Cum se îndepărtează mucegaiul de pe un perete cu sulfat de cupru

Ce trebuie făcut dacă apare mucegai pe pereți? La urma urmei, ciuperca neagră este periculoasă pentru sănătate și afectează orice suprafață - de la lemn la beton. De mulți ani, un remediu simplu pentru astfel de probleme nu și-a pierdut popularitatea - sulfatul de cupru, a cărui utilizare este utilă pentru a afla mai multe.

Ce proprietăți are sulfatul de cupru?

Sulfatul de cupru se mai numește sulfat de cupru. În natură, apare sub forma unui mineral și arată ca o masă care curge liber de cristale de culoare albastru strălucitor. Este o substanță nevolatilă, fără gust și inodor. Ușor solubil în apă, soluție de alcool și concentrate de acid clorhidric.

Sulfat de cupru

Sulfatul de cupru este unul dintre cele mai ieftine și mai eficiente remedii în lupta împotriva mucegaiului.

Medicamentul are proprietăți antiseptice, dezinfectante și astringente datorită cărora este utilizat:

 • la impregnarea lemnului;
 • în combaterea dăunătorilor;
 • la tratarea semințelor;
 • în pansament din piele;
 • ca medicament.

Sulfatul de cupru sau sarea acidului de cupru sunt ușor solubile în apă. Această proprietate face posibilă pregătirea soluțiilor sale de diferite concentrații.

Cum funcționează medicamentul pe mucegai?

Sulfatul de cupru are proprietăți antiseptice excelente, deci poate dezinfecta suprafața pereților afectați de mucegai. În plus, caracteristicile sale de uscare contribuie la reducerea umidității pe suprafața tratată. Acest lucru va face dificilă multiplicarea ciupercii din nou..

Ce mucegai va ajuta vitriolul să lupte

Orice mucegai este o colonie de ciuperci unicelulare care se dezvoltă din spori care sunt prezenți constant în aer într-o stare „conservată” în cantități uriașe. Sporii se "trezesc" pentru reproducere intensivă imediat ce apar condiții favorabile pentru acest lucru: umiditate ridicată și căldură.

Mucegaiul alb este cel mai puțin rezistent la preparatele agresive. Nu prezintă un pericol grav și nu este dificil să-l distrugi: trebuie doar să clătești suprafața cu apă cu acid citric sau o soluție de sulfat de cupru.

Cel mai rău lucru este dacă mucegaiul negru s-a instalat în casă. Are multe tulpini, care vor fi greu de înțeles pentru un laic. Caracteristicile acestui tip de matriță:

 • mare activitate;
 • capacitatea de a distruge imediat materialele afectate;
 • rezistența la diferite efecte ale medicamentelor.

Mucegaiul negru este un pericol grav pentru organism: intrarea prin căile respiratorii, sporii fungici se dezvoltă la o persoană iritație, alergii și otrăvire.

Prin urmare, după ce ați găsit mucegai negru în casă, trebuie să scăpați de el cât mai curând posibil. Acest lucru va necesita studierea experienței celor care au reușit să scape de mucegai în casele lor. Și găsiți, de asemenea, agenți antifungici eficienți, unul dintre cei mai dovediți este sulfatul de cupru..

Mucegai negru în colț

Pentru a scăpa permanent de mucegaiul negru, va trebui să utilizați un agent antifungic.

Distrugerea ciupercii de perete cu sulfat de cupru

Medicamentul poate fi cumpărat în magazine de hardware, magazine de hardware, centre de grădinărit și chiar în magazine veterinare..

Sulfat de cupru într-un pachet

Sulfatul de cupru este vândut în magazine de grădinărit și în construcția de supermarketuri

Este ieftin, prețuri aproximative pentru ambalare:

 • 25 de grame: de la 25 de ruble;
 • 100 de grame: de la 80 de ruble;
 • 300 de grame: 120-150 ruble;
 • 1 kg: 250-350 ruble;
 • 25 kg: 4900-5500 ruble.

Pentru tratarea suprafeței, va trebui să pregătiți o soluție de lucru. Pentru a face acest lucru, medicamentul trebuie diluat în apă caldă la o rată de 20-30 de grame de produs pe 1 litru. Apoi amestecați bine. Pentru a crește impactul, la soluție se adaugă o lingură de acid acetic..

Cum se manipulează corect pereții

Pregătirea pentru prelucrarea pereților include 4 etape:

 1. Curățarea suprafețelor afectate de acoperirea unui strat de vopsea, tapet sau var.
 2. Tencuiala de răzuire cu cea mai profundă penetrare a mucegaiului.
 3. Curățarea suplimentară a peretelui cu șmirghel grosier.
 4. Spălați pereții cu apă cu săpun și uscați în continuare.

O astfel de curățare profundă este necesară pentru a îndepărta cât mai mult posibil straturile în care pot rămâne spori de mucegai fungic care nu sunt vizibili la ochi..

Zgârieturi de vopsea pe perete

Curățarea profundă este necesară pentru a prelucra straturile profunde în materiale poroase

Apoi, va trebui să aplicați o soluție de sulfat de cupru. Se recomandă să faceți acest lucru în conformitate cu regulile dovedite:

 • folosiți un burete de spumă, perie sau pulverizator pentru lucru;
 • aplicați un strat de vitriol temeinic, încet, pentru a distruge ciupercile și sporii cât mai profund posibil;
 • după ce stratul aplicat de sulfat de cupru s-a uscat, reaplicați soluția.

Pentru uscarea cea mai rapidă a suprafeței, puteți sufla peretele cu un încălzitor cu ventilator sau cu un uscător de păr special de construcție. În funcție de adâncimea leziunilor fungice, sulfatul de cupru se aplică de trei până la cinci ori.

Pentru a preveni suprafețele neacoperite cu medicamentul, la soluție se adaugă 0,05 g. vopsea anilină pentru a face vizibilă diferența dintre suprafețele tratate și netratate.

Cu ce ​​altceva puteți amesteca sulfatul de cupru?

Există și alte substanțe pentru combaterea mucegaiului: sulf, paste de fluor, var. Cu toate acestea, majoritatea acestor medicamente reprezintă un pericol pentru oameni și animale. Unele persoane folosesc ulei de uscare, bitum sau gudron pentru a trata pereții spațiilor nerezidențiale. Dar pentru o lungă perioadă de timp o astfel de protecție nu este suficientă. Sulfatul de cupru și varul sunt cele mai puțin periculoase dintre toate medicamentele..

Puteți pregăti un medicament care conține simultan sulfat de cupru și var în următoarele proporții:

 • var stins - 1 kg;
 • sulfat de cupru - 100 g;
 • apă - 8-10 litri.

Secvența acțiunilor:

 1. Se dizolvă sulfatul de cupru în apă.
 2. Se dizolvă varul într-un vas separat.
 3. Scurgeți ambele soluții împreună, amestecați bine.

Folosind o perie sau un burete, aplicați amestecul pe suprafața afectată de ciupercă. Apoi lăsați peretele să se usuce. Lucrați numai cu mănuși de protecție.

Video: sulfat de cupru pentru uciderea mucegaiului - modul de aplicare și dozare

Precauții care trebuie luate

Sulfatul de cupru aparține celei de-a patra clase de pericol (substanță cu pericol scăzut). Afectează nu numai ciuperca, ci și orice organism viu. Pentru a reduce efectul medicamentului asupra unei persoane, trebuie respectate câteva reguli importante în timpul procesării:

 • căile respiratorii sunt mai bine protejate cu o mască de gaze sau respirator;
 • atunci când lucrați cu soluția, este necesar să folosiți mănuși de cauciuc;
 • îmbrăcămintea pentru muncă trebuie să acopere complet corpul;
 • după procesare în cameră, asigurați o ventilație completă.

Când tratați un tavan, este important să vă gândiți la protejarea feței. Pentru a face acest lucru, utilizați o mască și ochelari..

Tratarea mucegaiului pe pereți

Este important să se ia în considerare toate regulile pentru utilizarea sulfatului de cupru în lupta împotriva mucegaiului.

După tratamentul antifungic, este mai bine să mențineți expunerea la interior la un nivel minim, dacă este posibil. Suprafețele acoperite cu sulfat de cupru se usucă complet după 2-3 zile. Și după uscare, acest produs nu mai este dăunător sănătății..

Persoanele alergice și astmaticii sunt cel mai sensibili la sporii fungici, cu toate acestea, persoanele sănătoase dintr-o cameră în care există mucegai pot simți lacrimi, dureri de cap și atacuri de tuse.

După procesarea camerei, trebuie să examinați cu atenție pielea. În cazul unui contact abundent cu acesta, trebuie să-l clătiți bine cu apă. Dacă soluția pătrunde în ochi, clătiți-le rapid cu apă curentă.. Dacă înghițiți accidental sulfat de cupru, clătiți-vă gura cu apă și încercați să provocați vărsături..

Uneori, după contactul cu medicamentul, apar greață, vărsături (albăstrui sau roșii), dureri de cap severe, crampe abdominale și dificultăți de respirație. Așa arată otrăvirea. Imaginea include manifestări de icter, dificultăți în activitatea inimii și slăbiciune musculară severă..

Probabilitatea apariției „febrei cuprului” este mare, ceea ce provoacă senzații:

 • un gust neplăcut dulce în gură;
 • tuse seacă;
 • frisoane;
 • dureri de cap severe;
 • convulsii și dificultăți de respirație;
 • lacrimare, durere în ochi;
 • sudoare abundentă.

Dacă aveți simptome similare, trebuie să apelați un medic..

Contrar unei concepții greșite obișnuite, nu se recomandă utilizarea uleiului de ricin ca laxativ și emetic..

Sulfat de cupru pentru prevenirea apariției ciupercilor

Sulfatul de cupru este utilizat nu numai pentru a distruge mucegaiul pe pereții spațiilor, ci și pentru a preveni apariția sa posibilă. În acest scop, aproximativ o dată pe an, cel puțin un strat al soluției trebuie aplicat în cele mai umede locuri. Este mai înțelept să preveniți apariția mucegaiului primăvara sau toamna, după sfârșitul sezonului de încălzire sau înainte de a începe..

O astfel de soluție este utilizată și în scopuri preventive în construcții, când sulfatul de cupru este aplicat pe pereți chiar înainte de începerea lucrărilor de finisare. Această tehnică va ajuta la protejarea celor mai adânci straturi din pereți. Este important să nu uităm că este inacceptabil să tratezi suprafețele acoperite cu tapet cu o soluție de vitriol.

Cu leziuni deosebit de extinse și colțuri care plâng în mod constant, nici măcar acoperirea multiplă cu soluție de vitriol nu va fi suficientă. Prevenirea reală va fi un mod mai radical:

 1. Rupeți fisurile din colț.
 2. Procesați și izolați corect cusătura.
 3. Sigilați bine de pe stradă.

Toate lucrările privind distrugerea mucegaiului fungic ar trebui să înceapă cu eliminarea cauzelor apariției acestuia.. Aspectul mucegaiului indică o defecțiune a materialelor pentru construcții sau zidărie liberă, scurgeri ale îmbinărilor panoului. Dacă acesta este ultimul etaj, motivul poate fi o scurgere constantă a acoperișului sau o lipsă de izolație în podul adiacent peretelui exterior..

Recenzii privind utilizarea sulfatului de cupru împotriva mucegaiului

Puteți învinge periculoasa placă fungică pe pereții de lemn, beton și cărămidă cu ajutorul unui instrument dovedit - sulfat de cupru. Cu toate acestea, rețineți că încăperile cu umiditate ridicată și ventilație inoperantă vor necesita tratamente preventive anuale..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se îndepărtează mucegaiul de pe un perete cu sulfat de cupru