Unde și cum trăiesc șerpii în condiții naturale și în captivitate

ŞarpeȘerpii insuflă cel mai adesea frică oamenilor pe baza multor superstiții. Ceea ce sunt cu adevărat, unde trăiesc și ce fel de stil de viață duc, vom spune în acest articol.

Caracteristicile șerpilor

Șerpii au un corp lung, muscular, fără picioare, cu numărul de vertebre de la 200 la 450. Lungimea corpului, în funcție de specie, variază de la 11 cm la 7 m. Centura de umăr la reptile este absentă, la fel ca și timpanele și pleoapa mobilă. Unii indivizi au păstrat rudimente pelvine. De asemenea, nu există piept, coastele, dacă este necesar, se mișcă liber în lateral. Capul este de obicei triunghiular cu maxilarul mobil.ŞarpeDatorită ligamentelor elastice, maxilarele se deschid aproape complet, ceea ce permite reptilei să înghită prada de câteva ori mai mare decât ea. Dinții sunt de obicei localizați chiar la marginea maxilarului. Indivizii otrăvitori au, de asemenea, colți ascuțiți și curbați, cu un canal umplut cu un lichid otrăvitor. Pielea este uscată, acoperită cu multe solzi care permit șarpelui să se agațe de suprafața pe care se mișcă.

Știați? Șerpii care scuipă otrăvuri se prefac că sunt cari în momentul pericolului, în timp ce emană un miros fetid.

Unde trăiesc șerpii

De-a lungul anilor de evoluție, reptilele au stăpânit aproape toate continentele, cu excepția Antarcticii. Nu se găsesc în Irlanda, Noua Zeelandă și mai multe insule din Atlantic.

În natură

Reptilele trăiesc într-o varietate de condiții, deși preferă teritoriile în care este mai cald:

 • păduri și pădure-stepă;
 • savanele și preriile;
 • deșerturi și regiuni montane.
Știu cum să pătrundă în crăpăturile stâncoase, să înoate și să urce în copaci. Ei urcă adesea în locuri populate de oameni. Ele pot fi văzute în sate, căsuțe de vară și chiar în parcuri ale orașului..Șarpe în naturăFiind un animal cu sânge rece, reptilele sunt sensibile la schimbările de temperatură. Când se instalează o lovitură rece, animalele hibernează. Pentru iarnă, se târăsc în locuri izolate:
 • vizuini de rozătoare;
 • goluri sau goluri din rădăcinile copacilor;
 • subsoluri de case sau magazii.
În timpul hibernării, acestea încetinesc toate procesele vitale ale corpului, inclusiv ritmul cardiac. În funcție de specie și climă, reptilele hibernează timp de 2–4 luni. De îndată ce începe să se încălzească, animalele se trezesc și se târăsc afară din adăpost..

Știați? Cea mai rapidă din regatul șarpelui este mamba neagră, viteza sa poate atinge 11 sau mai mulți km / h.

Captiv

Păstrarea reptilelor în captivitate necesită studierea stilului lor de viață în mediul lor natural și asigurarea unor condiții identice..

Grădini zoologice

În grădinile zoologice, șerpii sunt păstrați în condiții confortabile apropiate de condițiile lor naturale..Șarpe în grădina zoologicăLocul de detenție este un terariu plin de tot ceea ce este familiar unei reptile cu un anumit tip de anturaj:

 • nisip;
 • pietre;
 • mușchi;
 • liane;
 • ramuri de copac.
Fiecare terariu este prevăzut cu regimul de temperatură, umiditate și iluminare necesare cu ajutorul unor echipamente speciale. Animalele își primesc hrana obișnuită, cel mai adesea rozătoare.

Important! Majoritatea animalelor au nevoie de iradiere ultravioletă pentru a asigura producerea și metabolismul vitaminei D..

Locuitorii grădinii zoologice iernează după bioritmurile lor naturale. În multe grădini zoologice, păstrarea reptilelor este o necesitate pentru menținerea unei specii pe cale de dispariție, astfel încât personalul depune toate eforturile pentru a asigura condiții adecvate de reproducere și creștere a populației..

Rezervații naturale și parcuri naționale

Scopul principal al acestor obiecte este conservarea și restaurarea nu numai a speciilor rare de animale, ci și a naturii, a întregului ecosistem în care trăiesc. Stilul de viață al șerpilor din rezervație nu diferă de condițiile sălbatice: vânează, se odihnesc și hibernează în funcție de ciclurile lor de viață..Șarpe în rezervă

Circ

În circuri, șerpii sunt păstrați în terarii, dar nu întotdeauna în condiții adecvate. Zgomotul, lumina, deseori lipsa condițiilor sanitare și de mediu duc la consecințe triste. În circurile de călătorie, călătoriile constante, lipsa de escortă veterinară, de asemenea, nu contribuie la viața lungă a reptilelor. Multe țări din întreaga lume au abandonat deja circurile care folosesc animale, inclusiv șerpi..

afla, șarpele este sau nu un animal.

Acasa

Ținerea reptilelor acasă necesită o abordare deliberată din partea proprietarului. Este necesar să achiziționați un terariu de dimensiunea corectă, corpul de iluminat și dispozitivul de încălzire pentru a asigura condițiile corecte de temperatură și umiditate. Unele specii de reptile trebuie pulverizate în mod regulat pentru a preveni uscarea pielii. Nu trebuie uitat că șerpii sunt carnivori. Aceștia trebuie să aibă o dietă adecvată, cum ar fi rozătoarele mici.Șarpe acasă„Iernarea” chiar și acasă pentru reptile este o etapă necesară. Pentru a nu doborî bioritmurile naturale, acestea ajută reptilele să intre în hibernare. Pentru a face acest lucru, temperatura conținutului este redusă treptat (individual pentru o anumită specie), iar orele de lumină sunt, de asemenea, reduse. Vă aducem la cunoștință un scurt videoclip care povestește despre unii dintre reprezentanții strălucitori ai familiei șerpilor..

Important! Înainte de hibernarea unui animal, asigurați-vă că tractul digestiv nu conține alimente..

Șerpii, în ciuda panicii pe care le insuflă multor oameni, nu sunt în mare parte agresivi. Nu caută o întâlnire cu o persoană, mai ales cu scopul de a ustura, dar ei înșiși suferă adesea de oameni. Multe specii sunt pe cale de dispariție datorită vânătorii pentru pielea lor, pe care oamenii o folosesc ca material pentru galanterie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde și cum trăiesc șerpii în condiții naturale și în captivitate