Unde iernează șerpii?

ŞarpeMajoritatea oamenilor au auzit probabil de un fel de „sabat de șarpe”, în timpul căruia un număr considerabil din aceste reptile alunecă într-o minge uriașă. În mod tradițional, acest fenomen este asociat cu marea sărbătoare ortodoxă a Înălțării, cu toate acestea, punctul aici nu este deloc în data, ci în faptul că animalele cu sânge rece - șerpi - trebuie să se ascundă de frig, lucru pe care îl fac odată cu debutul toamnei. În acest articol, vom lua în considerare unde șerpii petrec iarna..

Caracteristici ale corpului șarpelui

Una dintre proprietățile distinctive caracteristice ale organismului șarpe este poikilotermie - dependența temperaturii corpului de temperatura mediului, precum și adaptarea ulterioară la astfel de condiții. Ca rezultat, natura le-a înzestrat cu o astfel de proprietate auxiliară precum termoreglarea, adică capacitatea de a menține indicatorii de temperatură în anumite limite. Această calitate joacă un rol important în alegerea habitatului lor..Șarpe în gaurăVarietatea și numărul reptilelor crește în regiunile tropicale, deoarece condițiile climatice din aceste zone le oferă posibilitatea de a desfășura activități de viață activă pe tot parcursul anului. Acolo este posibil să nu adoarmă deloc sau să-și oprească procesele de viață pentru o perioadă scurtă de timp. Zonele cu un climat temperat sunt mai puțin saturate cu astfel de animale, care sunt, de asemenea, de dimensiuni relativ mici. În plus, șerpii care trăiesc în astfel de zone trebuie să caute adăpost pentru hibernare în sezonul de iarnă..

Știați? Cel mai lung șarpe din familia Python, crescut în captivitate, a trăit în terariul grădinii zoologice Columbus din Ohio (SUA). Lungimea pitonului reticulat numit Fluffy cu o greutate de 153 kilograme a ajuns la 7,3 metri. Din 2010 până în prezent, faptul de a stabili un astfel de record nu a fost înregistrat.

Când începe iernarea

Șerpi de iarnăȘerpii care trăiesc în regiuni reci ale țărilor mari, de exemplu, Rusia, Ucraina, Belarus, se bucură de lumina directă a soarelui (deși acest lucru este posibil), mai întâi singuri și apoi în grupuri. Odată cu debutul toamnei târzii și primul îngheț, se târăsc în locuri mai protejate și mai calde pentru a supraviețui iernii..

După ce ați ales un loc retras și potrivit pentru iernare, șerpii și alte reptile, precum și viperele, cad într-o stare de hibernare sau hibernare. În această perioadă, acestea încetinesc toate procesele vieții și metabolismul, scad ritmul cardiac și mișcările respiratorii.

afla, modul în care este utilizat veninul de șarpe în cosmetologie.

Există două motive pentru care merg adânc în subteran sau în crăpături pentru iarnă:

  1. Lipsa producției în timpul sezonului rece.
  2. Temperatura ambiantă nu permite termoreglarea independentă completă.
Perioada de hibernare a reptilelor luate în considerare durează până la încălzire, de regulă, aceasta este martie-aprilie. Odată cu sosirea primei călduri, șerpii se trezesc, se târăsc afară din adăpost și caută o pereche pentru procesul de împerechere. Razele soarelui au un efect asupra vieții organismului șarpelui, determinându-l să reia toate procesele metabolice.

Știați? Șerpii de jartieră sau șerpii de grădină se trezesc foarte întâi, adorm și ei mai târziu decât toate celelalte reptile. Pentru a aștepta vremea rece, ei aleg zone în care temperatura nu scade sub +4 °DIN.

Unde și cum iarnă

Traseul și caracteristicile șerpilor de iarnă depind de habitatul lor.. Șerpi în gaurăÎn regiunile reci ale Rusiei (Siberia, Caucazul, Yakutia, regiunea Volga), Ucraina (Polesie, stepă forestieră, Carpați), Belarus (regiunea Brest), reptilele hibernează în grup, alegând în acest scop:

  • vizuini abandonate de rozătoare, crăpături de munte, crăpături de coastă în râuri, lacuri sau găuri în stânci;
  • un teanc de fân sau paie, snopi;
  • rădăcinile copacilor și golurile din pământ sub îngheț.

Vă recomandăm să știți, ce să faci cu o mușcătură de șarpe.

Șerpii, deși preferă marginile mai calde, trăiesc totuși pe întreaga suprafață a Pământului, cu excepția Antarcticii, latitudinile înalte din Groenlanda și Islanda, precum și Irlanda și Noua Zeelandă. Când apar condiții nefavorabile în zonele cu climă temperată și regiuni reci (lipsă de hrană, temperatură ambiantă scăzută), sunt forțați să intre în hibernare, din care se întorc cu primele raze de încălzire ale soarelui.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde iernează șerpii?