Fauna și plantele tundrei

Descrierea florei și faunei tundreiZona de tundră este destul de extinsă, situată de la Peninsula Kola până la Chukotka - adică acoperă aproape tot nordul Rusiei. Limitele tundrei aproape coincid cu cercul polar polar în sud și vest, iar în est se întinde destul de departe, până la coasta Mării Okhotsk.

Tundra este o zonă naturală situată în partea de nord a continentelor. Acestea sunt întinderi nelimitate de permafrost. Solul local nu se dezghețează niciodată mai mult de un metru adâncime. Prin urmare, toată vegetația tundrei, precum și toți locuitorii acesteia, sunt adaptate vieții în așa fel încât să fie cea mai puțin solicitantă condiții externe..

Ce este tundra

Zona tundrei se distinge prin condiții de viață foarte dure:

 1. Caracteristicile climatului și naturii tundreiIarna este lungă, cel puțin 7 luni.
 2. Verile scurte sunt răcoroase, temperatura crește rareori peste + 10 ° C. Prin urmare, viața plantelor este de obicei de 3-4 luni.
 3. Înghet și zăpadă frecvente chiar și vara.
 4. În ciuda cantității reduse de precipitații, solurile sunt foarte umede datorită faptului că umezeala se evaporă slab de la suprafață..
 5. Aproape nu sunt ploi abundente, dar ploaia este foarte des observată, mai ales toamna.
 6. Acoperire de zăpadă superficială (nu mai mult de 30 cm înălțime).
 7. Vânturile puternice suflă adesea zăpada, lăsând solul deschis.
 8. Aproape întreaga tundră se află în condiții de permafrost. Chiar și vara, solul se dezgheță la o adâncime mică, nu mai mult de 2 metri, sub care există pământ înghețat pentru totdeauna. De aceea, rădăcinile vegetației nu pătrund adânc în pământ, ci sunt situate la suprafață, unde solul este mai cald..
 9. Datorită permafrostului, solurile devin deseori umplute cu apă: solul înghețat nu absoarbe umezeala, lăsându-l în straturile sale superioare.

Deci o scurtă vară rece, ierni lungi severe, permafrost, iluminare specială - acestea sunt condițiile în care crește flora tundrei.

Vegetația tundrei remarcabilă prin dimensiunile reduse: Rafale puternice de vânt suflă zăpada căzută, formată din cristale de gheață dure, mișcând-o cu viteză mare. Acest fenomen se numește coroziune de zăpadă, nu numai că dăunează plantelor, dar contribuie și la faptul că chiar și o piatră este supusă măcinării.

Vara, plantele cresc în condiții complet uimitoare: soarele nu este sus și se încălzește slab, dar strălucește 24 de ore pe zi, acest fenomen se numește „ziua polară”. Prin urmare, ierburi și arbuști adapta-te bine la o zi atât de lungă care nu interferează cu dezvoltarea lor.

Cu toate acestea, reprezentanții florei unei zile scurte nu vor putea supraviețui aici. Luați în considerare ce plante și animale ale tundrei s-au adaptat acestor condiții dure.

Caracteristicile florei și faunei tundrei

Descrierea caracteristicilor faunei și florei tundreiCele mai comune licheni și mușchi, arbuști subdimensionați, arbuști și ierburi se găsesc aici. Copacii în cea mai mare parte nu pot trăi în condiții atât de dure.

Vara este prea scurtă, așa că lăstarii tineri pur și simplu nu au timp să construiască stratul protector necesar pentru iernare. Numai în regiunile sudice se găsesc uneori copaci rari, cu toate acestea, aceste zone numită mai corect tundra forestieră.

Licheni și mușchi. Aceștia sunt reprezentanți foarte importanți ai florei tundrei, din care aici crește un număr mare de specii. Mușchii formează adesea un covor continuu și servesc drept hrană pentru fauna locală. De ce reușesc să supraviețuiască în condiții dure?

 • Sunt subdimensionate, astfel încât chiar și un strat mic de zăpadă le acoperă în mod fiabil.
 • Aceste plante nu primesc nutrienți și umiditate din sol, luându-i din atmosferă. Prin urmare, solul sărac nu interferează cu dezvoltarea lor normală..
 • Lipsa rădăcinilor adevărate - mușchii și lichenii sunt atașați de sol prin mici procese filamentoase.

Principalele soiuri de mușchi de tundră și licheni sunt după cum urmează:

 • in de cuc;
 • chilocomiu;
 • pleurotiu;
 • mușchi de căprioară (lichen).

Înălțimea medie a renilor ajunge la 15 cm. Acesta este unul dintre cei mai mari licheni. Fiecare plantă gri deschis seamănă cu un copac uimitor în aparență, care are un „trunchi” și „ramuri” mai subțiri..

Lichen umed luxuriant și moale, o plantă uscată devine dură, dar foarte fragilă, se prăbușește din cel mai mic impact mecanic. Are o rată de creștere foarte lentă - doar câțiva milimetri pe an, motiv pentru care este imposibil să pășuniți reni pe aceeași pășune de reni timp de câțiva ani la rând.

Plante, ierburi și arbuști ai tundrei

Dintre plantele cu flori, sunt reprezentate în primul rând ierburi perene, arbuști și arbuști. Arbuștii și arbuștii sunt foarte mici, iarna sunt complet acoperiți de zăpadă. Cele mai frecvente tipuri sunt următoarele:

 1. Lista și descrierea plantelor, ierburilor și arbuștilor tundreiSalcii pitice.
 2. Mesteacănii pitici.
 3. Ledum.
 4. Vodyanik.
 5. Arctos.
 6. Coacăze.

Unii sunt veșnic verde, altele foioase. Iarbele tundrei sunt în cea mai mare parte perene, cele mai frecvente sunt ierburile și rogozele și există mai multe tipuri de leguminoase. Ce plante pot fi văzute în zona tundrei:

 • pajiște alpină;
 • coadă de vulpe alpină;
 • păiuș ghemuit;
 • arborele albastru arctic;
 • rogoz rigid;
 • bănuț neclar;
 • umbrela astragalus;
 • un barcagiu murdar;
 • alpinist vivipar;
 • costum de baie european și asiatic;
 • rhodiola rosea.

Mulți reprezentanți ai florei au flori mari de diferite culori: zmeură, alb, galben, portocaliu. Prin urmare, tundra înflorită de vară arată foarte pitorească. Vegetația tundrei bine adaptat la condiții dure: frunzele arbuștilor și arbuștilor sunt mici - acest lucru reduce evaporarea umezelii de pe suprafața lor, iar partea inferioară a plăcii frunzelor este dens pubescentă, ceea ce ajută și la evitarea evaporării abundente.

Cel mai frecvent locuitor al tundrei - mesteacăn pitic, numit și yernik. Înălțimea unei astfel de plante este mai mică de un metru, nu crește ca un copac, ci ca un arbust, prin urmare nu este foarte asemănătoare cu mesteacanul cu care suntem obișnuiți, deși aceste plante sunt specii înrudite.

Ramurile plantei nu se ridică orizontal, ci sunt întinse pe sol, frunzele sunt mici, rotunde și late. În sezonul estival, au o culoare verde bogată, până toamna devin roșu-roșu. Pisicile plantei sunt de asemenea mici, de obicei ovale..

Afinul este un arbust cu foioase scăzute, a căror lungime rareori ajunge la mai mult de jumătate de metru. Frunzele sunt albăstrui, florile sunt mici, albe, uneori roz. Fructele sunt fructe de padure rotunde, asemănătoare afinelor, dar mai mari.

Cloudberry este o plantă perenă. Are un rizom subțire, din care crește o tulpină primăvara cu mai multe frunze rotunjite și o singură floare. Până la iarnă, părțile solului plantei se sting, iar primăvara reapar. Fructul este o drupa complexă.

Fauna tundrei

Descrierea animalelor care trăiesc în tundrăFauna din tundră este unică. Aici este puțină mâncare, clima este foarte dură, așa că animalele trebuie să se adapteze cu toată puterea. De aceea, blana locuitorilor locali este groasă, iar păsările au un penaj luxuriant..

În tundră, se găsesc cel mai des următoarele animale:

 • Ren.
 • Lup polar.
 • Potârnicu polar alb.
 • vulpe polara.
 • Bufniță polară.
 • Lemming.

Lemmingii servesc drept hrană pentru vulpile arctice, deci iarna prădătorii migrează urmărindu-și victimele. În anii înfometați, animalele trebuie adesea să mănânce alimente vegetale sau chiar cari.

Pentru iernat ei bine adaptat: blana devine groasă și caldă toamna, ajutând animalele să supraviețuiască chiar și înghețurilor înghețate. Interesant este că vulpile arctice au urechi mici care sunt complet ascunse în blană - deci sunt protejate de degerături.

Ren le place să se sărbătorească cu licheni: cu copitele lor puternice, iau lichenul de sub zăpadă. Vara, aici abundă o mulțime de păsări pentru cuibărit: limuzine, rațe, gâște, lebede. Un număr mare de insecte le servesc drept hrană: țânțari, mușchi și mușchi.

Flora și fauna tundrei sunt un exemplu al modului în care toți locuitorii din natură a învățat să se adapteze la condiții dificile și să supraviețuiască în cele mai aspre clime.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fauna și plantele tundrei