Unde să păstreze și ce să hrănească șarpele de porumb acasă?

Șarpe de porumbLa fel de câini și pisici au devenit rezidenți obișnuiți ai caselor și apartamentelor, mulți oameni caută animale „non-standard”, care să poată fi stabilite acasă și să se bucure de compania lor. Aceste animale includ șerpi. Astăzi vom vorbi despre reprezentantul genului Panferofis - șarpele de porumb. Vă vom spune ce este o reptilă, unde trăiește și ce condiții trebuie să creeze pentru o viață confortabilă și reproducere.

Descriere și fotografie

Să începem cu ce este un șarpe în măsura în care acest șarpe este potrivit pentru păstrarea acasă.

Șarpele de porumb este un șarpe non-veninos din America de Nord, care aparține familiei de șerpi. De asemenea, acest șarpe are un al doilea nume - gutata.

Șarpele este un animal de companie terariu comun, care poate fi întotdeauna găsit în colecțiile iubitorilor de șerpi..

Am aflat că reptila nu numai că nu este periculoasă pentru oameni, dar este folosită pe scară largă ca animal de companie. În continuare, să vorbim despre aspectul și caracteristicile principale..

În ceea ce privește lungimea animalului, acesta este, în medie, de 1-1,5 m, dar în terariile mari sau în condiții naturale șarpele poate atinge o lungime de 2 m. Culoarea naturală a gutatei este reprezentată de o culoare portocaliu-aurie cu dungi negre clar vizibile, care sunt în contrast ies în evidență pe solzi roșiatici.Șarpe de porumbDurata medie de viață a unui șarpe este de aproximativ 8-9 ani. În acest caz, pubertatea apare în al doilea an de viață..

În ceea ce privește relația cu o persoană, acest șarpe nu este periculos, nu numai pentru că nu emite otrava, ci și din motivul că nu mușcă aproape niciodată, ca șerpii sălbatici..

O reptilă poate manifesta agresivitate numai dacă o rănești. Șarpele este un șarpe mic care, eliberat din terariu, nu prezintă niciun pericol nici măcar pentru pisicile domestice..

Morfuri

Morfurile sunt variații de culoare care au apărut din munca geneticienilor. Influențând gena responsabilă de pigmentare și culoare, oamenii de știință au reușit să obțină mai multe variații de culoare, despre care vom vorbi mai departe..

Important! Morfurile sunt aceleași șerpi în care doar culoarea a fost schimbată, toți ceilalți parametri și caracter rămân aceiași.

  1. Șarpe Oketee - diferă în pete roșii pronunțate, care sunt încadrate de o margine neagră. Petele sunt dreptunghiulare sau ovale cu colțuri ușor netezite sau deformate..Șarpe Oketee
  2. Știați? Șarpele de porumb a primit acest nume din motivul că a trăit în ferme din câmpurile de porumb, unde a căutat pradă..
    Snake Miami - petele sunt vopsite într-o culoare portocalie închisă, iar tonul principal s-a transformat în tonuri gri sau roz-cenușiu. Snake Miami
  3. Șarpe Emory - tonul principal este gri, cu o nuanță albăstruie abia vizibilă. Petele sunt de culoare morcov, cu o ușoară întunecare în jurul marginilor. Șarpe Emory
  4. Roz șarpe - diferă în absența dungi negre. Petele dau, de asemenea, o culoare roz, motiv pentru care variația și-a primit numele. În acest caz, petele ies în evidență pe fundalul solzilor ușori, deoarece au o culoare de cărămidă cu ușoară întunecare.Roz șarpe

Există, de asemenea, destul de multe mutații. Cel mai interesant „mutant”, care are în plus o variație de culoare, este șarpele Blizzard, care are o culoare albă pură a solzilor, doar în cazuri foarte rare puteți găsi o pată gălbuie..

Iubitorii de reptile vor fi interesați să citească despre păstrarea în casă eublefara, cameleon, broasca testoasa cu urechi rosii, iguane și crocodil.

Caracteristici ale vieții în sălbăticie

Acum puteți răspunde la întrebarea dacă șarpele de porumb este otrăvitor sau nu, așa că mai departe vom vorbi despre cum se comportă șarpele în condiții naturale, ce mănâncă și în ce zone naturale trăiește.

În natură, animalul trăiește în păduri de foioase. De asemenea, se așează pe stânci sau lângă ferme unde vânează rozătoare și mic păsări.

Merită menționat răspândirea gutatei. Șerpii pot fi găsiți în toate Statele Unite, inclusiv în sudul Californiei și în apropiere de Florida.

Gutata este cel mai activ pe timp de noapte și în zori, deoarece prada pe care o vânează apare exact în întuneric..ŞarpeÎn timpul zilei, reptila încearcă să rămână în diferite adăposturi sau în copaci. Prădătorul ucide prada ca un boa constrictor, răsucindu-se în jurul ei și strângându-l cu corpul său.

Cum să ții un șarpe acasă?

Este timpul să discutăm de ce are nevoie șarpele de porumb atunci când ține și îngrijește acasă. Vă vom spune cerințele de bază pentru terariu și temperatură.

Dispunerea și dimensiunea terariului

Să începem cu faptul că gutata necesită un terariu alungit, deci în nici un caz nu cumpărați o versiune înaltă. Deși șarpele se așează adesea în copaci, în mod continuu, această formă de locuire nu va oferi animalului suficient spațiu..

Parametrii minimi de terariu pentru un șarpe de porumb încep de la 50 x 40 x 40 cm pentru un șarpe.

În continuare, să vorbim despre cel mai important lucru - amenajarea terariului și încălzirea. Nu este un secret că toți șerpii sunt animale cu sânge rece, deci nu pot exista în mod normal în frig, deoarece toate procesele lor de viață sunt direct controlate de temperatura mediului extern..

Pentru a încălzi „casa” folosiți un tampon special de încălzire, care este căptușit sub jumătate din terariu. Apoi, un termostat este plasat la o înălțime de 3-4 cm de substrat, astfel încât să puteți controla cu precizie temperatura.Tampon de încălzire pentru terariuDe asemenea, trebuie să puneți un șanț cu apă în locuință, în care să încapă șarpele. Acesta este un punct foarte important, deoarece în timpul năpârlirii, șarpele își va petrece cea mai mare parte a timpului în apă, care ar trebui să aibă temperatura camerei..

Important! Toate obiectele luate de pe stradă pe care urmează să le așezați în terariu trebuie să fie pretratate cu clor pentru a nu introduce infecții sau paraziți.

În ceea ce privește crearea condițiilor naturale, pentru aceasta trebuie să plasați mai multe adăposturi în terariu, în care alergătorul se poate ascunde..

Pentru a face acest lucru, puteți utiliza opțiunile cumpărate sau puteți construi o mică peșteră din pietre naturale. De asemenea, puteți așeza câteva crengi sau ramuri, principalul lucru nu este să "așterni" terariul, ci să îl faceți cât mai confortabil pentru animalul de companie.TerariuAcum să vorbim despre substratul terariului. Fundul locuinței șarpelui ar trebui să fie acoperit cu material pentru a decora terariul și a aduce condițiile mai aproape de cele naturale.

Pentru a face acest lucru, fundul este cel mai adesea căptușit cu așchii de pin, scoarță zdrobită sau material artificial, care pot fi achiziționate de la orice magazin de animale de companie..

Trebuie înțeles că materialul trebuie înlocuit în mod constant, deoarece se contaminează cu urină de șarpe și fecale, care, dacă sunt lăsate în terariu pentru o lungă perioadă de timp, pot provoca diferite boli la animalul dvs. de companie.

Important! Nu trebuie folosit rumeguș de cedru, deoarece sunt foarte otrăvitori pentru șerpi..

Pentru iluminat se folosesc lămpi fluorescente standard, care nu dau o culoare „acidă”. Toate luminile sunt situate în afara terariului, altfel animalul dvs. de companie va fi cel puțin ars. Terariu

Condiții climatice

Temperatura conținutului în timpul zilei ar trebui să fie în intervalul 22-28 ° С, iar noaptea poate scădea la 18 ° С. De câteva ori pe zi trebuie să stropiți interiorul terariului cu o sticlă de pulverizare cu apă caldă pentru a crește umiditatea.

Deoarece șarpele iubește umiditatea ridicată, mușchiul de sfagne poate fi plasat într-o „locuință” pentru a-l păstra. În primul rând, va umezi în mod constant aerul și, în al doilea rând, va fi un decor suplimentar.

Nu uitați de iernare, care ar trebui să dureze aproximativ 30-45 de zile. În acest moment, temperatura din terariu este redusă la 10-15 ° C pentru a o apropia de temperaturile naturale ale iernii..

Știați? Șerpii pot avea până la 300 de perechi de coaste, care rulează de-a lungul întregului corp și formează scheletul principal care protejează organele interne.

Nutriția șarpelui de porumb

Trecând la dieta gutatei, am scris mai sus că în natură șarpele se hrănește cu diverse rozătoare, broaște și păsări mici. În captivitate, hrănirea cu alimente uscate nu va funcționa, așa că pregătește-te să cumperi șoareci sau prepelițe mici o dată pe săptămână.Hrănirea alergătoruluiDe asemenea, puteți să vă hrăniți hamsteri, cu toate acestea, varianta cu șoareci este cea mai optimă atât în ​​ceea ce privește prețul, cât și valoarea nutritivă.

O dată pe lună, împreună cu mâncarea, dau un supliment de vitamine, iar după fiecare a doua hrănire oferă coji de ou deja zdrobite sau preparate cu calciu.

De asemenea, nu uitați că trebuie să existe întotdeauna apă proaspătă curată în terariu.. Pentru a face acest lucru, puneți băutorul la o înălțime acceptabilă și schimbați lichidul din el în fiecare zi..

De câteva ori pe lună, în loc de apă obișnuită, puteți adăuga apă minerală, care va deveni o sursă a unor oligoelemente și ioni.

Asigurați-vă că luați în considerare preferințele animalului dvs. de companie în timpul pregătirii „meniului”, deoarece șarpele de porumb poate reduce semnificativ risipa.

Acest lucru se datorează faptului că unele exemplare preferă să mănânce melci, broaște sau chiar peşte. Inutil să spun că hrănirea peștilor este mult mai ieftină și mai umană decât șoarecii mici.

Îngrijirea animalelor de companie

Îngrijirea șarpelui constă în schimbarea regulată a așternutului, a apei și eliminarea murdăriei și a ciupercilor din incintă. De asemenea, este necesar să hrăniți șarpele la timp și să-i acordați timp pentru a digera mâncarea (aproximativ 4-5 zile).

În acest timp, nu puteți lua șarpele în brațe sau cumva să-l deranjați, deoarece poate regurgita ceea ce a mâncat și rămâne flămând..

În timpul verii, alergătorul nu va interfera cu băile cu ultraviolete. Pentru a face acest lucru, terariul este mutat într-un loc luminat de soare pentru întreaga zi, lăsând în același timp o parte întunecată a locuinței, astfel încât animalul să se poată ascunde de razele soarelui..

Dacă nu vă mai interesează animale de companie atât de populare precum pisici, câini, hamsteri și porcușori de Guineea, poate ar trebui să începi salamandră, tritoni, lemur sau raton.

De asemenea, nu uitați de vărsarea care are loc atunci când pielea devine prea mică pentru șarpe. În acest moment, nu vă panicați, dar este mai bine să monitorizați constant culoarea ochilor și a solzilor.Șarpe de porumbDe îndată ce solzii devin prea ușori și ochii sunt acoperiți cu un film albastru-lăptos, ar trebui să spălați capul animalului de companie în apă caldă. Astfel de acțiuni vor contribui la muta rapidă, care va avea loc într-o zi..

În timpul mutei, este imposibil să deranjați sau să scoateți șarpele din terariu, deoarece procesul se poate încetini, iar animalul însuși va experimenta un disconfort sever..

Știați? Nu există șerpi erbivori sau omnivori în natură. Cu toate acestea, majoritatea speciilor folosesc strangulare pentru a-și ucide prada..

Creșterea șerpilor de porumb

Creșterea șerpilor nu este ușoară, dar nimic nu este imposibil..

Pentru început, trebuie să luați mâna pe o femeie și un bărbat, în timp ce femela trebuie să fie neapărat mai în vârstă, deoarece intră în pubertate mai târziu.

După ieșirea din iarnă, șerpii trebuie să fie iradiați cu lumină ultravioletă (lampă sau lumina soarelui) și vitamina E trebuie administrată împreună cu alimentele. Vitaminele trebuie administrate împreună cu alimentele timp de aproximativ 3 săptămâni, în timp ce alimentele trebuie să fie hrănitoare și să corespundă cu dimensiunea șerpilor..Ouă de șarpe

Important! Șerpii ar trebui să ierneze separat în diferite terarii..

După hrănirea abundentă și stimularea vitaminelor, șerpii sunt așezați într-un terariu pentru împerechere, care durează aproximativ 30 de minute.

După 1-2 luni, femela va depune ouă și va fi sphagnum umed așezat într-un mic stand ca "cuib".

După întregul proces, ambreiajul este scos din terariu și plasat într-un incubator, unde ouăle vor rămâne la temperatura de 25-27 ° C timp de aproximativ 60-70 de zile.

După eclozare, bebelușii nu vor avea nevoie de hrană, ci doar de condiții și căldură bune, așa că trebuie pregătit în prealabil un terariu separat. Prima hrănire se face după năpârlire, folosind șoareci pentru copii.Alergători

De unde să cumpărați, pentru cât de mult și merită

Prețul pentru un alergător începe de la 15 USD. Prețul corespunde animalelor tinere care au suferit deja prima năpârlire și care își pot consuma mâncarea obișnuită. Un adult costă cel puțin 30 USD.

Merită clarificat faptul că prețul corespunde culorii standard. Albinos sau morfuri de caramel vor costa de câteva ori mai mult, deci asigurați-vă că verificați prețul.

Puteți cumpăra șerpi la orice pepinieră serpentarium din regiunea dvs. care crește și vinde șerpi de porumb..

Nu vă recomandăm să cumpărați „off-hand”, deoarece animalul poate fi bolnav sau torturat, motiv pentru care veți cheltui o sumă imensă de bani pentru reabilitare. Șarpe de porumbDacă vă plac șerpii și doriți să cumpărați o „versiune pentru începători”, atunci șarpele de porumb vă va potrivi perfect: se obișnuiește rapid cu condiții noi, nu prezintă agresivitate și, de asemenea, nu necesită hrană costisitoare.

Dezavantajele includ durerea alergătorilor și „frica”, deoarece șarpele se poate ascunde constant de tine, nedorind să meargă pe jos.

Aceasta încheie discuția noastră despre un șarpe prietenos interesant numit șarpe de porumb. Înainte de a cumpăra un animal, merită să estimați bugetul total și să calculați costurile de întreținere, deoarece șarpele va locui cu dvs. cel puțin 8 ani.

Dacă doriți să cumpărați o „jucărie” pentru un copil, atunci este mai bine să cumpărați o pisică - șarpele iubește mai mult singurătatea și nu are nevoie de compania oamenilor, iar stresul constant și o schimbare bruscă a temperaturii pot duce la moartea rapidă a animalului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde să păstreze și ce să hrănească șarpele de porumb acasă?