Bufo bufo - broască gri sau comună

Broasca cenușieBroasca cenușie sau comună trăiește în principal în Europa, precum și în Japonia, Coreea și China. Biologii se referă cel mai adesea cu afecțiune la această specie drept „Bufi”. Această poreclă provine de la numele latin pentru broaștele gri Bufo Bufo. Este puțin probabil să existe încă oameni în Rusia care nu au întâlnit niciodată broaște obișnuite în țară sau undeva în natură. De multe ori aleg parcurile și piețele orașului pe viață, unde sunt cel mai probabil să fie văzuți și ei..

Mulți oameni confundă Boofi cu broaște, deși aceste animale sunt foarte diferite între ele. Broaștele au pielea uscată, cu tuberculi pronunțați și un corp lat cu capul plat și lat. Broaștele cenușii trăiesc pe uscat în păduri, parcuri și pajiști. Nu au nevoie să trăiască lângă corpurile de apă, sunt trimise acolo doar pentru reproducere. Lipsa de apă este complet alimentată cu ajutorul rouei de dimineață pe iarbă.

De asemenea, broaștele urcă adesea sus în munți. Ele pot fi găsite la o altitudine de aproximativ trei mii de metri! Broaștele sunt locuitori acvatici, au nevoie de apă, deci nu pot fi văzuți decât în ​​râuri, lacuri, iazuri și uneori în bălți..

Aspectul unui broască gri

Broaștele comune sunt cele mai mari care locuiesc în Europa. Lungimea corpului acestor creaturi este mai mare de optzeci de milimetri, iar femelele pot crește până la două sute de milimetri în lungime..

Pielea pufurilor cenușii este uscată, cu tuberculi. Datorită acestui fapt, nu se tem să se usuce și pot fi departe de corpurile de apă. Corpul broaștelor comune este larg, picioarele cu degetele scurte. Capul arată puțin plat.

Broaștele gri își schimbă adesea culoarea. Depinde de:

 • Anotimpuri.
 • Vârstă.
 • Gen.
 • Habitat.

Sub influența factorilor de mai sus, pielea broaștelor cenușii poate dobândi următoarele culori:

 • Gri închis, aproape negru.
 • Cărămidă.
 • Verde inchis.
 • Maro.
 • Nisipos, gălbui.

Caracteristicile amfibienilorCel mai adesea, cizmele se adaptează la mediul înconjurător. Deoarece broaștele cenușii au un număr destul de mare de dușmani naturali, trebuie să se deghizeze pentru a nu fi mâncați. Creaturile care trăiesc în stuf lângă râuri sunt de obicei vopsite într-o culoare verde închis cu o nuanță maroniu. Broaștele care trăiesc în parcuri sau pajiști au o culoare apropiată de culoarea ierbii sau a pământului - verde închis, verde deschis, maro, gri închis. Amfibieni care au ales habitat sol argilos de obicei cărămidă sau maro. Solurile nisipoase sunt locuite de broaște nisipoase, adesea de culoare gălbuie..

Stil de viață amfibian gri

Broaștele comune sunt animale nocturne. Vârful activității lor cade noaptea și, în timpul zilei, dorm sau pur și simplu stau sub zăvorile copacilor, între pietre, în iarbă sau în găurile altor animale. Boofii adoră să meargă și să vâneze noaptea, mai ales pe vreme umedă și ploioasă..

Broaștele cenușii sunt amfibieni negrăbiți, se mișcă foarte încet, cu pași mici. Sari doar în caz de pericol.

Broaștele obișnuite calm supraviețuiește iernii, hibernând la începutul toamnei. Iernarea se realizează prin saparea frunzelor căzute, a nămolului râului, urcarea în gaura cuiva sau în conductele de scurgere. Aceste animale se trezesc din hibernare la începutul primăverii, când temperatura rămâne de ceva timp peste cinci grade Celsius..

Broaștele obișnuite nu suferă deloc de o lipsă de umiditate și pot supraviețui în siguranță pierderii a treizeci la sută din greutatea lor din greutatea corporală normală. Acest lucru nu va afecta deloc sănătatea animalului și se va recupera rapid când va apărea ocazia. Pentru a umple lipsa de umiditate din corp, cumpărăturile preferă să aranjeze înotul de noapte în bălți și rezervoare..

Când se apropie pericolul, broaștele rămân în poziția lor specială și se umflă pentru a părea mai mari. Glandele speciale sunt situate sub ochii acestor amfibieni, secretă otravă, cu ajutorul cărora broaștele se apără de dușmanii lor. Dacă bufi nu a reușit să scape și a fost totuși înghițit, otrava vine din nou în salvare și provoacă un reflex gag în prădător.

Dușmanii naturali ai broaștelor cenușii sunt șerpii, păsări mari de pradă, arici și șobolani.

Dieta

Ce mănâncă broasca cenușieBroaștele comune preferă să mănânce diverse insecte nevertebrate. Bugurile, furnicile, larvele, melcii, ploșnițele, omizele, muștele și țânțarii sunt baza dietei lor. Este demn de remarcat faptul că este foarte benefic pentru locuitorii de vară și pentru oamenii implicați în agricultură dacă cel puțin câteva broaște gri trăiesc lângă câmpurile lor, grădinile de legume. Faptul, că mai mult de jumătate din dieta acestor amfibieni este dăunătoare și un astfel de bufi poate salva grădina de invazia fluturilor de varză, a gândacilor din Colorado și a altor lucruri urâte.

De asemenea, broaștele nu-și refuză delicatețea prăzilor mai mari. Mănâncă adesea șerpi mici și șopârle, precum și șoareci nou-născuți..

Reproducere

Broaștele cenușii trăiesc singure, doar nevoia de reproducere face ca aceste animale să se unească. Timp de trei până la șase zile în aprilie - În mai, masculii așteaptă ca femelele să se împerecheze în zonele de reproducere, de obicei se află în apropierea corpurilor de apă. Femela se împerechează cu un singur mascul și se îndepărtează, unde depune de la șase sute la patru mii de ouă. Ouăle, fixate între ele, formează un fel de șireturi lungi pe care broasca le înfășoară pe lamele de iarbă, lemn de plutire și alge din corpurile de apă. Năvodul se naște în zece zile.

După două-trei luni, cresc în broaște mici și părăsesc rezervorul. Pufulele tinere au un corp lung de unu până la doi centimetri. Pubertatea lor va avea loc în al treilea an de viață..

Broasca cenușie acasă

Broasca comunăÎn zilele noastre este deosebit de popular să ai animale de companie neobișnuite. Nu toți oamenii sunt dezgustați de broaște, mulți le consideră creaturi drăguțe și interesante. Prin urmare, acești amfibieni sunt în prezent o opțiune destul de populară atunci când aleg un animal neobișnuit..

Dacă te hotărăști să-ți iei un astfel de animal de companie, trebuie să creezi condiții favorabile vieții sale. Pregătiți-vă mai întâi terariul. Volumul său trebuie să fie de cel puțin două sute de litri, astfel încât animalul să nu fie înghesuit. Amestecați solul obișnuit, sfagnul și lutul expandat - turnați acest amestec în terariu într-un strat destul de gros. Broasca va intra în acest sol atunci când va dori să se ascundă..

De asemenea, asigurați-vă că așezați niște lemn de drift, pietricele, scoarță de copac și mușchi în terariu. Acest lucru va ajuta la construirea unui fel de habitat natural pentru acest amfibian..

În principiu, nu este necesar să aranjați un rezervor în terariu, nu este atât de necesar pentru broasca. Pentru a menține umezeala necesară în ea și aceasta este de patruzeci - nouăzeci și cinci la sută - pulverizați solul și întregul terariu cu apă. Perfect pentru asta pulverizator de plante.

Temperatura optimă care trebuie menținută în terariu este de optsprezece până la douăzeci de grade Celsius. Nu este nevoie de iluminat pentru cizme, deoarece este un animal nocturn.

Dacă decideți să începeți reproducerea broaștelor, atunci terariul va trebui umplut cu o treime cu apă..

Hrănire

Când hrănești broaște cenușii, trebuie remarcat faptul că acestea sunt animale foarte vorace, dar nu vor mânca cârda în niciun caz. Prin urmare, ar trebui să li se asigure hrană vie pentru nutriție. Viermii de pământ și diverse erori sunt perfecte pentru astfel de scopuri..

Insecte cu solzi duri, bufies sunt contraindicate deoarece au un stomac foarte delicat.

Amfibienii care locuiesc acasă au nevoie de suplimente de vitamine, și anume:

 • Vitamina B1.
 • Vitamina B12.
 • Vitamina B6.
 • Calciu.
 • Fitina.

Creșterea acasă

Descrierea broasca griAr trebui să existe un singur bărbat pentru fiecare femeie și invers. Animalele trebuie să hiberneze cel puțin una până la două luni înainte de reproducere. Dacă hibernarea nu funcționează, le puteți ține în apă timp de o săptămână înainte de împerechere.

Terariul trebuie să fie prezent insulele de pământ și plante. Perioada de incubație este de zece până la paisprezece zile. Mai mult, prada se va dezvolta timp de aproximativ treizeci până la patruzeci de zile..

Persoanele tinere ar trebui să meargă în mod independent la uscat, pentru ceva timp vor avea o coadă.

Păstrarea broaștelor gri acasă este o sarcină destul de supărătoare. Stilul lor de viață, nevoile și geografia migrației sunt încă puțin înțelese, astfel încât creșterea acestor animale pentru un nespecialist va fi o sarcină destul de dificilă.. În plus, boofy mari iubitori de caca, iar acest lucru poate fi destul de obositor.

O altă problemă este lipsa medicilor veterinari care se ocupă în mod special de broaște. Adică, în caz de boală sau orice alte probleme de sănătate, va fi dificil să găsiți un specialist cu adevărat sensibil care să vă poată ajuta.

Cu toate acestea, broaștele comune au un sistem imunitar bun și, cu o îngrijire adecvată, pot trăi aproximativ treizeci și șase de ani. De acord, deloc rău pentru un amfibian.

Pentru locuitorii de vară și grădinari, broaște gri - cei mai buni prieteni. Alegând site-ul dvs. ca loc de reședință, o persoană poate prelua toate responsabilitățile de combatere a dăunătorilor. Având în vedere lăcomia specială a acestor creaturi, insectele pur și simplu nu vor avea timp să se reproducă și să se răspândească în toată grădina. Înainte de a fi consumate, este puțin probabil să aibă timp să facă multe daune plantelor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bufo bufo - broască gri sau comună