Vipera lui nikolsky: cum arată, unde este găsită, otrăvitoare sau nu

Viper NikolskyVipera lui Nikolsky nu poate fi atribuită celor mai periculoase specii de șerpi, dar în același timp este suficient de otrăvitoare pentru a dăuna unei persoane.

Să aflăm ce este remarcabil la această reptilă și ce ar trebui să știți despre primul ajutor după mușcătura ei.

Descrierea aspectului

Pentru o lungă perioadă de timp, această viperă a fost considerată un morf negru al viperei comune, ceea ce a fost explicat prin afirmația despre prezența unui anumit procent de melaniști printre acești șerpi. Ulterior, un studiu amănunțit al caracteristicilor morfologice ale reprezentanților soiului le-a permis să le acorde un statut morfologic separat.Viper NikolskyAcest lucru a crescut semnificativ interesul herpetologilor pentru șerpii acestei specii..

În exterior, vipera lui Nikolsky nu se remarcă în niciun fel. Lungimea corpului ei este de 70-80 cm, iar lungimea cozii variază între 7-8 cm. Cântarele situate pe corp diferă semnificativ de cele „capului” prin culoarea lor - sunt negre pure, fără pete și pete..

Vârful cozii este roșu aprins, iar la persoanele tinere este clar vizibil un model zigzag, cenușiu. Capul este triunghiular, cu ochi rotunzi și pupile verticale. Deschiderea nazală este pe clapetă, dar pentru a observa aceasta trebuie să aruncați o privire bună la șarpe.

Mărimea masculilor este în mod tradițional mai modestă decât parametrii femelelor, dar au mai multe scuturi de coadă. Durata medie de viață a unei vipere din această specie este de 15 ani..

Important! De obicei, viperele nu atacă mai întâi oamenii, dar primăvara crește agresivitatea lor, ceea ce este asociat cu debutul sezonului de împerechere.

Distribuție și stil de viață

Vipera Nikolsky se găsește în Rusia și Ucraina, iar habitatul său preferat este văile râurilor umede.Viper NikolskyAcolo ea este mult mai confortabilă decât în ​​condiții de stepă uscată. Este bine dacă există o mulțime de vegetație pe teritoriu: cel mai probabil, în ele veți găsi un prădător.

Într-un singur loc pot exista 2-5 vipere în același timp, deși în timpul sezonului de împerechere, numărul crește adesea la 15-30 de șerpi. Vârful activității prădătorilor se încadrează în sezonul cald, în timp ce în perioada de toamnă-iarnă preferă să doarmă într-un loc retras.

Vipera lui Nikolsky este un înotător excelent, dar se mișcă relativ lent pe suprafața pământului. Când apare cel mai mic pericol, acesta se înfășoară într-o minge și începe să șuiere, uneori grăbindu-se spre inamic. Activitatea reprezentanților speciei este mai mare în timpul zilei și fiecare individ are propriul teritoriu, o suprafață de 3-7 hectare.

Aflați și Unde se găsește vipera lui Russell și de ce este periculoasă? și viperă zgomotoasă.

Dietă

Șarpele descris aparține grupului de prădători, ceea ce înseamnă că se hrănește cu alimente vii: animale mici și carii.Viper Nikolsky Mamiferele predomină în dieta ei, dar vipera mănâncă și:

 • șoareci;
 • broaște;
 • reptile;
 • păsări mici și pui.

Când este păstrat în terarii de acasă, poate fi hrănit cu bucăți de carne tocate mărunt.

Important! Este imposibil să supraalimentați șarpele: devine rapid obez și va suferi perturbarea organelor interne. "Subalimentare" întotdeauna mai bine "supraalimentarea".

Reproducere

Vipera Nikolsky ajunge la pubertate doar la vârsta de 4-5 ani. Perioada de împerechere începe în mai, iar descendenții apar spre sfârșitul verii sau în prima jumătate a lunii septembrie (după aproximativ 90 de zile). Mod de reproducere a descendenților - ovoviviparitate placentară falsă.

În timpul unei sarcini, un șarpe aduce în această lume până la 18 tineri, a căror lungime, împreună cu coada, este de 21 cm. Prima moltă de animale tinere cade la 2-5 zile după naștere, apoi noile vipere devin independente și încep să vâneze.Viper Nikolsky

Dușmani naturali

În ciuda toxicității sale, vipera lui Nikolsky are mulți dușmani în habitatul său natural.

Acestea includ:

 • berze negre;
 • bufnițe;
 • arici;
 • bursuki.

Există și alți prădători care nu disprețuiesc șerpii..

Este o mușcătură periculoasă pentru oameni

Pentru oameni, mușcătura prădătorului descris nu reprezintă un pericol grav. Cel mai adesea nu este fatal, dar provoacă încă multe simptome neplăcute. Deci, după 15-20 de minute, victima va simți amețeli, greață și frisoane..

afla, ce să faci cu o mușcătură de șarpe.

Inima începe să bată mai repede, dar cele mai periculoase manifestări vor fi convulsiile, leșinul și coma. Cu cât întârziți mai mult cu ajutorul medical, cu atât este mai mare probabilitatea de deces, deși depinde mult de corectitudinea primului ajutor..Viper Nikolsky Secvența acțiunilor necesare este următoarea:

 1. Oferim pace victimei și restricționăm mișcarea locului mușcăturii (de obicei un picior sau un braț care trebuie legat).
 2. Apăsăm pe rană și încercăm să extragem cât mai mult din otrava care a pătruns în corp, aspirând-o cu gura timp de 15-20 de minute (lichidul care a intrat în gură trebuie scuipat).
 3. Tratăm locul mușcăturii cu orice dezinfectant disponibil care conține alcool (numai nu parfum).
 4. Dacă este posibil, îi oferim victimei un antihistaminic și, dacă o persoană are leșin, facem respirație artificială și compresii toracice.

În plus față de măsurile de mai sus, merită să oferi victimei orice lichid de băut, iar acesta trebuie să bea constant. Este strict interzis să pansați locul mușcăturii cu un turnichet, să îl tratați cu oțet sau să consumați alcool, deoarece acest lucru va accelera răspândirea otrăvii în tot corpul.

Știați? Cel mai popular medicament pentru veninul de viperă în farmaciile rusești este Antigadyuka, fabricat de NPO Microgen. Otrava care a pătruns în organism începe să fie excretată în 20-40 de minute după administrarea antidotului.

carte roșie

Toxicitatea viperei lui Nikolsky nu a împiedicat-o să intre în Cartea Roșie a Federației Ruse și Ucrainei, prin care și-a confirmat statutul de specie pe cale de dispariție.Viper NikolskyAcest șarpe este într-adevăr mult mai puțin obișnuit astăzi decât în ​​deceniile trecute, așa că, dacă întâlnești brusc o frumusețe atât de neagră, mergi în jurul ei pentru a nu te răni pe tine sau pe ea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vipera lui nikolsky: cum arată, unde este găsită, otrăvitoare sau nu