10 Mari șerpi de pe planetă

ŞarpeÎn orice moment, șerpii au provocat sentimente contradictorii la oameni. Cineva le-a considerat întruchiparea înțelepciunii, cineva - personificarea vicleniei și a înșelăciunii. În acest articol, să vorbim despre cei mai mari reprezentanți ai reptilelor..

Cei mai mari șerpi din lume

Dintre toți șerpii din lume care au prins imaginația herpetologilor, vom considera cel mai uimitor dintre ei..

Piton reticulat

Pitonul reticulat se găsește în principal în sud-estul și Asia de Sud. Preferă pădurile umede, iubește să urce în copaci și să înoate, inclusiv în apă sărată.Piton reticulatCel mai mare, lung de zece metri, înregistrat până în prezent, a fost descoperit și surprins de cercetătorul suedez R. Blomberg. Masa unui piton reticulat adult poate ajunge la 135 kg.

Caracteristicile aspectului ei:

 • capul animalului este ușor turtit, în partea superioară există o ușoară amprentă longitudinală;
 • fălcile sunt echipate cu doi dinți lungi și ascuțiți, curbați spre interior;
 • corpul, spre deosebire de alte specii, este subțire, prin urmare, pentru mulți pitoni mai scurți, „reticulat” pierde în greutate;
 • culoarea pielii poate varia, în principal nuanțe de verde, galben, argintiu-negru și maro, cu un model de plasă de culoare mai deschisă.

Citește despre Cele mai veninoase șerpi din Australia și african.

Multe cazuri de pătrundere a pitonului în casele oamenilor au fost înregistrate, în plus, atacuri și consum de animale destul de mari cu greutatea de 50-60 kg. Se poate concluziona că un animal flămând este mortal pentru o persoană cu greutate medie.Piton reticulat

Anaconda

Anaconda aparține subfamiliei boas, trăiește în țările din America de Sud și pe insula Trinidad. El preferă să se așeze lângă un rezervor, dacă acesta se usucă, se mută într-un loc nou sau cade în animație suspendată înainte de sezonul ploios, îngropând în nămol.AnacondaAre astfel de diferențe externe:

 • în medie, lungimea corpului ei este de șase metri, dar au fost înregistrate cazuri când a ajuns la mai mult de unsprezece metri;
 • trunchiul este mai lat și mai puternic la mijloc, înclinându-se spre final;
 • culoarea este dominată de gri, verde și galben. Pe fundalul principal, există rânduri de pete mai întunecate care îl maschează perfect în mediu..

Știați? Politicianul american și președintele Theodore Roosevelt, aflat într-o expediție științifică în Brazilia, a anunțat un premiu pentru anaconda de nouă metri. Un premiu în numerar impresionant a rămas neevocat.

Nu există glande otrăvitoare în dinții reptilei, dar a fost înregistrat un atac fatal asupra unui adolescent. De aici concluzia: o reptilă poate fi potențial periculoasă pentru o persoană cu greutate mică și construire, dacă îi este foame și victima se află pe teritoriul vânătorii sale.Anaconda și crocodilAnaconda poate înghiți un crocodil

Python hieroglif

Pitonul hieroglific este răspândit în toată Africa, preferând savanele și zonele muntoase de stepă forestieră. Vânează mamifere mici, rozătoare și păsări și este nocturnă.Python hieroglifAspect:

 • lungimea medie a corpului - cinci metri, greutatea - până la cincizeci de kilograme;
 • corpul este mai îngust spre coadă, puternic și muscular, masiv și cu un volum mai mare decât cel al pitonului reticulat;
 • modelul de pe piele este dungi haotice împrăștiate, arcuri și puncte, în formă de hieroglife ale popoarelor antice;
 • culorile conțin tonuri maro, gri, măsliniu și galben;
 • în partea de sus a capului alungit există o pată sub formă de triunghi cu dungi galbene pe laturile ochilor.

Acest șarpe nu este otrăvitor și nu este periculos pentru oameni, de obicei atunci când se întâlnesc, pitonul încearcă să se târască și atacă doar pentru autoapărare. Deoarece reptilele acestei specii nu au glande veninoase, ele pot provoca leziuni grave la dinți, protejându-și viața. În captivitate, animalul este îmblânzit rapid, nu prezintă agresivitate..Python hieroglif

piton birmanez

Pitonul birman sau tigru întunecat trăiește, la fel ca celelalte specii ale sale, în sudul și sud-estul Asiei, insulele Java și unele indoneziene. Le place să se așeze lângă apă și sunt înotători excelenți. În natură, crește de obicei până la șase metri, cântărind aproximativ 70 kg.

Important! Din greșeală, pitonul tigru este comun în statul american Florida, care îi îngrijorează pe ecologiști. Aici, reptila nu are dușmani naturali, se înmulțește foarte repede, capturând tot mai multe teritorii, inclusiv așezări.
Poate fi recunoscută prin astfel de diferențe caracteristice:

 • corpul este mare, de culoare maro închis sau verde închis, cu pete pronunțate în formă de diamant;
 • unul dintre romburile galbene împodobește capul.
Indivizii mari pot vâna caprioare mici, animale mici, dar baza dietei lor este păsările și mamiferele mici. În mediul natural, nu este periculos pentru oameni, deoarece are o natură pașnică și preferă să meargă deoparte.piton birmanez

Piton de tigru ușor

Habitatul acestei subspecii este Pakistanul, India, China, Thailanda și alte țări din Asia. Iubește locurile stâncoase umbrite, mlaștinile, poate urca până la 1800 de metri deasupra nivelului mării. În timpul zilei, preferă să doarmă la umbra pietrelor sau copacilor, noaptea merge la vânătoare, înoată bine și urcă în copaci. Adulții cresc până la șase metri lungime, cântăresc aproximativ cincizeci de kilograme.

Aspect:

 • corpul este colorat în culoarea principală maro, gri sau mlaștină cu pete galbene deschise, localizate aleatoriu pe toată lungimea, asemănătoare cu romburi;
 • un cap triunghiular în partea de sus este indicat printr-o pată sub formă de vârf de săgeată, dintr-o bandă întunecată care se desfășoară de-a lungul ochilor, acest vârf este separat de o bandă galben deschis.

Piton de tigru ușor Pentru oameni, acest șarpe nu este periculos, nu este agresiv, nu există nicio otravă în dinți.. Vânează în principal maimuțe, mici ungulate, rozătoare și păsări.

Important! Subspecia este listată în Cartea Roșie ca dispărând. Pielea sa este folosită la fabricarea diferitelor produse de galanterie, motiv pentru care reptila este practic exterminată..

sarpele boa constrictor

Locuitor ne-otrăvitor din Antilele Mici, America Centrală și de Sud. Locuiește în păduri, lângă văile râurilor.

Știați? Boa constrictorul a servit drept prototip pentru personajul cărții de Rudyard Kipling, boa constrictor Kaa din povestea lui Mowgli.

Are următoarele semne:

 • în medie, lungimea corpului său este de aproximativ trei metri, dar se găsesc exemplare mari de până la cinci metri;
 • corpul este masiv, greutatea medie este de 15-20 kg;
 • culoarea variază în funcție de locul de reședință al individului: culorile cele mai întunecate sunt la reprezentanții argentinieni, cele mai deschise la exemplarele braziliene. Pe fundalul principal maro (deschis, întunecat sau roșiatic) există modele în formă de diamant de o culoare mai închisă, cu pete gălbui în interiorul modelului.

sarpele boa constrictorVârful activității animalelor are loc noaptea, dar îl poți întâlni și în timpul zilei, când se lasă la soare.. Un boa constrictor poate fi agresiv în timpul năpârlirii, va șuiera și va încerca să muște, dar în general nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Regele Cobra

Cobra regelui este unul dintre cei mai mari șerpi veninoși. Zona de distribuție a acestuia este Asia de Sud și de Sud-Est.

Află mai multe despre Regele Cobra.

Semne tipice:

 • lungimea medie a corpului este de patru metri;
 • o trăsătură distinctivă a unei reptile este capacitatea de a ridica trei sferturi din corpul său vertical și, în același timp, în această poziție se pot mișca;
 • culoarea principală a pielii este maro sau maro-verde, gri-maro.

Regele CobraAtunci când se întâlnește cu o persoană, șarpele încearcă să o sperie, făcând atacuri amenințătoare. Dacă o persoană este mușcată, atunci fără asistență medicală, moartea este probabil în 15 minute. Otrava sa provoacă paralizia sistemului respirator, nervos și muscular..

Ametist Python

Un rezident al Australiei trăiește în păduri umede și savane, în tufișuri, stânci.

Aspect:

 • lungimea corpului - de la doi la patru metri, greutatea este de obicei de aproximativ 30 de kilograme;
 • culoarea este galben-verzuie sau maro-verzuie, există dungi transversale pe tot corpul, pielea are o nuanță irizată de culoare albastru-argintiu.

Ametist PythonLocalnicii întâlnesc adesea un animal care se târăște pe teritoriul uman în căutarea hranei. Datorită greutății sale reduse și absenței glandelor otrăvitoare, pitonul ametist nu poate fi periculos pentru oameni.

Bushmaster

Unul dintre cei mai mari reprezentanți ai reptilelor otrăvitoare din America de Sud și Centrală, precum și din insula Trinidad:

 • în medie, șarpele crește până la 3,5-4 metri, până la 5 kg în greutate;
 • are un corp subțire acoperit cu solzi galben-maronii cu un model de diamant;
 • vârful cozii busmasterului este gol și, atunci când lovește iarba, face un zgomot puternic, deși nu există zgomot în el;
 • capul în formă de pană se strânge spre bot;
 • maxilarul este echipat cu dinți lungi otrăvitori, la unii indivizi - până la 4 cm lungime.

Maestrul tufișului pare periculos și se află, totuși, pe teritoriul său, deoarece evită așezările. Veninul acestui șarpe provoacă paralizie a sistemului nervos central și afectează puternic densitatea și compoziția sângelui.. Fără ajutorul medicilor, rezultatul mușcăturii va fi fatal.Bushmaster

Mamba Neagra

Luați în considerare care șarpe din partea de sus este considerat cel mai periculos. Va fi vorba despre mamba neagră, un locuitor otrăvitor al giulgiilor uscate din Africa.

Citiți mai multe despre cel mai periculos șarpe din Africa - Mamba Neagra.

Lungimea corpului său poate fi puțin mai mare de trei metri, în plus, este capabilă de viteze de până la 11 km / h. În ciuda numelui, nu are întotdeauna o culoare neagră, culoarea pielii poate fi gri, maro măsliniu și argintiu. A fost poreclită neagră datorită culorii cavității gurii..Mamba NeagraEste considerată agresivă, deși încearcă să evite contactul cu o persoană. Dar otravă este extrem de toxică: fără ser, respirația se oprește și moartea are loc într-un timp scurt (cu o mușcătură pe față și gât după 15-20 de minute).

Video: Fapte interesante despre mamba neagră

Șerpi mari din Rusia și Caucaz

Extinderile Rusiei și ale Caucazului sunt locuite de multe specii de reptile otrăvitoare și ne-otrăvitoare, considerate cea mai mare dintre ele:

 • Șarpe Amur, sau șarpele lui Schrenk - crește până la 2 m, culoarea corpului este negru sau maro închis. Dungile ușoare sunt vizibile pe fundalul principal, partea abdominală a corpului este galben deschis. Locuiește în Orientul Îndepărtat, în regiunile Khabarovsk și Primorsky, în Karelia. Nu reprezintă un pericol mortal pentru oameni, dar, apărându-se, poate răni grav cu mușcături;
 • Șarpe Amur
 • gyurza sau vipera levantină - o viperă uriașă de până la 2 m lungime și cântărind 3 kg. Veninul șarpelui este puțin mai puțin toxic decât cel al cobrei regelui, dar fără asistență poate fi fatal. Locuiește în sud-estul Daghestanului. Culoarea principală este gri, cu pete maronii și albe argintii;
 • Gyurza
 • șarpe cu burtă galbenă - un rezident al Caucazului, Ciscaucaziei și regiunii Volga. Lungimea corpului său este în medie de doi metri. Culoarea este gri-argintiu, respectiv, cu burta galbenă. Nu otrăvitor, dar agresiv, poate provoca mușcături dureroase, de lungă durată;
 • Șarpe cu burtă galbenă
 • tigru deja Este cea mai strălucitoare reptilă colorată. Fundalul verde bogat este decorat cu dungi negre și portocalii strălucitoare. În perioade de pericol, acest specimen se comportă ca o cobră, ridicându-și corpul și aplatizând regiunea cervicală, ca o glugă. Maxilarul său este echipat cu doi canini lungi, iar mușcătura provoacă sângerări severe. Specia aparține celor otrăvitoare condiționat.
 • Tigru deja

Cei mai mari șerpi din istorie

În timpul istoriei dezvoltării umane, mai multe specii de șerpi au dispărut pe planetă. Oamenii de știință arheologii își găsesc rămășițele în diferite părți ale lumii. Să facem cunoștință cu cel mai mare dintre ei:

 • titanoboa - specia aparținea subfamiliei boaselor, scheletul găsit de oamenii de știință avea o lungime de cincisprezece metri, greutate - aproximativ o mie de kilograme, grosimea corpului - până la un metru. După ce au studiat toate rămășițele disponibile, oamenii de știință au ajuns la concluzia că gigantul a mâncat exclusiv pește. A trăit presupus acum 60 de milioane de ani;
 • gigantoffice - un șarpe de zece metri cântărind aproximativ 500 kg, dietă - mamifere și artiodactili. Trăia pe planetă acum 40-50 de milioane de ani;
 • Gigantooffis
 • sanaeh - până la patru metri lungime, până la douăzeci de kilograme în greutate. A trăit cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, a mâncat dinozauri mici;
 • matzoya - până la nouă metri lungime și cântărind douăzeci de kilograme. Judecând după rămășițele găsite, el a trăit cu aproximativ 90-2 milioane de ani în urmă, dieta fiind animale mici.
Pe scurt: șerpii mari pot fascina prin culorile și obiceiurile lor, dar în același timp trebuie să fii conștient de pericolul care vine de la ei. Cele mai multe accidente se datorează neglijenței umane, așa că nu uitați de măsurile de precauție în timp ce vă aflați pe teritoriul reptilelor.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 10 Mari șerpi de pe planetă