Tipuri, condiții și caracteristici ale păstrării unei șopârle domestice

VaranRecent, moda pentru animalele de companie exotice prinde rapid avânt. Numărul lor crește de la an la an. Dar, deoarece aceste animale de companie, spre deosebire de cele cu care suntem obișnuiți, sunt animale sălbatice domesticite, ele necesită îngrijire specială. Și mulți nu știu despre acest lucru și fac greșeli grave în conținutul lor..

În acest articol vă vom spune despre caracteristicile păstrării șopârlelor, astfel încât animalul să se simtă confortabil în captivitate..

Tipuri de conținut de acasă

Printre numărul imens de specii ale acestor șopârle, șopârlele Cape (stepă) și dungile (cu apă) sunt cele mai potrivite pentru păstrarea la domiciliu..

Șopârlă de stepă

Acest reprezentant al familiei șopârlă monitor trăiește în centura ecuatorială a Africii și teritoriile învecinate ale centurii subequatoriale. Iubește zonele deschise (stepele, savane, pajiști, câmpuri, pășuni). Poate fi găsit și în centura forestieră de lângă malurile râurilor, în pădurile și desișurile de tufișuri.Șopârlă de stepăDieta lor include:

  • mamifere mici;
  • păsări;
  • șerpi;
  • broaște;
  • ouă;
  • insecte;
  • scorpioni.

Sunt activi numai în sezonul ploios, din martie-aprilie până în octombrie-noiembrie. În acest moment se înmulțesc. În sezonul uscat, stau în vizuini și practic nu vânează.

Lungimea unei șopârle adulte de stepă poate fi de 60–150 centimetri. Dimensiunea medie a masculilor, de regulă, nu depășește 100 de centimetri. În captivitate, adesea cresc mai mult decât rudele lor sălbatice.

Știați? Șopârlele de stepă adoră să mănânce centipedele otrăvitoare. Pentru ca insecta să nu facă rău prădătorului, se freacă mai întâi cu bărbia de el, forțându-l să elibereze toată otrava. Durează aproximativ 15 minute, apoi se mănâncă insecta.

Apă

Aparține celor mai mari șopârle monitor. Lungimea sa poate fi de 2–2,5 metri și greutatea de 20–25 kg. Au fost indivizi cu o greutate de 50 kg. În medie, șopârlele de apă cresc până la 1,5-2 metri lungime și cântăresc aproximativ 15 kg.Șopârlă de apăÎși petrec cea mai mare parte a timpului în apă. Ei înoată și se scufundă bine. Sapă găuri adânci (până la 10 m) pe sol, urcă bine în copaci. Nu sunt pretențioși în ceea ce privește mâncarea: mănâncă atât vânat, cât și cari. Locuiesc în sudul și sud-estul Asiei.

Caracteristici de păstrare acasă

Șopârlele au o caracteristică interesantă: creșterea lor nu se oprește până la moarte. Acest lucru trebuie luat în considerare la selectarea terariilor..

afla, cum să aibă grijă în mod corespunzător de o șopârlă de monitor acasă.

Terariu

Tipul de terariu depinde de tipul locuitorului său. Dacă intenționați să aveți șopârle de suprafață terestre, atunci au nevoie de o „casă” orizontală, pentru alpinism în copaci - una verticală. În dimensiune, ar trebui să fie de o dată și jumătate până la două ori mai mare decât locuitorul său.

Fundul terariurilor este căptușit cu nisip grosier, pietriș și un substrat special cu un strat de 15-30 de centimetri. Pietrele sunt așezate deasupra, de preferință din gresie, fixate cu ciment. Pietrele nu trebuie să aibă margini ascuțite.

De asemenea, ar trebui să plasați lemn de drift, plante vii și artificiale, scoarță de copac și structuri în care animalul de companie se poate ascunde (peșteri, goluri din copac). Separat, ar trebui instalată o piatră mare sau lemn de plutire pe care animalul să se poată lăsa.Șopârla acasăEste recomandabil ca terariul să aibă un recipient mare cu apă, astfel încât șopârla să-și potolească setea și să se scalde.

Crearea climatului potrivit

În habitatul lor natural, șopârlele trăiesc în climă caldă și umedă, astfel încât în ​​captivitate este necesar să le creăm condițiile cele mai aproximative. În timpul zilei, temperatura totală în terariu ar trebui să fie de +27 ... + 30 ° С, noaptea - +23 ... + 25 ° С.

În zonele în care animalul s-ar putea încălzi, acest indicator ar trebui să fie în jur de +50 ... + 60 ° С. Puteți menține temperatura dorită folosind covorașe termice sau lămpi cu incandescență, iar lămpile UV sunt potrivite ca „soare”. Umiditatea trebuie menținută la 70-80%.

Pentru a face acest lucru, trebuie să instalați un higrometru. O bună ventilație este foarte importantă, deoarece dacă aerul stagnează și umiditatea crește, vor începe să se dezvolte diferite boli. Puteți regla umiditatea irigând pietre, lemn de plutire și plante cu apă caldă de mai multe ori pe zi..

Dietă

Șopârlele sunt prădători, astfel încât carnea de vânat (șoareci, găini, broaște, insecte, viermi, pește, carne crudă) ar trebui să fie baza dietei lor. Se vor bucura de ouă cu plăcere. Program optim de hrănire - o dată pe zi sau în fiecare zi.

Important! Șopârlele le place să mănânce, dar nu ar trebui să le supraalimentați, deoarece sunt foarte predispuse la obezitate..

Vitaminele și mineralele trebuie adăugate periodic la alimentele de bază.Șopârlă acasă

Îngrijire

Este obișnuit ca șopârlele să hiberneze. Dacă vă găsiți animalul de companie stând nemișcat mult timp într-un singur loc, parcă amorțit, dar în același timp el respiră și bate inima, atunci este necesar să reduceți temperatura din terariu la +15 ... + 18 ° С.

Umiditatea nu trebuie schimbată. Este necesar doar să reduceți frecvența pulverizării: în loc de zilnic - o dată pe săptămână. Când animalul iese din hibernare, temperatura din „casa” sa ar trebui crescută treptat prin adăugarea de lumină UV.

De asemenea, după hibernare timp de o săptămână, trebuie să schimbați dieta animalului de companie, îmbogățindu-l cu furaje care conțin vitamina E.

Casa șopârlelor trebuie curățată în mod regulat. Nu lăsați fecalele, resturile alimentare și alte resturi să se acumuleze pe așternut. Este necesar să prelucrați toate elementele decorului de terariu. În timpul curățării generale, animalul de companie trebuie transplantat într-un recipient curat..

Dacă aceasta este o curățare locală (îndepărtarea excrementelor, curățarea alimentatoarelor și a băuturilor), atunci nu trebuie să deranjați animalul. Solul trebuie dezinfectat la fiecare 2-3 luni. Se spală în apă caldă, se fierbe sau se aprinde la foc timp de 30 de minute.Șopârlă acasă

Șopârle de reproducție de reproducere

Șopârlele sunt animale ovipare. Femela depune câte 4–70 de ouă la un moment dat (în funcție de tipul de reptilă). Ea le ascunde în pământ umed, așternut de legume, vizuini, goluri. Sezonul de împerechere pentru majoritatea dintre ei este asociat cu debutul sezonului ploios, când există multă hrană..

Este extrem de dificil să creezi astfel de condiții în captivitate. Puteți încerca după iernare să creșteți lumina zilei la 15-16 ore și să îmbogățiți dieta animalului cu vitamine și aditivi speciali. Poate că astfel de schimbări vor declanșa instincte naturale la animale și vor fi gata să-și prelungească genul..

Pentru șopârlele de reproducere, cel mai bine este să aveți două femele și un mascul. Dar poți avea doar un cuplu.

Important! În captivitate, șopârlele se reproduc rar. Trebuie depuse multe eforturi pentru a-i determina să aibă descendenți. Este aproape imposibil să faci asta fără experiență..

Îmblânzire

Dacă doriți ca animalul dvs. de companie să fie blând, atunci este mai bine să aveți o femelă decât un bărbat. Este mai puțin agresivă. Desigur, în mod ideal, pentru ca animalul să vină la tine foarte tânăr. Atunci îi este mai ușor să se obișnuiască cu prezența unei persoane și, când va crește, se va considera membru al haitei.

Trebuie să începeți să îmblânziți contactele tactile: atingere, mângâiere. Când animalul își dă seama că mâna ta nu reprezintă o amenințare pentru el, atunci poți încerca treptat să-l ridici. Dar nu ar trebui să te relaxezi. Dacă ceva nu merge bine, șopârla monitorului vă poate răni cu ușurință cu ghearele sau mușcăturile.Șopârlă acasă

Posibile boli

Acești membri ai familiei șopârlă pot suferi de următoarele boli:

  • stomatită. Se manifestă prin respirație urât mirositoare, moarte tisulară. Cauza bolii este alimentația necorespunzătoare sau nerespectarea regimului de temperatură. Puteți scăpa de problemă schimbând dieta, făcând-o echilibrată, îngrijind microclimatul și tratând rănile cu o cremă specială;
  • obezitate. Grăsimea se depune pe burtă și coadă. Supraalimentarea este cauza. Trebuie să puneți animalul la dietă;
  • gută. Articulațiile se umflă și rinichii se măresc. Apare cu o alimentație necorespunzătoare, din cauza lipsei de apă, cu epuizare. Este necesar să revizuiți dieta animalului, să vă asigurați că există întotdeauna apă curată și proaspătă, îndepărtați edemul cu ajutorul unguentelor speciale.

Știați? Șopârlele pitice trăiesc în Australia. Cea mai mică dintre ele este cu coadă scurtă, atingând o lungime de 25 cm.

După cum puteți vedea, sub rezerva regulilor de îngrijire, reptilele pot înlocui cu ușurință animalele de companie familiare. Le puteți chiar îmblânzi dacă doriți. Principalul lucru nu este să uităm că un prădător locuiește încă lângă tine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri, condiții și caracteristici ale păstrării unei șopârle domestice