Tipuri de șerpi, numele și descrierile acestora

ŞarpeȘerpii pot fi găsiți pe 5 continente. Nu se află numai în Antarctica. Marea majoritate a acestora nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Și doar 10% (aproximativ 350 de specii) sunt periculoase pentru viața și sănătatea omului. Vă invităm să cunoașteți mai bine regatul șarpelui și să aflați care dintre reprezentanții săi poate fi păstrat acasă.

Soiuri de șerpi

În natură, se știe că există 3631 de specii de șerpi. Toți sunt prădători. Cu toate acestea, nu toată lumea este o amenințare la adresa vieții și sănătății umane. În material, vom lua în considerare unele tipuri de șerpi otrăviți, ne-otrăvitori și de mare..Şarpe

Cel mai periculos și otrăvitor

Șerpii otrăvitori aparțin a 3 familii:

 1. Viperă.
 2. În formă.
 3. Aspid.

Viperele se găsesc în Eurasia, Africa, America de Nord și de Sud. Reprezentanții acestei familii au un cap triunghiular rotunjit și un capăt nazal contondent. Caninii, din care este secretat veninul, se află în spatele maxilarului superior.

Când sunt mușcate, aceste reptile își deschid gura cu 180 de grade și își expun colții, apoi lovesc cu fălcile. Culoarea viperelor variază în funcție de condițiile de viață.

Cele mai faimoase și periculoase din această familie sunt șerpii cu clopote, vipera obișnuită, efa, gyurza.

Știați? Conform statisticilor, șerpii provoacă mușcături fatale la 30-40 de mii de oameni pe planetă în fiecare an. Mai ales din acest motiv, oamenii mor în Birmania și Brazilia. În America, se înregistrează aproximativ 8 mii de decese pe an, în Europa o persoană moare din cauza unei mușcături de șarpe la fiecare 3-5 ani.

Dintre persoanele deja în formă, trebuie temute doar 2 specii - boomslang și șarpele de vin (copac gri). Aceste reptile trăiesc în Africa. Boomslang-ul are un corp subțire de 2 m și un cap scurt. Culoarea lui este verde. Șarpele de vin are un profil subțire și alungit, o coadă lungă și un cap îngust. Culoarea scării - gri cu maro.ŞarpeFamilia de aspide include 2 subfamilii: cobre și șerpi de mare, 61 de genuri și 347 de specii. În aparență, seamănă cu șerpii - au un fizic subțire, solzi netezi, scuturi pe cap. Lungimea corpului variază de la 0,4 la 5,5 m. Au o culoare diferită a corpului.

Pentru indivizii mari arbori și terestri, gri, nisipos, maro, verde sunt cel mai adesea caracteristice. Pentru cele mici - o combinație contrastantă de culori pestrițe: roșu, negru, portocaliu, galben.

Aspii trăiesc în Australia și Africa. Sunt considerate cele mai periculoase dintre ele Regele Cobra, Mamba Neagra, șarpe maro plasat, bandă krait, cobra filipineză, șarpe tigru, deșert taipan, indian krait.

Știați? Cel mai periculos șarpe de pe planetă este Taipan McCoy, care aparține familiei șarpelui. Poate fi găsit în Australia. Cu o singură mușcătură, el este capabil să elibereze 44 mg de otravă. Această doză poate ucide 100 de persoane.

Inofensiv pentru oameni

Există mult mai mulți șerpi inofensivi pentru oameni decât cei periculoși. Cele mai faimoase dintre ele sunt șerpii - reptile cu o lungime a corpului de până la un metru, gri cu măslin sau maro și negru. Spatele lui este presărat cu pete întunecate, există pete luminoase pe gât.DejaAceste reptile trăiesc în toată Europa, Africa de Vest și Asia. De obicei, se așează mai aproape de corpurile de apă. Poate fi găsit în zonele montane.

O altă reptilă inofensivă este șarpele. Îl poți întâlni în stepe, semi-deșerturi, păduri, pe malurile râurilor din Asia Centrală, Caucaz, Orientul Îndepărtat și America de Nord. Atinge o lungime de 2 m. Există 30 de tipuri de ea..

Poate manifesta agresivitate față de o persoană, mușca-o (unele specii chiar fără motiv), dar nu are otravă.

În ciuda aspectului său înspăimântător, un cap de cupru obișnuit este inofensiv pentru oameni. Crește până la 70 cm lungime. Are un corp puternic, capul turtit și solzi netezi. Corpul superior este maroniu cu gri sau gri cu roșiatic. Pe el sunt pete întunecate longitudinale.

Destul de des, un cap de aramă este confundat cu o viperă. Habitatul acestui șarpe este Europa, Kazahstan, Asia Mică, Caucaz, nordul Iranului, Rusia.

O persoană nu ar trebui să se teamă nici măcar când se confruntă cu un fus fragil. Locuiește în țările europene, Algeria, Asia Mică, Iranul de Nord, Caucaz. Acesta este un șarpe mic cu un corp de până la jumătate de metru lung, maro sau gri, cu un bronz.Fusul fragil

Marin

Șerpii de mare sunt clasificați în subfamilia de spani. Pe planetă există 56 de specii. Au corpuri de 1,2-1,4 m lungime și cântăresc 0,9-1,3 kilograme. Aspectul lor poate fi diferit, în funcție de condițiile de viață.

Deci, există indivizi cu capete mici și subțiri, de care au nevoie pentru a căuta hrană în crăpături înguste. Cu toate acestea, structura tuturor șerpilor de mare diferă de pe uscat.

afla, care sunt cei mai veninoși șerpi de mare.

Au o coadă turtită din lateral, mai puține solzi abdominali, o dimensiune mare a plămânului drept, membrana mucoasă a gurii este aranjată într-un mod special, ceea ce permite reptilei să consume oxigen dizolvat în apă. Colorarea în reptilele marine este de obicei strălucitoare, cu un model sub formă de inele.

Șerpii de mare se hrănesc cu pești, care sunt uciși de venin foarte toxic. Pentru oameni, aceste reptile sunt rareori periculoase. Nu atacă în apă. Pescarii pot suferi din dinți și îi pot scoate din plasele încurcate. Dar astfel de cazuri sunt rare.

Habitatul reptilelor marine este Oceanul Indian și Pacific, Marea Roșie. Locuiesc în principal pe coastă, pot merge la 50-60 km de apă.

Cei mai periculoși pentru oameni sunt șerpii Dubois, Belcher, Engidrin, coada plată cu buze galbene.Șerpi de mare

Primul ajutor pentru mușcătura de șarpe otrăvitoare

Herpetologii susțin în unanimitate că șerpii nu atacă niciodată mai întâi. Când întâlnesc oameni, încearcă să scape. O reptilă poate mușca atunci când se simte neprotejată, dacă este tulburată, provocată, nu se poate retrage sau ascunde în timp. Șarpele se mușcă pentru a se proteja.

afla, ce să faci cu o mușcătură de șarpe.

Dacă reptila a provocat totuși o mușcătură, atunci a oferit imediat primul ajutor, precum și a efectuat rapid manipulări medicale, crește șansele unei persoane de a supraviețui, recuperându-se rapid și, ulterior, nu luptând cu consecințele negative ale otrăvii.

Dacă o otravă intră în sângele unei persoane, este necesar:

 1. Scoateți cu atenție șarpele de pe pielea persoanei și luați măsuri de precauție, astfel încât să nu muște pe nimeni altcineva.
 2. Așezați victima cu atenție pe pământ sau pe saltea. Explicați-i că trebuie să se miște mai puțin.
 3. Faceți un apel de ambulanță.
 4. Continuați să aspirați otravă. În prezența unei aspirații sau a unei pere. Dacă nu există astfel de dispozitive, acestea sunt aspirate pe cale orală. Cu mâinile trebuie să faceți o pliere în zona mușcăturii și să deschideți rănile. Apucați locul mușcat cu dinții și aspirați otrava, scuipând-o periodic.
 5. Imobilizați un membru mușcat. Dacă este disponibil, îndepărtați bijuteriile de pe acesta. Fixați cu o atelă sau bandaj, atașându-l la corp sau la membrul sănătos.
 6. Dezinfectați rănile. Puteți utiliza peroxid de hidrogen, soluție de permanganat de potasiu, clorhexidină, verdeață. După dezinfectare, acoperiți rănile cu un pansament steril.
 7. Legați un bandaj strâns deasupra locului mușcat.
 8. Aplicați gheață, rece în zona mușcăturii.
 9. Injectați victima cu un agent antihistaminic. Potrivit Suprastin, Difenhidramina, Pipolfen, Loratadin, Levocetirizine, Prednisol, Dexametazonă.
 10. În timp ce ambulanța călătorește, dă-i celui mușcat să bea cu lichid cald.
 11. În caz de pierdere a cunoștinței, stop respirator, comprimări toracice și respirație artificială.
 12. Dacă aveți la îndemână un ser anti-șarpe, trebuie să-l injectați de îndată ce persoana mușcată este în poziție culcată. Dacă șarpele aparține familiei viper, atunci serul antigyurza (500 UI, 1500-3000 UI, în funcție de gradul de otrăvire) este injectat intramuscular. Introducerea medicamentului se efectuează în 3 etape, observând reacția corpului victimei. Dacă s-a mușcat o reptilă din familia Asp, se administrează medicamentul Anticobra.
Şarpe

Ce tipuri sunt potrivite pentru păstrarea acasă

Deci, am examinat ce tipuri de șerpi sunt și care dintre ele sunt periculoase pentru oameni. În această secțiune, oferim o listă a acelor reptile care pot fi păstrate ca animal de companie..

Iubitorii de exotici din casă conțin cel mai adesea:

 1. Șarpe de porumb. Este un șarpe mic, cu o frumoasă culoare strălucitoare a corpului. Avantajele sale sunt că nu este agresiv. Vă permite să vă ridicați și să vă înțelegeți cu proprietarul.
 2. Piton regal. Acest animal de companie va necesita un terariu mare. Acești pitoni sunt încet. Este interesant să-i urmărești.
 3. Rainbow boa constrictor. Această reptilă atinge o lungime maximă de 2 m. Corpul său este vopsit în culori strălucitoare, iar solzii sclipesc frumos la soare. Natura acestor reptile este de obicei complexă..
 4. Boa constrictor imperial. Această reptilă atinge o lungime maximă de 2 m. Are un aspect frumos. Pentru o persoană nu este agresiv.
 5. Șarpe de lapte - de dimensiuni mici și agile, cu o culoare pestriță a corpului.

Toate speciile de mai sus nu reprezintă un pericol pentru oameni, deoarece nu au glande otrăvitoare. Cu toate acestea, fanii care își gâdilă nervii reușesc să lichideze șerpi periculoși în casă..

Important! Dacă intenționați să achiziționați un șarpe ca animal de companie, în special unul veninos, trebuie să înțelegeți că acest lucru impune o responsabilitate imensă..

Printre acestea, cele mai populare sunt:

 1. Piton reticulat. O reptilă masivă cu o lungime a corpului de până la 9 m. Nu este otrăvitoare, dar este capabilă să sugrume o persoană cu corpul ei.
 2. Șarpe cu clopote rombice. Poate avea o lungime de până la 2 m. Otrava sa duce la moartea oamenilor.
 3. Regele Cobra Este unul dintre cei mai periculoși șerpi de pe Pământ. Poate avea un corp de până la 5 m lungime. Veninul său conține neurotoxine.
 4. Gerarh comun. Un șarpe mic cu o lungime a corpului de până la 1 m. Cu agresivitate, este capabil să elibereze otravă, care, dacă nu se oferă ajutor rapid, duce la moartea unei persoane.
 5. Dubarus albastru. O reptilă foarte frumoasă. Otrava sa este foarte toxică, când intră în corpul uman acționează mortal.
 6. Mamba Neagra. Un alt reprezentant al regatului șarpelui, care este clasat printre cele mai periculoase reptile de pe planetă. Trăsătura sa distinctivă este gura neagră, pe care o demonstrează pentru intimidare. Mușcătura ei este dureroasă și mortală.
Şarpe

Cele mai luminoase vederi

În această secțiune, am selectat pentru dvs. numele și scurtele informații despre șerpi care se găsesc pe teritoriul țărilor post-sovietice.

Al Rusiei

În diferite părți ale Rusiei, vă puteți întâlni cu apă și șarpe comun, șarpe de cupru comun, șarpe cu burtă galbenă. Am scris deja despre acești reprezentanți în subsecțiunea „Șerpi nepericuloși”.

Specii rare și foarte frumoase - leopard, pallas și șerpi alpini cu patru benzi. Nu sunt otrăvitoare. Dar pericolul pentru oameni este reprezentat de vipere comune, vipere de stepă și caucaziene, gyurza, shitomordniki comună, piatră, Ussuriysky.

Al Ucrainei

Majoritatea șerpilor care trăiesc pe teritoriul Ucrainei sunt inofensive. Acestea sunt șarpele galben, fusul oriental, șerpii caspici, șerpii leopard, Aesculapius, Palassov, șerpii obișnuiți și de apă.

Când stați pe teritoriul Ucrainei, oamenii ar trebui să fie atenți la mușcăturile otrăvitoare ale stepei și la viperele comune, vipera lui Nikolsky. Acesta din urmă este ușor de recunoscut printre rudele ei, deoarece corpul ei este complet negru, ceea ce îi conferă un aspect deosebit de înspăimântător..Şarpe

Bielorusia

Dar bielorușii au avut noroc. Există doar 3 tipuri de șerpi în vecinătatea țării lor: șarpele comun, capul de aramă comun și vipera comună. După cum știți deja, doar ultima specie amenință o persoană. Copperhead este destul de rar și este chiar listat în Cartea Roșie locală..

Kazahstan

În Kazahstan, un climat cald este mai acceptabil pentru reptile. Prin urmare, există mult mai multe specii aici. Acestea sunt 2 tipuri de boa, 10 tipuri de șerpi, 2 tipuri de șerpi, un cap de aramă și un săgeți-șarpe. Acesta din urmă este numit astfel datorită aspectului său - corpul său este foarte subțire, ascuțit, cu o viteză mare de mișcare.

În ciuda faptului că încă mai are glande otrăvitoare, este general acceptat faptul că nu este periculoasă din cauza naturii sale pașnice și a lipsei de agresiune față de oameni.

Amenințările la adresa sănătății și vieții umane sunt reprezentate de 4 specii: stepă și vipere comune, Pallas mouton și gyurza.ŞarpeAstfel, o mare varietate de șerpi se găsesc în întreaga lume. Marea lor majoritate nu sunt periculoase pentru oameni. Cu toate acestea, există și cei a căror mușcătură poate fi fatală. Când vizitați zonele în care trăiesc aceste reptile, trebuie să respectați măsurile de siguranță.

Dacă șarpele a mușcat, victima trebuie să primească primul ajutor și să fie dusă la postul de prim ajutor cât mai curând posibil.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de șerpi, numele și descrierile acestora