Interesant - în apropiere: deșerturi și semi-deșerturi din rusia

Zona naturală de deșertVorbind despre deșerturi, imaginația atrage zone nesfârșite, neocupate, de pământ nisipos sau stâncos, fără niciun semn de viață. Călătorind cu avionul și uitându-ne la teritoriul vast, împădurit al Rusiei, cu albii de râuri și gropi de lacuri, este dificil să ne imaginăm un loc în care există astfel de locuri. Cu toate acestea, acest lucru nu este cazul: există deșerturi și semi-deșerturi în Rusia. Sunt uimitori, frumoși în felul lor și deloc lipsit de viață

.

Pustii din Rusia: geografie și trăsături naturale

Deșerturi și semi-deșerturi din RusiaSemiserturile și deșerturile Rusiei ocupă o mică zonă în sud-estul părții europene a țării, la vest și la est de Volga inferioară și până la poalele creastei caucaziene. Există o graniță spre sudul Volgogradului, împărțind zonele de stepă și deșert, începând de pe malul stâng al Volga, mai departe, spre nord-est până la Kazahstan, apoi spre sud până la poalele Caucazului și până la valea Terek.

Zona cândva semnificativă a deșerturilor și semi-deșerturilor din câmpia modernă caspică a fost fundul mării, care și-a lăsat amprenta peisajului - o suprafață plană ca o masă, lungă de mulți kilometri, care se întinde până la orizont. În timpul topirii zăpezilor sau a ploilor, apa se așază în mici lacuri de pe suprafața deșertului, creând impresia unui teren „pătat”.

Solurile și flora sunt diferite aici, există zone alcaline, argiloase și nisipoase. Semiserturile au un climat și condiții de viață mai benigne; sunt folosite ca pășuni pentru pășunat. Acestea sunt zonele vestice de semi-deșerturi, mai aproape de versanții abrupți ai Ergeni, mai ușor, deluroși, cu vegetație semi-deșertică.

Se numesc dealurile care apar periodic pe câmpia mării caverne de sare. Zăcămintele subterane de sare de rocă se mișcă sub presiunea rocilor și sunt forțate la suprafața pământului, formând dealuri și dealuri și revitalizând peisajul deșertic..

Caracteristici climatice

Deșerturile și semi-deșerturile se caracterizează printr-un climat cu o scădere bruscă a temperaturii zilnice și o cantitate mică de precipitații: nu mai mult de 150 mm pe an (primăvara). Clima este caldă și uscată, iar apa se evaporă înainte de a fi absorbită în pământ. Schimbările de temperatură sunt caracteristice nu numai pentru schimbarea zilei și a nopții. Iarna și vara diferență temperaturile sunt, de asemenea, foarte ridicate. Fundalul general al condițiilor meteorologice poate fi definit ca extrem de sever.

Uneori, temperatura aerului în deșerturi vara atinge 50 de grade la umbră, iar iarna termometrul scade la minus 30 de grade!

Astfel de scăderi de temperatură nu pot decât să afecteze formarea florei și faunei din semi-deșerturile Rusiei..

floră și faună

Deșerturi și semi-deșerturiViața înflorește din aprilie până în iunie. Lipsa unei umidități suficiente și schimbările bruște de temperatură fac posibilă creșterea doar a unui număr limitat de plante. Flora principală cade pe semi-deșerturi, iar cu cât este mai aproape de deșerturile de pe câmpia caspică, cu atât vegetația este mai redusă.

Iarna, se adaugă un vânt puternic la îngheț, care suflă zăpadă din câmpii și expune solul. Astfel de zone arată negru, ele sunt numite „Terenuri Negre”. Dar și-au primit numele nu numai din acest motiv. În semi-deșerturi, pelinul negru crește: o plantă cu frunze mici și ramuri întunecate. O anumită zonă de terenuri deșertice este rezervată pentru o rezervație naturală, numită și "Țările Negre".

Ce crește în semi-deșerturi?

Următoarele culturi cresc în deșerturi și semi-deșerturi:

  • Efemeroizi: plantele de scurtă durată se ofilesc rapid, dar lasă tuberculii și bulbii în sol.
  • Plante efemere: cu un ciclu scurt de viață de două până la trei luni.

Ierburi perene, cactuși, efedra, spin de cămilă, kendyr, salcâm de nisip și chiar lalele cresc. LA plante cu ciclu scurt viața poate fi atribuită bluegrassului bulbos. Acoperă pământul cu un covor, transformând deșertul într-o oază de viață pentru scurt timp..

În solurile nisipoase, cerealele și alte plante cu rădăcini adânci și puternice se simt bine: linia părului, saxaul, eliminus. Solurile nisipoase absorb bine apa și o rețin, prevenind evaporarea.

Animale deșertice și semi-deșertice

Natura deșertuluiÎn ciuda climatului dur și a florei sărace, fauna semideserturilor este diversă. Nu este ușor să se adapteze la căldura arzătoare, lipsa surselor constante de apă și hrană, dar speciile care locuiesc în deșerturi și semi-deșerturi au reușit. Animalele sapă găuri adânci și așteaptă căldura din ele, știu cum să păstreze umezeala pentru mult timp. Este dificil să te ascunzi printre nisipuri și vegetație slabă: capacitatea de a alerga rapid și de a face sărituri lungi ajută la evadarea prădătorilor. Păsările sunt capabile de zboruri pe distanțe lungi.

Reprezentanți ai faunei deșerturilor și semi-deșerturilor:

  • Mamifere: iepuri de gresie, jerboas, arici cu urechi, corsacuri, veverițe, gazele, antilopi, feneci, cămile.
  • Reptile: șerpi, țestoase, șopârle, șopârle.
  • Insecte: păianjeni, lăcuste, gândaci.
  • Păsări: arbuști, larci, potârnici, gauri, vrăbii.

În funcție de latitudinea geografică a zonei, zonele climatice corespunzătoare se formează în deșerturile și semi-deșerturile din Rusia diferite ecosisteme. Flora și fauna acestor zone sunt, de asemenea, diferite.

Problemele deșertului și dezvoltarea lor

Criza ecologică este următoarea:

  1. Flora și fauna din deșert și semi-deșertÎn dezvoltarea zonelor deșertice de către om în scopul exploatării miniere. Acest lucru duce inevitabil la perturbarea ecosistemului..
  2. Braconaj. Specii valoroase de animale trăiesc pe teritoriul deșerturilor și semi-deșerturilor. Prin distrugerea lor, o persoană încalcă integritatea lanțului natural, provocând consecințe ireversibile.
  3. Deșerturile în sine sunt deja o problemă. Deșertificarea apare rar în mod natural și este un proces foarte lent. Factorii antropici sunt o altă problemă.

Omul este responsabil pentru deșertificarea pământului. Tăierea copacilor, scurgerea izvoarelor, schimbarea albiilor râurilor, arătarea terenurilor, utilizarea pe termen lung a pășunilor, metodele de irigare analfabetă, extragerea irepresionabilă a resurselor naturale - acestea sunt doar o parte a listei afacerilor umane..

Pustii naturale frumoase în felul lor, de neînțeles și sunt pline de multe mistere. Dacă oamenii nu transformă deșerturile în pustii, ne vor dezvălui mult mai multe dintre secretele lor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Interesant - în apropiere: deșerturi și semi-deșerturi din rusia