Ce maimuțe sunt antropoide

MaimuţăCele mai dezvoltate și mai inteligente maimuțe sunt antropoide. Așa cere cuvântul - umanoid. Și totul pentru că o mulțime de lucruri au în comun cu speciile noastre. Putem vorbi multe despre maimuțele mari, mult timp și cu entuziasm, pur și simplu pentru că sunt foarte apropiate de specia noastră. Dar mai întâi lucrurile.

O maimutaÎn total, aceste animale sunt împărțite în 4 tipuri:

 • gorile,
 • orangutanii,
 • cimpanzeu,
 • bonobos (sau cimpanzei pigmei).

Bonobii și cimpanzeii sunt foarte asemănători unul cu celălalt, dar celelalte două specii nu sunt deloc asemănătoare între ele sau cimpanzei. Cu toate acestea, toate maimuțele mari există multe asemănări, de exemplu:

 • nu au coadă,
 • o structură similară a mâinilor membrelor superioare și a mâinilor umane,
 • volumul creierului este foarte mare (în timp ce suprafața sa este plină de caneluri și circumvoluții, iar acest lucru indică un nivel ridicat de inteligență al acestor animale)
 • sunt 4 grupe sanguine,
 • Sângele Bonobo este utilizat în medicină pentru transfuzia la o persoană cu grupa sanguină adecvată.

Toate aceste fapte vorbesc despre relația „de sânge” a acestor creaturi cu oamenii.

Ambele specii de gorile și cimpanzei trăiesc în Africa, iar acest continent este cunoscut ca fiind considerat leagănul întregii omeniri. Potrivit oamenilor de știință, orangutanul este cea mai îndepărtată rudă genetică a noastră printre maimuțele mari, trăiește în Asia.

Cimpanzeu comun

Viața socială a cimpanzeului

Maimuță cimpanzeuCimpanzeii trăiesc de obicei în grupuri, în medie 15-20 de indivizi. Grupul, condus de un lider masculin, include femele, bărbați de toate vârstele. Grupuri de cimpanzei ocupă un teritoriu pe care bărbații îl protejează de invaziile vecinilor.

În locurile în care mâncarea este suficientă pentru o viață confortabilă în grup, cimpanzeii sunt sedentari. Cu toate acestea, dacă nu există suficientă hrană pentru întregul grup, atunci rătăcesc în căutarea hranei pe distanțe destul de mari. Se întâmplă ca teritoriile de reședință ale mai multor grupuri să se suprapună. În acest caz, se unesc pentru o vreme. Interesant, în toate conflictele, avantajul este acordat grupului care conține mai mulți bărbați și care, prin urmare, se dovedește a fi mai puternic.. Cimpanzeii nu creează familii permanente. Aceasta înseamnă că orice bărbat adult are dreptul de a-și alege în mod liber următoarea iubită dintre femele adulte, atât ale sale, cât și ale grupului alăturat.

După 8 luni de gestație, o femelă de cimpanzeu dă naștere unui pui complet neajutorat. Până la un an de viață, femela poartă bebelușul pe burtă, după care copilul este transplantat independent în spate. De la 9-9,5 ani, femela și vițelul sunt practic inseparabile. Mama lui îl învață tot ce poate ea însăși, îi arată lumea din jur și alți membri ai grupului. Există cazuri în care adolescenții sunt trimiși la propria „grădiniță”. acolo se zbat cu colegii lor sub supravegherea mai multor adulți, de obicei femele. Când un bebeluș împlinește 13 ani, cimpanzeii intră la vârsta adultă și încep să fie considerați membri independenți ai haitei. În același timp, bărbații tineri încep să lupte pentru conducere.,

Cimpanzeii sunt animale destul de agresive. În grup, apar adesea conflicte, care se dezvoltă chiar în lupte sângeroase, care deseori se termină cu moartea. Pentru a îmbunătăți relațiile unul cu celălalt, maimuțelor mari li se oferă o gamă largă de expresii faciale, gesturi și sunete cu care își transmit aprobarea. Aceste animale exprimă sentimente prietenoase prin atingerea blănii reciproce.

Cimpanzeii își iau mâncarea atât în ​​copaci, cât și pe sol, acolo, și acolo, simțindu-se în locul lor. Mâncarea lor include:

 • planteaza mancare,
 • insecte,
 • animale mici.

În plus, cimpanzeii flămânzi cu întregul colectiv pot merge la vânătoare și pot lua mâncare comună, de exemplu, o gazelă.

Mâini iscusite și cap inteligent

Cimpanzeii sunt extrem de inteligenți, sunt capabili să folosească instrumentele muncii și să selecteze în mod deliberat instrumentul cel mai la îndemână. Sunt chiar capabili să o îmbunătățească. De exemplu, pentru a urca într-un furnicar, marea maimuță folosește o crenguță: selectează o crenguță care este potrivită ca mărime și o optimizează tăind frunze pe ea. Sau, de exemplu, folosesc un băț pentru a produce un fruct în creștere. Sau să-și lovească adversarul în timpul unei lupte.

Pentru a sparge o piuliță, maimuța o pune pe o piatră plană special selectată pentru aceasta și, cu o altă piatră ascuțită, rupe coaja.

Pentru a-și potoli setea, cimpanzeii folosesc o frunză mare și o folosesc ca lingură. Sau face un burete dintr-o frunză pre-mestecată, o coboară într-un curent și își strecoară apă în gură.

În timp ce vânează, maimuțele mari își pot pierde prada până la moarte, o grindină de pietre va aștepta un prădător, de exemplu, un leopard, care îndrăznește să vâneze aceste animale.

Pentru a nu se uda atunci când traversează un iaz, cimpanzeii sunt capabili să construiască un pod din bețișoare și vor folosi frunze late ca umbrelă, zăpadă de muște, ventilator și ca hârtie igienică..

Gorilă

Buni giganți sau monștri?

Maimuță gorilăNu este dificil să ne imaginăm sentimentele persoanei care a văzut prima dată o gorilă în fața sa - un uriaș umanoid, extratereștri înfricoșători cu țipete amenințătoare, bătându-se în piept cu pumnii, rupând și scoțând copaci tineri cu rădăcini. a cărei forță supraomenească poartă un pericol de moarte, dacă nu pentru rasa umană, atunci pentru psihicul ei.

Din păcate, aceasta nu este o exagerare. Astfel de legende, care au împins publicul la faptul că aceste creaturi umanoide au început să fie tratate prea greșit, au cauzat la un moment dat o exterminare de necaz controlată, de panică a gorilelor. Specia era în pericol de dispariție completă, dacă nu pentru lucrările și eforturile oamenilor de știință care au luat sub protecția lor pe acești uriași, despre care oamenii nu știau aproape deloc în acei ani.

După cum sa dovedit, părea, acești monștri înfiorători sunt cei mai pașnici erbivori,care mănâncă numai alimente vegetale. De asemenea sunt aproape complet neagresivi, dar își demonstrează puterea și cu atât mai mult o folosesc numai atunci când există un pericol real și dacă cineva vine pe teritoriul lor.

Mai mult, pentru a evita vărsarea de sânge inutilă, gorilele încearcă să-i sperie pe infractori, nu contează dacă celălalt este un mascul, un conducător al unei alte specii sau un om. Atunci intră în joc toate mijloacele posibile de descurajare:

 • hohote,
 • țipete,
 • ciocănind pieptul cu pumnii,
 • spargerea copacilor și așa mai departe.

Caracteristici ale vieții unei gorile

Gorilele, ca și cimpanzeii, trăiesc în grupuri mici, dar numărul lor, de regulă, este mai mic - 5-10 indivizi. Printre ei se află de obicei șeful grupului - un bărbat mai în vârstă, mai multe femele cu pui de diferite vârste și 1-2 bărbați tineri. Liderul este ușor de recunoscut: pe spate are o haină gri-argintie.

Până la vârsta de 14 ani, gorila masculină devine matură sexual și, în loc de păr negru, îi apare o fâșie ușoară pe spate..

Bărbatul deja bătrân este imens: are 180 cm înălțime și uneori cântărește 300 kg. Cel care dintre bărbații cu spate de argint este cel mai mare și devine liderul grupului. Umerii săi puternici sunt responsabili pentru îngrijirea tuturor membrilor familiei.

Liderul masculin din grup dă semnale să se trezească la răsăritul soarelui și să doarmă la apus, alege calea din desișuri, de-a lungul căreia restul grupului va merge în căutare de hrană, reglează ordinea și pacea în grup. El își protejează tot poporul de pericole iminente, dintre care există o varietate imensă în pădurea tropicală.

Generația mai tânără din grup este crescută de propriile mame. Cu toate acestea, dacă copilul este brusc orfan, atunci liderul haitei este cel care le ia sub aripa sa. Le va purta pe spate, va dormi lângă ele și se va asigura că jocurile lor nu sunt periculoase..

Când protejează puii orfani, liderul poate ieși chiar la duel cu un leopard sau chiar cu un om înarmat.

Adesea, capturarea unui copil de gorilă implică nu numai moartea mamei sale, ci și moartea șefului grupului. Restul membrilor grupului, lipsiți de protecție și îngrijire, animale tinere și femele neajutorate stau, de asemenea, pe marginea prăpastiei, dacă unul dintre bărbații singuri nu își asumă responsabilitatea pentru familia orfană.

Orangutanii

Orangutan: trăsături ale vieții

Orangutan de maimuță„Orangutan” este tradus din malaeză prin „om de pădure”. Acest nume se referă la marile maimuțe mari care trăiesc în jungla de pe insulele Sumatra și Kalimantan. Orangutanii se numără printre creaturile uimitoare de pe pământ și sunt diferiți în multe privințe de alte maimuțe mari..

Orangutanii sunt arbori. Chiar dacă greutatea lor este destul de semnificativă, 65-100 kg, urcă în copaci remarcabil chiar și la o înălțime de 15-20 m. Preferă să nu coboare la sol.

Desigur, datorită greutății corpului, nu pot sări de pe ramuri în ramuri, cu toate acestea, sunt capabili să urce cu încredere și rapid în copaci.

Aproape 24 de ore, orangutanii mănâncă mâncând

 • fructe,
 • frunziş,
 • ouă de pasăre,
 • pui.

Seara, orangutanii își construiesc propriile case, și fiecare - al său, unde se mulțumesc cu noaptea. Ei dorm, ținându-se de o ramură cu una din labele lor, pentru a nu cădea în vis.

În fiecare noapte, orangutanii se stabilesc într-un loc nou, pentru care își fac din nou un „pat” .Aceste animale practic nu formează grupuri, preferând o viață solitară sau viață în perechi (mamă - pui, femeie - bărbat), deși există cazuri când o pereche de adulți și mai mulți tineri de vârste diferite formează practic o familie.

Femela acestor animale naște 1 pui. Mama lui are grijă de el timp de aproximativ 7 ani, până când va avea vârsta suficientă pentru a trăi singur..

Până la 3 ani, puiul de orangutan se hrănește numai cu lapte matern și abia după această perioadă mama începe să-i dea hrană solidă. Ea mestecă frunzele pentru el, făcând astfel piure de plante pentru el..

Ea pregătește copilul pentru maturitate, îl învață cum să urce în copaci și să-și construiască propria casă pentru a dormi. Bebelușii orangutan sunt foarte jucăuși și afectuoși și percep întregul proces de educație și antrenament ca pe un joc distractiv.

Orangutanii sunt animale foarte pricepuți. În captivitate, ei învață să folosească instrumente și chiar sunt capabili să le facă singuri. Dar în condiții de viață liberă, aceste maimuțe mărețe își folosesc rareori abilitățile: căutarea neîncetată de hrană nu le dă timp să-și dezvolte inteligența naturală.

Bonobo

Bonobo, sau cimpanzeul pigmeu - ruda noastră cea mai apropiată

Bonobos de maimuțăPuțină lume știe despre existența rudei noastre cele mai apropiate, bonobos. Cu toate că setul de gene din cimpanzeul pigmeu coincide cu setul de gene umane cu până la 98%! De asemenea, sunt foarte apropiați de noi în ceea ce privește elementele de bază ale comportamentului social și emoțional..

Locuiesc în Africa Centrală, la nord-est și nord-vest de Congo. Nu părăsesc niciodată ramurile copacilor și se mișcă foarte rar pe sol..

Trăsăturile caracteristice ale comportamentului acestei specii sunt vânătoarea comună. Ei pot purta război între ei, apoi se relevă existența unei politici de putere.

Bonobilor le lipsește limbajul semnelor, atât de caracteristică altor creaturi. Își dau reciproc semnale vocale și sunt foarte diferite de semnalele celui de-al doilea tip de cimpanzeu..

Vocea bonobo este formată din sunete puternice, dure și latrătoare. Pentru vânătoare, ei folosesc diverse obiecte primitive: pietre, bețe. În captivitate, intelectul lor are ocazia să crească și să se dovedească, unde acționează ca adevărați stăpâni în posesia obiectelor și inventarea altora noi..

Bonobii nu au un lider ca și alte primate. O trăsătură distinctivă și caracteristică a cimpanzeilor pigmei este aceea grupul lor sau întreaga comunitate este condusă de o femeie.

Femelele se păstrează în grupuri. Acestea includ, de asemenea, pui și adolescenți cu vârsta de până la 6 ani. Bărbații se țin departe, dar nu departe.

Interesant este că aproape toate exploziile agresive din bonobos sunt înlocuite de elemente de comportament de împerechere..

Tipuri de maimuțe umanoideFaptul că sunt dominate de femele a fost dezvăluit de oamenii de știință într-un experiment combinat cu grupuri de maimuțe din ambele specii. În grupuri de bonobo, femelele sunt primele care mănâncă. Dacă masculul nu este de acord, atunci femelele își unesc forțele și îl alungă pe mascul. În timpul mâncării, luptele nu apar niciodată, dar în același timp există întotdeauna perechi chiar înainte de a mânca.

Concluzie

După cum spun multe cărți înțelepte, animalele sunt frații noștri mai mici. Și putem spune cu încredere că maimuțele mari sunt frații - vecinii noștri.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce maimuțe sunt antropoide