Panda uriaș: un prădător care nu mănâncă carne

Suntem cu toții obișnuiți cu faptul că carnivorele mănâncă carne, iar erbivorele mănâncă alimente vegetale. Dar există excepții. Acestea includ panda uriaș. Din anumite motive necunoscute, formidabilul prădător a trecut la o dietă cu bambus.

Oamenii de știință s-au certat de multă vreme cu ce familie ar trebui să fie alocată această specie..

Panda mareDoi panda uriași

După efectuarea testelor genetice și a metodelor de diagnostic molecular, au aflat că panda roșu aparține în continuare ratonilor, iar panda mare aparține ursului..

Panda uriaș pe o buturugă de copac

În ciuda asemănării în aspect și nume, acestea nu sunt specii înrudite..

Panda mare și mic

Și cea mai apropiată rudă s-a dovedit a fi un urs cu ochelari care trăia în America de Sud.

Urs cu ochelari

Se pare că urșii albi și negri trăiesc cu o dietă foarte slabă: mănâncă aproape numai bambus, ceea ce reprezintă 95% din dieta lor, iar restul de 5% sunt insecte și ouă de păsări..

Panda uriaș care mănâncă bambus

Acestea aparțin ordinii prădătorilor, dar este aproape imposibil de ghicit despre acest lucru, doar dinții ascuțiți cedează.

Dinți panda

Pandele trebuie să mănânce 16 ore pe zi și roșesc până la 12 kg de bambus pe zi și doar 2 kg sunt absorbite din mâncat.

urs panda

Oamenii de știință și-au examinat în mod specific ARN-ul. S-a dovedit că microflora intestinală a pandelor și un set de enzime sunt mai adaptate pentru a digera carnea decât plantele.

Panda cu gura deschisă

Acest lucru se explică prin faptul că erbivorele pentru asimilarea fibrelor vegetale au substanțe adecvate și mai multe părți ale stomacului pentru prelucrarea prelungită a alimentelor..

Panda mănâncă un măr

Dar sistemul digestiv al pandelor conține, de asemenea, un număr mare de microorganisme care descompun celuloza și o transformă în zaharuri ușor digerabile, cum ar fi glucoza..

Panda atârnat pe o ramură

O altă caracteristică interesantă este că aceste animale, în plus față de cinci degete obișnuite pe labe, au un al șaselea, un fel de excrescență pe osul încheieturii, care ajută la menținerea tulpinilor de bambus.

Labă pandaStructura labei panda

Rămâne un mister ce a determinat trecerea pandelor de la o dietă cu carne la una pe bază de plante..

Laba lui Panda uriaș

Există sugestii pe care le-au pierdut în competiția alimentară pentru congenerii lor - urșii negri asiatici.

Urs negru asiatic

Dar, în orice caz, sistemul digestiv a supraviețuit cumva ca în cele mai vechi timpuri. Și pandii înșiși, după ce au renunțat la carne, s-au confruntat cu o dilemă evolutivă.

Panda mâncând bambus

Pentru a economisi energie, acum trebuie să doarmă jumătate din zi, iar timpul rămas pentru a mesteca tulpini de bambus.

Panda se întinde pe spate

Poate din același motiv, numărul acestor animale este mic, reproducerea are loc o dată pe an, iar oportunitatea de a concepe este dată doar 2-3 zile.

Panda nou-născut

Greutatea unui pui nou-născut este 1/800 din greutatea mamei.

Panda nou-născuți cu o femeie

Mai mult, pandele au adesea doi copii, dar femelei îi pasă doar de unul, iar al doilea moare.

Baby panda

Panda a fost listată în Cartea Guinness ca fiind cele mai adorabile animale. Dar acești urși sunt în prezent o specie pe cale de dispariție, populația lor este în continuă scădere, iar rata natalității rămâne scăzută. Aproximativ 1.600 de persoane rămân în sălbăticie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Panda uriaș: un prădător care nu mănâncă carne