Șarpe galben: nume și caracteristici ale diferitelor specii

Șarpe galbenPuțini oameni nu vor fi impresionați de o întâlnire cu un șarpe. Majoritatea oamenilor se tem de aceste creaturi misterioase și există un motiv pentru asta: unele dintre ele sunt otrăvitoare, mușcăturile lor pot provoca un prejudiciu semnificativ unei persoane și chiar pot duce la moarte. Șerpii au o schemă de culori foarte variată și bizară, care poate varia semnificativ chiar și între speciile înrudite. Una dintre opțiunile de culoare mai atrăgătoare este cea care are o culoare galbenă, dar, contrar credinței populare, nu toți șerpii galbeni sunt otrăvitori.

Soiuri de șarpe galben

Acasă sau în timpul unei călătorii turistice în altă țară, s-ar putea să fi dat peste un șarpe pe care să fi văzut pete galbene sau poate că galbenul predomina în culoarea sa. Șerpii evită, de obicei, să se întâlnească cu oamenii și se grăbesc să iasă cât mai curând posibil, deci poate fi dificil să le vezi culorile în detaliu..

Știați? Din frică, cei prinși pot voma deja conținutul tractului gastro-intestinal. Un alt mecanism de autoapărare este să te prefaci mort. Acesta este un fenomen foarte curios numit akinezie. Este un fel de transă, în care șarpele cade reflex ca răspuns protector la stres. În același timp, starea corpului său amintește oarecum de hibernare: funcțiile vitale sunt inhibate. De îndată ce un obiect periculos lasă șarpele în pace și se îndepărtează la o distanță sigură, șarpele „mort” prinde viață și se târăște instantaneu.

Când căutați informații despre o reptilă întâlnită recent, veți fi ghidați de culoarea galbenă. Cu toate acestea, în natură există mulți șerpi care îl au în aparență și nu toți sunt otrăvitori. Să luăm în considerare unele dintre cele mai comune tipuri.

Deja obișnuit

Denumirea latină pentru șarpele comun este Natrix natrix. Aparține familiei de sub formă de subfamilie de șerpi, gen de șerpi. Șerpii pot crește până la un metru și jumătate și chiar mai mult, în unele cazuri, lungimea lor medie este de 50-80 cm.Deja obișnuitCuloarea acestor reptile poate fi diferită, dar există câteva caracteristici comune pe care vă puteți concentra:

 • culoare uniformă a spatelui de nuanțe gri-măslinii;
 • care trece lin de corp, capul nu foarte larg;
 • „urechi” galbene (uneori crem sau bej) - o pată caracteristică pe cap de ambele părți, care, totuși, se pot contopi, formând un fel de guler sau transformându-se în dungi de-a lungul corpului, care se găsesc la șerpii din Italia și sud-estul Europei.

Șerpii sunt cei mai frecvenți în majoritatea părților din Europa, Asia de Sud-Est și Africa de Nord-Vest și se găsesc și în alte părți ale planetei. Le place un climat umed, cu multe adăposturi: pietre, lemn de plutire, cioturi.

afla care este speranța de viață a șerpilor în natură și acasă, unde și cum trăiesc în condiții naturale și captivitate, de ce se mănâncă șerpii, de ce au limba bifurcata, și cum diferă șerpii de șopârle.

Reptilele sunt active în timpul zilei, vânând în principal dimineața și seara și dedicând orele de zi pentru a face plajă. Hrana lor este pește și amfibieni. Noaptea se pot ascunde în grămezi de lemne și sub teancuri de fân cosit, în vizuini de animale, gunoi și gunoi de gunoi.

Le place să locuiască lângă corpurile de apă, pot înota perfect. Este vorba de șerpi extrem de mobili, a căror evaziune a devenit un proverb. Se târăsc foarte repede pe suprafețe orizontale și verticale, cum ar fi copacii.Deja obișnuitȘerpii sunt ovipari, în ambreiajul lor pot exista până la 20 sau mai multe ouă, pe care femela le depune în locuri calde retrase: gunoi de grajd sau compost sau într-o grămadă de frunze cu frunze. Nu mai este otrăvitor și nu este agresiv, el se teme de oameni și se târăște foarte repede.

Important! Nu ucideți șerpii dacă ați văzut „urechile” caracteristice pe capul lor, care sunt semnul lor distinctiv.

Cu toate acestea, șerpii inofensivi sunt adesea uciși doar pentru că sunt șerpi. Văzând o amenințare pentru el însuși atunci când este imposibil să se retragă, el începe să demonstreze „puterea”, care este un bluf pur, se înfășoară și șuieră, poate chiar să muște superficial, dar această mușcătură este complet inofensivă..

Șarpe cu burtă galbenă

Șerpii cu burtă galbenă - în latină Coluber jugularis - aparțin familiei șerpilor, o subfamilie de șerpi adevărați, genul șerpilor. Dimensiunea acestor reptile este destul de impresionantă: 2–2,5 m. Cu un diametru al corpului de aproximativ 7 cm, o trăsătură distinctivă a șerpilor este un corp lung și subțire..Șarpe cu burtă galbenăCuloarea șerpilor este maroniu sau galben, tinerii au dungi scurte pe spate, ceea ce le face asemănătoare cu multe alte specii de șerpi, adulții având uneori dungi longitudinale greu de distins. Abdomenul lor este întotdeauna mai deschis și colorat în tonuri galbene..

Habitatul șerpilor cu burtă galbenă este sud-estul Europei și unele teritorii din vestul Asiei. Locurile lor preferate de reședință sunt stepele uscate, zonele muntoase, versanții stâncoși, zonele uscate deschise, pădurile deschise, tufișurile, grădinile și podgoriile, locuințele abandonate și șantierele de construcții..

Știați? În regiunile de stepă din sud, există legende despre boasele uriașe care se năpustesc asupra oamenilor și îi urmăresc mult timp. Există motive să credem că s-au născut după ce o persoană a întâlnit un șarpe cu burtă galbenă, cu un caracter rău și agresiv și un comportament neînfricat. Componenta folclorică joacă un rol important în apariția unor astfel de povești: în vremurile păgâne, una dintre chipurile zeului lumii interlope Veles era doar un șarpe, a cărui imagine a fost exploatată și în viziunea creștină asupra lumii.
Reptilele se hrănesc cu mamifere mici, șopârle, păsări care se cuibăresc pe sol, ouă și alte animale mici. Activ în timpul zilei.Șarpe cu burtă galbenăDispunerea șerpilor cu burtă galbenă este extrem de agresivă. Cu o mobilitate ridicată, acest șarpe, atunci când se întâlnește cu un dușman mare ca o persoană, caută să scape rapid de pericol, dar dacă este luat prin surprindere, acceptă bătălia fără ezitare și se comportă ca niște rude otrăvitoare:

 • se buclă și șuieră;
 • caută să atace mai întâi, lovind o lovitură de avertizare;
 • într-un efort de a mușca fața inamicului sau alt loc neprotejat, el poate sări destul de sus - cu 1,5-2 m.

Mușcăturile cu burtă galbenă sunt foarte dureroase, deși nu pot dăuna grav unei persoane. Acestea sunt șerpi ovipari cu 6-12 ouă într-o ambreiaj. Își așeză ghearele în crăpături retrase, în goluri sub rădăcini, uneori în crăpături în trunchiuri și chiar în goluri ale copacilor..

Important! În cazul unei întâlniri bruște cu burta galbenă, încercați să vă comportați cât mai calm posibil, să nu faceți mișcări bruște pentru a nu provoca un atac de agresiune.

Șarpe de mangrovă

Șarpele de mangrovă - Boiga dendrophila - aparține familiei deja sub formă de subfamilie de șerpi reali, genul Boyga. Ating o lungime de până la 2,5 m, în timp ce diametrul corpului lor este de 6-8 cm. La fel ca capul unui șarpe, capul unui șarpe de mangrovă aproape se contopeste cu corpul.Șarpe de mangrovăCuloarea acestui șarpe este foarte frumoasă: pe un fundal verde închis, aproape negru, dungi galbene strălucitoare pe burtă, subțierea atât de mult pe spate încât inelul care înconjoară nu se închide întotdeauna.

Datorită unei astfel de coloranțe elegante, mangrove boyga este ușor de recunoscut, dar este ușor să o confundați cu un alt șarpe otrăvitor și foarte periculos - o panglică krait.

Boyga trăiește în zonele tropicale calde din Asia de Sud-Est: Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Filipine. Îi place să se așeze în copaci și desișuri, vânând noaptea și odihnindu-se în vârful copacilor în timpul zilei..

Important! Plimbându-vă prin pădurea tropicală în timpul unui turneu într-una din țările din Asia de Sud-Est, fiți extrem de atenți să nu loviți boyga atârnată de un copac în timpul somnului său de zi..

Hrana șarpelui de mangrovă este șopârlele, păsările, rozătoarele și alte animale mici. Boiga este un șarpe ovipar, în ambreiajul său există de la 4 la 15 ouă, pe care le ascunde într-o grămadă de frunze calde, pe moarte.

Deși boia de mangrove nu este deosebit de agresivă, se poate lupta dacă consideră că este necesar să se apere. Mușcătura sa nu este fatală, cu toate acestea, este un șarpe otrăvitor sau, mai precis, otrăvitor condiționat.Șarpe de mangrovăAceasta înseamnă că otravă are un efect toxic și, intrând în fluxul sanguin uman, va provoca disconfort cu simptome de intoxicație:

 • senzații dureroase;
 • febră;
 • creșterea temperaturii;
 • slăbiciune;
 • umflarea la locul mușcăturii.

Știați? Nu se găsește nicio specie de șarpe în Noua Zeelandă.

Krayt

Denumirea latină pentru tape krait este Bungarus fasciatus. Aparține familiei de aspide, genul Bungara sau Krait. Acesta este un șarpe relativ mic de un metru și jumătate, în unele cazuri ajungând la doi metri lungime.

Are un aspect luminos și eficient: întregul corp este acoperit cu un model de dungi alternante de culoare neagră și galbenă (cremă, albă) de aceeași dimensiune, care acoperă întregul corp. Capul este puțin mai lat decât corpul și iese în evidență. Forma corpului are o secțiune transversală triunghiulară, este aplatizată din lateral.KraytKrait locuiește pe teritoriile Asiei de Sud, India, Australia, precum și pe insulele aparținând Arhipelagului Malay.

Șarpelui îi place uscatul, bogat în diverse adăposturi, locuri:

 • arbuști;
 • lemn uscat;
 • vizuini.
Important! O doză de otravă bandă krayta poate ucide 10 oameni. Puiul moare din mușcătura sa într-un sfert de oră..

Reptila nu se teme să intre pe teritoriul în care locuiesc oamenii: grădini, curți, câmpuri și chiar case, în urma cărora episoadele de atacuri ale kraitelor asupra oamenilor nu sunt neobișnuite.

Stilul de viață al acestei reptile este nocturn, în acest moment șarpele este deosebit de agresiv și, dimpotrivă, în timpul zilei, în timpul odihnei, chiar dacă o persoană se apropie suficient, preferă să nu atace. Krait vânează lângă locul de reședință, hrănindu-se cu alți șerpi.

Krayts sunt imuni la majoritatea tipurilor de venin de șarpe. Dieta lor include, de asemenea, mici mamifere, amfibieni și șopârle. După ce au urmărit prada, fac un atac ascuțit, încercând să-și scufunde imediat dinții în victimă, apoi își încleștează fălcile pentru a se asigura că otrava intră în corpul animalului..

Video: despre KraiteClutch-ul de krait conține de obicei 4-14 ouă, pe care femela le protejează până când puii eclozează. În acest moment, este deosebit de periculoasă..

Panglica krait este un șarpe extrem de otrăvitor și chiar și un ser injectat în timp util nu ajută întotdeauna la mușcătura sa. Veninul său afectează chiar și cobra, despre care se știe că este imună la majoritatea veninurilor de șarpe..

Important! În niciun caz nu trebuie să arătați semne de agresivitate când întâlniți un krait, în speranța că reptila se va speria și se va târâ. Dimpotrivă, acest lucru va face doar pe șarpe supărat și este garantat să atace..

Primul ajutor pentru o mușcătură

Dacă, totuși, o persoană a fost mușcată de un șarpe, este recomandabil să o luați în considerare cât mai bine posibil și să vă amintiți aspectul pentru a identifica reptila. Auto-ajutorarea și ajutorul reciproc sunt importante în cazul mușcăturilor de șarpe..

Primul lucru care se presupune a fi făcut este să apelați la asistență medicală calificată și apoi, în așteptarea medicilor, să aplicați măsuri de prim ajutor pentru o mușcătură. Dacă este imposibil să chemați medicii, victima trebuie dusă la spital cât mai curând posibil, imediat după acordarea primului ajutor.Mușcătură de șarpe

 1. Începeți imediat să aspirați puternic otravă din rană: strângeți țesutul din jur cu dinții, stoarceți simultan și aspirați conținutul acestuia, scuipându-l rapid. Procedura este eficientă numai în prima jumătate de oră după mușcătură și durează 15-20 de minute. Făcut corect, este capabil să elimine 30-50% din veninul primit dintr-o mușcătură. Este interzis să sugeți otravă persoanelor care au fisuri, răni, ulcere și alte leziuni pe buze sau în gură. După terminarea procedurii, rana este tratată cu o soluție antiseptică și i se aplică un bandaj.
  Important! Dacă există posibilitatea de a apela o ambulanță, mai întâi sunați și sunați și apoi continuați să ajutați victima în timp ce medicii călătoresc. Dacă trebuie să mergeți singur, faceți mai întâi tot ce este necesar pentru a minimiza intrarea în sânge și răspândirea otrăvii, apoi mergeți la spital.
 2. O persoană care a fost mușcată de un șarpe are nevoie de odihnă maximă pentru a evita răspândirea substanțelor otrăvitoare în tot corpul. Ar trebui așezat sau așezat, iar membrul mușcat ar trebui să fie imobilizat prin plasarea unei atele pe acesta, deoarece mișcările musculare cresc fluxul sanguin și, prin urmare, accelerează intoxicația. Dacă un deget este mușcat, acesta poate fi legat de celelalte degete, dacă mâna - de corp, îndoindu-l la cot, dacă piciorul - la celălalt picior.
 3. Se recomandă aplicarea rece pe locul mușcăturii. Această procedură ajută și la încetinirea răspândirii substanțelor toxice..
 4. Când este mușcat, este important să beți din abundență, ceaiul puternic este cel mai potrivit pentru aceasta..
 5. Trebuie să transportați o persoană care a fost mușcată de un șarpe în poziție culcată.

Video: primul ajutor pentru o mușcătură de șarpeÎn niciun caz nu ar trebui să fiți mușcat de un șarpe:

 • bea alcool, deoarece va accelera doar absorbția otrăvurilor și otrăvirea corpului;
 • tăiați sau cauterizați locul mușcăturii - această acțiune poate duce la infectarea plăgii, ceea ce va complica poziția deja dificilă a victimei;
 • aplicați un garou pe membrul rănit - acest lucru poate duce la necrotizare tisulară și poate crește foarte mult intoxicația după îndepărtarea garoului.
Știați? Toți șerpii din lume sunt prădători, în ciuda faptului că unele specii nu prezintă un pericol pentru oameni.
Ajutorul de urgență în timp util cu o mușcătură crește semnificativ șansele de supraviețuire ale unei persoane dacă șarpele care l-a mușcat a fost otrăvitor. Nu toți șerpii cu culoare galbenă sunt otrăvitori, dar este recomandabil să învățați cum să îi deosebiți și să vă comportați corect atunci când vă confruntați cu un potențial pericol..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șarpe galben: nume și caracteristici ale diferitelor specii