Cum să faceți față mucegaiului în casa dvs.

Toată lumea a văzut mucegai cel puțin o dată în viață - în camere cu umiditate ridicată sau pe mâncare veche stricată. Are un miros specific, care, cu toate acestea, îi place pe unii oameni. La fel ca și aspectul său: mucegaiul vine într-o mare varietate de culori, dimensiuni, „pufos”, dar aproape toate tipurile sale sunt pline de pericole pentru sănătatea umană și pentru orice altă creatură vie. Mucegaiul crește cu spori, care se instalează și se înrădăcinează rapid într-un mediu umed. Iar corpul uman, din acest punct de vedere, este un loc minunat pentru viață și reproducerea sporilor. Mucegaiul este un parazit care, în timp ce trăiește în corp, îl epuizează. Pentru a nu vă pune în pericol, la primele semne de mucegai în apartament, trebuie să începeți o luptă alegând cel mai eficient remediu din arsenalul metodelor populare sau din gama de produse chimice de uz casnic..

Tipuri de mucegai

Ciupercile de mucegai microscopice trăiesc în locuri cu umiditate ridicată, se înmulțesc cu ajutorul unor spori care parcurg distanțe mari cu curenții de aer și pătrund adânc în corp, material sau suprafață unde se așează.

Mucegai sub microscop

Mucegaiul arată foarte frumos sub lupă, dar aspectul său este înșelător: este foarte periculos pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

Sporii de mucegai sunt atât de mici încât pot intra cu ușurință în corpul uman și pot crea o mulțime de probleme: de la boli de piele la leziuni ale rinichilor și sângerări interne. Prin urmare, este necesar să se evite locurile în care trăiește mucegaiul. Dacă apare în casa dvs., apelați micologii care vor stabili tipul de ciupercă și vor întocmi o concluzie, apoi contactați cea mai apropiată stație de decontaminare. Dar, din păcate, de multe ori nu este timp să aștepți această sau alta inspecție și este necesar să acționăm rapid, încercând să îndepărtăm singuri matrița. În același timp, trebuie să înțelegeți că există multe tipuri de mucegai și fiecare dintre ele este vulnerabil în felul său..

Mucegai negru

Tulpinile de mucegai negru diferă prin culoare (contrar numelui, nu vor fi întotdeauna negre), în stadiul de dezvoltare și în habitat, adică în funcție de materialul pe care se așează o anumită specie:

 • Ulocladium. Foarte pretențios în ceea ce privește prezența umezelii și, pe lângă pereți și tavan, afectează alimentele.
  Ulocladium in vitro

  Ulocladium se dezvoltă într-un mediu umed

 • Cladosporium. În faza inițială, nu are deloc culoare, apoi poate lua absolut orice nuanță. Trăiește și se reproduce chiar și la temperaturi scăzute, nu necesită umiditate, este deosebit de periculos pentru plante. Afectează diferite suprafețe, se alimentează cu combustibili și lubrifianți.
  Cladosporium în ulei

  Cladosporium se hrănește cu combustibili și lubrifianți

 • Pencillium. Se folosește pentru îmbătrânirea brânzei nobile de mucegai alb, dar este mai frecventă pe pereții din apartamente și pe mâncare. Foarte periculos pentru oameni.
  Pencillium pe portocaliu

  Pencillium acceptă o mare varietate de culori

 • Alternaria. Mai ales negru, deși există și diferite nuanțe de gri. Crește pe plante, fructe și legume, poate afecta și pielea și căile respiratorii ale unei persoane.
  Alternaria pe o frunză de plantă

  Alternaria trăiește pe plante, dar poate afecta tractul respirator și pielea umană

 • Aspergillus. Matrița este albă cu spori negri pronunțați. Provoacă aspergiloză - o reacție alergică de diferite tipuri. Crește pe pereți și tavane.
  Aspergillus in vitro

  Aspergillus poate provoca o reacție alergică

 • Chaetomium. Mucegai negru, crește pe pereți și alimente. Provoacă alergii, dar este deosebit de periculos dacă intră în tractul digestiv. Au fost înregistrate decese la otrăvirea cu această ciupercă.
  Chaetomium pe pereți

  Chaetomium poate provoca otrăviri fatale dacă intră în tractul digestiv.

 • Phoma. Ciuperca este neagră sau maro, sporii nu au culoare. Afectează frunzele și fructele plantelor.
  Fomoz de cartofi

  Ciuperca Phoma infectează tuberculii cartofului și provoacă putregaiul uscat

 • Wallemia. Acest tip de matriță iubește mult umezeala și temperaturile ridicate, trăiește pe pereți, pereți despărțitori și este dificil de îndepărtat. Nu dăunează corpului uman.

Mucegaiul negru trebuie îndepărtat imediat ce a fost observat pe pereți, tavane, podele sau alte suprafețe din casă. Respectați următoarea procedură pentru îndepărtarea mucegaiului:

 1. Puneți mănuși, o mască, ochelari de protecție, închideți ușile și ferestrele în zona tratată, astfel încât ciuperca să nu se răspândească în tot apartamentul. Așezați un covor impermeabil pe podea.
 2. Efectuați mai întâi prelucrarea. Îndepărtați toate tapetele care au mucegai, îndepărtați tencuiala cu o spatulă afectată de ciupercă.
 3. Clătiți temeinic locul unde se găsea ciuperca cu remedii chimice sau populare.
 4. Uscați camera. Mucegaiul iubește locurile umede, astfel încât camera tratată trebuie să fie bine uscată pentru a preveni apariția unei noi colonii de ciuperci. Un ventilator nu este potrivit pentru aceste scopuri - va împrăștia spori numai în cameră sau apartament.
 5. Tratați pereții cu antiseptice - mucegaiul se poate înmulți în întreaga cameră, dar are o culoare pronunțată doar într-o singură zonă (în funcție de stadiul de dezvoltare), astfel încât să scăpați de ciupercă într-un singur loc nu garantează că disputa sa nu mai este în cameră. Dacă este planificat să se facă reparații în cameră (deoarece s-au îndepărtat tapetul și tencuiala), aplicați un perete de grund care conține un antiseptic pe pereți.

Mucegai alb

Mucegaiul alb practic nu cauzează îngrijorare oamenilor, deoarece nu se găsește la fel de des ca mucegaiul negru și trăiește în principal pe pereți, plante, sol și alimente (pâine, fructe, fructe de pădure și altele).

Mucegai alb pe sol într-o oală

Mucegaiul alb de pe sol poate fi distrus cu soluție de acid citric fără a deteriora planta

Mucegaiul alb este adesea confundat cu eflorescența, care este complet inofensivă pentru oameni. Pentru a afla ce anume a apărut pe perete, puneți mănuși și scoateți acest „ceva” de pe perete. Dacă s-a sfărâmat ca cristalele de sare, se sare. Dacă acest „ceva” se prăbușește în mâini, este mucegai și trebuie să lupți cu el.

Pentru a scăpa de mucegaiul plantelor, solului și pereților, este suficient să udăm habitatul ciupercii cu acid citric diluat (1-1,5 lingurițe de acid pe 1 pahar de apă caldă) o dată la două până la trei zile. Multe tulpini ale acestei mucegai mor, antisepticele vor fi eficiente împotriva altora..

Mucegaiul alb este inofensiv pentru oameni, este chiar cultivat special pe brânzeturi Camembert și Brie.

Brânză Brie

Brie este considerat regele brânzeturilor datorită gustului uimitor pe care i-l conferă mucegaiul alb.

Albastru

Ciuperca albastră atacă structura copacului, conferindu-i o culoare neatrăgătoare albastru-gri. Adesea găsit pe suprafețele din lemn, pătrunde fără probleme prin pelicula de vopsea, creând pasaje prin care se scurge apa. Conduce la distrugerea structurii arborelui, la o scădere a siguranței clădirii, precum și la apariția altor tipuri de mucegai.

Ciupercă albastră pe scânduri de lemn

Ciuperca albastră face structurile din lemn nesigure și ușor vulnerabile la alte tipuri de mucegai.

Pentru a distruge ciuperca albastră, puteți folosi înălbitor special pentru lemn, care elimină eficient acest tip de matriță de pe suprafețele și elementele din lemn..

Remediile pentru mucegai

Mucegaiul a apărut pe planetă cu mult înaintea animalelor și a oamenilor, are nenumărate specii, fiecare dintre ele având propriile sale puncte slabe. În prezent, au fost dezvoltate multe instrumente diferite pentru combaterea acestuia. Unele sunt „universale”, adică au un efect dăunător asupra multor tipuri de ciuperci (dar nu pe toate), altele sunt concepute pentru a distruge un anumit tip de mucegai.

Produse chimice

Împotriva mucegaiului care a apărut deja în casă, agenții chimici sunt cei mai eficienți, deoarece componentele lor sunt capabile să pătrundă adânc în materialele în care se așează sporii, corodează mucegaiul, practic fără a deteriora structura habitatului ciupercilor..

Domestos

Domestos conține clor - cel mai rău dușman al mucegaiului negru. Gândiți-vă la starea mâinilor dvs. după câteva minute de utilizare a înălbitorului în timp ce curățați, dacă ați lucrat fără mănuși. Exact în același mod, această substanță acționează asupra mucegaiului, lăsându-i aproape nicio șansă de supraviețuire. Este suficient să aplicați produsul la suprafață și să lăsați 30-40 de minute, apoi clătiți cu apă caldă.

Folosiți întotdeauna mănuși atunci când lucrați.! Prima dată rezultatul poate fi subtil, deci după o săptămână ar trebui să repetați procedura.

Domestos este utilizat în principal pentru a distruge mucegaiul dintre plăcile din baie și din bucătărie, precum și lângă chiuvetă și duș. Nu este recomandată utilizarea unui dispozitiv de îndepărtare a matriței pentru tavan.

Pufas

Compania Pufas produce diverse produse anti-mucegai:

 • cu și fără clor,
 • împotriva mușchiului,
 • din placa verde și alte ciuperci,
 • înseamnă a preveni dezvoltarea mucegaiului,
 • mijloace pentru îndepărtarea directă.

Fiecare substanță este destul de eficientă în zona sa (vopselele și chiturile împiedică apariția ciupercilor, lichidatorii o îndepărtează), de aceea este necesar să alegeți agentul potrivit pentru efectul său asupra microorganismelor.

Este necesar să lucrați cu produse din linia Pufas cu mănuși, în special cu produse care conțin clor. Produsele sunt potrivite pentru îndepărtarea ciupercilor de pe o mare varietate de suprafețe din casă. Dacă pe tapet apare mucegai, mai întâi scoateți tapetul, apoi tratați pereții.

Ceresite

Ceresit este un agent antifungic care funcționează bine împotriva mucegaiului, lichenilor, mușchiului și a altor microorganisme. Proiectat pentru suprafețe minerale (cărămidă, piatră, beton, ipsos). Instrumentul nu numai că distruge matrița care a apărut deja, dar împiedică și dezvoltarea noilor sale colonii.

Ceresita este o substanță ecologică care pătrunde adânc în material, unde ucide ciuperca. Produsul trebuie diluat cu apă (în proporție de 1: 2). Suprafața tratată cu Ceresite tinde să fie vopsită într-o altă culoare.

Mellerud

Produsele Mellerud îndepărtează mucegaiul de pe suprafețe precum plastic, plăci și tencuială. Produsele curăță suprafața ciupercii și îi distrug sporii din interiorul materialului. Produsele acestei companii sunt utilizate în principal împotriva mucegaiului negru, care, după cum știți, este foarte greu de îndepărtat. Mellerud a dezvoltat un aditiv special care previne reapariția mucegaiului pe diferite suprafețe.

Savo

Savo este un produs într-o sticlă de pulverizare, care simplifică foarte mult activitatea de eliminare a microorganismelor dăunătoare. Poate fi folosit și pentru a preveni apariția mucegaiului - acest lucru este valabil mai ales pentru bucătării și băi..

În ciuda ușurinței sale de utilizare, Savo este un agent foarte puternic care ucide adesea ciuperci și spori la prima încercare. Dacă există multă mucegai, este necesar să repetați procedura de procesare după câteva zile, după care matrița va dispărea complet..

Savo este un remediu foarte eficient, dar foarte periculos pentru corpul uman, prin urmare, spațiile în care se efectuează prelucrarea trebuie să fie bine ventilate și nu ar trebui să existe produse alimentare deschise în ele..

Senezh

Senezh este un antiseptic intern conceput pentru a proteja lemnul de petele albastre și alte tipuri de mucegai, precum și de dezintegrarea și diferite insecte care se hrănesc cu lemn. Produsul este un produs ecologic, al cărui principal avantaj este că este foarte dificil să-l speli - substanța pătrunde în lemn și se leagă de fibrele de lemn.

Senezh îmbunătățește durabilitatea lemnului, dar își schimbă ușor culoarea într-o culoare verde deschis. În ciuda fixării puternice a produsului la structura arborelui, acest lucru nu împiedică întreaga clădire să respire.

Bulgare de zapada

Globul de zăpadă este folosit pentru a combate mucegaiul și pentru a preveni apariția acestuia. Este utilizat în principal pe suprafețe minerale, în care substanța pătrunde adânc și rămâne acolo, fără a împiedica aplicarea altor materiale de construcție. Globul de zăpadă distruge mucegaiul existent și previne apariția de ciuperci noi.

Produsul este absolut sigur pentru sănătatea umană și este utilizat exclusiv în timpul reparațiilor înainte de a aplica un grund și vopsele și lacuri.

Neomid

Neomid este utilizat pentru a distruge mucegaiul existent și pentru a preveni noi pete de infecție. Producătorul oferă o garanție a proprietăților protectoare ale substanței timp de 25 de ani.

Se recomandă utilizarea instrumentului imediat înainte de a aplica vopsea, tapet, plăci și alte tipuri de acoperiri pe pereți, podea și tavan..

Xiolat

Compoziția pătrunde adânc în material (lemn, cărămidă, suprafețe de piatră), distrugând sporii de mucegai. Nu este utilizat ca măsură preventivă împotriva apariției ciupercilor. Xiolate trebuie aplicat în timpul construcției sau renovării înainte de a utiliza acoperiri de diferite tipuri..

Galerie foto: produse chimice de uz casnic împotriva ciupercilor

Tehnologia alfa

Compania Alfa-Xenon a dezvoltat o instalație specială de impuls care, utilizând radiații ultraviolete, afectează microorganismele din cameră la nivel molecular.

Echipamentul este reglat individual pentru fiecare cameră, ceea ce asigură o sterilitate completă. Unitatea emite unde ultraviolete pe termen scurt, de mare putere, care ucid microorganismele. Dispozitivul funcționează foarte repede: pentru o cameră cu o suprafață de 100 m2, este suficient să porniți instalația timp de 3 minute. În timpul funcționării dispozitivului, nu ar trebui să existe persoane sau animale în cameră..

Instalarea Alpha

Unitatea emite lumină ultravioletă care ucide microorganismele la nivel molecular

Alpha este o tehnologie foarte costisitoare și foarte eficientă, deoarece ucide chiar și tulpinile de HIV și, în plus, elimină mirosurile încăpățânați de arsură și fum din incintă. Este utilizat în principal în întreprinderi. Cu toate acestea, alegerea unei companii care poate decontamina spații folosind tehnologia Alpha din regiunea dvs. trebuie abordată cu atenție, pe baza recenziilor și recomandărilor prietenilor. Deoarece uneori există cazuri de fraudă și servicii de calitate slabă.

Metode tradiționale

Pe lângă substanțele chimice, metodele populare, care sunt mult mai sigure pentru corpul uman, fac o treabă bună cu mucegaiul. Acestea includ următoarele metode de luptă:

 • alcool - îndepărtează bine mucegaiul dintr-o zonă mică, se descurcă chiar și cu mucegaiul negru, dar în cantități mici, ucide sporii la o adâncime mică;
 • oțet - distruge aproximativ 80% din tipurile de mucegai care trăiesc în case, dar trebuie utilizat nediluat: pulverizați pe zona contaminată și lăsați timp de 10-12 ore, apoi ștergeți această suprafață cu o cârpă umedă;
 • peroxidul de hidrogen este un agent antibacterian care poate fi utilizat împotriva ciupercilor: este bun la eliminarea petelor întunecate de mucegai datorită efectului său de albire;
 • sifonul este unul dintre cei mai buni detergenți de uz casnic: datorită texturii sale, absoarbe rapid excesul de umiditate, nu pătrunde în material, deci nu ucide sporii;
 • înălbitor cu clor - utilizat în zone suficient de mari infectate, pătrunde adânc în material, distrugând sporii din interior, curăță suprafața exterioară și albeste petele întunecate de ciuperci, dar este eficient numai pe suprafețe netede;
 • uleiurile aromatice (trandafiri, arbore de ceai, ienupăr și altele) sunt unul dintre cei mai ecologici și destul de eficienți agenți anti-mucegai: ucid ciuperca și pot albi suprafața după aceasta;
 • săpun de rufe (72%) - conține o cantitate mare de alcali, care distruge structura ciupercii: ștergeți suprafața infectată cu un burete cu săpun și lăsați-o timp de o oră sau două, apoi clătiți cu apă caldă;
 • grund - nu distruge mucegaiul existent, ci împiedică apariția de noi microorganisme, prin urmare ar trebui utilizat numai pe suprafețe curate unde nu există ciuperci;
 • vopseaua - ca un grund, nu ucide mucegaiul, ci doar împiedică apariția acestuia: trebuie aplicată pe o suprafață curățată anterior de mucegai;
 • Furacilina este un bun agent antifungic care va distruge chiar și sporii la o adâncime: măcinați bine 10 comprimate în pulbere și diluați în apă la temperatura camerei, ștergeți suprafețele afectate cu acest lichid, folosind mănuși, nu trebuie să le spălați după aceea;
 • Clorhexidina este un agent controversat: în ciuda faptului că conține clor, de care ciuperca se teme teribil, poate provoca creșterea coloniilor unor tipuri de mucegai, deci nu este recomandată utilizarea acestuia;
 • soluție de permanganat de potasiu - distruge mucegaiul și sporii adânci: diluați o linguriță de permanganat de potasiu într-un litru de apă și pulverizați întreaga suprafață deteriorată cu această soluție;
 • lămâie - acidul conținut în acest fruct distruge ciuperca, pătrunde adânc în material și elimină sporii, albeste bine suprafețele: pentru a scăpa de mucegai, pur și simplu pulverizați suc de lămâie pe suprafața deteriorată.

Galerie foto: remedii populare împotriva mucegaiului

Lampă UV

Lumina ultravioletă distruge un număr mare de ciuperci și bacterii. Mucegaiul este un microorganism destul de tenace, deci trebuie expus mult timp la lumina ultravioletă.

Pentru uz casnic, lămpile germicide care utilizează mercur sunt cele mai potrivite. Strălucirea mercurului sub influența electricității din gama ultraviolete are efectul maxim de dezinfectare. O astfel de radiație distruge bacteriile și ciupercile, inclusiv sporii mucegaiului, chiar dacă sunt adânci în perete. În plus, se produce ozon, care distruge și ciupercile pe care lumina ultravioletă nu le-a ucis..

Pentru uz casnic, lampa trebuie aprinsă timp de câteva ore. În același timp, nu ar trebui să existe nimeni în cameră, deoarece lumina ultravioletă poate deteriora celulele din organismele oamenilor și animalelor. După aceea, camera va fi perfect sterilă, dar trebuie ventilată de un miros neplăcut. Trebuie să utilizați o lampă ultravioletă numai atunci când a apărut mucegai, nu ar trebui să o utilizați din nou.

Cuarț în spital

Cuarțizarea este utilizată în principal în spitale, dar este, de asemenea, destul de potrivită pentru uz casnic.

Mucegaiul este un coleg de cameră periculos de care să scape. Este foarte ușor să luați astm cu acesta și nu este cel mai rău lucru pe care ciuperca îl poate „da” proprietarului casei. La primele semne ale apariției sale, nu întârziați procesarea camerei și folosiți diverse mijloace. Dacă unul dintre ele nu funcționează, cumpărați imediat altul și încercați să distrugeți din nou matrița. În primul rând, ar trebui să utilizați metode populare - sunt eficiente, sigure pentru oameni și destul de ieftine. Dacă nu reușesc, utilizați oricare dintre substanțele chimice de mai sus, dar nu uitați să vă protejați mâinile, căile respiratorii și ochii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să faceți față mucegaiului în casa dvs.