Melc de struguri în natură: cât timp trăiesc melcii

Melc de struguri - trăsături distinctiveMelcii de struguri sunt foarte populari printre fanii animalelor de companie exotice. Sunt îngrijitori fără pretenții, în timp ce privirea lor este destul de interesantă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Și dacă în grădini aceste melci provoacă multe probleme grădinarilor, atunci acasă, acești melci devin animale de companie minunate. Cine sunt ei, să aflăm.

Structura

Melcul de struguri aparține clasei de moluște terestre. Acesta este unul dintre cei mai mari melci din Europa, conducând distribuția sa din Europa de Sud-Est sau Centrală. Corpul este împărțit într-un trunchi, format dintr-un cap și picioare, și o coajă cu nervuri. Datorită coastelor, devine posibil să se acumuleze mai multă umiditate.

În natură, cei mai frecvenți sunt proprietarii unei cochilii cu dungi maro-galbene, dar culoarea poate fi oarecum variază în funcție de despre vârsta creației, condițiile de viață și specificul nutriției. Astfel, moluștele mai vechi capătă treptat o coajă cenușie, aproape de albă. Culoarea coajei galbene se găsește la melcii care trăiesc în climă aridă, iar maro la cei care trăiesc în medii umede. Dimensiunea cochiliei depinde de vârstă:

  • La indivizii tineri, diametrul nu depășește jumătate de centimetru și include doar 2 spire;
  • Un adult dobândește o carapace de până la 5 cm în diametru și 4 spirale.

Cum arată un melc de struguri?Rezistența cochiliei, formată din calcar poros, depinde de condițiile de viață ale moluștei: cu cât clima este mai uscată, cu atât este mai puternică. O astfel de „casă” cântărește puțin. Coaja este o parte foarte importantă a corpului melcului, deoarece organele sale interne sunt situate sub el - rinichiul, intestinele. Dacă este deteriorată, molusca este sortită morții..

Corpul moale este plasat în interiorul cochiliei. Molusca efectuează mișcări de alunecare datorită contracției mușchilor picioarelor, în timp ce creatura se poate mișca atât pe orizontală, și vertical. Acest lucru este posibil datorită faptului că glandele din corpul melcului secretă un mucus special care permite molușului să se agațe de roci, copaci și pereți. Culoarea capului și a picioarelor este galben-cenușiu, iar talpa este mai deschisă. La întrebarea câte picioare are un melc se poate răspunde fără echivoc - una! Lungimea medie a piciorului - de la 3 la 5 cm.

Coarnele sunt așezate pe capul molustei - două perechi, în timp ce au funcții diferite:

  • partea superioară - ochii;
  • jos - buze.

Melcul de struguri este renumit pentru numărul mare de dinți, care sunt așezați pe limbă, măcinând mâncarea ca o perie.

Melci de struguri în naturăScoici în grădină - melciMelcul de grădină - un tip de crustacee pe uscatCuloarea cochiliei melcului - ce înseamnăMelcii sunt un tip interesant de crustacee

Viața unui melc de struguri în natură

Acești reprezentanți uimitori ai clasei de gastropode pot fi găsiți în natură aproape peste tot: și la tara, iar în parcuri, alei, marginile drumurilor, preferă margini și arbuști densi. Dar condiția principală pentru viață este umiditatea ridicată și abundența de verdeață..

Melcii de struguri au nevoie, de asemenea, de cretă, sol de calcar, unde pot depune ouă și întări coaja consumând calcar.

Cât trăiesc melcii? Durata medie de viață a acestei moluste de grădină este de la 8 la 10 ani, dar nu toți indivizii reușesc să aștepte „bătrânețea”, deoarece gastropodii au o mulțime de dușmani naturali: alunițe, șopârle, șopârle, șerpi, unele tipuri de insecte care intră în sistemul respirator. Cu toate acestea, există cazuri izolate cu o durată de viață record, de până la 15-20 de ani, dar cel mai adesea acestea sunt animale de companie, înconjurate de îngrijire și atenție. Deținătorul recordului de scoici de grădină în captivitate a părăsit această lume la vârsta de 35 de ani!

Capul de scoică de aproape - fotoMomentul activității este noaptea, atunci moluștele încep să se hrănească și să se reproducă, în timpul sezonului uscat, creaturile cad în animație suspendată.

Procesul de iernare este interesant: atunci când termometrul scade sub 7 ° C, gaura din cochilie este închisă cu mucus special, care, solidificat, devine foarte puternic, practic nu cedează învelișului. Într-un astfel de refugiu gastropodul poate supraviețui înghețului până la -10 ° C. Dar, pentru a supraviețui la temperaturi mai scăzute, molușa este îngropată în pământ la o adâncime de 30 cm. Molusca își va părăsi adăpostul doar cu debutul căldurii.

Ce mănâncă melcii de struguri?

Molusca de grădină aparține erbivorelor, dieta sa constă din:

  • frunze cazatoare;
  • fructe de padure si fructe;
  • frunze de varză, struguri;
  • legume;
  • humus (atât din plante, cât și din legume, fructe);
  • lăstari tineri.

Adesea, un animal trebuie să mănânce sol pentru a satura corpul cu calciu..

Specificul reproducerii

Melcul de grădină este hermafrodit, adică un individ combină celule reproductive masculine și feminine în sine. Reproducere cade primăvara, două moluște execută un dans de dragoste, apoi se alătură tălpilor. Acesta este actul sexual, care poate dura aproximativ 2 ore. După ce au schimbat spermatofori, moluștele s-au răspândit.

După ce a ales un loc, molușca sapă o mică gaură și depune aproximativ 40 de ouă mici albe, cu diametrul de până la jumătate de centimetru. Firimitările se nasc în jurul celei de-a 26-a zi. După aproximativ o săptămână, cojile lor devin puternice, iar bebelușii părăsesc cuibul..

Melci în creștere

Melcii de struguri sunt adesea crescuți acasă: aceste animale de companie sunt pretențioase în ceea ce privește mâncarea și nu necesită cunoștințe specifice pentru îngrijire. Pentru păstrarea gastropodelor ar trebui să achiziționați un acvariu, al cărui fund ar trebui să fie acoperit cu pământ cu adăugarea de granule de cărbune activ și, pentru ca casa să arate frumos, ar trebui plantate cel puțin câteva plante verzi.

Cum se reproduc melcii de struguriMelcul trebuie să aibă acces constant la apă curată, deci un acvariu mic trebuie să fie echipat. Apa trebuie schimbată zilnic. Dar nu uitați - gastropodul respiră cu plămânii, astfel încât solul nu trebuie să se transforme în noroi lichid..

Pentru ca molușca să nu hiberneze, ar trebui să i se asigure temperatura și umiditatea optimă., curățați pereții acvariului din mucus. Melcul de struguri de casă va mânca legume și fructe proaspete: frunze de varză, morcovi, cartofi, castraveți, roșii. Resturile care au început deja să putrezească ar trebui îndepărtate imediat..

Dacă doriți să crească melci, atunci ar trebui să le măriți lumina zilei cu o lampă cu incandescență sau cu ultraviolete..

Melc de struguri - viteza de mișcareEste recomandabil să le oferiți animalelor de companie posibilitatea de a cădea în animație suspendată - așa-numita perioadă latentă, apoi nu vor rătăcii cu ritmul determinat de însăși natura.

De asemenea, aceste moluște sunt adesea crescute pentru industria alimentară. Lor carnea este considerată delicioasă, bogat în proteine ​​și aminoacizi. Și mucusul de scoică este adesea folosit medicamentos ca un remediu excelent pentru arsuri și pentru a îndepărta negii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melc de struguri în natură: cât timp trăiesc melcii