Descrierea și caracteristicile diferitelor tipuri de viperă, simptome, consecințe și prim ajutor pentru o mușcătură

ViperăViperele provoacă frică și panică la mulți oameni, dar sunt totuși animale foarte frumoase, cu caracteristici și obiceiuri externe interesante. Acest lucru poate fi verificat prin exemplul viperei comune, care este adesea numit maro, gri, pădure și șarpe cu clopoței, siberian.

Descrierea și caracteristicile viperei comune

Dacă se știe puțin despre unele specii de reptile, atunci orice om de știință-herpetolog știe probabil cine este o viperă obișnuită. Informații generale despre ea pot fi găsite în multe surse, dar este probabil că nu toate aspectele vieții ei au fost studiate cu atenție. Să învățăm mai multe despre această varietate de șerpi otrăvitori..Viperă

Cu ce ​​seamănă

Vipera comună aparține familiei viperei, dar are propriile sale caracteristici individuale. Acestea sunt inerente atât în ​​obiceiurile animalului, cât și în aspectul său:

 1. Lungimea corpului - nu mai mult de 65 cm, dar exemplare de până la 90 cm lungime au fost văzute în Peninsula Scandinavă (femelele sunt întotdeauna mai mari decât masculii).
 2. Greutate - în medie aproximativ 200 g, dar există indivizi care cântăresc 1 kg.
 3. Cap - aplatizat și separat de restul părții printr-un gât scurt, botul este rotunjit, iar în partea superioară sunt vizibile în mod clar trei regiuni tiroidiene mari: frontal și două parietale (uneori se dezvoltă alta între ele). Nările sunt situate în partea de jos a scutului nazal, iar deasupra ochilor există scuturi supraorbitale care deasupra, care fac ca șarpele să pară rău.
 4. Trunchiul - în partea sa de mijloc, este acoperit cu 21 de solzi, în timp ce numărul de creșteri abdominale variază de la 132-158 bucăți (masculul de la femelă se poate distinge prin această caracteristică, deoarece masculii au întotdeauna mai puține solzi). În zona cozii există 32-46 perechi de solzi la masculi și 23-38 perechi la femele.
 5. Culoare - schimbătoare. Fundalul principal este cenușiu, maro deschis, maro sau roșiatic, cu revărsare de cupru. De-a lungul creastei, fundalul principal este completat de un model în zig-zag. Burtica poate fi cenușie, gri-maro sau complet neagră, în cazuri rare, cu pete albe. Aspectul general este completat de o coadă galbenă, portocalie sau roșie. În unele regiuni în care trăiesc vipere comune, 50% sunt soiuri negre, așa-numitele vipere melaniste.

ViperăStudiind informații despre viperă, va fi util să aflăm: dacă înoată în apă și dacă poate mușca într-un mediu acvatic. Reprezentanții speciilor descrise sunt înotători buni, ceea ce le permite să prindă broaște și pești mici. De obicei, nu atacă mai întâi, dar dacă o persoană agăță un șarpe, atunci este puțin probabil să fie posibil să se evite mușcătura.

Știați? Numele „viperă” provine din cuvântul „reptilă”, pe care strămoșii noștri îl însemnau „animal dezgustător”.

Unde se găsesc

Puteți întâlni o viperă obișnuită în sălbăticie pe teritoriul țărilor europene și asiatice, dar în cea mai mare parte trăiește numai în locuri cu indicatori de temperatură scăzută (se instalează adesea în zone muntoase, la o altitudine de 2,6 km deasupra nivelului mării). Își echipează locuința în arbuști, păduri de stejar, plantații de mesteacăn și lângă zone de pădure mlăștinoase.ViperăSperanța de viață în habitatul natural este de 10-15 ani, dar mulți indivizi nu trăiesc până la 10 ani (Acest lucru este valabil mai ales la femele, care deseori dau naștere la descendenți). Este dificil să se spună cu exactitate cât trăiesc viperele obișnuite acasă, deoarece multe depind de condițiile de întreținere și nutriție adecvată a acestora..

Citește despre cel mai mare și cei mai mici șerpi din lume.

Ce mănâncă

Principalele componente ale dietei prădătorului descris sunt:

 • rozătoare mici și mijlocii;
 • amfibieni;
 • șopârle;
 • păsări mici care cuibăresc pe pământ.
Tipul specific de „hrană” potențială a viperei depinde de habitatul său și de disponibilitatea hranei. De exemplu, șerpii olandezi preferă broaștele ascuțite, dar pot mânca șopârle. În alte zone, viperele obișnuite mănâncă în principal șobolani de pădure, șopârle și fusuri. Tinerii consumă alimente mai mici, care își pot diversifica dieta la o vârstă mai înaintată.Viperă Meniul este format din următoarele insecte:
 • gandaci;
 • lăcuste;
 • omizi de fluturi;
 • furnici;
 • melci;
 • râme.

Cum se reproduc

Vipera comună este un șarpe vivipar, al cărui sezon de împerechere cade în luna mai (nașterea de noi indivizi este mai aproape de sfârșitul sezonului estival). Cu toate acestea, descendenții vor apărea sau nu, depinde de o serie de factori, printre care, în primul rând, este vârsta „viitoarei mame”. Spre deosebire de multe alte reptile, această specie de viperă supraviețuiește rareori după câțiva ani de reproducere activă, dar dacă ținem cont de perioada anterioară pubertății, speranța totală de viață va fi în medie de 5-7 ani.

Indivizii tineri ies din ouă când sunt încă în corpul mamei și se nasc animale complet formate și independente care nu necesită ajutorul mamei încă din primele minute după naștere. Majoritatea acestor șerpi nu construiesc cuiburi, iar procesul lor de naștere este foarte neobișnuit. De îndată ce femela simte apropierea travaliului, se târăște pe un ciot sau trunchi de copac, se înfășoară strâns în jurul ei, lăsând doar coada atârnând în jos.Puii de FacebookȘerpii emergenți cad la pământ și se îndepărtează imediat. Cu cât femela este mai lungă, cu atât va da mai mulți descendenți, dar în medie dă naștere la 8-12 indivizi tineri la un moment dat.

Important! Înainte de prima lor hibernare (de obicei, în octombrie-noiembrie), tinerele vipere încetează să mai caute alimente pentru a digera alimentele deja în organism și pentru a preveni tulburările metabolice în timpul somnului.

Unde și cum iarnă

Iernarea viperelor comune începe din momentul hibernării (octombrie - noiembrie) și continuă până la mijlocul primăverii (momentul exact depinde de caracteristicile regiunii climatice de reședință). Când se instalează pentru iarnă, șarpele caută cea mai potrivită depresiune din sol - de obicei găurile cuiva sau doar crăpăturile în pământ și se scufundă la o adâncime de aproximativ doi metri. La o asemenea distanță de suprafața pământului, temperatura pe tot parcursul iernii rămâne în intervalul + 2 ... + 4 ° C, ceea ce este excelent pentru aceste reptile.VipereDacă există puține locuri potrivite, atunci mai multe vipere pot fi găzduite într-o singură gaură, care, odată cu sosirea primăverii, se va târî și se va târâ în direcții diferite..

Dușmani naturali

Cel mai mare dușman al viperei comune este o persoană care defrișează și schimbă în mod constant peisajul, lăsând astfel animalul fără adăpost. În plus, în țările europene, acești șerpi sunt prinși și revândiți în terarii private, iar în România se mai obține otravă de la ei. Cu toate acestea, oamenii nu sunt singurul pericol pentru vipere, sunt destui dintre cei din pădure în sine care îi pot face rău.

Dintre animale, inamicul principal este un arici, care are o imunitate bună la veninul șarpelui.. Când atacă, își mușcă victima și se îndoaie imediat într-o minge, arătând ace. Acest lucru continuă până când ea slăbește și moare. Atractivitatea externă a ariciului este foarte înșelătoare, deoarece este unul dintre cei mai activi prădători care mănâncă șerpi cu plăcere..Arici și vipereAlți dușmani naturali ai viperei comune includ:

 • vulpi;
 • bursuci;
 • dihori;
 • bufnițe;
 • vulturi;
 • uneori berze.
Oricare dintre ei capabil să transforme o reptilă periculoasă dintr-un vânător în pradă.

Știați? Conform estimărilor aproximative, 70 de milisecunde sunt suficiente pentru ca o viperă gri să muște și să revină la locul său inițial. Este puțin probabil ca cineva să aibă timp să simtă pericolul într-un astfel de timp..

Ce trebuie să știți despre o mușcătură de viperă

Dacă vorbim despre o viperă obișnuită, nu există nicio îndoială cu privire la otrăvirea șarpelui. Cu toate acestea, ceea ce se va întâmpla după mușcătura ei depinde de viteza de reacție a victimei și de mediul său. Pentru un adult sănătos, otrava acestui șarpe devine rareori fatală, dar dacă animalul a mușcat un copil, este mai bine să îl duci la spital cât mai curând posibil pentru a exclude cu precizie posibilitatea morții..Mușcătura de viperă

Simptome de mușcătură

Fie că este posibil să mori din cauza unei mușcături de șarpe și dacă veninul unei anumite vipere este letal sunt, fără îndoială, întrebări importante, dar în plus, există o serie de alte simptome care, deși nu pot ucide, sunt consecințe neplăcute ale unui atac de șarpe pentru o persoană. În cazul unei varietăți obișnuite de vipere, în primul rând merită subliniat:

 • durere palpitantă în zona mușcăturii;
 • roșeață și umflături în jurul plăgii;
 • intoxicația corpului, însoțită de amețeli, greață, vărsături, diaree, transpirație excesivă și tahicardie;
 • temperatura corporală crescută.
Cu o hipersensibilitate a organismului la otrăvire, pierderea cunoștinței, umflarea feței, scăderea tensiunii arteriale și sângerări abundente, uneori apărând împreună cu dezvoltarea insuficienței renale, convulsiilor sau comă, este foarte posibil.

Important! În cazuri rare, aceste simptome pot persista până la un an, dar acest lucru se întâmplă numai cu auto-tratament.

Primul ajutor

De multe ori, oamenii nu au nicio idee ce să facă dacă sunt mușcați de un șarpe, mai ales departe de oraș și de urgențe. Cu toate acestea, este primul ajutor care va ajuta la reducerea nivelului de risc în fiecare caz.. Mușcătura de viperăPrintre principalele recomandări se numără următoarele:

 • încercați să vă liniștiți și să aplicați un bandaj de stoarcere (nu doar un garou);
 • reduceți cât mai mult sarcina pe membrul rănit, până la imobilizarea acestuia;
 • asigurați-vă cu multă băutură;
 • dacă este posibil, sugeți otravă din rană, după ce vă clătiți bine gura (acest lucru va ajuta la reducerea probabilității pătrunderii florei bacteriene în organism).
În același timp, chiar știind despre regulile de prim ajutor pentru o mușcătură de șarpe, nu ar trebui să provocați astfel de situații. Mergând într-o excursie la pădurea de pădure, trebuie să luați cu dvs. o trusă de prim ajutor și să invitați un ghid cu experiență.

Ce este strict interzis să faci

Cunoașterea regulilor de prim ajutor după mușcătura de viperă va reduce semnificativ perioada de reabilitare a victimei, dar acest lucru se întâmplă numai dacă toate acțiunile sunt efectuate corect. Alături de lista manipulărilor necesare, există și o listă a celor nedorite, printre care merită subliniat:

 • secțiunea transversală a locului mușcăturii pentru a extrage otrava;
 • cauterizarea plăgii;
 • aplicarea unui garou de presiune;
 • ninge.

Mușcătura de viperăConsecințele unei mușcături de viperă Toate acestea și-au dovedit mult timp eficiența scăzută și, în unele cazuri, astfel de acțiuni nu pot decât să complice situația..

Tratament medical

Antidotul pentru mușcătura viperei comune ar trebui să fie găsit în orice stație paramedic situată în habitatul său. La aceste instituții trebuie să fie livrată victima, unde medicul va face vaccinul adecvat. Cel mai popular antidot de pe teritoriul Federației Ruse, în acest caz, este medicamentul cu denumirea elocventă "Anti-viperă", al cărui analog în Ucraina este "Ser împotriva veninului viperei comune, cal, purificat, concentrat, lichid".

Anticorpii prezenți în compoziția sa neutralizează toxinele, dar eficacitatea maximă poate fi atinsă numai după câteva ore. Până când starea victimei se îmbunătățește, este lăsată în spital, oferind tratament simptomatic.Ser anti-otravăÎn primul rând, acestea sunt:

 • organizarea unui regim abundent de băut pentru eliminarea rapidă a toxinelor împreună cu urina;
 • utilizarea antihistaminicelor (de exemplu, "Suprastin", "Difenhidramină", ​​"Tavegila"), într-o doză de 1-2 comprimate, indiferent de vârsta victimei (în unele cazuri, medicamentele sunt administrate înainte de administrarea antidotului);
 • utilizarea medicamentelor antipiretice (de exemplu, "Aspirina");
 • utilizarea unei soluții 0,5% de "Novocaine", cu care se injectează zona mușcăturii;
 • anestezie cu orice compoziție disponibilă, dar numai efecte non-narcotice;
 • numirea „dopaminei”, „heptamilului” sau a altor medicamente similare menite să normalizeze tensiunea arterială atunci când scade brusc;
 • curs de antibiotice.
Toate acestea (cu excepția vaccinului) pot fi luate cu dvs., deoarece o trusă de prim ajutor poate fi utilă în alte cazuri neprevăzute..

Știați? Majoritatea șerpilor au o viziune excelentă în infraroșu, dar pentru ca aceștia să-și „vadă” prada, temperatura sa trebuie să fie de cel puțin + 28 ° C.

Prevenirea

Chiar dacă otrava unei vipere obișnuite nu te ucide, există puțină plăcere din mușcătură, deci este mai bine să o previi decât să faci față consecințelor. ViperăPrincipalele măsuri preventive în acest caz includ:

 • utilizarea pantofilor cu cauciuc înalt atunci când faci drumeții în pădure;
 • o examinare amănunțită a locului ales pentru odihnă (este probabil ca un șarpe să se înfășoare undeva sub piatră);
 • păstrarea calmului atunci când întâlnești o reptilă (fără țipete și tantrums inutile, doar fă-te deoparte)
 • acompaniament constant al copiilor (nu lăsați copiii să urce pe tufișuri și copaci);
 • dacă animalul este pregătit pentru un atac și demonstrează acest lucru prin aspectul său - puteți să vă retrageți numai înapoi, fără să vă întoarceți cu spatele la prădător și fără a pune mâinile înainte.
Pentru a exclude posibilitatea unui atac asupra teritoriului dvs., distrugeți în timp util rozătoarele, deoarece acestea sunt cele care atrag vipere.

Caracteristicile unor specii de viperă

În plus față de vipera comună, există multe alte tipuri de vipere reale în natură: otrăvitoare și nu prea. Unele se găsesc pe teritoriul Rusiei și al țărilor vecine și, atunci când se confruntă cu acestea, este recomandabil să înțelegeți cu cine aveți de-a face exact..

Nikolsky

La fel ca șarpele descrise mai sus, vipera lui Nikolsky se găsește adesea în anumite regiuni ale Federației Ruse și Ucrainei (în principal în direcția Kanev - Kursk - Tambov - Buzuluk, deși reprezentanții speciilor pătrund adesea în zonele de stepă din regiunile Samara și Saratov, în Uralul de Sud și de Mijloc).Vipera lui NikolskyIndividul mediu al acestui soi atinge o lungime de 76,5 cm, cu o lungime a cozii de 8 cm (femelele sunt întotdeauna mai mari decât masculii). Șerpii tineri sunt de culoare maro și au un model întunecat în zigzag pe spate, care se întunecă și mai mult până la vârsta de trei ani.

afla, ceea ce face ca vipera lui Nikolsky să fie periculoasă.

Vipera lui Nikolsky este otrăvitoare, dar otrava nu este fatală și nu prezintă un pericol grav pentru o persoană sănătoasă (este complet neutralizată cu ser obișnuit).

Vipera Kaznakov

Vipera lui Kaznakov sau așa cum se numește și „caucazian” este, de asemenea, un reprezentant al genului de vipere reale și și-a primit numele în onoarea directorului Muzeului Caucazului Kaznakov A.N. Se distinge de stepă prin culoarea sa strălucitoare (în principal cu tonuri roșii, portocalii și negre) și nu contează ce populație este individul în cauză. Nu este cel mai mare șarpe, dar este dificil să-l confundăm cu alții. Lungimea corpului reptilei este de 45-47 cm, capul este larg, ușor stropit de sus cu gâtul clar vizibil.Vipera KaznakovHabitatul este teritoriul Turciei, Georgiei, Abhazia și Rusiei, iar pe terenurile acesteia din urmă, se găsește în principal în regiunile de la poalele teritoriului Krasnodar. Viper Kaznakov preferă să se stabilească în pajiști alpine și păduri cu frunze largi.

Știați? Reprezentanții acestei specii sunt incluși în Lista Roșie Internațională.

Melanist (negru)

Melanistul viperei negre este, de fapt, aceeași viperă obișnuită, doar cu un corp complet negru. Chiar și irisul ochilor șarpelui nu diferă de culoarea sa generală, cu toate acestea, uneori există indivizi roșu-cupru. Lungimea corpului nu depășește 75 cm, capul este mai oval decât triunghiular, ușor turtit în partea superioară.MelanistAdulții sunt întotdeauna complet negri, în timp ce tinerii sunt gri-maronii, cu un model în zig-zag pe spate. Habitatul șarpelui este regiunile de stepă din partea europeană a Federației Ruse și Ucrainei. De obicei șerpii se așează în masive și păduri de stejar din regiunile cu frunze largi..

Rinocerul Viper

Un șarpe otrăvitor din genul viperelor africane. Crește în lungime până la 1,2 m, are un cap triunghiular plat cu 2-3 solzi ascuțiți la capătul botului. Din cauza lor, vipera și-a primit numele. Corpul este gros și scurt, acoperit cu un model frumos: pe spate sunt trapezuri duble de culoare albastră, cu margini galbene și articulații sub formă de romburi negri. Reprezentanții speciei se găsesc de obicei în partea ecuatorială a continentului african și, spre deosebire de speciile anterioare, sunt mai periculoși pentru oameni. Vipera rinocerului se așează în principal în pădurile tropicale umede, în zonele mlăștinoase și pe malurile pâraielor și lacurilor.Rinocerul Viper

Levant

Viper gyurza (așa se numesc reprezentanții acestei specii) aparține genului viperelor uriașe, familia Viper. Împreună cu coada, lungimea corpului său atinge 2 m, cu o masă de 3 kg. Capul este mare și lat, cu același bot mare. Partea superioară a corpului este de culoare maro-cenușie, dar modelul poate varia: de exemplu, petele relativ mari de culoare maro închis de pe spate se transformă adesea în pete mici pe părți. Habitat - zone deșertice, semi-deșertice și de stepă montană din Africa, Siria, Iran, Irak, Turcia, Afganistan. Poate fi găsit în Transcaucaz și în partea de sud a Kazahstanului.Vipera levantină

Stepnaya

O viperă relativ mare, care crește în medie până la 60 cm lungime. Capul este ușor alungit, cu marginile ridicate ale botului. Corpul nu este foarte masiv, maroniu-cenușiu în partea superioară și deschis la mijlocul spatelui. Un model negru, în zig-zag, rulează de-a lungul creastei, deși în unele cazuri este împărțit în mai multe puncte separate. Se hrănește cu vertebrate mici și insecte.

Locuiește în principal pe teritoriile europene și asiatice, dar se găsește în unele regiuni din Rusia și Ucraina. Se simte la fel de bine atât pe teren plat, cât și în zonele montane.Viperă de stepă

Arbust spinos

O trăsătură caracteristică a reprezentanților acestei specii este structura neobișnuită a solzilor de pe corp, ceea ce o face să pară înfundată. Masculii sunt mai mari decât femelele și cresc până la 73 cm lungime, în timp ce lungimea femelelor nu depășește 58 cm. Culoarea corpului poate fi complet diferită: de la roșu cu negru, la galben-verde și portocaliu-albastru. Găsit în Africa Centrală, în principal în provinciile Congo și Kenya.Arbust spinos

Pustiu

O altă viperă mare și destul de veninoasă, întâlnită mai ales pe munții stâncoși semi-arizi din sudul Marocului, Libiei, Algeriei și Tunisiei (uneori numite nisipoase sau „Sahalin”). Reprezentanții acestei specii ating o lungime de 1,3-1,6 m și se disting printr-o culoare a corpului crem-cenușiu. Pe cea mai mare parte a corpului, pete gri-maronii sunt clar vizibile, formând un model în zig-zag.Viperul deșertuluiAșa-numita viperă Sahalin (are o dimensiune corporală mai mică, dar arată foarte asemănător cu cea de deșert) se găsește în pădurile de conifere de munte și de câmpie cu frunze mici din unele regiuni ale Federației Ruse..

Știați? Șerpii se disting printr-un nivel ridicat de vitalitate, care are o confirmare foarte interesantă în istorie. Așadar, în 1846, două vipere de deșert, care în acel moment erau considerate moarte, au fost expuse la British Museum. Cu toate acestea, după ce muncitorii muzeului au coborât unul dintre ei în apă caldă, ea a început să se miște și să mănânce din nou (acest fapt nu a fost încă găsit explicație rațională).

Asia Mică

Aparține grupului de vipere de dimensiuni medii, cu o lungime a corpului de 60-75 cm. În partea superioară, culoarea este cenușie, cu o nuanță maro, iar de-a lungul creastei există un rând de pete galbene-portocalii sau maronii, care se contopesc adesea într-o singură linie în zig-zag. Există două dungi întunecate foarte vizibile pe partea din spate a capului și mici pete negricioase pot fi văzute pe burtă. O varietate de vipere din Asia Mică este vipera Radde.Vipera din Asia MicăHabitat - teritoriul european al Greciei și Turciei, Armenia, anumite regiuni montane din Azerbaidjan.

african

Genul de vipere africane are multe specii, ale căror reprezentanți ajung în lungime de la câteva zeci de centimetri la doi metri sau chiar mai mult. Una dintre cele mai populare și numeroase specii sunt vipere africane pitice, cu o lungime a corpului de maximum 32 cm. Au un corp gros, de culoare gri sau galben-roșiatic, cu mai multe rânduri longitudinale de pete întunecate. Vârful cozii este în mod tradițional negru. Găsit în principal în Africa de Sud și Sud-Est, în regiuni deșertice cu puțină vegetație.african

Rosel

Vipera lui Rosel (aka șarpele lui Russell, vipera cu lanț și daboya) este cea mai faimoasă reptilă otrăvitoare din Asia de Sud și India, unde șarpele se numără printre cele mai veninoase patru. Lungimea maximă a corpului viperei lui Russell este de 166 cm, deși în partea continentală a gamei, acești indicatori nu depășesc 120 cm.

Citiți mai multe despre Vipera lui Russell.

Pe cap, un model asemănător unei săgeți este clar vizibil, cu o margine albă dreaptă, iar pe corpul gri-maro există pete maro închis într-o margine albă (uneori sunt interconectate).Vipera lui Rousel

Lemnos

Viperele africane arborice sunt un gen de șerpi otrăvitori care se găsesc în regiunile tropicale ale continentului african. Reprezentanții diferitelor specii (de exemplu, vipere aspre sau verzi) nu cresc mai mult de 75 cm lungime, iar culoarea lor poate varia de la verde intens la galben-roșu sau chiar albastru. Aproape toți aleg păduri umede pentru viață..Vipera aspră

Cum să scapi de vipere din țară

Experiența rezidenților cu experiență de vară confirmă posibilitatea de a se întâlni cu o viperă pe site-ul lor. Șerpii se târăsc nu numai în cele mai îndepărtate locuri, ci și în case, așa că problema eliminării lor rapide se află adesea în primul rând. Puteți lua următorii pași pentru a-i distrage atenția de la casa lor:

 • tundeți vegetația înaltă;
 • scoateți pietre mari, cherestea și alte resturi care pot servi drept adăpost pentru reptile;
 • elimina rozătoarele mici și elimină găurile lor, care atrag și șerpii;
 • închideți parcela cu un gard săpat în sol cu ​​5 cm și cu celule de cel mult 5 cm.
Printre metodele populare de luptă cu reptilele, următoarele sunt deosebit de valoroase:
 • împrăștierea muștarului (1 kg este suficient pentru 10 acri);
 • plantarea usturoiului în diferite colțuri ale site-ului;
 • arderea anvelopelor auto (mirosul va speria viperele);
 • împrăștierea bilelor de naftalină, a sărului, a amofosca, a erbicidului de grădină (puteți înmuia cârpe în ele și le puteți împrăștia în grădină și în jurul casei);
 • zăngănituri agățate, clopote chinezești și alte obiecte „foșnind” în vântul din grădină (șerpii adoră liniștea și liniștea, iar acest lucru îl va deranja).

Video: Cum să scapi de șerpi de pe siteFolosind toate aceste metode, cel mai probabil, nu va trebui să vă gândiți cum să ucideți vipere, dar dacă acestea se adună în continuare masiv pe teritoriul dvs., atunci va trebui să apelați profesioniști. Există servicii specializate în capturarea șerpilor și luarea lor dincolo de proprietatea privată. În plus, știu cum să elimine în mod corespunzător cauza întoarcerii lor constante (de exemplu, rozătoarele otrăvitoare). Când faceți drumeții în pădure sau în timp ce vă aflați pe teritoriu privat, nu uitați să respectați regulile de siguranță. Chiar și atunci când vă întâlniți cu un animal periculos, un atac poate fi evitat dacă știți exact cu cine aveți de-a face și care sunt caracteristicile comportamentale ale unei anumite vipere.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea și caracteristicile diferitelor tipuri de viperă, simptome, consecințe și prim ajutor pentru o mușcătură