Vipera caucaziană: cum arată, otrăvitoare sau nu

Vipera caucazianăÎn majoritatea cazurilor, reptilele nu trezesc simpatie - poate de aceea sunt numite „reptile”, adesea complet nerezonabil. O reptilă rară este prima care atacă oamenii. Unul dintre cei mai strălucitori șerpi care locuiesc în Caucaz și Transcaucazia este vipera caucaziană. Acest șarpe mic și strălucitor este veninos, dar nu atacă niciodată mai întâi o persoană și preferă să se târască cu prima ocazie pentru a evita o luptă.

Aspect și dimensiuni

Acest șarpe aparține familiei viper. Capul, ca toți membrii familiei, este turtit deasupra și are o dimensiune mult mai largă decât corpul. Vipera caucaziană este un șarpe de dimensiuni medii, de aproximativ 60 cm (femele) și aproximativ 45-50 cm (masculi) în lungime.Vipera caucazianăMasculul are, de asemenea, o tranziție mai moale între cap și gât. Corpul lung proporțional trece într-o coadă mică, ascuțită. Nările sunt situate în partea de jos a scutului nazal. Datorită dimensiunii și plămânilor puternici, șarpele poate emite șuierat puternic, similar cu sunetul unei mingi găurite. Lungimea caninilor este de aproximativ 2-3 cm. Durata medie de viață a unei reptile este de 15 ani.

Știați? Pupila viperei este verticală. Aceasta este una dintre diferențele sale principale față de șarpele ne-otrăvitor, dar similar cu viperele.

Stilul de viață și nutriția

Vipera caucaziană duce un stil de viață activ din aprilie până în septembrie-octombrie. În timpul zilei, se scufundă la soare și petrece noaptea în căutare de hrană, hrănindu-se cu rozătoare mici, mai rar păsări. În momentul întâlnirii cu prada, o mușcă și apoi, când acționează otrava, înghite.

Pe site-ul selectat, șerpii trăiesc în perechi, protejându-și teritoriul de vizitatori neinvitați, dar pentru iarnă se adună în crăpături sau găuri, unde iarnă. În timpul iernii, mulți șerpi mor, dar nu vipere. Cuiburile lor sunt situate sub zona de îngheț a solului, la aproximativ o adâncime de 2 m, ceea ce permite tuturor persoanelor care iernează să supraviețuiască..Vipera caucazianăMaturitatea reptilelor are loc în al doilea an de viață. Ea aparține ovoviviparului și dă naștere la 3-6 pui odată.

Acest șarpe nu atacă o persoană și încearcă să evite locurile în care oamenii gestionează activ. Când se întâlnește cu o persoană, el încearcă să se târască și, dacă acest lucru este imposibil, atunci îl sperie cu un atac fals și se ascunde. Mușcăturile de reptile numai în cazuri foarte rare.

Știați? Un locuitor al pădurilor tropicale din America de Sud, vipera Schlegel, vânează prada agățându-se de un copac și folosindu-și coada strălucitoare ca momeală.

Este otravă periculoasă pentru oameni

Pentru oameni, mușcătura unei vipere caucaziene este periculoasă, dar nu fatală. Este deosebit de toxic primăvara, când șerpii se târăsc doar după hibernare. Otrava blochează coagularea sângelui, dar pentru ca o persoană să moară înainte de sosirea medicului, nu este suficient. Cele mai multe mușcături apar deoarece o persoană a pășit accidental pe un șarpe flasc sau somnoros. Acesta este modul în care răspunde la o amenințare imediată pentru viața ei..Vipera caucazianăDacă sunteți mușcat de o viperă caucaziană, trebuie să mergeți imediat la spital sau să apelați o ambulanță. Puteți încerca să sugeți veninul în primele 10 minute după ce ați fost mușcat. Dacă a trecut mai mult timp și a apărut umflarea, atunci aceasta înseamnă că otravă s-a răspândit în țesuturi și nu mai este posibil să o aspiri.

afla, ce să faci cu o mușcătură de șarpe.

Înainte de sosirea medicului, este imperativ să o imobilizăm pe cea mușcată, deoarece mișcarea dispersează otravă prin corp împreună cu fluxul de sânge. Pentru a reduce edemul, gheața poate fi aplicată pe membru, iar victimei i se poate da multă băutură. Acest lucru va reduce intoxicația corpului..

carte roșie

Vipera caucaziană aparține unei specii rare de reptile, întâlnirile cu ea sunt rare. Numărul speciilor este în continuă scădere din cauza extinderii habitatelor umane. De asemenea, numărul indivizilor este afectat de faptul că femela aduce descendenți doar o dată la 2-3 ani.Vipera caucazianăPentru a păstra această populație mică, a fost listată în Cartea Roșie. Reptilele care trăiesc în rezervația caucaziană sunt protejate. Probabil, pentru a păstra specia, este necesar un program pentru a încuraja fermierii în habitatele sale, menit să păstreze speciile.

Important! Este interzisă aplicarea unui bandaj strâns sau garou pe locul mușcăturii - acest lucru poate provoca necroză tisulară. De asemenea Palcoolul este contraindicat persoanei vătămate. În plus, va crește intoxicația corpului - alcoolul va reduce eficacitatea serului anti-șarpe.

Deci, în ciuda faptului că vipera caucaziană este otrăvitoare, nu ar trebui să vă fie frică să vă întâlniți cu ea din cauza rarității extreme a reptilei. Ea nu se așează aproape de locuința unei persoane și, dacă se așează lângă podgoria cuiva, nu va provoca probleme proprietarilor, deoarece este activă noaptea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vipera caucaziană: cum arată, otrăvitoare sau nu