Aspect, habitat și stil de viață al unei păsări de pradă - șoim

Aspect, habitat și stil de viață al unei păsări de pradă - șoimŞoim

Este o pasăre grațioasă și puternică care a atras întotdeauna atenția umană. Imaginea ei mândră este surprinsă pe stemele mai multor state, este înfățișată pe timbre și bani. Slavii considerau în general pasărea sacră. Există o părere că tridentul de pe stema Ucrainei este o imagine stilizată a unui șoim pelerin scufundat. Pasărea este asociată cu libertatea și independența, așa că un șoim poate trăi în captivitate și cum să o adăpostească, vom spune în articolul nostru.

Aspect

Aproximativ 40 de specii de șoimi trăiesc pe Pământ, sunt împărțiți în trei tipuri în funcție de datele lor externe și de metodele de vânătoare. Mai jos sunt caracteristicile inerente majorității reprezentanților speciei:

 • lungimea corpului - 40-50 cm;
 • anvergura aripilor - 90-120 cm;
 • coadă - 13-19 cm;
 • labe - 4,5-5,5 cm;
 • coarda aripii - 27-39 cm;
 • greutatea masculină - 0,65-0,8 kg;
 • greutatea feminină - 0,9-1,3 kg.
AspectCorpul este predominant acoperit cu un penaj de culoare gri închis, în culoare există pete triunghiulare de o nuanță mai închisă. Burtica și o parte a pieptului (dedesubt), au o culoare galben pal, cu dungi de un ton mai închis, există și pete pe pene de zbor de culoare neagră.

Partea superioară a capului este neagră, sub ochi există pete alungite care arată ca o mustață și sunt denumite în consecință. Există peste cincisprezece subspecii de șoim, care diferă prin mărime, culoare și alte trăsături caracteristice fiecărei specii de păsări..

Știați? Aproximativ 20% dintre păsările care trăiesc pe planetă cad pradă șoimilor pelerini.

Trei dintre ele se găsesc pe teritoriul fostei URSS:

 • ca de obicei;
 • Caucazian;
 • tundră.
Aspect

caracteristici generale

Șoimii - păsări de pradă care se găsesc în întreaga lume, cu excepția Antarcticii. Cuvântul „falx” (seceră), care caracterizează forma aripilor în timpul zborului, a servit drept bază pentru numele păsării („falco” în latină). Una dintre subspeciile șoimului, șoimul pelerin, este considerată cea mai rapidă creatură de pe planeta Pământ. Este capabil să dezvolte 320 km pe oră.

Chiar și pe vremea Rusiei Kievului, ei au numit un șoim șoim călător. Mai târziu, denumirea de „șoim” a primit un sens mai larg, numindu-i întreaga familie de șoimi. Dar și astăzi, majoritatea oamenilor identifică conceptul de „șoim” cu un șoim pelerin.șoim călătorFamilia șoimului include, de asemenea, șoimul șorț, laggar și șoimul saker..

 • Hobby - un reprezentant insectivor al familiei, de dimensiuni mici, are ciocul îngust alungit;
Hobby

 • Strestrul - vânător de rozătoare.
Strestrul

Când descriem o pasăre, nu putem să nu menționăm că șoimii special antrenați, cel mai adesea șoimii pelerini, au fost folosiți de mult timp ca păsări de vânătoare. Șoimeria are o tradiție foarte veche.

Ciocul păsării este destul de mic, dar foarte puternic. Există un dinte ascuțit în partea superioară. Aripile mari în lungime ajung la vârful cozii, deși coada celei cu pene este destul de lungă. A doua, cea mai lungă pană este pană de zbor. Dar aripa devine așa odată cu vârsta. La pui, toate penele au funcția de pene de zbor..

Știați? Șoimul pelerin este considerat cea mai rapidă creatură de pe planetă. Dar acest lucru este valabil pentru mișcare în general, viteza este de 90 m / s, șoimul se dezvoltă atunci când se scufundă. Cu o mișcare orizontală dreaptă, este înaintea unei viteze rapide cu o viteză de 110 km / h.

Dacă vedeți o pasăre care se ridică pe cer cu aripile deschise, destul de largi, cel mai probabil este un șoim care nu a ajuns încă la maturitate. Astfel de aripi largi interferează oarecum cu tânărul prădător, dar, datorită lor, el învață rapid să zboare, pentru a face ulterior mai repede decât oricine..

Habitat

Pasărea este foarte puternică; printre păsări, puțini pot concura cu ea. Habitatele preferate sunt stepele și semi-deșerturile. Deși trăiesc aproape peste tot, cu excepția polilor nordici și sudici.HabitatÎn Europa, păsările trăiesc la munte, cuibăresc pe stânci abrupte, practic inaccesibile pietonilor. Iarna, se apropie de corpurile de apă, vânând păsările acvatice. Doar tinerii zboară în regiuni mai calde, iar persoanele mature rămân acasă pentru iarnă.

 • Gyrfalcon preferă să cuibărească de-a lungul râurilor nordice. Poate fi găsit aproape pe tot continentul eurasiatic..
 • Șoimii pelerini sunt nomazi, îi puteți vedea aproape în toată lumea.

Conținut de acasă

Șoimul este în primul rând un prădător. Întreținerea acasă este destul de periculoasă. Nu ar trebui să tratați un animal de companie cu o asemenea forță și dexteritate ca un hamster, dar dacă îl creșteți corect și aveți grijă corespunzătoare, atunci veți obține emoții mult mai pozitive prin comunicarea cu un animal de companie decât admirarea unui papagal sau ascultarea canar.

Vă sfătuim să aflați totul despre conținutul păsărilor, cum ar fi: crossbill, scatiu, căprioară și cioara mare neagra acasa.

Șoimul este considerat unul dintre cei mai inteligenți reprezentanți ai clasei păsărilor..

Păsările de pradă rămân prădători în captivitate. Practic nu se împrumută la antrenament, sunt extrem de precauți față de o persoană, cu o încercare obsesivă de contact strâns, își pot folosi ciocul și ghearele. Și având în vedere puterea lor, merită să vă gândiți cu atenție înainte de a încerca să vă împrieteniți cu un șoim..

Nutriție și proces de hrănire

Sistemul digestiv al unui șoim este proiectat în așa fel încât pentru funcționarea sa normală, pe lângă cea mai proaspătă carne, sunt necesare pene și oase mici - rămășițe de vânat nedigerabile.Nutriție și proces de hrănireAceste deșeuri ar trebui să fie regurgitate de pasăre la câteva ore după hrănire, acestea sunt numite pelete. Pittingul este de o mare importanță pentru motilitatea intestinală și pentru activitatea tractului digestiv în general..

Important! Tragerea este cel mai important element al procesului digestiv la păsările carnivore. Șoimul nu face excepție. Este necesar să se monitorizeze modul în care pasărea o aruncă, dacă există pete de sânge în ea, un miros neplăcut. Dacă aceste simptome sunt prezente, animalul dvs. de companie ar trebui să fie văzut de un medic veterinar..

În natură, prădătorul se hrănește cu păsări, rozătoare, reptile, broaște și, uneori, pești și șerpi. Casele șoimului sunt hrănite în principal cu șoareci și păsări. Mâncarea pentru animalul dvs. de companie poate fi achiziționată de la magazinul de animale de companie, dar, de asemenea, nu este dificil să o faci singur Trebuie să hrăniți păsările în conformitate cu următorul program:

 • până la vârsta de 2 săptămâni - de 5-6 ori pe zi;
 • până la 1 lună - de 3-5 ori;
 • până la 1,5 luni - de 2-4 ori;
 • înainte de penaj - de 2 ori.
Nutriție și proces de hrănireÎnainte de a hrăni șoimul, trebuie să vă asigurați că alimentele sunt sănătoase. Examinați cu atenție pasărea sau rozătoarea pentru a deteriora pielea și starea generală a acesteia. Dacă aveți dubii, nu le hrăniți unei păsări, acestea pot fi infecțioase..

Cei mai mici șoimi ar trebui să primească bucăți mici de carne înmuiate într-o soluție slabă de sare (0,6-0,9%). Soluția imită saliva mamei, ajută motilitatea intestinală și digestia puiului.

Nu uitați să ajutați la formarea peletei. Pentru a face acest lucru, trebuie să dați puiului fragmente de pene și oase. Animalul de companie va regurgita bulgările formate în stomac, curățând stomacul. Resturile de alimente nu trebuie să rămână mult timp în tractul digestiv. Următoarea masă trebuie făcută numai după ce pasărea a scăpat peleta..

Important! Șoarecii sunt buni pentru hrana principală a animalului de companie. Prepelițele au o valoare nutritivă bună, dar este necesar să le învățați un șoim încă din copilărie..

Problemele cu pelete nu permit intestinelor să funcționeze normal, iar macro- și microelementele din alimente nu intră în organism, ceea ce poate duce la boli grave.

Instruire

Scopul principal al șoimului este vânătoarea, pentru care pasărea este de obicei născută. Instinctul de vânătoare al păsărilor este determinat de gene și nu există nicio scăpare din el. Chiar dacă nu veți practica șoimeria, instruirea și educația trebuie să includă elementele adecvate, altfel animalul dvs. de companie poate pur și simplu să se ofilească. Puterea și puterea sa potențiale trebuie să fie oferite în mod regulat..

 1. Nu aveți un animal de companie până când nu aveți o cantitate minimă de cunoștințe despre cum să îl gestionați. Incompetența ta poate provoca moartea șoimului.
 2. Ia-ți timp, caută ajutor de la specialiști. Ar trebui să obțineți cât mai multe informații cu privire la acest subiect..
 3. Oferiți păsării dvs. posibilitatea de a se adapta la noul său mediu. Lasă-l să trăiască cu o nouă familie, are nevoie de timp pentru a se obișnui cu tine.
 4. Antrenamentul ar trebui să înceapă cu șoimul care învață să vă sară în mână. Mai întâi trebuie să-l înveți să zboare și să stea pe mână cu fluierul. Țineți o bucată de carne în mâna înmănușată. Folosind un fluier, sună animalul de companie la tine de la o distanță de 0,15-0,2 m. Pasărea ar trebui să sară pe mănușă. În cazul în care puiul a făcut totul bine, el își încurajează - puțină carne. Restul cărnii trebuie îndepărtat discret. Apoi pasărea este așezată pe biban, iar procedura se repetă din nou, mărind ușor distanța. Faceți 5-6 repetări în timpul unei lecții, dar asigurați-vă că animalul dvs. nu se satură de antrenament, nu uitați de elementul jocului.
 5. Antrenamentul ar trebui să includă un element de joacă și încurajare. Pasărea nu trebuie plictisită. Uneori șoimului ar trebui să i se permită să prindă momeala rapid..
 6. Recompensați-l lăsând momeala ca pradă pentru animalul dvs. de companie;
 7. De la o vârstă fragedă, ar trebui să-ți înveți animalul de companie cu glugă. Repetați rutina de exerciții în mod regulat.
 8. Păstrați voliera sau cușca îngrijită și ordonată. Murdăria este o sursă de infecție.
 9. Alimentația corectă este una dintre condițiile cheie pentru sănătatea normală și viața deplină a unui animal de companie..
 10. Nu poți încredința îngrijirea șoimului altor oameni. Proprietarul ei ești doar tu, ar trebui să știe.
 11. Pasărea trebuie să se obișnuiască cu sunete și fenomene care nu îi sunt familiare (zgomot de stradă, lătrat câini etc.).
Instruire

Stilul de viață și comportamentul

Pasărea preferă să vâneze dimineața și seara. Restul timpului șoimul își petrece în cuib. De obicei, acesta este un loc greu accesibil în care nimeni nu va deranja prădătorul cu pene. Uneori șoimul ocupă cuibul cuiva și locuiește acolo.

Unii membri ai familiei șoimului adoră să se jefuiască. Pot fi recunoscuți prin felul în care vânează. Din extragerea alimentelor, ei fac un spectacol. Atunci când atacă, pot trece prin trecut, se pot întoarce și pot lua ținta a doua oară.

Știați? În 2013, la o licitație din Kuweit, un șoim de vânătoare a fost vândut cu 700 de mii de dolari.

Pasărea alunecă pe cer în căutarea unei pradă. După ce ținta este găsită, șoimul se aruncă în jos și lovește victima cu labele lipite de piept. Lovitura unui prădător este atât de puternică încât victima moare adesea instantaneu..

Aceste păsări nu se tem de om, iar agilitatea lor îl face să vrea să se joace. De aceea este necesar elementul de joc în antrenament.Stilul de viață și comportamentulȘoimul poate zbura mai sus decât multe alte păsări. Nu se hrănește niciodată cu roșu. Păsările trăiesc în perechi stabile, protejându-și habitatul de orice încălcare. Simțul lor de proprietate este destul de dezvoltat..

Întreținere și îngrijire

Pentru a întreține o casă, un șoim are nevoie de o volieră sau de o cușcă spațioasă mare, unde să-și poată întinde liber aripile. Un șoim nu este o bufniță, nu poate fi ținut în interior fără o cușcă. Pentru a fi în afara cuștii sau a volierei din apartament, el poate fi doar lângă proprietar. Cușca ar trebui să fie amplasată într-un loc bine luminat, să ofere acces non-stop la apă proaspătă.

Știați? Șoimii sunt păzitori excelenți. Mai multe dintre aceste păsări sunt în slujba Kremlinului din Moscova, alungând alte păsări de pe domurile aurii.

Este necesar să faceți stinghii în casă - stinghii speciale pe pereți, tapițate, de exemplu, cu pâslă. Pentru a realiza sau achiziționa încălțăminte gata pregătită. Toate acestea necesită timp și răbdare..

Durata de viata

În sălbăticie, pasărea trăiește 14-16 ani. În captivitate, 25 pot trăi, sub rezerva unei întrețineri adecvate, nutriției, îngrijirii veterinare etc. Dar dacă s-au făcut greșeli grave în întreținerea, nutriția sau îngrijirea animalului de companie, este posibil să nu dureze până la trei ani..Durata de viataBolile aviare se dezvoltă foarte repede. Unul dintre motive este rata metabolică ridicată. Adică, dacă nu ați observat debutul unei boli seara, până dimineața se poate dezvolta deja într-o formă acută. Așadar, fii atent la animalul tău de companie.

Reproducere

Pasărea începe să se reproducă în iulie și se termină în august, dacă trăiește în emisfera sudică. Șoimii care trăiesc în partea de nord a globului se reproduc din februarie până în martie. Păsările care trăiesc în regiunile nordice încep să se reproducă cu o lună mai târziu decât omologii lor din sud. Motivul pentru aceasta este frigul. Șoimii sunt de obicei monogami. Sunt extrem de serioși în ceea ce privește alegerea unui partener de viață..

Încearcă să cuibărească în locuri sigure, unde femela depune, în medie, 3-4 ouă roșii. Numărul de ouă este afectat de cantitatea de rezerve alimentare.

Atât tatăl, cât și mama stau pe ouă, durează aproximativ 30 de zile. Copiii sunt înconjurați de căldură și grijă, dar imediat ce ajung pe aripă, trebuie să părăsească casa tatălui lor. Concurența este una dintre legile de bază ale naturii și, în acest caz, nu există excepții.Reproducere

Nota

Alegerea unui prădător ca un șoim ca pasăre este un pas foarte riscant și responsabil. Acest lucru este recomandat persoanelor care știu bine ce vor, sunt teoretic întemeiate, au răbdare, un sistem nervos puternic și, cel mai important, sunt pasionați de pasăre..

Un șoim nu este un papagal. Nu poate fi ținut tot timpul într-o cușcă. Puterea colosală conținută în corpul său necesită în mod constant o ieșire. Animalului de companie cu pene trebuie să i se acorde mult timp și atenție. Dacă ați cântărit totul bine, ați luat în considerare posibilele dificultăți și ați decis totuși să luați educația unui șoim, câteva sfaturi simple vă vor ajuta să alegeți.

Cele mai populare păsări de curte sunt papagalii: ondulat, gri, cockatiel, păsări iubitoare, macaw, rosella, cacadu și călugări.

Luați o pui pufoasă. Te va cunoaște aproape de la naștere, în curând se va obișnui cu tine. Acest lucru se poate face găsind un cuib de pasăre și luând de acolo un pui de două săptămâni. Dar rețineți că bebelușul la o vârstă atât de fragedă scârțâie foarte puternic, cerând în mod constant mâncare în acest fel. Puteți cumpăra un pui de șoim. De obicei, prețul său fluctuează în jurul valorii de 20 USD.

Nu ezitați să puneți întrebări și să contactați specialiștii. Nu va fi dificil să găsești o astfel de persoană într-un oraș mare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Aspect, habitat și stil de viață al unei păsări de pradă - șoim