Maimuță bonobo: trăsături ale speciilor de cimpanzei pigmei

Cum să păstrați maimuțele bonobosMaimuța bonobo este un mamifer din ordinul primatelor, familia hominidelor. Al doilea nume al acestei specii este cimpanzeii pigmei..

Locuiesc într-un singur loc din Africa Centrală, în cotul râului Zaire. Aceste primate nu au fost găsite nicăieri altundeva. Pentru că Africa este considerată patria lor.

Bonobo-urile sunt cel mai inteligent primat pe Pământ de la toate cele existente. În plus față de inteligența ridicată, bonobii au o memorie uimitoare pe termen scurt, de câteva ori mai mare decât un om, în ceea ce privește volumul și viteza de memorare..

Luați în considerare caracteristicile și manierele cimpanzeilor pigmei, caracteristici ale comportamentului într-o societate de felul lor. Vom afla ce mâncare preferă, ce le place să se distreze și multe altele..

Descrierea speciei

De ce maimuțele bonobos au primit al doilea nume - cimpanzeii pigmei nu este cunoscut cu certitudine. Dar este destul de evident, că nu indică dimensiunea diminutivă a primatelor. În ceea ce privește mărimea și aspectul, acestea diferă puțin de rudele lor..

Greutatea masculilor variază de la 35 la 70 kg. Greutatea lor medie este de 45 kg. Femelele Bonobos sunt mai grațioase, dar câștigă mai puține kilograme, nu mai mult de 35 kg. Creșterea unui bărbat adult ajunge la 150 cm, a unei femele - 130 cm.

Atât femelele, cât și masculii acestei specii de maimuțe au capete destul de mari. Sprâncenele subdezvoltate sunt clar vizibile deasupra ochilor. Culoarea pielii pe tot corpul - negru, cu excepția buzelor. Buzele, care se remarcă foarte mult pe un fundal negru, pot fi bej sau roz. Fruntea acestor primate este înaltă, urechile sunt mari, nările largi. Întregul corp este acoperit cu păr lung. Glandele mamare la femele sunt mai dezvoltate decât la masculi. Adulții au un corp subțire, cu picioare lungi și gât subțire..

Caracteristicile cimpanzeilor pigmei

Caracteristicile rasei maimuțelorBonobos de maimuță, spre deosebire de alte tipuri de maimuțe, are un caracter foarte asemănător cu cel al oamenilor. Acești cimpanzei pigmei au un număr mare de trăsături umane. Este suficient să menționăm un sentiment - compasiunea. Primatele pot avea compasiune ca oamenii. Dacă una dintre rude este bolnavă din orice motiv și suferă, și alte persoane îi susțin suferința. Acest lucru este exprimat, de exemplu, în plânsul colectiv.

Iluminând trăsăturile acestei specii, puteți vedea că aceste maimuțe au o memorie foarte bine dezvoltată. Din acest motiv, tind să predea diferite echipe. Ei pot observa și aminti acțiunile unei persoane și apoi pot repeta.

Oamenii de știință au efectuat o mulțime de experimente, scopul căruia era să-i învețe pe bonobos să înțeleagă cuvintele. Rezultatul primelor experimente a fost uimitor. O maimuță experimentală pe nume Kanzi a învățat să înțeleagă mai mult de 3 mii de cuvinte. În plus, Kanzi a învățat cum să folosească cuvintele tastându-le pe o tastatură cu caractere geometrice. Lexiconul ei a inclus peste 500 de cuvinte.

Împreună cu experimente menite să studieze memoria primatelor, au fost efectuate multe alte experimente pe baza cărora oamenii de știință au judecat inteligența maimuțelor bonobos. Și toți demonstrează faptul că bonobii sunt cel mai inteligent primat cu inteligență ridicată..

Cimpanzeul pigmeu înțelege și alte sisteme de semne. El este capabil să memoreze sunete și apoi să execute diverse comenzi de sunet. Când se aude un sunet, bonobii efectuează anumite acțiuni, primind un tratament pentru acest lucru. Astfel, el este capabil să memoreze și să recunoască nu numai multe cuvinte, ci și sunete..

Văzând toate aceste abilități ale cimpanzeilor pigmei, nimeni nu se va îndoi de asta, că cea mai inteligentă maimuță este un bonobos.

Comportamentul și moravurile maimuțelor bonobos

Dispunerea maimuțeiComportamentul maimuțelor pigmee este în mare măsură determinat de politica de putere a turmei. Masculul alfa este definit de jocul colectiv de jocuri de război primitive și de vânătoare cu sulițe și bastoane. Câștigătorul unui astfel de joc va fi primul mascul, în toate sensurile cuvântului. Cu toate acestea, șeful fiecărui grup nu este, de regulă, un bărbat, ci o femeie.

Maimuțe Bonobos Non Conflict. Orice conflict se încheie întotdeauna prin împerechere, adică pașnic. Acestea sunt animale excepțional de pașnice..

Primatele preferă un stil de viață colectiv sau de turmă. Se adună în turme mari. Populația fiecărui grup este de aproximativ 100 de indivizi. În ciuda faptului că femelele sunt mai mici în comparație cu masculii, ei sunt cei care au un statut social mai înalt în societatea maimuțelor. Ei își datorează statutul înalt organizării și solidarității lor. Acest statut este exprimat în protecție. De exemplu, nimeni nu protejează vreodată un bărbat.. Femela, dimpotrivă, atunci când un bărbat începe să intre în conflict cu ea, alte femele încep imediat să se protejeze.

Toți cimpanzeii bonobos petrec timp împreună, dar în timpul zilei se despart în grupuri mai mici. Vorbesc toată ziua, se joacă între ei. Când vine culcarea, grupurile mici se îmbină într-o singură turmă mare. Ierarhia socială a cimpanzeilor pigmei nu la fel de strict ca, de exemplu, la alte tipuri de maimuțe.

Atracții Bonobo

Cu toate acestea, Bonobos, la fel ca maimuțele din orice altă specie, le place foarte mult să se joace. Divertismentul este o parte integrantă a vieții lor. Aceste primate abordează procesele de joc foarte „profesional” și foarte ingenios. Mai multe persoane pot juca același joc simultan.

Una dintre distracțiile preferate pentru cimpanzeii pigmei este să se strâmbe. Mai ales puii le place să joace acest joc.. O fac aproape tot timpul grimase amuzante și fac fețe, jucând adevărate pantomime. Ei joacă astfel de concerte chiar și atunci când nu există niciun spectator în apropiere..

În plus față de cele de mai sus, distracție de dragul cimpanzeilor, bonobosilor le place să facă salturi pentru o perioadă infinită de lungă, să se învârtă în jurul axei lor, să sară peste denivelări, să sară pe rude, să se balanseze pe viță de vie.

Alimente

Bonobos de maimuțăSe crede că nu numai cimpanzeii pigmei, dar tot felul de maimuțe se hrănesc exclusiv cu banane. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece în multe documentare și filme de divertisment vedem că mănâncă întotdeauna banane. Cu toate acestea, maimuțele Bonobos sunt omnivore. Mănâncă tot ce poate fi mâncat.

Cea mai mare parte a dietei lor include fructe.. Dar, pe lângă aceasta, bonobii mănâncă recolte de rădăcini și diverse plante care se extrag cu ușurință din pământ. Pe lângă hrana de origine vegetală, cimpanzeii mănâncă nevertebrate mici, precum și animale destul de mari și animale care pot fi depășite.

S-a spus deja că cimpanzeii se joacă la vânătoare pentru distracție. Dar distracția singură nu este suficientă pentru a te hrăni pe tine și pe bebelușii tăi..

În astfel de jocuri, cimpanzeii vânează prada reală:

 • proteine;
 • antilope mici;
 • rozătoare.

Vorbind despre nutriția cimpanzeilor pigmei, nu se poate să nu remarcăm faptul că, printre altele, își mănâncă proprii pui. Acesta este canibalismul, care îi determină pe mulți oameni să-i spună ușor, să nu le placă..

Canibalismul în primate

Maimuțele bonobos mănâncă felul lor? Da, acesta este un fapt confirmat. Dar canibalismul în primate nu trebuie privit ca ceva special, remarcabil, ieșit din comun. Nu numai cimpanzeii își mănâncă urmașii.

După cum știți, hamsterii, porcii, gândacii, păsările, peștii și alte viețuitoare nu sunt contrari să se ospăteze cu descendenții lor. Acest lucru este destul de ciudat, nu numai pentru că noi, oamenii, considerăm că este inacceptabil să ne mâncăm copiii.. Acest lucru este, de asemenea, ciudat pentru că, că producția copiilor este de fapt scopul principal al tuturor organismelor vii. Așadar, mâncarea lor și, ca rezultat, genele pe care le poartă, este cel mai bun mod de a vă face rău..

Aceste tipuri de comportament dispar destul de repede din populație. Faptul că multe specii recurg din când în când la canibalism arată că aceasta poate fi uneori o strategie de supraviețuire reușită..

Bonobosii își mănâncă copiii ca formă de control al populației.

Principalele aspecte ale reproducerii

Cum arată maimuțele bonobos?Reproducerea cimpanzeilor pigmei nu poate fi adus sub nici o regulă. Nu depinde de nimic. Nici condițiile meteorologice, nici sezonul, nici dimensiunea grupului, nici statutul social. Sarcina are loc întotdeauna în momente diferite, nerespectând regulile. Concepția poate apărea doar o dată la 4-6 ani.

Femela poartă puiul în medie de la 220 la 225 de zile. Când vine timpul să nască, se naște un pui. Uneori, la fel ca oamenii, cimpanzeii femele pigmei dau naștere gemenilor, sau chiar tripletelor..

Maimuțele Bonobos ating vârsta fertilă la 13 ani. Ei trăiesc în medie până la 30 de ani. În captivitate, de exemplu, în grădinile zoologice, cimpanzeii pot trăi până la 60 de ani..

Puii se nasc complet goi. Nou-născuții au tot corpul nici măcar un păr. Linia părului apare doar după un timp.

De-a lungul copilăriei, bebelușii cimpanzei trăiesc în strânsă tandem cu familia lor. Abia după câteva luni, ei încep treptat să părăsească familia pentru plimbări și jocuri..

Fapt interesant.

Puii de cimpanzei pigmei din primele zile și pe tot restul vieții, la fel ca oamenii, întrețin relații de familie cu mama lor. Ei nu mențin nicio relație cu tații lor..

Bonobos ca animal de companie

Aspect de maimuțăUneori oamenii vor să aibă acasă un cimpanzeu pigmeu ca animal de companie.. Dar, în realitate, nu toată lumea le aprinde., cine o vrea. Mulți pur și simplu nu îndrăznesc să aibă o maimuță bonobos din cauza lipsei de cunoștințe în domeniul păstrării primatelor sau se tem de riscurile posibile. Dar, în adevăr, nu este nimic de temut.

Toate temerile care apar de la o persoană care dorește să aibă o maimuță acasă sunt îndepărtate și, de regulă, nefondate. Dar cu condiția să primească suficientă atenție de la crescător. Lipsa sau lipsa de atenție poate afecta grav bunăstarea primatului. Un astfel de animal de companie exotic nu trebuie lăsat niciodată singur acasă. Dacă acest lucru se întâmplă vreodată și bonobosii sunt lăsați singuri, cel mai probabil vor întoarce toată casa cu susul în jos..

Bonobos singur capabil de următoarele acțiuni:

 • un primat plictisit va deșuruba toate ușile din dulapurile de acasă;
 • dacă găsește o șurubelniță acasă, deșurubați toate șuruburile și șuruburile vizibile;
 • în toate robinetele vor porni apa și vor uita să o oprească;
 • va rupe toate perdelele și candelabrele.

Cimpanzeii pigmei, așa cum s-a menționat mai sus, sunt primate excepțional de pașnice. Nu trebuie să vă așteptați la acțiuni nedorite de la ei dacă le acordați atenție. Prin urmare, dacă există timp pentru a avea grijă de ele, atunci o astfel de maimuță poate fi pornită în siguranță ca animal de companie..

Păstrarea primatelor acasă

Înainte de a începe un cimpanzeu acasă, trebuie să fii conștient de faptul că acesta nu este doar un animal de companie, ci ceva mai mult. E suficient să pleci de la bonobos solicitant și necesită mult timp și atenție, pentru că trebuie să fie îngrijit ca un copil uman.

Un cimpanzeu pigmeu (chiar și adult) trebuie crescut ca un mic: învățați diverse abilități și educați.

Cel mai interesant lucru despre păstrarea bonobilor este că aceste primate literalmente în fiecare zi vor surprinde plăcut crescătorul cu abilitățile lor..

Completare

Deci, evident, poți avea cimpanzei acasă. Îngrijirea bonoburilor este ușoară atâta timp cât este suficient timp pentru aceasta..

În concluzie, puteți din nou rețineți avantajele și dezavantajele păstrării cimpanzeilor pigmei acasă.

Pro:

 • Descrierea maimuțelor bonoboscimpanzeii bonobos sunt foarte prietenoși, prin urmare, îi puteți începe acasă fără teamă;
 • astfel de primate sunt complet nedorite pentru îngrijire;
 • sunt antrenabile cu succes;
 • se înțelege ușor cu alte animale de companie.

Minusuri:

 • sub stres, cimpanzeii pot transforma întreaga casă;
 • Maimuțelor Bonobos trebuie să li se acorde atenție 24 de ore pe zi;
 • hrănirea unui astfel de primat este o afacere foarte scumpă și scumpă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Maimuță bonobo: trăsături ale speciilor de cimpanzei pigmei