Unde trăiește șarica și ce mănâncă?

Habitatul musarelilorCei care nu au văzut niciodată o musarelă în viața lor o pot confunda cu un șoarece obișnuit. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece are aceeași culoare de blană și o coadă lungă. Cu toate acestea, au încă diferențe: botul șoricii nu este același cu cel al unui șoarece, la capătul său există o proboscidă alungită.

În plus, șoarecele și musara nu pot fi numite rude apropiate, deoarece prima este o familie de rozătoare, iar cea de-a doua aparține clasei de mamifere insectivore..

Habitat

Ceea ce atrage atenția acest animal este dimensiunea sa foarte mică. Pe această bază, este obișnuit să le atribuiți către cei mai mici prădători de pe planetă. Oamenii care au de multe ori de-a face cu musara sunt cunoscuți pentru natura lor agresivă, ceea ce explică porecla lor „diavol mic”. În total, genul șoricelului include aproximativ 300 de specii, care pot fi reprezentate sub forma a două familii:

  • musai (cu dinți albi);
  • musai (cu dinți întunecați).

Printre cei mai comuni membri ai familiei, merită subliniate următoarele tipuri:

  • musarincă mică;
  • aruncată pigmeu;
  • răcitor de apă etc..

Puteți întâlni practic aceste animale în miniatură oriunde in lume, pentru că se simt minunat în zone cu climat diferit.

Habitatul lor este foarte divers: șoricile trăiesc în America de Sud, Columbia, SUA, Rusia. Nu le veți găsi decât în ​​regiunile polare și Australia.

La noi, această familie este reprezentată de 20 de specii. Cea mai comună dintre acestea este musara. Animalul are un corp foarte mic, care poate avea o lungime de până la 3-18 cm.

Specificații

Unde trăiește musaraÎnvelișul ștropii este gros și scurt și are o culoare maro. Dinții sunt ascuțiți, botul este alungit, care este decorat cu o proboscidă mobilă. Acesta din urmă este necesar pentru ca ea să caute hrană: pentru ei ea slăbește foarte ușor și dezgropă pământul. Pe părțile laterale ale ștropii sunt speciale glandele mirositoare, care este necesar pentru a proteja împotriva dușmanilor.

Shrews au un puternic simț al atingerii și mirosului, dar nu prea bine văd. Rămân activi pe tot parcursul anului: odată cu sosirea primăverii, încep să scotocească frunzele, căutând hrană pentru ei înșiși, iar odată cu apariția frigului de iarnă, sunt ocupați, de asemenea, să caute hrană sub acoperirea zăpezii. Femelele dau naștere descendenților o dată sau de două ori pe an, la un moment dat de la 1 la 10 bebeluși. Cel mai adesea, se reproduc în timpul sezonului cald - primăvara și vara. Shrews nu trăiesc mult - nu mai mult de 18 luni.

Unde se găsește?

Shrews sunt animale terestre care sunt obișnuite să se așeze în locuri cu vegetație densă și grădini, astfel încât să aibă un așternut moale din frunzișul de anul trecut, pe care să dormi confortabil.

Când își construiesc o locuință pentru ei înșiși, aceste animale, de regulă, o fac superficială. Dar, de obicei, găsesc o casă goală abandonată de proprietar și locuiesc acolo. Adesea, animalele așeză casa în copaci putreziți, unde există adesea o crăpătură confortabilă sau o adâncitură. În timpul zilei, șoricile dorm, iar noaptea merg la vânătoare. Mai mult, fiecare animal are propriile sale limite de locuire. Uneori, aceste zone converg în anumite locuri, dar animalul nu va intra niciodată pe teritoriul altcuiva. Aceasta este o interdicție pentru ei..

Sunt foarte scrupuloși în legătură cu mâncarea lor și nu vor permite nimănui să vâneze pe meleagurile lor. Dar, dacă se întâmplă ca musara altcuiva să fie în posesia lor, atunci gazda va intra în luptă cu oaspetele neinvitat. Și deseori lupta se încheie odată cu moartea unuia dintre animale. Puțini oameni își permit să-și ia prada de la șopârlă, astfel încât aceste animale sunt gata să-și protejeze hrana chiar și de șopârle și șoareci..

Shrews sunt creaturi foarte prudente. După ce animalul mănâncă insecte într-o zonă, începe să le caute într-o altă zonă și îi acordă timpului precedent să completeze alimentele pe ea.

Alimente

Ce mănâncă o musarelăShrews sunt concepute în așa fel încât sistemul lor digestiv să funcționeze constant. Prin urmare, trebuie să se angajeze aproape în mod constant în extracția alimentelor, aranjând doar pauze scurte pentru odihnă. Prin urmare, nu trăiesc ca toate celelalte animale. Pentru ei, ziua este împărțită în două părți - vânătoare și dormit. Fiecare animal își trăiește propria zi. În unele, acestea sunt împărțite în 10 intervale, în altele, includ 78. Cu alte cuvinte, de 78 de ori pe zi animalul va trebui să se culce și să se ridice pentru a obține mâncare..

Nevetele au nevoie cantitate foarte mare de furaje. Ei trebuie să mențină constant o anumită temperatură a corpului și să aibă întotdeauna o sursă de energie. Și acest lucru este posibil numai cu procesul neîncetat de digestie, care este însoțit inevitabil de eliberarea de căldură. Prin urmare, trebuie să consume cantități mari de alimente. Uneori, șoricile mănâncă o astfel de cantitate de alimente pe zi, care poate depăși propria greutate..

Lipsa hranei este foarte periculoasă pentru viața unei șorici: dacă vara pot supraviețui fără hrană mai mult de 8-10 ore, iarna este suficient să rămână fără hrană mai mult de 3 ore pentru ca moara să moară..

Mesele în diferite perioade ale anului

Hrănirea musarelelor destul de variat. Totul depinde de perioada în care își găsește mâncare pentru ea..

  • Primăvara și vara mănâncă în principal insecte: urs, viermi, melci, omizi și păduchi de lemn. Dacă animalul nu a mâncat de mult timp, atunci se poate comporta ca un prădător și poate încerca să prindă rozătoare mici - șoareci. Șopârlele acvatice se hrănesc cu pești mici și broaște;
  • În timpul iernii, nu este atât de ușor să obțineți hrană pentru șorici. Pământul gol nu mai conține la fel de multă hrană ca vara. Trebuie să rupă stratul de zăpadă pentru a ajunge la sol, căutând insecte în el. Șoricile pot mânca și semințe de plante. Având în vedere că rămâne foarte puțină mâncare în timpul iernii, doar cele mai persistente și active supraviețuiesc până în primăvară.

Beneficiu și rău

La ce folosește animalulPoate că cineva va considera musara un animal lipsit de valoare, dar în realitate nu este. Pentru un bărbat asta animalul poate fi foarte util.

Căutând hrană, șoricile slăbesc solul din livezi și grădini, ceea ce fac bine datorită trunchiului nasului unic.

În timpul așa-numitei „arături” solul este saturat cu oxigen și în același timp este curățat de insecte și larve dăunătoare. Dar dacă sunteți obișnuiți să contemplați pajiști frumoase, atunci, desigur, ștropila vă va da multe probleme din cauza vizuinelor constante pe care le veți întâlni pe site.

Shrews sunt creaturi incredibil de utile, deoarece pot ajunge la multe insecte dăunătoare în locuri pe care toți ceilalți insectivori și păsări nu pot ajunge. Le este ușor găsiți dăunători sub pietre, sub zăpadă și în adâncurile vizuinelor.

Când întâlnești aceste animale pentru prima dată, ele par a fi creaturi destul de drăguțe și pufoase, care nu sunt capabile să facă rău oamenilor. Cu toate acestea, dacă încercați să prindeți acest animal, atunci acesta poate mușca și persoana poate experimenta dureri severe. Prin urmare, dacă întâlniți brusc o ștrengă pe site-ul dvs., uitați de prinderea sau ridicarea acestuia.

Concluzie

Descrierea musarelilorShrews sunt cunoscute doar de specialiști, dar locuitorii de vară obișnuiți sunt aproape necunoscuți din cauza faptului că este aproape imposibil să vezi aceste animale în timpul zilei. Mulți nici măcar nu știu despre existența unei șorici: dacă le iese în cale, atunci ei poate confunda cu ușurință un mouse obișnuit. Și acest lucru este destul de înțeles, având în vedere că există multe asemănări între ele. Adevărat, puteți distinge încă o musarelă prin prezența unui nas de proboscis.

Și chiar dacă întâlnești această creatură pe site-ul tău, nu încerca să o alungi. Aceasta este o creatură foarte utilă, care vă va ajuta să mențineți ordinea în curtea dvs. Acest animal este ocupat să caute hrană aproape fără oprire, caută diverse insecte și larve dăunătoare în pământ, făcând astfel una dintre cele mai dificile lucrări pentru tine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde trăiește șarica și ce mănâncă?