Unde trăiește râsul, cum se răsare râsul și se protejează de dușmani?

Habitatul linxuluiLinxul aparține familiei feline. Deși râsul este semnificativ diferit de pisică, este ruda sa cea mai apropiată..

Ciucuri pe urechi sunt decorul oricărui râs. Cu ajutorul lor, un animal prădător prinde chiar și cele mai mici sunete, de care are nevoie la vânătoare. În plus față de vederea acerbă, simțul mirosului este bine dezvoltat..

În natură, există 4 tipuri de râs:

 1. Linx eurasiatic (comun).
 2. canadian.
 3. Roscata.
 4. Pirinei sau spanioli.

Fiara siberiană este considerată cel mai mare reprezentant al clasei feline care locuiește în numeroasele păduri ale Europei. Linxul comun trăiește pe continentul european. Se mai numește european sau eurasiatic. Populația europeană este mică, stilul de viață este secret. Prin urmare, este foarte dificil să o vezi în natură..

Corpul său poate atinge 130 cm lungime și până la 70 cm înălțime.Un animal adult poate cântări de la 20 la 25 kg. Femelele sunt puțin mai mici decât masculii. Au un scurt dar coada foarte pufoasa - nu mai mult de 30 cm. Botul animalului este foarte asemănător cu botul unei pisici domestice.

Blana animalului este foarte groasă și caldă, mai ales iarna. Animalul siberian are o piele valoroasă, care nu este inferioară calității blănii altor animale de blană. Culoarea blănii depinde de regiunea animalului. Linxul siberian are o culoare fumurie cu pete de o culoare mai închisă sau roșu-maroniu. Pe abdomen, pielea este albă și foarte groasă.

Durata de viață a unui animal în sălbăticie este de 15 ani; în captivitate, un râs poate trăi timp de 25 de ani. Dar păstrarea acestui animal sălbatic în captivitate este dificilă. Este foarte solicitant pentru mâncare. Mănâncă doar carne bună, dieta trebuie schimbată constant. În caz contrar, animalul moare foarte repede..

Unde trăiește râsul?

Animalul sălbatic poate fi găsit în pădurile din America de Nord și Eurasia. Fiara poate fi găsită și în Cercul polar polar. Datorită valorii blănii și defrișărilor, un număr mare de animale au fost exterminate la începutul secolului al XX-lea în majoritatea țărilor europene.

Astăzi râsul poate fi găsit în:

 • Stil de viață LynxNorvegia;
 • Republica Cehă;
 • Suedia;
 • Finlanda;
 • Rusia;
 • Ungaria;
 • Serbia;
 • România;
 • Croaţia;
 • Georgia.

Animalul sălbatic trăiește și în țările baltice, Mongolia, China, Grecia și Albania. În majoritatea acestor țări, animalul este repopulat.

În America, locuiește pe teritoriu din sudul Canadei până în Mexic. Cel mai mare procent din populație trăiește în părțile de est și sud ale Statelor Unite. La începutul secolului al XX-lea, fiara s-a stabilit în Kamchatka..

În Rusia, 90% din populația de râs eurasiatic locuiește în Siberia. Deși îl puteți găsi pe teritoriul de la granițele de vest ale Federației Ruse până la Sahalin.

Habitat

Este dificil chiar și pentru un vânător cu experiență să intre în locurile în care trăiește animalul. El preferă parbrize vechi aglomerate, păduri de taiga cu tufișuri dense, unde este întotdeauna întuneric. Pădurile ei preferate sunt coniferele.

Animalul sălbatic încearcă să evite oamenii. Animalul simte un om la sute de metri distanță și pleacă în tăcere. Dar în vremuri de foame, el poate merge chiar la așezări pentru a mânca. Atacă cu încredere animalele de companie. Are suficientă putere pentru a ucide chiar și un cioban adult.

Ca un prădător, o fiară este nocturnă. Este doar la amurg să cauți prada. Cel mai adesea vânează iepuri de câmp. Dar poate prinde o jderă sau o veveriță. Dacă este posibil, poate ataca un mistreț, căprioare, căprioare. Îi plac carnea de cocos, de alun, de cocos negru.

Lynx-urilor le pasă vulpile. Când întâlnește o vulpe, încearcă să o omoare, dar nu o va mânca.

Un iepure îi este suficient pentru 2 zile, iar un căprioar timp de 7 zile. O victimă mare care nu poate fi mâncată imediat este îngropată în pământ vara, acoperită de zăpadă iarna și ea însăși este întotdeauna aproape de prada îngropată.

Stilul de viață este sedentar. Dar în căutarea unei victime, mai mult de 30 de km pot merge pe zi. Linxul din fire este citit singur. Cât timp petrece singură depinde de disponibilitatea alimentelor.

Reproducere

O femelă cu pui trăiește doar câteva luni. În această perioadă de timp ea preda abilități de vânătoare de pisici și cum să te aperi împotriva dușmanilor.

La început, femela însăși le aduce bebelușilor iepuri vii și șoareci cu care se joacă. Apoi îi ia la vânătoare. În februarie, femela alungă de obicei linxul. Dar în acest moment, ei sunt deja pregătiți pentru o viață independentă de taiga..

Cum se apără un râs de inamici?

Cum se reproduce râsulÎn pădurile de taiga, lupul este inamicul principal al râsului. Ei caută râsuri și, după ce au prins, încearcă să le sugrume. Fiara siberiană se ascunde de dușmani în copaci, având picioare puternice și gheare ascuțite. Știe să înoate bine.

Dușmanul râsului este și lupul. În ceea ce privește rezistența și mărimea, una nu este inferioară celeilalte. Dar acest animal este mai bine adaptat vieții în timpul iernii. Este mult mai rezistentă și nu prea pretențioasă la mâncare. Lupul poate mânca resturile lăsate de râs. Sau poate chiar o alungă de pradă. În timpul perioadelor de foame, globina poate ucide și mânca animalul. De obicei, acestea sunt animale slăbite.

În Siberia, a fost înregistrat un caz când un tigru a ucis acest animal. Câinii sălbatici pot fi, de asemenea, dușmani ai acestei fiare. Dar acest lucru se întâmplă rar. Zonele în care câinii sălbatici și râsii nu sunt în general în contact.

Există foarte puține locuri pe planetă în care linxul nu trăiește. Dar populația speciei este în continuă scădere. Acest lucru este influențat de distrugerea habitatului natural al animalului și de vânătoarea excesivă a acestui animal frumos. În unele țări europene, aceste animale sunt practic exterminate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde trăiește râsul, cum se răsare râsul și se protejează de dușmani?