Iepuri decorativi: caracteristici ale păstrării acasă

Rasele decorative de iepuri sunt minunate pentru păstrarea într-un apartament din oraș, nu strică mobilierul și nu necesită plimbare zilnică. Durata medie de viață a acestor animale este de aproximativ 12 ani. Pot fi cu părul scurt sau cu părul lung. Înainte de a cumpăra un animal, trebuie să vă familiarizați cu caracteristicile rasei și cu nuanțele conținutului acesteia. Iepurii cu părul lung durează mai mult să se îngrijească, deoarece au nevoie de periaj regulat.

1 Descrierea raselor de iepuri decorativi

Există mai mult de 60 de rase decorative de iepuri, animalele diferă unele de altele nu numai prin greutatea corporală, lungimea hainei și forma urechilor, ci și prin caracter. Unele au un temperament capricios și pot provoca multe probleme crescătorilor începători..

Cele mai frecvente rase de iepuri decorativi:

Numele și fotografiaDescriere rase
Iepure pigmeu Angora Acestea sunt animale pufoase care cântăresc aproximativ 1,5 kg, lungimea lânii lor este de aproximativ 2 cm. Iepurii din această rasă necesită îngrijire intensivă în muncă, trebuie să fie pieptănați de 2 ori pe săptămână, iar în timpul perioadei de năpârlire - în fiecare zi, altfel cade în bulgări care vor trebui să a tăia. Cel mai bine este să păstrați aceste animale pentru persoanele care au experiență în creșterea iepurilor.
Iepure de cap de leuIepurii din această rasă au o coamă de lux în zona capului și gâtului, părul este scurt pe corp. Greutatea animalelor variază de la 1 la 1,5 kg, culoarea hainei este variată. Animalele cu cap de leu au o natură calmă și se înțeleg bine cu copiii.
Iepure pitic vulpe Animalele acestei rase sunt acoperite cu lână groasă, lungimea sa este de 7 mm, cele mai populare culori sunt roșu și maro. Greutatea acestor animale este de puțin peste 1 kg. Iepurii vulpi necesită îngrijire atentă, pot fi atât flegmatici, cât și de natură agresivă.
Iepure pitic olandezReprezentanții acestei rase se disting printr-o culoare neobișnuită, o parte a capului și partea din față a corpului sunt albe, restul sunt negre. Greutatea acestor animale este puțin peste 2 kg, au o dispoziție jucăușă și se înțeleg bine cu alte animale.
Berbec pigmeu Animale cu urechi de lop, lungimea urechilor lor este de aproximativ 25 cm, iar greutatea lor este în limita a 3 kg. Reprezentanții acestei rase sunt docili și pot fi păstrați în familii cu copii mici.
Iepurele Dwarf Regal (Rex) Animalele cu părul scurt au blană „de pluș”, culoarea este atât monofonică, cât și intercalată, culoarea sa poate fi variată. Iepurii cântăresc până la 1,5 kg și au un caracter echilibrat. Aceste animale sunt mai predispuse la boli de piele decât alte rude.
Hermelin Aceste animale sunt de culoare albă, au urechi mici și cântăresc puțin peste 1 kg. Hermelinele sunt capricioase și nu tolerează căldura
Iepure pitic colorat Animale mici, greutatea lor nu depășește 1 kg, lâna lor este de diferite culori. Reprezentanții rasei sunt nepretențioși în îngrijire, au o dispoziție jucăușă și sunt minunați pentru păstrarea în familii cu copii
Fluture pitic Animalele din această rasă au o culoare interesantă, culoarea principală este alba și există multe pete negre pe ea, petele de pe fața animalului formează un model similar cu un fluture. Acești iepuri necesită îngrijire specială, au un sistem nervos bine dezvoltat, sunt foarte sensibili la stres

2 Caracteristici de întreținere și îngrijire

Cușca iepurelui trebuie păstrată într-o cameră cu o temperatură de aproximativ + 20 de grade. Nu puneți casa animalului lângă o baterie sau un aparat de aer condiționat, deoarece supraîncălzirea și curenții de aer afectează negativ sănătatea acestuia.

Iepurilor decorativi nu le place zgomotul, așa că cușca nu trebuie să fie lângă computer și televizor. Locația ideală ar fi o înălțime într-o zonă calmă și luminoasă..

2.1 Selectarea și curățarea coliviei

Casa de iepuri trebuie să fie spațioasă, lățimea sa minimă este de 70 cm, iar înălțimea sa ar trebui să fie suficientă pentru ca animalul să stea pe picioarele din spate.. Cel mai bine este să alegeți o cușcă cu bare metalice și un palet de plastic. Curățarea acestuia nu va dura mult timp.

Echipați o casă pentru un iepure acasă, după cum urmează:

 • Fundul cuștii este acoperit, deoarece din așezarea pe o suprafață dură la iepuri apar răni pe labele lor. Rumegus granular sau fân pot fi folosite ca așternut. Este imposibil să acoperiți fundul cu ziare, deoarece așternutul umed este cauza bolii labelor.
 • O cutie de gunoi este plasată în colț. Iepurii pot fi instruiți să meargă la toaletă într-un singur loc, dar acest lucru va dura mult timp..
 • Boluri pentru hrană și un băut de mamelon pentru rozătoare sunt fixate pe peretele cuștii. Alimentatoarele trebuie să fie din metal sau ceramică și să aibă fundul plat.
 • O casă este instalată în cușcă, care va servi ca un fel de adăpost pentru animal. Un iepure fără unde să se ascundă poate fi stresat. Iepurele face uneori un loc în casă pentru puii ei.

Cușca în care trăiesc animalele de companie este curățată de 3 ori pe săptămână pentru a evita mirosurile neplăcute. Produsele chimice de uz casnic nu trebuie utilizate pentru curățare, cel mai bine este să-l spălați cu apă curată și să îndepărtați murdăria puternică cu oțet de masă. Litiera din cutia de gunoi se schimba de 2 ori pe saptamana.

Iepurii necastrați marchează teritoriul, în urma căruia apare un miros neplăcut nu numai în casa animalului, ci și în apartament. Această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul castrării, iar animalele după operație devin echilibrate și prietenoase.

2.2 Hrănirea

Iepurii mănâncă de până la 30 de ori pe zi, așa că ar trebui să aibă întotdeauna acces gratuit la alimente și apă.. Hrănirea trebuie să se bazeze pe fân uscat și necoapte. Pentru ca iepurele să primească vitaminele și mineralele necesare corpului său, trebuie să i se administreze vitamine și suplimente minerale. Reziduurile alimentare nemâncate ar trebui scoase din colivie pentru a evita otrăvirea..

Dieta iepurilor decorativi ar trebui să fie echilibrată:

 • Legume (dovlecei, dovleac, castraveți, morcovi, roșii, ardei grași). Aceste produse pot fi administrate numai atunci când iepurele are trei luni..
 • Fructe (măr, pere, struguri, kiwi, ananas, căpșuni). Este permisă hrănirea lor către iepuri mai mari de 3 luni.
 • Ierburi sălbatice (trifoi, păpădie, lucernă, brusture, pătlagină). Plantele trebuie colectate departe de drum și date animalelor într-o formă uscată.
 • Cereale (secară de iarnă, verdeață de ovăz) și leguminoase (mazăre). Fierbeți mâncarea înainte de a mânca..
 • Alimente solide (ramuri tinere de măr și mesteacăn, cruste uscate de pâine). O astfel de hrană este necesară pentru ca animalele să mănânce dinții..
 • Aditivi minerali (cretă pentru furaje, făină de oase).

Este interzisă hrănirea iepurilor cu produse lactate, carne, citrice, alimente picante, sărate și dulci. Varza și sfecla provoacă tulburări de stomac la animale.

2.3 Mersul pe jos

Iepurele trebuie să meargă prin apartament cel puțin 20 de minute pe zi. Restricționarea mișcării duce la scăderea imunității, tulburări nervoase și boli articulare. În timpul plimbărilor, iepurele trebuie monitorizat, deoarece acestea sunt animale curioase și fragile. Pentru a împiedica animalul să roșească obiecte de uz casnic, acesta trebuie să cumpere jucării.

Un iepure decorativ are nevoie de aer proaspăt. Pe stradă trebuie să fie umblat într-un ham, să se asigure că nu mănâncă iarbă murdară sau otrăvitoare și să-și controleze mișcările. După aceea, animalul trebuie examinat pentru căpușe..

2.4 Îngrijirea părului și a unghiilor

Blana animalelor trebuie să fie pieptănată, deoarece acestea se ling și se înghit firele de păr, ceea ce duce la întreruperea tractului gastro-intestinal.. Pentru a preveni atacul de căldură și rogojinile la iepurii angora, blana lor trebuie tăiată.

Animalele de companie se ocupă singure de curățenia blănii lor, deci nu este nevoie să le scalde. Tratamentele cu apă încalcă lubrifiantul protector al pielii, în urma căruia animalul dezvoltă mâncărime, haina devine plictisitoare și începe să cadă. Dacă este nevoie de scăldat, apa ar trebui să fie caldă și trebuie să achiziționați un șampon special la magazinul de animale de companie ca detergent.. Nu este recomandat să udați urechile și nasul animalului. După scăldat, ștergeți-l bine cu un prosop și țineți-l în mâini până când este complet uscat..

Ghearele animalelor decorative sunt tăiate o dată pe lună. Vârfurile ghearelor sunt tăiate cu un tăietor de gheare (2 mm). Dacă în timpul forfecării, vasele de sânge au fost atinse și sângele a început să curgă, atunci acestea trebuie spălate cu peroxid de hidrogen.

3 Boli frecvente

Pentru a evita multe boli, iepurii trebuie vaccinați în timp util.. Pentru a preveni infestările helmintice, animalele trebuie să primească preparate speciale de 4 ori pe an (le puteți cumpăra de la o farmacie veterinară).

Cele mai periculoase boli ale iepurilor sunt:

 • Mixomatoza. Boala este transmisă de paraziți precum păduchii și puricii. Animalul are dificultăți de respirație și pierderea poftei de mâncare, apoi ochii încep să se descompună, pleoapele se umflă și apar vezicule. Această boală nu răspunde la tratament. Dacă animalul nu a fost vaccinat, acesta moare.
 • Boala hemoragică virală. Puteți prinde virusul de la alte animale bolnave. La iepuri, temperatura corpului crește, pofta de mâncare dispare, buzele devin albastre și sângele vine din gură. Dacă animalul nu a fost vaccinat, atunci acesta moare.
 • Staza gastrointestinală. Cauzele bolii pot fi stresul, lipsa fânului în dietă, blocajul intestinal cu lână. Animalul clătină din dinți de durere, își pierde pofta de mâncare, devine constipat. În prezența simptomelor enumerate, animalul trebuie prezentat medicului veterinar, care va stabili cauza apariției bolii și va prescrie un tratament adecvat.
 • Pasteureloza. Iepurele poate primi infecția prin îmbrăcăminte sau încălțăminte sau de la alte animale. Simptomele bolii sunt pierderea poftei de mâncare, diaree și respirație rapidă. Singura șansă de a salva un animal de companie de boală și de a-l salva de la moarte este de a-l vaccina în timp util.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Iepuri decorativi: caracteristici ale păstrării acasă