Unde se găsește și de ce este periculoasă vipera zgomotoasă?

Viperă zgomotoasăPăzitorii de terarii profesioniști păstrează acasă un număr mare de reptile diferite: acestea includ adesea șerpi veninoși și non-veninoși. Șerpii otrăvitori necesită îngrijire specială și abilitate specială în păstrare.

Una dintre cele mai populare și mai periculoase specii pentru păstrare este considerată a fi vipera zgomotoasă, care aparține genului vipere africane - o mușcătură este suficientă pentru a ucide o persoană, deci pentru siguranță generală este necesar să știți cât mai multe despre ea.

Acest articol va lua în considerare aspectul, habitatul natural, elementele de bază ale nutriției și reproducerii viperei șuierătoare, pericolul veninului său și principiile păstrării în captivitate..

Cu ce ​​seamănă

Acesta este un șarpe mare, care la vârsta adultă atinge o lungime de 1,5 m și o greutate de 6-7 kg. Corpul său se extinde treptat până la a nouăzecea vertebră și apoi trece brusc într-o coadă îngustă și scurtă. Grosimea circumferinței sale în cel mai lat punct este de până la 40 cm.

Corpul este acoperit cu solzi mici cu nervuri, de o nuanță nisipoasă, gri-verde sau maro. Două dungi largi de culoare maro deschis aleargă de-a lungul întregului corp de la ochi.

Important! În timpul zilei, vipera zgomotoasă este apatică și leneșă, practic nu reacționează la stimulii externi, așa că o puteți scoate din terariu cu cârlige speciale și o puteți curăța fără teamă pentru viața dvs..
Mai aproape de coadă, acestea se estompează și se transformă în pete ovale haotice. Capul este turtit, are o formă triunghiulară tocită. Dinții otrăvitori sunt lungi - până la 3 cm, ochii sunt mici, cu pupila verticală. Dimorfismul sexual este slab, masculii sunt puțin mai mari decât femelele.Viperă zgomotoasă

Unde locuiește

Această viperă este distribuită în toată Africa, cu excepția zonelor tropicale din Africa de Vest și deșertul Sahara. Ocazional întâlnit în Maroc, Oman, Yemen și Arabia Saudită. Posibilitate de adaptare ridicată.

Preferă să se așeze lângă oameni, apare adesea în colibe țărănești. Nu apare peste 2700 m deasupra nivelului mării - în special reptila trăiește în zona pădurilor, junglei și savanei.

Aflați mai multe despre funcțiile de conținut: șarpe de lapte, boa de nisip, piton reticulat, șarpe de porumb, tufos și pitonii regali.

Ce mănâncă

Este o creatură prădătoare care pradă mamifere mici, cum ar fi rozătoarele. Prinde reptile, amfibieni, se hrănește ocazional cu păsări de curte.Viperă zgomotoasă

Reproducere

Aceasta este o specie ovovivipară - femela poartă ouă, apoi se deschid în cavitatea abdominală și se nasc animale tinere. Formarea perechilor începe în timpul sezonului ploios, care durează de la începutul lunii octombrie până la sfârșitul lunii decembrie.

Femela inițiază procedura de reproducere, al cărei corp începe să producă feromonii mirositori care atrag bărbații. Există adesea cazuri în care până la șapte bărbați încep să reclame o femeie.

Disputa dintre ei se rezolvă fără sânge, se împing deoparte până când un bărbat cel mai mare rămâne lângă femelă. Înainte de fertilizare, viperele sunt strâns legate între ele și corpurile, iar masculul introduce hemipenisul în cloaca femelei.

Imediat după fertilizare, femela este îndepărtată într-un loc retras. Se oprește din vânătoare și își petrece cea mai mare parte a timpului plimbându-se la soare.

Ouăle se maturizează în medie cinci luni. Înainte de a naște, femela se târăște pe un copac și se înfășoară în jurul trunchiului său chiar deasupra nivelului solului și apoi își împinge puii din cloacă unul câte unul.Viperă zgomotoasăAnimalele tinere sunt otrăvitoare de la naștere și sunt capabile imediat să vâneze singure pradă mică. Femelele supraviețuiesc rareori nașterii, deoarece au nevoie să mănânce des pentru a-și reveni și nu pot vâna într-o stare slăbită..

Știați? Pentru prima dată, viperele zgomotoase au fost incluse în clasificarea biologică generală în 1820 de către un lingvist și naturalist german pe nume Blasius Merrem. El a descoperit specia Arientas, găsită pe tot continentul african, de la Maroc la Peninsula Arabică. În 1949, un om de știință american, Parker, a extins clasificarea pentru a include specia Somalica, găsită exclusiv în nordul Keniei..

De ce este otravă periculoasă?

Veninul viperei zgomotoase duce la cel mai mare număr de decese, deoarece acest șarpe atacă adesea fără avertisment. Toxinele otravii sale, cum ar fi bitanarina și bitiscetina, afectează celulele nervoase, provoacă lipirea celulelor sanguine, reduc coagularea sângelui și perturbă funcționarea sistemului respirator.Viperă zgomotoasăViperele zgomotoase sunt reprezentantul cel mai otrăvitor al familiei Viper, deoarece glandele sale otrăvitoare conțin de la 200 la 750 mg otravă. Pentru a ucide o persoană care cântărește 80 kg, va fi suficientă o injecție de 100 mg otravă.

Imediat după mușcătură, apare o senzație dureroasă acută, deoarece dinții otrăvitori pătrund adânc în piele și țesutul muscular. Edemul și hematomul apar la locul mușcăturii, țesuturile moi din jur încep să ardă și să doară.

La trei ore după mușcătură, începe necroza țesuturilor moi și a mucoaselor. Pe piele apar vezicule sângeroase, respirația este dificilă și tensiunea arterială scade dramatic.

Iubitorii de reptile vor fi interesați să citească despre păstrarea în casă eublefara, cameleon, iguane, mâncător de banane ciliate și crocodil.

Pentru a salva persoana rănită, trebuie să-l așezați și să-l liniștiți și să puneți un bandaj pe zona deteriorată sub nivelul inimii. Dacă un membru a fost mușcat, este necesar să aplicați un bandaj pe acesta peste nivelul mușcăturii și să chemați medicii cât mai curând posibil. Acțiunea otrăvului neutralizează antidotul.Viperă zgomotoasă

Păstrarea în captivitate

În ciuda toxicității ridicate și a unui procent semnificativ de mortalitate umană după mușcături, mulți păstrători de terarii continuă să țină aceste reptile acasă.

Important! Nu folosiți niciodată hârtie de ziar ca așternut de terariu, deoarece cerneala utilizată la imprimare este toxică pentru reptile.

Terariu

Pentru întreținerea normală a acestei vipere, este necesar un terariu de cel puțin 85x60x60 cm datorită dimensiunii mari a adulților. Nisipul umed și turbă pot fi utilizate ca substrat, dar așternutul de hârtie este cea mai bună soluție..

Umiditatea din terariu trebuie menținută la 55-60%: pentru aceasta va fi suficient să așezați un vas larg de băut cu apă pe așternut. Este de dorit să aveți lemn de drift, ghivece ceramice și ramuri în terariu, astfel încât vipera să se poată ascunde și să fie amplasată convenabil.Viperă zgomotoasă în terariuTemperatura medie pe timp de zi ar trebui să fie de +25 ° С cu o ușoară răcire până la +22 ° С noaptea. Încălzirea maximă admisă este de +35 ° C în lumina directă a soarelui - se recomandă efectuarea acestuia nu mai mult de două ori pe săptămână.

Orele de vară trebuie, de asemenea, reglementate. Vara ar trebui să fluctueze în decurs de 12 ore, iarna ar trebui să fie de 7 ore. Iluminarea artificială poate fi asigurată prin atașarea unei lămpi fluorescente sau UV la interiorul capacului terariului.

Hrănire

Viperele zgomotoase sunt predispuse la supraalimentare, ceea ce dăunează sănătății lor, de aceea hrănirea trebuie să fie strict raționată. Adulții cu vârsta peste 3 ani trebuie hrăniți o dată la două săptămâni, iar animalele tinere o dată pe săptămână.

Cu toate acestea, este important să se monitorizeze gradul de digestie. Dacă corpul viperei este turtit, atunci este timpul să vânăm. Dați mâncare vie reptilelor - șoareci, șobolani, broaște. Păsările mici, cum ar fi prepelițele, ar trebui hrănite ucise..Vipera zgomotoasă mănâncăDigestia cărnii are loc împreună cu pene și lână, deci nu este necesară pregătirea prealabilă a alimentelor pentru viperă. În terariu trebuie să existe întotdeauna un recipient cu apă potabilă curată, care să fie convenabil de schimbat cu ajutorul pensetelor medicale lungi.

Știați? De obicei, dimensiunea unei vipere nu depășește un metru și jumătate, dar există dovezi ale reptilelor de dimensiuni colosale. De exemplu, în 1973, un scriitor american pe nume Peter Kepstick a susținut că o viperă lungă de peste doi metri i-a fost prinsă în fața ochilor în Sierra Leone. Cu stomacul gol, această creatură cântărea peste 8 kg. Din păcate, Peter nu a putut oferi dovezi documentare ale acestei înregistrări uimitoare..

Vipera zgomotoasă este un șarpe veninos care se hrănește cu mici mamifere și amfibieni. În sălbăticie, trăiește într-un climat cald, destul de uscat, așa că trebuie să creeze condiții adecvate în terariu.

Fiți foarte atenți la îngrijirea acestei reptile, deoarece mușcătura ei este adesea fatală..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde se găsește și de ce este periculoasă vipera zgomotoasă?