Care sunt caracteristicile structurii și comportamentului păianjenului

Spider-crossExistă peste 40 de mii de specii de păianjeni în întreaga lume. Cele mai frecvente dintre acestea sunt păianjenii încrucișați, care aparțin familiei orb-web..

Pânzele lor pot fi găsite peste tot: în pădure, grădină, sub acoperișul unei case sau a unei cornișe. Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor artropode și să aflăm dacă să ne fie frică de ei..

Caracteristici structurale externe

Păianjenul și-a primit meritat numele datorită crucii, pe care o poartă cu mândrie pe spate. Un astfel de model este format, ca un mozaic, din mai multe pete luminoase. Multe tipuri de cruci diferă între ele prin culoare (de obicei sunt diferite nuanțe de maro), dar toate sunt unite printr-o cruce ușor de recunoscut în partea superioară a spatelui.

Masculii „cruciaților” sunt mici, nu au mai mult de 10-11 mm lungime. Femelele cresc mult mai mari. În funcție de specie, dimensiunea corpului lor poate varia de la 2,5 la 4 cm. Abdomenul masculului este îngust și mic, în timp ce cel al femelei este mare și rotund. Corpul păianjenului este protejat de o acoperire chitinoasă dură, care este înlocuită cu una nouă în timpul năpârlirii.Spider-crossCorpul mic al crucilor, ca și al rudelor lor ale altor specii, este format din cefalotorax și abdomen. O constricție este utilizată pentru a conecta aceste părți ale corpului. Pe cefalotorax sunt ochii, aparatul bucal și picioarele care merg.

8 ochi împerecheați privesc în direcții diferite. Este exact la fel de multe perechi de ochi de cât are nevoie proprietarul lor pentru a avea o vedere largă. În ciuda acestui fapt, păianjenul are o vedere foarte slabă. El poate vedea doar contururile obiectelor și umbra lor. Organele tactile ajută la „a vedea” imaginea completă a crucii, și anume, pedipalpii și firele de păr de pe abdomen. Aceste fire de păr au o sensibilitate diferită. Reacționând la diferiți stimuli, firele de păr oferă păianjenului informații despre ceea ce se întâmplă în jur.

Citește despre cei mai otrăvitori păianjeni din Rusia.

Aparatul oral include o pereche de membre numite maxilarele picioarelor sau chelicerae. La capetele lor există gheare, în care există conducte de glande otrăvitoare situate în cap. Chelicera ajută la capturarea și uciderea prăzii. De asemenea, sunt necesare pentru a ataca și apăra împotriva dușmanilor..Spider-crossA doua pereche de membre, care sunt puțin mai mici decât picioarele care merg, sunt tentacule pentru picioare sau pedipalpi. Ei îndeplinesc funcția de atingere. Bărbații folosesc pedipalpii pentru împerechere.

Există, de asemenea, 8 picioare de mers pe cefalotorax, 4 pe fiecare parte. Acesta este cel mai potrivit număr de picioare pentru a mișca rapid și a țese pânze de păianjen. La capetele lor există trei gheare diferite. Păianjenul țese o pânză cu ghearele pieptene. Și cu ajutorul celorlalți, se mișcă de-a lungul ei.

Deschiderile respiratorii, anale și genitale sunt situate în partea inferioară a abdomenului. Din spate puteți vedea umflături mici - 3 perechi de veruci păianjen. În vârful lor, canalele glandelor păianjenului se deschid în interiorul abdomenului..Structura exterioară a păianjenuluiAcestea produc trei tipuri de pânze de păianjen: uscate, umede și ondulate, care sunt proiectate pentru scopuri diferite. De exemplu, o femelă țese o plasă verticală din fire groase uscate, atașând-o la diferite obiecte. De sus, se agață de un fir lipicios pe care ar trebui să se lipească prada.

Știați? În secolul al XVI-lea, germanii foloseau pânze de păianjen pentru a face panglici și bijuterii. Mai târziu, țesătorii francezi au descoperit cum să țese material pentru mănuși și ciorapi de damă dintr-o pânză de păianjen..

Caracteristici structurale interne

Structura internă a păianjenului seamănă cu structura unui cancer, dar are încă diferențele sale. Unele sisteme, cum ar fi sistemele circulator și digestiv, se întind de-a lungul întregului corp. Dar majoritatea organelor interne sunt concentrate în regiunea abdominală..Crucea păianjenului

Sistem digestiv

Păianjenul nu poate digera alimentele solide. Digestia sa începe din exterior, când, cu ajutorul unui chelicera, injectează nu numai otravă victimei, ci și enzime care acționează ca suc digestiv. După o vreme, doar conținutul lichid rămâne în cochilia chitinoasă a insectei prinse, pe care vânătorul o bea. Apoi lichidul semi-digerat trece prin organele digestive. Acestea includ:

 • gură;
 • faringe;
 • esofag;
 • supt stomac;
 • intestinele (intestinele din față, mijlocii și din spate) cu excrescențe oarbe, care permit păianjenului să mănânce mult;
 • ficatul, care este în esență o proeminență glandulară a intestinului mediu și servește la digestia intracelulară a alimentelor.

Spider-crossProcesul de digestie are loc în trei etape: mai întâi, digestia externă, apoi intestinală și apoi intracelulară.Intestinul este un proces de absorbție a lichidului. Acest lucru ajută la conservarea apei din corp și ajută păianjenul să supraviețuiască în zonele aride..

Sistemul respirator

Sistemul respirator este reprezentat de două tipuri de organe pereche, și anume:

 • două saci pulmonari;
 • trahee.

Plămânii (sacii pulmonari) sunt localizați în partea din față a cavității abdominale. Există multe plăci pliante în interiorul lor, între care există aer. De asemenea, circulă un fluid asemănător sângelui - hemolimfă. Îmbogățit cu oxigen, îl transportă în tot corpul.

afla, care este pericolul păianjenului cu nisip cu șase ochi și ce să faci când mușcă.

Traheele sunt situate în partea din spate a abdomenului și arată ca două mănunchiuri de tuburi lungi neramificate. Sarcina lor este de a livra oxigen direct organelor..Spider-crossAtât plămânii, cât și traheea au găuri de aer în abdomenul inferior.

Sistem circulator

Organele care alcătuiesc sistemul circulator includ:

 • o inimă în formă de tub cu 3 perechi de găuri (ostia);
 • vase, dintre care cele mai mari sunt aorta anterioară și posterioară.

Într-un sistem deschis, hemolimfa se deplasează pe următorul traseu:

 1. Prin ostia, lichidul pătrunde în inimă.
 2. De acolo se mișcă prin aorta.
 3. Din aorta anterioară, care se află în cefalotorax, hemolimfa curge prin arterele mici.
 4. Din vase, acesta curge în cavitatea corpului și spală toate organele interne, livrându-le oxigen și alți nutrienți.
Știați? Sânge de păianjen, hemolimfă, nu roșie, ci albastră, deoarece conține pigmentul hemocianină, care conține cupru.

Sistemul excretor

Organele sistemului excretor sunt:

 • vase malpighiene împerecheate;
 • două glande coxale.

Vasele malpighiene sunt excrescențe tubulare lungi ale intestinului. Cu capătul orb, acestea intră în cavitatea abdominală, iar cu capătul deschis, în intestinul posterior. Prin pereții lor, produsele metabolice sunt absorbite din hemolimfă, care sunt apoi excretate sub formă de cristale de guanină prin anus, împreună cu resturile de alimente nedigerate..Spider-crossGlandele coxale sunt ca niște saci care se găsesc în interiorul cefalotoraxului. Canalele diferă de ele, capătul cărora sunt canalele de excreție situate la baza fiecărui picior de mers. Acesta este motivul pentru care există la fel de multe canale excretorii pe cât un păianjen are picioare..

Sistem nervos

Sistemul nervos include:

 • creier;
 • lanțul nervos al cavității abdominale;
 • mulți nervi, noduri nervoase.
Creierul este un ganglion cefalotoracic format prin fuziunea ganglionilor (grupuri de celule nervoase). Nervii conectează creierul la ochi, toate membrele și organele senzoriale. Cordonul nervos abdominal este conectat de nervi la alte organe interne.

Distribuție și comportament

Fitingurile încrucișate se simt confortabil într-un climat tropical temperat, prin urmare au la dispoziție teritoriul tuturor țărilor lumii situate într-o zonă climatică adecvată. Se găsesc în Rusia, Europa, Asia, Africa și America de Nord. Din cele 2 mii de tipuri de cruci distribuite în întreaga lume, 30 de specii trăiesc în țările CSI.Păianjenul cruciatPăianjenii își țes roțile din pânză de păianjen oriunde pot fi agățați. Cel mai adesea, le leagă între ramurile copacilor și tufișurilor din păduri, grădini și parcuri. Dar adesea decorează casa unei persoane: acoperișuri, cornișe, deschideri ale ușilor și ferestrelor..

Important! Conform medicinei populare, pânzele de păianjen au proprietăți antibacteriene, deci sunt folosite pentru dezinfectarea rănilor..

Crucea de păianjen duce o viață „dublă”: ziua este vânător, așteaptă pradă, iar noaptea este un constructor care își repară pânza de păianjen sau construiește o nouă pânză. Este sigur să faceți construcții nocturne, deoarece dușmanii păianjenului, păsările, dorm noaptea. În timpul zilei, stă într-o „ambuscadă”, ascunzându-se nu departe de capcana sa. Deține un fir de semnal care vibrează imediat ce prada intră în rețea..

Dacă este prinsă o insectă comestibilă (muște, țânțari, afide, țânțari, lăcuste), crucea o ucide cu chelicerele sale și apoi aspiră interiorul pe jumătate digerat. În timpul zilei, femela mănâncă atât de multă mâncare cât cântărește. Dacă o insectă prea mare sau necomestibilă este încurcată în pânză, păianjenul va rupe firele din jur. De aceea noaptea insecta trebuie să facă din nou țesut..mușcătură de păianjenCross spider - prădător. Cu otravă, poate ucide insecte, nevertebrate și vertebrate mici. Animalele mari, de exemplu, vacile, caii, oile, câinii sunt prea dure pentru el. Este posibil ca nici măcar să nu simtă mușcătura. Crucea nu atacă oamenii și animalele. El îi poate mușca doar dacă îl lovesc din greșeală..

Important! Otrava crucii nu reprezintă un pericol pentru oameni. Roșeața și durerea ușoară pe termen scurt pot apărea la locul mușcăturii.
Datorită lacomiei sale, fiecare păianjen încrucișat mănâncă multe muște și țânțari. Milioane de păianjeni mănâncă insecte și mai dăunătoare. Dacă nu ar fi acești lucrători, invazia insectelor periculoase pentru sănătate ne-ar face viața insuportabilă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Care sunt caracteristicile structurii și comportamentului păianjenului