În membrele caracatiței există un număr imens de celule nervoase. Există de câteva ori mai multe dintre ele decât în ​​creier..

Unul dintre cele mai inteligente animale din lume

Caracatițele, printre nevertebratele care locuiesc în mări și oceane, se remarcă prin abilitățile lor mentale.

Faptele pe care oamenii de știință se bazează, făcând următoarele concluzii:

  • caracatițele pot fi dresate și îmblânzite;
  • ai o memorie bună;
  • sunt capabili să distingă între forme geometrice;
  • recunoaște persoana care îi hrănește;
  • în caz de pericol, este evidențiată o pată de cerneală, care în formă poate semăna cu o caracatiță, ceea ce induce în eroare inamicul.

Caracatițele sunt animale uimitor de mari și puternice, cu creiere foarte dezvoltate, care pot fi îmblânzite. Câte descoperiri incredibile ne vor aduce știința?

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 10 Fapte surprinzătoare despre caracatițe pe care nu le știați