Agama cu barbă: păstrarea acasă

Reptile și șerpi 04/05/2018 4,9 mii 3,3 mii 9 minute.

Astăzi, a devenit popular să ai diverse animale exotice ca animale de companie. Unul dintre reprezentanții lor este balaurul cu barbă. Această șopârlă este originară din Australia. Păstrarea ei în captivitate nu este deosebit de dificilă datorită dispoziției sale flexibile și a dimensiunilor compacte. În exterior, seamănă cu un dragon în miniatură. Înainte de a începe o astfel de reptilă într-un apartament, ar trebui să vă familiarizați cu caracteristicile sale..

1 Descriere

Agama cu barbă (pogona vitticepes) este o șopârlă australiană cu un aspect neobișnuit. Aparține familiei agama, clasa solzoasă. Își datorează numele faldurilor piele prezente pe barbă, cap și în spatele urechilor. În natură, reptila trăiește în zone stâncoase deșertice, cu floră epuizată. Își petrece cea mai mare parte a vieții pe pământ, dar uneori urcă în copaci. Șopârla este activă în timpul zilei, iar noaptea doarme într-un loc retras.

Prădătorul cu barbă își petrece întreaga viață pe teritoriul ales de el și nu-l părăsește pe distanțe mari. Insectele, păsările mici și rozătoarele stau la baza unei diete constante. O reptilă poate gusta din când în când ceva din vegetație. Datorită numărului mic de rezervoare din teritoriul ocupat, acesta atrage umezeala din alimentele consumate. Reptila primește suficiente lichide în timpul sezonului ploios..

În ciuda aspectului său amenințător, șopârla are o natură pașnică. Această trăsătură a fost motivul domesticirii sale. Cu toate acestea, în timpul sezonului de împerechere sau în timpul protecției împotriva unui atac inamic, comportamentul animalului se schimbă dramatic. Starea de spirit a unei reptile poate fi determinată de culoarea pielii: cu cât este mai închisă, cu atât este mai neliniștită.

O șopârlă relativ mică, de cel mult 60 cm lungime (inclusiv coada). Fizicul ei este turtit, cu un cap triunghiular mare. Există spini pe gât, care se umflă în caz de pericol, ca o barbă. Culoarea spatelui variază în funcție de dispoziție: verde, gălbui, albastru. Tonul principal este gri-maroniu, cu un model modelat de pete și dungi situate haotic.

Membrele reptilei sunt puternice, cu degete groase și cu gheare. Există creșteri spinoase pe laturi. Coada are aproximativ 30% din lungimea totală. Agamele domestice au rareori cozi lungi, deoarece vecinii din terariu îi mușcă.

Gura șopârlelor este mare, cu mulți dinți ascuțiți. Rândul din față iese deasupra rândului din spate, deoarece este conceput pentru a captura victima. Mestecarea are loc cu dinții din spate. Există un Velcro pe vârful limbii lungi, care ajută animalul să prindă insecte în zbor. Auzul excelent și vederea înțeleasă îi permit lui Agama să navigheze cu îndemânare în vânătoare.

2

Pentru a crea condiții confortabile pentru un animal de companie australian, este necesar să încercați să imitați cât mai mult acasă habitatul său natural.

Recomandări de bază pentru amenajarea teritoriului pentru agama cu barbă:

TerariuDeoarece șopârla va crește, se recomandă achiziționarea imediată a unui terariu mai mare și mai autentic. Un volum de 200 de litri va fi suficient pentru o persoană. Cu mai multe animale de companie, suprafața de locuit ar trebui mărită. Nu puteți planta doi bărbați împreună, deoarece acest lucru va duce în cele din urmă la conflicte constante privind împărțirea teritoriului. Este optim să se așeze o femeie și doi bărbați în cartier. O aerisire bună este esențială, astfel încât terariul este acoperit cu un grătar deasupra. Acest lucru va asigura o alimentare constantă de aer proaspăt. Se recomandă realizarea unei deschideri pentru accesul în interior din lateral. O mână care coboară de sus va fi asociată cu atacul unei păsări de pradă din agama, astfel încât reacția va fi adecvată
IluminatAgama cu barbă în mediul său natural duce un stil de viață diurn, iar în patria sa orele de zi sunt lungi. Prin urmare, condițiile necesare ar trebui recreate. În scop de iluminat, se folosesc lămpi ultraviolete special concepute pentru reptile, vândute în magazinele pentru animale de companie. Acestea sunt montate în interiorul recipientului pentru a evita pierderea razelor vitale. Pe fondul lipsei lor, animalul se îmbolnăvește
Regimul de temperaturăEste o specie termofilă care are nevoie de un mediu cu temperaturi ridicate. Reptila se simte confortabil la + 30 ° С, dar depășirea pragului de + 40 ° С va fi fatală. Pentru încălzire, cumpără lămpi cu incandescență special concepute pentru aceasta la un magazin de animale de companie. Este inacceptabil să folosiți pietre cu încălzire internă. Șopârla se poate arde în jurul lor. Dacă zona permite, zonarea teritoriului să se răcească și să se încălzească. Apoi, animalul de companie poate alege în mod independent locația sa. În plus, sunt instalate dispozitive pentru a controla temperatura și umiditatea
Mediul de apăNu este necesară multă apă, dar este necesară pulverizarea periodică din interior. Agama va linge picăturile de pe pereții terariului. Este recomandabil să instalați băuturi, dar asigurați-vă că apa din ele este în permanență proaspătă. Umezirea cuștii trebuie făcută mai frecvent în timpul năpârlirii, deoarece seceta face acest proces mai dificil. Vara, se scaldă periodic, ceea ce servește ca prevenire a bolilor. Recipientele sunt scăzute, astfel încât capul animalului să fie la suprafață
AmorsareUn substrat gata acoperit sub formă de iarbă este căptușit în partea de jos. Pietrișul, rumegușul și alte movile mari sunt periculoase pentru sănătatea animalului, deoarece acesta poate fi înghițit de acesta. Este permis nisipul grosier, în care șopârlele le place să se îngroape
Locuri retraseCa adăposturi, unde un dragon cu barbă s-ar putea ascunde de ochii curioși, ei folosesc structuri gata făcute sau de casă. Principalul lucru este că sunt mai mari - dimensiunea trebuie să corespundă dimensiunilor șopârlei. Atunci se va simți confortabil să se ascundă în ea. Este posibil să nu fie afișate public timp de zile, ceea ce este un fenomen destul de natural. Dacă așezați pietre plate sub lămpi, atunci agama se va lăsa cu ele
DecorRamurile groase, barele sau lemnul de plutire sunt potrivite pentru decorarea casei unui animal de companie exotic. Scoarța este scoasă din ele, pe care reptilelor le place să le înghită. Prezența marginilor ascuțite care pot fi rănite este inacceptabilă. Un astfel de decor nu va deveni doar un decor, ci va fi și benefic. Agamele, târându-se pe el, se mențin în formă și în timp ce sunt departe

Conform recenziilor proprietarilor unor astfel de reptile, animalele sunt înzestrate cu inteligență ridicată: se adaptează rapid la oameni și la mediu, recunosc proprietarul și răspund la vocea lui, răspund cu recunoștință la afecțiune, cum ar fi să stea pe umărul său. Pentru petrecerea timpului liber, puteți aranja ca animalul dvs. de companie să se plimbe prin apartament, dar numai sub supraveghere..

Nu este dificil să îmblânzești agamele, este suficient să le vorbești cu voce liniștită în fiecare zi și în același timp să dai delicatese, mângâind, lăutând cu bărbia. Nu poți să le strigi în niciun caz. Abia atunci poți obține rapid un animal loial și prietenos..

2.1 Hrănirea

Reptila este nepretențioasă în alimente, cu plăcere mănâncă alimente atât de origine vegetală, cât și de origine animală. Dieta trebuie schimbată periodic, respectând regulile echilibrului și adăugând complexe de vitamine și minerale gata preparate. Nu se recomandă abuzul de ele: acestea sunt hrănite nu mai mult de o dată pe lună.

Tinerilor li se oferă hrană mai hrănitoare, deoarece au nevoie de mai multă putere și energie pentru o creștere și dezvoltare deplină. Baza meniului lor este insecte, ocazional legume și fructe proaspete. Adulții sunt ținute în principal pe o dietă vegetală, uneori se dau diverse mușchiuri.

Potrivit ca hrană vie:

 • greieri;
 • gandaci de bucatarie;
 • ouă de păsări mici;
 • zoofob;
 • făină și râme;
 • se târăște.

Insectele ar trebui cumpărate din magazine specializate și nu prinse de tine. Aceasta este plină de infecția șopârlei cu diverși paraziți și boli infecțioase..

Din produsele vegetale, se preferă:

 • morcovi și vârfurile acestora;
 • varză;
 • pătrunjel;
 • frunze de salată;
 • mere;
 • lucernă;
 • pepene;
 • struguri;
 • vânătă;
 • căpșună.

Alimentatorul este selectat mai greu, astfel încât animalul să nu îl răstoarne în timpul hrănirii. Se recomandă turnarea apei minerale în băutor. Agama bea puțin, iar hrana se toarnă la fiecare 2 zile.

3 Reproducerea într-un terariu

Dragonii cu barbă ating maturitatea sexuală până la vârsta de doi ani. Împerecherea are loc de obicei în martie. Sarcina durează aproximativ 30 de zile. Acești reprezentanți sunt ovipari, deci este necesar să le oferiți condiții adecvate..

Reproducerea are loc după cum urmează:

 • Masculii reproducători și femela sunt păstrați separat pentru o perioadă de timp pentru a nu răni pe nimeni.
 • Cu puțin timp înainte de împerecherea planificată, femela este așezată lângă mascul, astfel încât cuplul să se poată cunoaște și să se obișnuiască unul cu celălalt..
 • Dacă femela nu prezintă interes și activitate evidentă în raport cu partenerul ei, atunci este transplantată într-un recipient separat. Aceasta înseamnă că nu este încă pregătită pentru copulare. Încercarea se repetă după 2-3 zile.
 • Jocurile de împerechere încep atunci când masculul își umflă foarte mult barba și se mișcă repede. Femela îl urmărește, ridicându-și labele din față.
 • Masculul vine la femela din lateral sau din spate, mușcând ușor pe gât. Asocierea nu durează mai mult de 5 minute.
 • Sperma rămâne în interiorul partenerului pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât depunerea ouălor nu are loc imediat, ci după câteva zile.

Femela își îngropă descendenții în nisip la o adâncime de 40 cm. Perioada de incubație durează 2 luni. Poate depune de la 9 la 20 de ouă odată.. Se recomandă transplantarea bebelușilor născuți în lume într-un alt recipient, unde nu există fund nisipos.. Lipsa de experiență, pot înghiți praful. Cea mai bună opțiune de așternut este șervețelele moi din hârtie. Îi hrănesc conținutul de proteine.

La aceste animale, dimorfismul este clar exprimat - separarea după sex. La șopârle, la fel ca la șerpi, un astfel de organ se numește hemipenis. Într-o stare calmă, el se ascunde în cloacă, astfel încât sexul poate fi determinat doar vizual sau prin sondare. Masculul are 2 penisuri, dar el folosește doar unul. Femela o are într-un singur exemplar și se află sub coadă.

4 Boli

Sănătatea reptilelor depinde în totalitate de proprietar. Este necesar să se ofere îngrijire adecvată și condiții confortabile, astfel încât animalul de companie să se simtă bine și să nu se infecteze cu nimic. Persoanele cumpărate nu pot fi stabilite imediat într-un terariu comun. Carantinați-le mai întâi, cu o durată de 2-3 zile.

Cele mai frecvente boli ale agama:

NumeCaracteristică
AcarieniiEle apar ca urmare a acumulării excesive de alimente în alimentator, precum și atunci când șopârlele se hrănesc cu resturi. Acarianul se poate așeza pe pielea unei reptile în timp ce merge pe afară. Sursa poate servi ca șerpi și gecoși vecini
Necroza țesuturilorCoada începe să se usuce și cade. Acest lucru se întâmplă din cauza calității slabe sau a alimentației necorespunzătoare. Pentru un adult, acest lucru este periculos.
Boala osoasăPatologie asociată cu tulburări metabolice. Labele reptilei încep să doară și, prin urmare, mersul se înrăutățește
Ocluzie intestinalăÎn legătură cu o încălcare a dietei, precum și din cauza lipsei de calciu în organism, tromboza apare în tractul digestiv. Animalul moare în cele din urmă
PneumonieInflamația plămânilor este posibilă atunci când vă aflați într-un curent îndelungat sau la rece

Agamele cu barbă trăiesc în grădina zoologică timp de aproximativ 10 ani. Cu o îngrijire adecvată, o reptilă poate trăi acasă timp de 6-7 ani.

5 Cumpărați

Astfel de animale de companie exotice pot fi acum găsite cu ușurință în orice magazin de animale de companie, deoarece cererea pentru ele este mare. Nu trebuie să le cumpărați fără să vă asigurați mai întâi de calitatea mărfurilor. Primul pas este de a examina animalul pentru orice fel de daune externe: răni, ulcere, cicatrici. Este important ca toate părțile corpului să fie prezente, la fel ca la dragonii cu barbă, pierderile nu sunt restabilite.

Absența unui vârf de coadă sau a unui deget este acceptabilă. Acest lucru este normal pentru îmbarcarea în grup. Individul ideal este greu de găsit datorită instinctelor sale naturale de a se mușca reciproc..

La examinarea capului, nu ar trebui să existe spumă în jurul ochilor și gurii, care este primul semn al bolii. Este la fel de important să fii atent la comportament. În mediul său natural, este un prădător, care se caracterizează prin vigilență constantă și o reacție ascuțită la o potențială amenințare. Acest factor trebuie luat în considerare. Astăzi, costul agamelor variază de la 2 la 10 mii de ruble.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Agama cu barbă: păstrarea acasă