Teste după mușcătura de căpușă

Dacă sunteți mușcat de o căpușă, nu trebuie să intrați în panică. Nu toate căpușele poartă infecții. Pentru a afla dacă o insectă a fost infectată și, dacă da, pentru a preveni boala la timp, trebuie să o luați pentru analiză.

Cum se stochează o bifă extrasă

Cu cât căpușa se hrănește mai mult cu sânge, săpând în piele, cu atât infecția intră în organism. De aceea, dacă se găsește o mușcătură, trebuie să consultați rapid un medic pentru a o elimina sau, dacă acest lucru nu este posibil, scoateți singur căpușa. Dar chiar dacă a fost îndepărtat rapid, riscul de infecție rămâne. În orice caz, trebuie să treceți bifă pentru analiză..

semne de mușcătură de căpușă

Uneori căpușa se desprinde de locul mușcat, în acest caz, ar trebui să vă concentrați asupra semnului mușcăturii și a bunăstării

Căpușele sunt îndepărtate în camera de urgență la locul de reședință non-stop.

Căpușele sunt luate de obicei în viață pentru cercetare. În unele laboratoare, se efectuează diagnosticarea prin PCR, acesta este un studiu foarte aprofundat bazat pe căutarea fragmentelor de informații genetice, prin urmare, cu ajutorul său, este posibil să se găsească agentul cauzal al infecției chiar și în particulele individuale ale unei căpușe moarte. Dar un astfel de diagnostic nu este foarte frecvent nici în orașele mari.. Pentru a le face mai ușor medicilor, trebuie să încercați să obțineți căpușa vie.

depozitarea căpușelor

Pentru a menține căpușa vie până la analiză, trebuie să o păstrați într-un loc răcoros, într-un borcan bine închis, cu vată umedă sau tifon

O căpușă scoasă de pe piele ar trebui trimisă pentru cercetare cât mai curând posibil timp de maximum trei zile. Înainte de aceasta, se păstrează la frigider, într-un recipient de sticlă curat (borcan, sticlă), cu un capac bine închis. Împreună cu căpușa, puneți acolo o bucată de vată, ușor umezită cu apă.

Unde să luați căpușa pentru analiză

  • dacă găsiți o căpușă aspirată sau un loc mușcat, trebuie să contactați ambulanța pentru sfaturi. Acolo ei vă vor sfătui cum să îndepărtați corect insecta și vă vor spune adresa la care trebuie să o purtați;
  • puteți merge la clinică, înregistrarea trebuie să furnizeze informațiile necesare;
  • dacă bifarea a fost eliminată de dvs. și accesul la Internet este posibil, adresa poate fi căutată acolo. În principal, căpușele sunt luate pentru analiză în spitalele de boli infecțioase.

Dacă o persoană are o poliță de asigurare medicală obligatorie, agențiile guvernamentale efectuează cercetări gratuit. Trebuie amintit că funcționează numai în timpul săptămânii. La sfârșit de săptămână sau în absența unei politici, puteți duce o căpușă pentru analiză la un laborator privat, costul va depinde de organizația specifică și de infecțiile pentru care este testată căpușa, prețul mediu pentru un studiu cuprinzător este de aproximativ 1,5-2 mii de ruble. Dacă banii nu sunt suficienți și există o problemă de alegere, atunci mai întâi de toate trebuie să faceți o analiză pentru encefalita transmisă de căpușe.

recepție de căpușe

Înainte de apariția căldurii, este mai bine să știți în prealabil adresele și numerele de telefon ale locurilor în care sunt primite și examinate căpușele.

Rezultatele sunt de obicei gata a doua zi, în maximum una până la două zile lucrătoare.

Chiar dacă nu au fost găsiți agenți infecțioși în căpușă, trebuie să vă monitorizați starea de sănătate timp de o lună sau două și, dacă aveți temperatură, stare generală de rău, dureri de cap persistente și alte simptome, consultați imediat un medic.

Ce teste suplimentare sunt necesare

Pot exista situații în care este imposibil să se determine prezența unei infecții folosind un test de căpușă. De exemplu, dacă se găsește doar locul mușcăturii sau nu a fost posibilă scoaterea vie a insectei. În acest caz, precum și dacă căpușa este infectată, trebuie să donați sânge pentru analiză. Dar nu trebuie să vă grăbiți la clinică pentru a dona sânge - pentru a determina în acest fel dacă există o infecție, este posibilă doar la ceva timp după mușcătură. Depinde de boala cu care este infectată căpușa și de metoda de testare a sângelui:

  • Analiza utilizând metoda PCR pentru prezența agenților patogeni ai encefalitei și a borreliozei transmise prin căpușe se face cel mai bine la 10 zile după mușcătură;
  • Este necesar să testați sângele pentru anticorpi (IgM) la encefalita transmisă de căpușe după 14 zile;
  • Este necesar să se testeze sângele pentru anticorpi (IgM) la borrelioza transmisă de căpușe după 21 de zile.

Dacă se găsește doar o mușcătură de căpușă, merită examinată sângele pentru ambele infecții.

Aceste teste nu se fac în spitalele publice, deoarece sunt rareori necesare și nu sunt acoperite de asigurarea publică de sănătate. Prețul în clinicile private depinde de organizația specifică, regiunea și metoda de diagnosticare. În medie, variază de la 500 la 2 mii de ruble.

analize de sange

Dacă vă simțiți rău după ce ați donat sânge pentru analiză, ar trebui să consultați un medic fără să așteptați rezultatele

Dacă rezultatele testului sunt pozitive, trebuie să contactați un specialist în boli infecțioase în termen de 3-4 zile de la primirea lor. De asemenea, trebuie să mergeți la medic dacă:

  • locul mușcăturii devine roșu;
  • temperatura a crescut;
  • dureri de cap sau alte părți ale corpului;
  • aveți vărsături, amețeli.

Recenzii

Dacă se găsește o mușcătură de căpușă, trebuie, dacă este posibil, să contactați imediat camera de urgență sau clinica. Medicii vor elimina profesional căpușa și o vor examina pentru a detecta prezența virusurilor periculoase, precum și vor oferi recomandări pentru cercetări suplimentare și prevenirea urgentă a bolilor. După o mușcătură, trebuie să vă monitorizați și starea de sănătate și, dacă vă simțiți rău, mergeți imediat la un medic pentru boli infecțioase.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Teste după mușcătura de căpușă