Dragon cu barbă: caracteristici ale păstrării unui dragon domestic

În ciuda faptului că agama cu barbă australiană este un animal exotic care nu cu mult timp în urmă a început să fie crescut acasă, păstrarea sa devine din ce în ce mai populară în rândul iubitorilor de reptile, datorită adaptării sale bune la captivitate, îngrijirii ușoare, naturii docile și nu prea mari în combinație cu un aspect spectaculos. Desigur, înainte de a obține un astfel de animal de companie, trebuie să studiați caracteristicile conținutului său..

Habitatul și stilul de viață natural al agamei cu barbă

Locul în care șopârlele exotice trăiesc liber în condiții naturale este regiunea centrală și sudică a Australiei, lângă coasta mării.. Habitat natural: zone stâncoase aride de deșert și semi-deșert, păduri uscate, desișuri de arbuști.

Reptilele sunt active în timpul zilei, călătoresc și vânează atât pe sol, cât și în copaci, ascunzându-se în găuri, ascunzându-se în pietre și tufișuri. Agamele cu barbă își limitează teritoriul și nu-l părăsesc. Așteptând căldura în adăposturi sau în zone bine ventilate ale copacilor.

Agama pe copac

Agamele pot trăi atât la sol, cât și în copaci.

Aspect și longevitate

Aceste reptile au fost clasificate la începutul secolului al XX-lea. Agama cu barbă aparține genului Pogona, care include mai multe soiuri:

 • Pogona barbata;
 • Pogona henrylawsoni;
 • Pogona microlepidota;
 • Pogona minime;
 • Pogona minor;
 • Pogona nullarbor;
 • Pogona vitticeps.

Cea mai comună Pogona vitticeps, tradusă din latină, înseamnă „cu barbă cu o bandă bulbică”. Acest nume a fost dat reptilelor din cauza vârfurilor din jurul urechilor și gâtului, care seamănă cu barba și o pungă sub gât, care se poate umfla și întuneca atunci când agama este în pericol sau în timpul sezonului..

Dragon cu barbă și geantă umflată

O creștere accentuată a sacului gâtului poate speria prădătorii

Dimensiunea unui animal adult este de 35-60 cm lungime cu coada, greutatea este de aproximativ 300 g. Coada este de 1,5-2 ori mai lungă decât corpul. Capul triunghiular are deschideri auditive laterale, corpul este plat cu două rânduri de spini.

În ciuda aspectului amenințător, coloanele vertebrale și solzii sunt destul de moi la atingere, au o textură plăcută, spre deosebire de iguana mai dură și solzoasă..

Agama se distinge prin degete cu gheare lungi, gură largă, dinți ascuțiți: în față prinde mâncare, iar în spate mestecă. Poate prinde insecte cu vârful lipicios al limbii.

Diferențe de culoare și sex

Cea mai obișnuită culoare a pielii este gri sau maro, solzii formează adesea un model asemănător petelor sau dungilor, care este mai pronunțat la agamele tinere și aproape invizibil la adulți. Burta este mai ușoară. Pielea se poate schimba oarecum în funcție de condițiile de detenție, temperatura ambiantă, starea generală a animalului. Există exemplare cu diferite nuanțe - de la roșu la aproape alb.

Principala diferență între masculi și femele este că coada lor este mult mai groasă la bază, iar punga gâtului devine neagră sau albastru închis în timpul sezonului de împerechere, în timp ce la femele este bej sau portocaliu..

După culoarea pielii, agamele cu barbă sunt împărțite în următoarele tipuri:

 • White Morphs (alb morf);
 • Yellow Morphs (galben morf);
 • Orange Morphs (portocaliu morf);
 • Tiger Pattern Morphs (model de tigru);
 • Black Morphs (negru morf);
 • Red Morphs (roșu morf).
  Agama cu barbă roșie morph

  Agamele pot varia de la roșu la aproape alb.

Morfele de crescător:

 1. Dragoni cu barbă gigant germană - „German Giant”. A fost crescut de crescătorii germani. Acest morf se încrucișează liber cu oricare altul, este de dimensiuni mari.
  Morph

  „German Giant” se distinge prin dimensiunea sa deosebit de mare

 2. Italian Leatherback Morphs - "piele agama". Crescut în Italia, are solzi mai puțin spinoși. Unii indivizi pot fi practic lipsiți de spini laterali..
  Morf cu piele italiană

  Liniile spinale laterale în unele morfe piele sunt absente

 3. Silkback Morphs - Silk morph. Se obține prin încrucișarea morfurilor de piele. Are pielea aproape goală, foarte plăcută, moale și mătăsoasă la atingere, dar prea sensibilă la lumina ultravioletă, în plus, pielea tinde să se usuce. Are nevoie de mai multă îngrijire decât un dragon cu barbă obișnuit.
  „Mătase” morf

  Morful de mătase este sensibil la ultraviolete

 4. Dragonii Dunner - caracterizați prin țepi care cresc barba, există dungi verticale albe pe coadă.
  Dragoni Dunner

  În loc de modelul orizontal obișnuit de pe coada Dunner Dragons - dungi verticale

 5. Morfele translucide este un morf translucid. Simptomul este cel mai pronunțat la reptilele tinere..
  Morf translucid

  Transparența pielii este o tulburare genetică

 6. Morfele leuciste sunt de culoare deschisă, pielea lor nu produce pigmenți întunecați. Adevărații leuciști negri nu ar trebui să aibă măcar unghii.
  Agama leucist cu barbă

  Dacă cel puțin un cui este negru, atunci acesta nu este un leucist

 7. Witblits Dragons - dragonul este complet alb, desenul este complet absent. Născut mai întunecat și ar trebui să devină alb pur cu vârsta.
  Dragoni Witblits

  Morful Witblits Dragons este complet alb, fără model

 8. Dragonii japonezi cu argint - se nasc cu culori, ca și dragonii obișnuiți, dar odată cu vârsta se luminează, iar pe spate apare o nuanță argintie.
  Dragoni japonezi argintii

  Dragonii japonezi Silverback au o culoare argintie

Durata de viață a agamelor cu barbă în captivitate

Durata de viață a unei șopârle domestice depinde de îngrijirea, iluminarea, nutriția corectă. Într-o grădină zoologică, un dragon cu barbă poate trăi până la 10-12 ani, într-un apartament - de obicei mai puțin, 6-7 ani. Unii crescători susțin că astfel de reptile trăiesc acasă până la 40 de ani, dar acesta este un mit..

Dragonul navigant Hydrosaurus poate trăi în captivitate până la 24-26 de ani, dacă obezitatea nu este permisă, se observă ritmul, iar terariul va fi mult mai mare decât dimensiunea reptilei, astfel încât să se poată mișca liber.

Agama cu barbă în terariu

Durata de viață a agamelor cu barbă depinde de condițiile corecte de păstrare

Cum să alegi o agama cu barbă

Înainte de a achiziționa o reptilă pentru animale de companie, trebuie să vă asigurați că este complet sănătoasă. Agamele tinere se pot mușca adesea degetul celuilalt sau vârful cozii, prin urmare un astfel de defect este destul de comun, este considerat practic o normă și nu reprezintă un pericol, dar alte semne ar trebui studiate mai atent:

 1. Prezența rănilor sau rănilor. Înainte de a cumpăra o șopârlă, trebuie să examinați cu atenție: corpul acesteia nu trebuie să conțină răni proaspete, cicatrici (chiar prelungite), ulcere și alte defecte.
 2. Integritatea corpului. Agamele cu barbă sunt incapabile, ca și alte șopârle, să regenereze părțile corpului. Prin urmare, dacă nu are coadă, cu siguranță nu va crește din nou..
 3. Curățenia ochilor și a nărilor - nu ar trebui să existe nicio descărcare în jurul lor și lichid sau spumă în jurul gurii.
 4. Activitate. Este mai bine să observați reptila selectată pentru o perioadă de timp, deoarece nu poate menține o activitate de 24 de ore. Dar dacă agama este constant letargică și inactivă, acesta este un semn alarmant, deoarece în natură aceste animale sunt destul de mobile.

Video: cum să alegi o șopârlă sănătoasă

Caracteristici de întreținere și îngrijire

Păstrarea agamelor cu barbă într-un apartament nu prezintă dificultăți deosebite, dar pentru a asigura o sănătate bună și o viață lungă a animalelor, este necesar să se mențină acele condiții climatice care vor fi aproape de mediul lor familiar familiar..

Dispozitiv de terariu

Este necesar un terariu pentru păstrarea agamelor, cușca poate fi folosită temporar doar ca suport. Terariul trebuie ales pentru reptile, orizontal, suficient de lung. Persoanele tinere pot fi așezate într-un recipient de 100 de litri, dar trebuie să țineți cont de rata de creștere a acestora, ceea ce înseamnă că în curând veți avea nevoie de un volum mai mare. Dimensiunea optimă a terariului pentru o șopârlă adultă este de 80x45x45 cm, cu un volum de 200 de litri, dar cu cât recipientul este mai lung, cu atât este mai bine. Pentru două sau trei persoane, este necesar un terariu cu o dimensiune minimă de 100x50x50 cm. Recipientul poate fi din sticlă sau plastic, principalul lucru fiind evitarea prezenței muchiilor ascuțite și a bavurilor.

Este mai bine să acoperiți terariul de sus cu un grătar, aceasta va oferi ventilație și va preveni acumularea de condens. Accesul la terariu se face din lateral, deoarece șopârla poate percepe mâna descendentă ca un pericol.

Este recomandat să plasați recipientul mai sus de podea, astfel încât reptilele să se simtă mai sigure. Agamele cu barbă sunt foarte mobile, deci este mai bine să le păstrați într-un terariu gratuit, dar să le lăsați să alerge în jurul apartamentului, în special pe podea, este de dorit.

Terariu pentru o agama cu barbă

Terariul pentru un dragon cu barbă trebuie să fie orizontal, cu o intrare din lateral

După părerea mea, este mai bine să crești aceste animale individual. Adesea au lupte și doar presiune „psihologică”, ca urmare a căreia o șopârlă mai slabă, care se confruntă cu stres constant, devine letargică, începe să slăbească, să piardă pofta de mâncare, să se îmbolnăvească și poate chiar să moară.

Sofia Remizova

myreptile.ru

Video: pregătirea terariului

Ora de vară și expunerea

Agamele se caracterizează prin ore de zi care durează 12-14 ore. Iarna, lampa UV ar trebui să funcționeze continuu timp de 13-14 ore în fiecare zi. Se recomandă amplasarea corpurilor de iluminat în interiorul terariului pentru a preveni pierderea luminii, distanța până la fund ar trebui să fie de 25-30 cm.

Lămpile sunt cel mai bine utilizate cu marcaj UVB 7-8%, care sunt potrivite nu numai pentru iluminat, ci și pentru iradiere. În acest scop, se folosesc și lămpi de eritem - de 5 minute de 3 ori pe zi.

Puteți înlocui lămpile speciale cu încălzitoare de tip OZN, folosindu-le pe parcursul săptămânii timp de 1-2 minute de la o distanță de cel puțin 50 cm - nu mai mult de o dată pe lună. Atunci când se utilizează lămpi de eritem și dispozitive OZN, interiorul terariului trebuie să fie uscat.

Terariu cu iluminare cu lampă

Lămpile ultraviolete sunt utilizate pentru iluminare și iradiere.

Iernat

Lunile din iunie până în august în emisfera sudică, care este obișnuită pentru habitatul natural al agamelor cu barbă, cad iarna. În această perioadă, reptilelor li se recomandă să ierneze conform anumitor reguli..

 1. Durata iluminării și încălzirii se scurtează treptat în 14 zile.
 2. Când lumina zilei ajunge la 6 ore, opresc încălzirea și încetează să mai hrănească șopârlele.
 3. După alte 7 zile, acestea sunt mutate într-un recipient separat, cu o ventilație bună și o temperatură de 15-18 ° C.
 4. O dată pe săptămână, solul, format din rumeguș umed sau sfagn, este pulverizat cu apă; periodic, un băutor trebuie așezat în recipient. Dacă animalul se simte normal, iarna durează aproximativ două luni..

Pentru retragerea din iarnă, iluminatul și încălzirea sunt crescute în aceeași ordine. Când ziua ajunge la ora 6, începe hrana. Agamele tinere nu au nevoie de iernat la fel de mult ca șopârlele mature sexual, dar este de dorit să o petrecem. Mulți proprietari de reptile practică hibernarea în lunile de iarnă, dar acest lucru este posibil doar pentru indivizii născuți și crescuți într-un terariu sau care au trăit în captivitate de câțiva ani..

Incalzi

Deoarece agamele cu barbă sunt obișnuite cu climă aridă caldă, temperatura pentru păstrarea acestora ar trebui să fie ridicată, între 30 și 40 ° C. Este mai bine să nu depășiți această limită, astfel încât șopârlele să nu se arde. Supraîncălzirea este deosebit de periculoasă pentru persoanele tinere. Nu este de dorit să folosiți pietre cu încălzire în interior. Pentru agamele tinere, puteți aranja un punct de încălzire descendent (lampă incandescentă cu putere redusă sau oglindă) cu o temperatură de 32-33 ° C în timpul zilei, 22-24 ° C noaptea. În locul încălzirii locale tTemperatura trebuie măsurată cu un termometru bun și precis, direct sub lampă. Asigurați-vă că aranjați un colț „rece” unde reptila să se răcească - 22-24 ° C (noaptea 18-20 ° C).

Sub punctul de încălzire, puteți instala un blocaj, un bloc de lemn, o ramură, un raft sau un pod pe care Agama ar putea urca pentru a găsi temperatura potrivită. Într-o zonă răcoroasă, sunt instalate ramuri sau lemn de plutire pentru adăpost sau se face o vizuină dintr-un recipient cu capac, făcând o gaură de intrare pe lateral și turnând nisip umed pe fund.

Punct de încălzire pentru terariu și agama în apropiere

Terariul ar trebui să aibă un colț cald și rece

Este important să vă asigurați că nu există curenți de aer în terariu, altfel șopârla se poate îmbolnăvi.

Nivelul de temperatură și umiditate trebuie monitorizat în mod regulat, evitând depășirea normei. Mai bine puneți două termometre (într-o zonă rece și fierbinte) și un higrometru. Deși se poate utiliza un termometru combinat și higrometru pentru reptile.

Apă

Multe agame practic nu beau, mai ales au suficientă umezeală din legume și legume suculente, dar la băutor este imperativ să schimbați în mod regulat apa în curată și proaspătă pentru a menține umezeala, acest lucru este deosebit de important în perioada de năpârlire. În același timp, terariul nu trebuie să fie prea umed.. O dată pe zi, dimineața sau seara, pereții terariului pot fi pulverizați cu apă curată (la păstrarea animalelor tinere - de 2-3 ori pe zi). Acest lucru simulează pierderea de rouă, în plus, reptilele sunt fericite să lingă umezeala de pe pereți sau din decor..

Agama lângă băutorul din terariu

Păstrați întotdeauna apa proaspătă, astfel încât bacteriile să nu crească în ea.

Baie

Nu este necesar să faceți scăldate în mod regulat cu agamă cu barbă, au nevoie doar de scăldat în unele cazuri: când sunt deshidratați (de exemplu, după iernare), pentru a preveni bolile în sezonul cald, în timpul năpârlirii sau dacă agama este foarte murdară. În astfel de cazuri, reptila este scufundată într-un recipient cu o cantitate mică de apă caldă (aproximativ 35 ° C), capul trebuie să fie deasupra.

Video: cum să spălați corect o agama

Ce sol este potrivit pentru agamas

Agamelor le place să se îngroape în pământ, astfel încât grosimea acestuia trebuie să fie de cel puțin 10 cm. Cel mai bine este să folosiți substraturi speciale pentru reptile, alegându-le pe cele care imită vegetația. Pentru animalele tinere sunt potrivite șervețelele, hârtia sau țesuturile groase, hârtia igienică, covoarele presate din celuloză. În recipientul în care sunt păstrate animalele adulte, puteți umple nisip sau pietricele cu un diametru de 10 mm. Nu folosiți pietriș, rumeguș, pietre sau nisip pentru terariul tânăr. Reptilele mănâncă adesea sol, ceea ce amenință sănătatea - particulele înfundă intestinele și pot fi fatale.

Agama pe un teren special

Solul trebuie să fie astfel încât agama să nu-l poată înghiți

Adăposturi și decor

Agama cu barbă are nevoie de un loc unde să se ascundă. Adăposturile sunt de formă arbitrară: case, rafturi, pietre. Puteți să le cumpărați la magazinul de animale de companie sau să le creați. Condiția principală este că trebuie să existe suficient spațiu în adăpost, astfel încât șopârla să se poată întoarce liber. Nu trebuie să atingeți adăpostul sau să îl scoateți o zi.

Decor terariu

Orice poduri sau rafturi pe care se poate așeza o șopârlă sunt potrivite pentru decor.

Pereții terariului pot fi decorați cu material buclat, dându-i forma unor roci pe care reptila le poate urca. Sub punctul de încălzire, puteți așeza pietre întunecate plate, care absorb bine căldura.

Atunci când alegeți ramuri pentru decor, ar trebui mai întâi să le curățați de scoarță, astfel încât agama să nu o înghită și insectele. Înmuierea va ajuta la rezolvarea acestor probleme. Scufundați ramura pregătită în apă și țineți-o pentru o vreme: o parte din scoarță va cădea singură.

Video: cum să păstrezi dragoni cu barbă

Bazele nutriției

În natură, agamele cu barbă sunt omnivore, adică pot mânca atât alimente vegetale, cât și animale. Dar dieta depinde de vârsta și mărimea șopârlei. Agamele tinere cresc în mod activ, pentru aceasta au nevoie de multe proteine, așa că în această perioadă practic nu mănâncă fibre.. Raportul de hrănire pentru tineri: 80% - insecte și animale mici, 20% - legume, fructe, ierburi. Pentru persoanele adulte mature sexual, raportul se schimbă în direcția opusă (80% - alimente vegetale, 20% - animale). Dacă agamele tinere nu mănâncă imediat alimente vegetale, acestea sunt lăsate pentru o zi într-un alimentator plat cu laturile joase. Animalelor tinere li se administrează hrană proteică de trei ori pe zi, într-o cantitate pe care o pot mânca în 10-15 minute. Resturile de mâncare sunt îndepărtate.

Agamele adulte, atunci când sunt ținute acasă, sunt predispuse la obezitate, deci nu trebuie supraalimentate. Mărimea bucăților alimentare nu trebuie să depășească distanța dintre ochii agamei, astfel încât animalul să nu se sufoce.

Hrana pentru animale

Agamele cu barbă mănâncă toate insectele, dar este mai bine să le hrăniți cu gândaci cumpărați de la un magazin de animale de companie, deoarece cei prinși pe stradă pot transporta paraziți sau sunt otrăviți de insecticide. În cazuri extreme, puteți hrăni insecte sălbatice (greieri, lăcuste, păduchi de lemn etc.), dar numai dacă nu sunt otrăvitoare și sunt prinse departe de oraș și câmpuri.

Hrănirea insectelor agama

Raportul hranei pentru persoanele tinere ar trebui să fie de 80% proteine ​​și 20% hrană vegetală, și invers pentru adulți

Insecte potrivite pentru hrănirea dragonii cu barbă:

 • greieri (brownies, banane etc.);
 • gândaci (nu domestici);
 • gandaci de faina;
 • zofobe.

Agamele mănâncă, de asemenea, melci, râme, ouă, aproximativ o dată pe lună, puteți da rozătoare nou-născuților, carne slabă.

Video: hrănirea unei șopârle cu greieri

Planteaza mancare

Legumele și frunzele plantelor stau la baza dietei agamelor adulte și o sursă de vitamine și minerale esențiale. Înainte de hrănire, acestea trebuie rase sau tocate mărunt. Șopârlele pot fi date:

 • morcov;
 • varză;
 • rutabagas;
 • dovleac;
 • salată, tradescantie și frunze de păpădie;
 • blaturi de morcovi;
 • patrunjel, lucerna etc..

Agamele sunt potrivite pentru dieta iguanelor verzi sau a broaștelor țestoase. La fel ca iguanele, agamele se pricep la distingerea culorilor, deci sunt atrași de alimentele cu nuanțe bogate (roșu, galben, verde). Reptilele pot mânca mere, pere, banane, dar încă nu este recomandat să le dai fructe..

Agamas lângă un castron cu alimente vegetale

Agamele sunt bucuroase să mănânce legume și ierburi proaspete

Este important ca șopârlele să primească calciu, deci li se administrează diverse suplimente minerale prin aruncarea de furaje proteice în ele, iar cojile de ouă zdrobite pot fi turnate în alimentator. Multivitaminele și hrana pentru reptile sunt adăugate o dată pe lună. Trebuie să le dați conform instrucțiunilor..

Video: cum să hrănești o agama cu barbă cu mâncare de foioase

Reproducerea și reproducerea

Agamele sunt o specie ovipară. Ei ajung la pubertate la aproximativ doi ani. Reproducerea are loc după iernare. Pentru a face acest lucru, reptilele sunt iradiate treptat și adăugate la preparatele furajere care conțin vitamina E. Când masculii dobândesc o culoare strălucitoare a gâtului „împerechere”, sunt așezați cu femelele (este mai bine să le păstrați separat între reproducere). În același timp, se observă comportamentul femelei: dacă nu își exprimă interesul și nu se mișcă de la locul ei, atunci este îndepărtată, deoarece nu este pregătită pentru reproducere. Încercați din nou după 2-3 zile. Femelele demonstrează disponibilitatea pentru împerechere dând din cap, mișcându-și coada, ridicându-și picioarele. Bărbații se ridică pe picioarele din față, își umflă gâtul. Procesul de împerechere durează 3-5 minute.

Amenajarea unui loc pentru depunerea ouălor

Pentru a amenaja un loc pentru zidărie, puteți pune un recipient cu nisip umed

Ouăle sunt depuse în 45-65 de zile. Pentru a face acest lucru, femela trebuie să sape o gaură de cel puțin 40 cm adâncime. Prin urmare, fie este plasată într-un terariu separat cu un strat de nisip cu adâncime suficientă umezit de dedesubt, fie este pus un recipient suplimentar. Acolo șopârla depune ouă și le îngropă.

Femelă pe ambreiaj

Procesul de zidărie durează aproximativ trei ore

Cuplajul este format din 9-25 de ouă, dar unele pot ajunge să nu fie fertilizate. Ouăle sunt plasate într-un incubator cu o temperatură de 27-31 ° C (cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât va avea loc o eclozare mai rapidă) și pot fi reduse la 24 ° C peste noapte. Perioada de incubație este de la 50 la 90 de zile. Agamele tinere încep să se hrănească cam din a doua zi după eclozare. O femelă poate face două ambreiaje pe sezon..

Agama cloceste dintr-un ou

În timpul sezonului, femela pune două ghearele aproximativ egale

Boli și metode de tratament ale agamelor cu barbă

Următoarele boli sunt cele mai frecvente în agamele cu barbă captivă:

 1. Pneumonie - poate apărea din cauza temperaturilor scăzute sau a curenților de aer în terariu. Un semn este prezența unui nas curbat în șopârlă, acesta începe să respire prin gură. Tratamentul se efectuează cu antibioticul Ampicilină timp de 7 zile dacă reptila are mucus în gură și 9-15 zile dacă boala se caracterizează prin respirație șuierătoare. Intervalul dintre administrarea medicamentului este de 72 de ore.
 2. Căpușe - pot începe în prezența excesului de alimente învechite. În acest caz, terariul trebuie dezinfectat..
 3. Deficitul de calciu este foarte frecvent în agamas. În acest caz, mersul devine oscilant, labele șopârlei doare și poate apărea edem. Ca terapie, reptilei trebuie să i se administreze un complex de calciu cu adăugarea de vitamine A, B și D3 timp de o săptămână. Pentru orice simptome de deficit de calciu - pierderea poftei de mâncare, scăderea mobilității, deformarea oaselor, umflarea laringelui - trebuie să vă adresați imediat medicului veterinar-herpetolog.
  Complex vitaminic pentru reptile

  Pentru a preveni lipsa de calciu, este necesar să adăugați un complex vitaminic special la alimentele reptilelor.

 4. Necroza țesuturilor. Datorită nerespectării dietei, infecției sau scăderii generale a imunității într-o reptilă, o parte din coadă se poate usca și cădea. Dar acest lucru este periculos doar pentru animalele tinere..
 5. Salmoneloza este o infecție bacteriană a intestinelor care poate provoca moartea unei șopârle. Simptomele includ refuzul de a mânca, diareea, insuficiența și pierderea în greutate. Tratamentul se efectuează cu antibioticul Cloramfenicol, care este injectat în stomac printr-un tub de 2-3 ori. Medicamentul Bactrim se administrează, de asemenea, timp de 7 zile..
 6. Cloacita este o inflamație a cloacei. Se caracterizează prin descărcare purulentă în timpul mișcărilor intestinale, după care defecarea este perturbată. Pentru tratament, medicamentul Tetravil este dizolvat în apă caldă și injectat în intestinul agamei cu ajutorul unui cateter. Volumul de lichid depinde de greutatea reptilei.
 7. Stomatita este o inflamație a mucoasei bucale. Apare ca urmare a unui deficit de vitamine A și C sau a deteriorării mecanice. Boala este evidențiată de o nuanță palidă albăstruie a cavității bucale cu vase proeminente. În acest caz, gura agamei este tratată cu o soluție de 1% din preparatele Dioxidină, Iodinol sau Ektericid. Zonele afectate sunt lubrifiate cu unguent Neosporin sau Polysporin de două ori pe zi timp de o săptămână. Se administrează și vitamina C.
 8. Blocarea intestinală - poate apărea din înghițirea particulelor de așternut și uciderea șopârlei. În acest caz, este necesară o operație.

Refuzul de a mânca este primul semn al majorității bolilor, dar supraalimentarea este adesea cauza.. Dacă agama nu mănâncă timp de 2 zile, dar bea apă în cantități normale, acest lucru este normal.. În a treia zi, trebuie să vă alimentați forțat, să faceți o baie caldă și să aruncați o privire mai atentă asupra altor simptome.

Video: istoricul medical și tratamentul unei agama cu barbă

Domesticare și comportament

Nu este o nevoie specială de a îmblânzi intenționat agamele cu barbă, ele se obișnuiesc cu ușurință cu oamenii. Dar de multe ori nu merită să le ridicați fără o nevoie specială. După achiziție, procesul de a te obișnui cu proprietarul ar trebui să aibă loc treptat, poți mângâia ușor șopârla pe bărbie în fiecare zi, fără a arăta agresivitate. Nu este nevoie să încercați să o apucați imediat în mâini sau să o scoateți din acoperiș.

Multe șopârle, inclusiv iguane, sunt adesea valorificate pentru exerciții. Acest lucru nu este potrivit pentru agama: are o structură corporală specifică și o coloană vertebrală foarte fragilă, pe care o smucitură a hamului o poate deteriora. Agamele trebuie transportate într-un container special închis.

Dragon cu barbă pe ham

Este mai bine să nu folosiți un ham pentru dragoni cu barbă

Molt de agama cu barbă

Frecvența năpârlirii agamelor depinde de vârstă, de ratele de creștere și de îngrijire. Cu o întreținere și hrănire adecvate, acest lucru se întâmplă destul de des, în special la tinerii care cultivă activ agamas. Pielea nu se desprinde complet, ci în părți. Adesea, năpârlirea începe cu capul, apoi trunchiul și ultimul - coada. Dacă mutarea este dificilă (o parte a pielii nu se stinge mult timp), trebuie să încercați să îndepărtați cu atenție restul de piele, umezind-o cu apă caldă.

Este important să vă asigurați că reziduurile pielii nu se acumulează pe coadă și nu o zdrobesc, deoarece acest lucru poate duce la necroză tisulară și pierderea ulterioară a cozii. Bucățile vechi de piele nu trebuie să rămână pe corp, astfel încât o ciupercă să nu se formeze sub ea.

Video: cum merge muta

Agama cu barbă este potrivită pentru păstrarea într-un apartament, nu necesită echipamente deosebit de scumpe sau alimente exotice și se obișnuiește rapid cu oamenii. Dar pentru ca animalul de companie să aibă o bună sănătate și longevitate, trebuie să urmați cu atenție regulile de hrănire, aranjarea terariului și recomandări pentru îngrijire.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dragon cu barbă: caracteristici ale păstrării unui dragon domestic