Veveriță zburătoare: un animal zburător neobișnuit

Veverița zburătoare este un animal neobișnuit care atrage atenția umană printr-un mod uimitor de mișcare. Este capabilă să se deplaseze între copaci cu ajutorul membranelor situate între labe și care reprezintă un fel de „parașută”.

Cum arată o veveriță zburătoare?

Veveriță zburătoare în zbor

Veverițele zburătoare pot transporta alimente în timpul zborurilor

Animalul neobișnuit arată ca o veveriță cu urechi scurte, dar se distinge de cele obișnuite și familiare tuturor animalelor prin membranele situate între picioarele din față și din spate. Membranele sunt pliuri cutanate ale unei structuri rigide care seamănă cu o parașută. În față, acestea sunt susținute de un os mic care se extinde de la încheietura mâinii.

Animalul, desigur, nu poate zbura în sensul clasic al cuvântului, ca o pasăre. Cu toate acestea, datorită pliurilor pielii, veverițele zburătoare pot plana în aer și se pot deplasa între obiecte de pădure.. Dacă animalul decide să sară din vârful unui pin relict, înălțându-se la câteva zeci de metri deasupra nivelului solului, va putea parcurge o distanță de până la șaizeci de metri în aer.. Veverițele zburătoare nu se pot mișca doar pe o cale dreaptă, ci și pot manevra între trunchiurile de copaci și ramuri, schimbând în mod constant direcția. Sarcina pentru animale este facilitată de un vânt puternic. În timpul zborului, utilizează curenți de aer pentru a-i ajuta să ajungă la locul potrivit..

În dimensiune, animalul este ceva mai mic decât omologul său obișnuit. Masculul atinge o lungime de șaptesprezece până la douăzeci și unu de centimetri, femela este de obicei mai mică. Lungimea cozii variază de la nouă la doisprezece centimetri. Acesta este un organ important pentru veverițele zburătoare, deoarece cu ajutorul său pot schimba cursul în timpul zborului și se pot scufunda în aer, este un fel de „cârmă”. Este lung, plat și foarte pufos..

O veveriță adultă are o greutate medie de o sută cincizeci până la o sută optzeci de grame. Pe un cap mic rotunjit există urechi scurte rotunjite fără ciucuri. Animalul este caracterizat de ochi mari expresivi, care fac posibilă orientarea perfectă atât în ​​timpul zilei, cât și noaptea. Părul de pe pielea din jurul ochilor este de culoare neagră. Ghearele ascuțite și tenace servesc ca un fel de „degete” pentru veverițele zburătoare, deoarece datorită lor, animalele se pot mișca liber de-a lungul trunchiurilor și ramurilor chiar cu susul în jos.. Ghearele ajută animalul să aterizeze.

Veverița zburătoare este acoperită cu păr dens, pufos, care protejează animalul mic de temperaturi scăzute, ceea ce este de o mare importanță în timpul iernilor dure din nord. Haina animalului are o culoare specifică gri deschis, cu o nuanță gălbuie, care permite veveriței să se ascundă în pădure pentru o lungă perioadă de timp. Datorită culorii, animalul fuzionează cu mediul și rămâne invizibil pentru dușmanii naturali. Abdomenul se caracterizează printr-o culoare alb-galbenă..

Principalele tipuri

Veverița zburătoare aparține familiei Veveriței și familiei Dvoreztsov. Se cunosc aproximativ zece specii de veverițe zburătoare, care diferă în aspect și în halo de habitat. Șapte dintre ei trăiesc pe teritoriul Rusiei: soiurile Yakut, Siberianul Central, Sahalin, Ussuri, Anadyr Siberianul de Vest și Semipalatinsk.

Veveriță zburătoare australiană

Veveriță zburătoare australiană

Un alt nume pentru veverita australiană zburătoare este possum de zahăr

Locuiește în Australia, ceea ce reiese din numele soiului. Ea își echipează casa în pădurile de eucalipt, pentru că iubește să se hrănească cu seva acestor plante și salcâm. Veveritele zburătoare australiene sunt cel mai adesea introduse ca animale de companie..

Multe animale suferă de activitățile oamenilor care lucrează pe piața neagră. Cel mai adesea, veverițele zburătoare drăguțe sunt transportate în alte țări, cu toate posibilele încălcări ale regulilor de transport. Australia are centre de salvare a veverițelor zburătoare afectate de activități umane violente.

siberian

Veveriță zburătoare siberiană

Veverița zburătoare siberiană este considerată una dintre cele mai drăguțe animale

Veveritele siberiene trăiesc în Europa, Asia și India. În ciuda climatului dur al Siberiei, acestea nu hibernează, dar continuă să rămână treaz pe tot parcursul iernii, hrănindu-se cu provizii făcute vara. Cu toate acestea, veverițele zburătoare pot adormi câteva zile și pot rămâne adormite în tot acest timp. Multe animale nu supraviețuiesc iernilor reci dintr-un motiv sau altul, astfel încât numărul lor scade constant..

japonez

Veveriță zburătoare japoneză

Veverita japoneză practic nu diferă de aspectul siberian, diferența constă în habitat

Veverița zburătoare japoneză este considerată cea mai drăguță. În Japonia, animalul este numit „momonga”. Locuiește pe insulele Kyushu și Honshu, unde zone întinse sunt ocupate de păduri de munte veșnic verzi. Aranjează cuiburi în golurile pinilor puternici sau alte conifere. Din interior, animalul își așează locuința cu mușchi și lichen, astfel încât puii goi să se poată încălzi în absența mamei lor.

Habitat

Veveriță zburătoare care urcă pe un copac

Veverițele zburătoare se mișcă nu numai prin aer, ci și urcă în copaci

Veverița zburătoare trăiește în Australia, Japonia, Mongolia, Indonezia, Finlanda, Noua Guinee, în Europa de Nord și America, precum și în Rusia. Animalul trăiește într-o pădure în care cresc aspen, cedri, mesteacăn, arin și conifere. Cel mai adesea, animalul poate fi găsit în pădurile umede de mesteacăn sau arin. Veverițele zburătoare se găsesc și în zonele de munte, dar supuse creșterii copacilor înalți de acolo.

Stil de viață și longevitate

Veverita zburatoare

Este rar să vezi o veveriță zburătoare în zbor în timpul zilei.

În sălbăticie, veverițele zburătoare sunt nocturne. De îndată ce amurgul cade pe pădure, animalele ies în căutare de provizii.. Fiecare are propriul său teren care acoperă câteva sute de metri pătrați. Pe o astfel de zonă, veverița poate obține hrană pentru ea însăși. În timpul zilei, este aproape imposibil să vezi animale în pădure. Doar femelele care alăptează și animalele tinere prezintă o astfel de activitate, care, datorită curiozității, nu se ascunde prea mult de ochii curioși..

Adulții manifestă precauție maximă și, prin urmare, petrec foarte puțin timp pe sol, încercând să alunece neobservați de prădători. Dușmanii naturali ai veverițelor zburătoare sunt coioții, bufnițele, dihorii și jderele. Datorită culorii deosebite și a vederii și auzului excelent, animalele scapă cu succes din urmărirea prădătorilor.

Dacă o veveriță zburătoare vede o persoană în pădure, ea urcă cu vârful fulgerului în vârful copacului și se apasă puternic de trunchi. Când rămân două ore înainte de răsăritul soarelui, animalul pleacă spre cuibul său, unde așteaptă noua sosire a întunericului. Își aranjează locuința într-o scobitură înaltă. Uneori animalul se așează în cuiburile păsărilor mari sau ocupă un gayno ridicat de o veveriță obișnuită. În cazuri rare, o veveriță zburătoare se poate așeza într-o casă de păsări abandonată situată lângă o locuință umană. O crăpătură în stâncă poate servi și ca o casă sigură..

Cel mai adesea, un cuib servește ca locuință pentru două veverițe zburătoare simultan.. Uneori puteți observa modul în care trăiesc, uniți în comunități mici, formate din mai mulți indivizi. Veverița zburătoare este un animal neagresiv și tratează calm alte animale care nu prezintă un pericol pentru ea. O femelă care alăptează poate prezenta un pic de agresivitate, protejându-și propria descendență. Odată cu debutul iernii, veverița nu hibernează, dar continuă să rămână trează, fără să părăsească cuibul și să mănânce vaste rezerve de alimente. În sălbăticie, animalul trăiește până la șase ani.

Alimente

Veverița zburătoare mănâncă pisici de mesteacăn

Cerceii din arin și mesteacăn sunt un adevărat deliciu pentru veverițele zburătoare.

Baza dietei veveriței zburătoare este alimentele vegetale. Se hrănește cu vârfurile lăstarilor, savurează nuci de pin, muguri de copac și semințe de conifere. Vara, se adaugă alte alimente la dieta unui animal mic, datorită căreia meniul devine mai variat: veverița mănâncă cu plăcere ciuperci și fructe de pădure. Aspen, arțar, mesteacăn și salcie sunt potrivite ca hrană - animalul roade scoarța tânără, care nu a avut încă timp să devină groasă.

Oamenii de știință sugerează că dieta animalului nu se limitează doar la alimentele vegetale și poate mânca ouă și pui..

Dieta completă a animalului depinde de habitat. De exemplu, veverițele care trăiesc în nord-est, odată cu debutul iernii, se hrănesc numai cu muguri de larice.

În toamnă, animalul începe să facă provizii, aducând numai cuiburi care pot fi depozitate în cuib. Veverița zburătoare nu stochează ciuperci și fructe de pădure, deoarece știe că acest aliment se va deteriora rapid. În golul veverițelor din timpul iernii, pe lângă pisici, puteți găsi muguri și lăstari. Coaja copacilor de conifere oferă animalului vitaminele și enzimele necesare necesare vieții active. Mineralele sunt deosebit de necesare, deoarece iarna animalul nu hibernează, dar rămâne treaz..

Reproducere

Pui de veveriță zburătoare

Părul apare la pui la 2-3 săptămâni după naștere

Se știe puțin despre caracteristicile de reproducere ale veverițelor zburătoare, deoarece acest animal nu a fost suficient studiat din cauza secretului și agilității sale. Sezonul de împerechere începe la mijlocul primăverii. Sarcina femeilor durează aproximativ o lună, după care se nasc mici veverițe într-o cantitate de cel mult patru bucăți. Bebelușii se nasc complet goi și orbi. Ochii se deschid de îndată ce puii au două săptămâni.

În prima lună a vieții lor, veverițele se hrănesc cu laptele mamei lor, câștigând forță pentru a explora singuri lumea. În fiecare zi, mama încălzește puii, fiind aproape de ei de cele mai multe ori, deoarece firimiturile se pot îngheța din cauza lipsei de lână. De îndată ce bebelușii au două luni, aceștia trec complet la dieta unei veverițe zburătoare adulte. La mijlocul perioadei de vară, veverițele crescute învață să „zboare” și să se orienteze în lumea din jur. După ce însușesc aceste abilități, descendenții părăsesc cuibul părinților pentru totdeauna..

Puterea și securitatea

Veveriță zburătoare iarna

Pentru a supraviețui iernii cu calm, animalul trebuie să facă provizii bune de hrană și să facă un cuib cald.

În ciuda faptului că veverițele zburătoare se reproduc în mod activ, acestea se află sub protecția organizațiilor publice și sunt listate în cărțile roșii de date din diferite țări și regiuni. Un număr mare de animale nu supraviețuiesc în timpul iernilor dure și mulți pui mor din diferite alte motive. Drept urmare, numărul de veverițe zburătoare din diferite habitate este în scădere..

Conținut de acasă

Veveriță zburătoare acasă

Veveritele zburătoare se îmblânzesc repede și se obișnuiesc cu proprietarul lor

Există acum o tendință de a avea o veveriță zburătoare ca animal de companie.. Acesta este un eveniment foarte dubios, deoarece veverița nu este unul dintre animalele adaptate pentru viața în captivitate.. Dar dacă animalul a intrat în apartament, trebuie să ofere cele mai confortabile condiții de viață.

Veverițele zburătoare sunt animale sociale, deci nu pot trăi singuri: se nasc neapărat în perechi. Animalele sunt puternic atașate de stăpânul lor, din acest motiv el trebuie să le dedice mult timp liber, jucându-se și comunicând cu animalele de companie. Belchat-ul se ia cam la vârsta de două luni, când se pot hrăni deja singuri. Primele săptămâni de bebeluși trebuie hrănite manual, astfel încât să se obișnuiască cu noile condiții de viață. În ciuda faptului că veverițele zburătoare sunt animale nocturne, ele sunt capabile să se adapteze la timpul de veghe al unei persoane pentru a comunica cu proprietarul.

Pentru prima dată (câteva săptămâni), se recomandă păstrarea proteinei într-un suport special din plastic și apoi mutarea într-o casă permanentă. O mare atenție ar trebui acordată amenajării viitorului habitat al veverițelor zburătoare. Pentru ei, sunt selectate voliere foarte extinse și înalte, cu o cantitate mare de spațiu, astfel încât animalul să se simtă cât mai confortabil. În interiorul său este instalat un fel de cuib, în ​​care animalul se poate ascunde de ochii curioși și se poate odihni.

Veveriță zburătoare într-o volieră

Este important să apropiați condițiile incintei de cele naturale, apoi veverița zburătoare se va simți calmă și se va obișnui rapid cu noul loc

Locuința este curățată zilnic, iar cuibul este curățat de două ori pe săptămână. O ramură groasă de arin, ulm sau stejar este plasată în interiorul volierei, puteți pune o roată cu care veverița se va menține în formă. Podeaua din locuință este acoperită cu rumeguș sau pelete de lemn vândute în magazinele pentru animale de companie. Trebuie să puneți o mulțime de "material de construcție" în voliera, de exemplu, iarbă uscată și mușchi, astfel încât animalul să-și poată echipa cuibul în mod independent.

Când sunt ținute acasă, veverițe zburătoare, dieta lor diferă de meniul permanent în sălbăticie. Animalelor li se administrează viermi, greieri, larve, omizi și alte insecte, în timp ce în natură se hrănesc în principal cu alimente de origine vegetală.. În fiecare zi animalului i se oferă o porție de suc natural sau nectar. Dieta de veveriță de casă include miere de albine și legume și fructe tocate..

Apa din vas se schimbă în fiecare zi, astfel încât bacteriile patogene să nu se acumuleze în ea. O piatră de sare este plasată lângă apă, astfel încât veverița zburătoare să o poată mesteca și să obțină mineralele și sărurile necesare. Dacă nu este posibilă hrănirea animalului cu hrană pentru animale, i se pot administra brânză de vaci și iaurturi fără grăsimi, conservanți și arome..

În fiecare zi, veverița zburătoare trebuie să zboare și să sară, deci trebuie eliberată din incintă..

În cameră nu ar trebui să existe obiecte care să poată răni un animal agil. Când începeți o veveriță zburătoare, rețineți că va trebui să alocați o cameră întreagă pentru aceasta..

Nu poți avea veveriță zburătoare și alte rozătoare, precum și șerpi în aceeași casă. În captivitate, cu îngrijirea adecvată, o veveriță zburătoare poate trăi de la nouă la treisprezece ani.

Veverița zburătoare este un animal uimitor care diferă de alte animale prin capacitatea sa unică de a se deplasa între copaci. Este enumerată în Cartea Roșie, astfel încât oamenii trebuie să o protejeze și să o protejeze de cruzime și posibilă dispariție.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Veveriță zburătoare: un animal zburător neobișnuit