Habitat, aspect și stil de viață al scolopendrei

Centipede uriașPăstrarea animalelor într-o casă astăzi nu surprinde pe nimeni, dar alegerea unui animal de companie poate surprinde. Astăzi vom vorbi despre un animal de companie atât de exotic ca un centiped gigant, vom discuta despre caracteristicile și condițiile sale de viață.

descriere generala

Centipedul uriaș aparține genului labiopodelor, familia scolopendrelor. Sunt artropode nocturne care își petrec cea mai mare parte a vieții sub pământ. Sunt singuratici, dar dacă se întâlnesc cu propriul lor tip, de obicei se târăsc în direcții diferite..

În cazuri rare, acestea arată agresivitate și se mușcă reciproc, în acest caz întâlnirea pentru una dintre părți se încheie cu moartea. Femelele sunt considerate deosebit de otrăvitoare.Centipede uriașNoaptea, centipedele ies la vânătoare de nevertebrate și larvele lor, există cazuri de atacuri la șopârle, păsări mici, chiar și lilieci. Omoară victima împingând fălcile otrăvitoare în corpul ei și înfășurându-le cu corpul lor lung.

Perioada de reproducere - sfârșitul primăverii - începutul verii, de obicei, aceste creaturi depun ouă după împerechere, unele specii se pot reproduce fără participarea masculilor.

Inamic natural în natură - pisici, vulpi, șobolani, turnuri, gecoși și șerpi.

Ar trebui să fii atent cu șarpe de porumb, tarantula, vaduva Neagra, salamandră, păianjen de lup, arici de mare, tarantule, chirurgi pești, deoarece pot produce otravă.

Aspect

Lungimea corpului unui centiped gigant este în medie de 26 cm, este împărțită într-un cap și un corp lung, format din mai multe (21-23) segmente. Pe cap sunt fălci echipate cu spini otrăvitori.

Ochii ei au o structură simplă, așa că văd prost, vederea îi înlocuiește simțul tactil și al mirosului. Fiecare segment al corpului are o pereche de picioare, perechea din spate trage, agățându-se de bulgări de pământ, ajutând astfel la mișcare.

Culoarea depinde de habitat: de la galben lămâie la roșu-maroniu, în unele țări culoarea poate fi nuanțe verzi sau albastre.Centipede uriaș

Dorința de a avea animale de companie exclusive poate satisface diavoli tasmanieni, pisici de junglă, crocodili, ratoni, lemuri, lupii, capibare, Pisica lui Pallas, maimuţă, posumuri, nasuri, jaguarundi, mangustele, caracalii, proteine.

Habitat

După cum sa menționat deja, centipedele își petrec cea mai mare parte a timpului sub pământ într-o vizuină, în plus, locurile lor preferate sunt umbra sub pietre, copaci căzuți, în stânci. Preferă să trăiască în climă subtropicală și tropicală, cu o umiditate bună a aerului. Indivizi uriași trăiesc în America de Sud, Jamaica, insula Trinidad.

Specie Scolopendra

Inelat - 14-17 cm lungime, poate fi negru, măslin, portocaliu și maroniu. Specia este comună în Turcia, Spania, Italia, sudul Franței, Israel, Crimeea, Africa de Nord.Scolopendra cingulataScolopendra alternans - până la 18 cm, locuiește în America Centrală, Insulele Fecioare și Hawaii, Cuba, Jamaica, Haiti, Bahamas, Republica Dominicană, Antilele, în nordul Americii de Sud. Culoare: cap negru, corpul verde închis cu o nuanță albastră, alte persoane au capul roșu, corpul măsliniu.Scolopendra alternans Eroi Scolopendra - până la 20 cm, culoare: visiniu cu maro, galben-verde, portocaliu, roșu. Locuiește în America de Nord.Heros ScolopendraScolopendra morsitans - până la 13 cm, portocaliu, galben sau măslin, capul și membrele sunt roșii, frecvente în SUA, în Algeria.Scolopendra morsitansScolopendra polymorpha - până la 13 cm, în magazinele pentru animale de companie este prezentat ca „tigru Texas”, „tigru dungat”. Locuiește în America de Nord, are o culoare strălucitoare și variată.Scolopendra polymorphaScolopendra sp. „Robusta” - aproximativ 20 cm, locuiește în zonele tropicale din Peru, Brazilia, Ecuador, de culoare portocaliu-maroniu.Scolopendra sp. „Robusta”

Știați? Savanți antici precum Aristotel, Claudius Elian, Ulysses Androvandi, au descris scolopendra ca pe un monstru marin teribil cu nări păroase, de mărimea unei balene..

Întreținere și îngrijire

În captivitate, centipedele trăiesc aproximativ șase până la șapte ani, se reproduc bine, dar este recomandabil să îndepărtați tinerii, deoarece au fost observate cazuri de canibalism.

Alimente

Dieta centipede:

  • șoareci decongelați,
  • greieri, lăcuste, gândaci;
  • creveți, scoici;
  • peste mic.
Important! Acasă, scolopendra este aproape omnivoră, dar mai mult de cinci, de exemplu, greieri pe săptămână, nu i se pot da, datorită particularităților digestiei.
Centipede uriaș

Amenajarea terariului

Pentru secție, trebuie să alegeți un terariu care să-i depășească în mod semnificativ lungimea, dimensiunile aproximative, fără a lua în considerare înălțimea solului, 30x40x30 cm. Ca sol - turbă și nisip, de preferință prezența plantelor vii, puteți aranja câteva pietre mari și blocaje.

Partea superioară a terariului ar trebui să fie închisă pentru a împiedica animalul să scape. Este imperativ să puneți un recipient cu apă, adâncimea ar trebui să permită centipedului să se scufunde în apă, dar nu să se înece. Temperatura conținutului: +25 ° С ... + 27 ° С. Pentru a menține umiditatea necesară, o parte din substrat trebuie umezită în mod regulat.

reguli

Scolopendra nu este un animal de companie care poate fi mângâiat, mângâiat și stors. Neavând o vedere bună, ea te poate percepe ca pe un dușman și mușcă. Mușcătura ei nu este fatală pentru oameni, ci foarte dureroasă. Veninul său provoacă umflături, febră și simptome de febră. Mucusul pe care îl secretă din glande este, de asemenea, otrăvitor, arde pielea.

Important! Deoarece acțiunea otrăvii este distrusă sub influența temperaturilor ridicate și a eterilor, ar trebui să tratați imediat mușcătura sau să ardeți cu alcool, vă puteți dezinfecta cu o soluție de permanganat de potasiu și puteți aplica un bandaj steril, după care trebuie să consultați un medic.
Centipede uriaș

Scolopendra și omul

Veninul de centipede este utilizat în medicina chineză în tratamentul durerilor reumatice, a bolilor de piele, a bolilor renale. În bucătăria din unele țări asiatice și africane, skolopendra, înșirată pe un băț și prăjită, este o delicatesă pentru turiști, un fel de mâncare comun pentru localnici.

Nu au fost raportate decese în urma unei mușcături de artropode, cu excepția unui caz din Filipine. Acolo, un copil de șapte ani a murit de otravă, o mușcătură a lovit capul. Din aceasta putem concluziona: pericolul există încă dacă victima are o imunitate slăbită sau nu este suficient de puternică, este predispusă la reacții alergice, dacă nu i se oferă asistență calificată la timp.

Știați? În China, există o legendă despre regele dragonului Lun-wan. Într-o zi s-a îmbolnăvit și nimeni nu l-a putut vindeca până când unul dintre vindecători a descoperit un centiped în spatele balanței dragonului. Doctorul a îndepărtat centipedul și a pătat arsura cu unguent și, în semn de recunoștință, regele balaur a promis că va trimite oamenilor vreme favorabilă. Până în prezent, în fiecare an în China, se sărbătorește Ziua Vindecării; în timpul sărbătorii, este necesar un dans de dragon..
Pasiunea pentru lucrurile exotice poate duce la consecințe nedorite, prin urmare, înainte de a începe animale de companie precum scolopendra, ar trebui să vă gândiți cu atenție. Dacă totuși decideți, respectați măsurile de siguranță în comportamentul cu un astfel de „animal” de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Habitat, aspect și stil de viață al scolopendrei