Descrierea leopardului: unde trăiesc și trăiesc diferite populații

Habitatul ghepardilorLeopardul este un tip de mamifer carnivor din grupul felin. Leopardul, numit și pantera sau leopardul, este o subfamilie de pisici mari și este considerat unul dintre membrii familiei panterelor. În secolul al XX-lea, leopardul a fost introdus în aproape toate documentele de protecție ale țărilor de pe planetă, inclusiv în Cartea Roșie a Federației Ruse.

Aspect

Leopardul este o pisică mare care a doua ca mărime doar la un leu și un tigru. Corpul unui leopard este muscular și alungit, dar ușor și suplu. Lungimea cozii animalului este mai mare de jumătate din mărimea corpului său. Picioarele animalului sunt mici, dar foarte puternice în același timp. Labele sunt masive și late, iar capul are o formă rotunjită și nu diferă în ceea ce privește dimensiunile mari. Vârful capului de leopard este decorat cu urechi scurte și rotunjite, care sunt largi între ele..

Acest animal are ochi mici cu pupile rotunjite. Coama este absentă, vibrisele albe sau negre ating dimensiunea de 120 mm. În ceea ce privește cât de mult cântărește un leopard, acești indicatori diferă, ținând cont de zona geografică de reședință. Animalele care trăiesc în zone împădurite au mai puțină greutate corporală și dimensiuni decât omologii lor care se află în zone deschise. Masculii acestor pisici, de regulă, depășesc dimensiunea femelelor cu un sfert. Lungimea unui leopard adult poate varia de la 85-200 cm. Coada poate ajunge la 55-80 cm..

Caracteristicile culorii leopardului:

 • Descrierea ghepardilorBlana unui adult este scurtă și scurtă (chiar și iarna), este distribuită uniform pe tot corpul. Părul galben și negru are diferite grosimi și lungimi. De regulă, părul galben este mai lung și mai subțire decât părul negru.
 • Blana este mai ternă iarna decât vara.
 • Labele și burtica leopardului au de obicei pete întunecate solide. Pe partea exterioară a picioarelor din partea superioară a corpului, acestea sunt mai mari și mai aproape de partea inferioară, petele devin mai mici - picioarele și mâinile leopardului sunt marcate doar de mici pete întunecate.
 • Coada animalului este acoperită cu pete mari solide și inelare - de sus și ușor de jos.

Habitatul și distribuția leoparzilor

Există mai multe locuri în care trăiesc leoparzi decât locuri în care trăiesc orice alte specii de feline. Leopardii sunt obișnuiți în pădure-stepă și zone forestiere, precum și în teritoriile montane și savane de pe continentul african. De asemenea, această specie de felină locuiește pe teritoriul sudic al Asiei. Leopardii au locuit odinioară Transcaucazia, cea mai mare parte a Africii, Indiei și Pakistanului. De asemenea, habitatele lor au capturat Sri Lanka, Zanzibar și insula Java.

Astăzi, în multe habitate istorice, această specie fie nu apare foarte rar, fie este complet dispărută. Aceste țări includ Zanzibar, Peninsula Sinai și Maroc. În alte locuri, zona leopardului are o structură împărțită în populații separate, situate la o distanță considerabilă una de cealaltă. Dacă luăm în considerare teritoriul Rusiei, atunci leoparzii pot locui aici în teritoriul Primorsky. De asemenea, este posibil să vă întâlniți cu un animal din Caucaz.

Vorbind despre leoparzii africani, trebuie remarcat faptul că le place mai ales să trăiască în jungla situată în partea centrală a continentului, precum și în zonele înalte. De asemenea, acești prădători se întâlnesc în semi-deșerturi și savane din Maroc. Leopardii au mare nevoie de apă, așa că evită să trăiască în locuri aride, ocolind zonele din Namibia și Sahara.

În Asia, animalele tind, trăiesc pe Amur în pădurile de conifere, precum și în pădurile subtropicale și tropicale, care se găsesc pe câmpii și pe versanții munților din India și Asia de Sud. Habitatul leopardului din Asia continuă până în Peninsula Arabică. Aceste animale nu se găsesc numai în deșerturile aride din Asia, precum și în Borneo și Sumatra. Cu toate acestea, descoperirile arheologice confirmă faptul că leoparzii au locuit odată Sumatra. Habitatul leopard de astăzi acoperă părți din Afganistan, Kashmir și Caucaz, inclusiv Himalaya.

Habitatul leoparzilor din Caucaz

Unde trăiesc ghepardiiÎn Caucaz, populația de leoparzi a scăzut semnificativ la sfârșitul secolului al XX-lea, devenind pur și simplu neglijabilă. Putem spune cu încredere că în această zonă acești prădători sunt pe cale de dispariție. În Caucaz, gama leoparzilor este situată mai ales pe poalele pădurii.

Gama începe de la siturile vestice, nu departe de Tuapse și acoperă teritoriile nordice. Apoi ajunge în partea de est până la capătul lanțului Caucaz. În ceea ce privește poalele, leoparzii își locuiesc pădurile și uneori se întâlnesc în zonele lor superioare, mai rar deasupra graniței sale. Gama de animale de la poalele creastei caucaziene coboară spre versanții munților, iar în Transcaucaz, habitatele au ocupat partea de la poalele Caucazului Mic, inclusiv zona dintre Kura și Rion..

Habitatele animalelor din Asia Centrală sunt reprezentate în Asia de Vest - în Afganistan și Iran. Această zonă este împărțită condiționat în mai multe părți.

 • În Turkmenistan, partea principală a zonei este reprezentată de Kopetdag.
 • În Asia Centrală, zona este situată pe malul drept al râurilor Pyandzha și Amu Darya.
 • Habitatul din Orientul Îndepărtat aparține Peninsulei Coreene și Chinei de Nord-Est. Această parte a gamei este situată în Transbaikalia, regiunea Amur și regiunea Ussuri..

Comportamentul social și teritorial

Leopardii sunt prădători solitari, care duc un stil de viață mai ales nocturn. Aceste animale se pot adapta cu ușurință la orice condiții de viață. Pot trăi în deșerturi, munți și păduri. Teritoriul reședinței lor individuale poate varia de la 10 la 450 km. mp - depinde de disponibilitatea hranei și de teren. Micul fizic al leopardului nu îl împiedică să vâneze cu succes animale mari - uneori prada lor poate ajunge până la 800 kg.

Leopardii au capacitatea unică de a urca în copaci. Aceste animale pot urca pe ele, atât pentru recreere, cât și pentru vânătoare de maimuțe. Dar mai ales leoparzii încă vânează pe pământ. De obicei un prădător ridică în liniște și cu grijă prada la o distanță de un salt, apoi se aruncă și își sugrumă victima. Dacă saltul nu a reușit, atunci prădătorul nu urmărește prada. În unele cazuri, animalul se poate apropia în mod deliberat zgomotos de victimă și apoi se poate ascunde. În acest caz, victima, neștiind de unde să se aștepte atacul, este confuză. Adesea, un prădător ridică rămășițele prăzii pe un copac pentru a le feri de hiene și șacali.

Mâncare de leopard

Ce mănâncă un ghepard?De regulă, dieta unui leopard este alcătuită din ungulate - căprioare, căprioare și antilopi. Uneori se poate hrăni cu maimuțe și rozătoare, precum și cu șerpi și păsări. Poate vâna cai și oi. Leopardii afectează adesea câinii, precum și lupii și vulpile. Din lipsă de hrană, un animal uneori fură prada rudelor sale. În ceea ce privește o persoană, atunci prădătorii rareori atacă oamenii - pentru aceasta este necesar să deranjăm leopardul. Dar cu siguranță va ataca dacă îl răniți - în acest caz, consecințele vor fi foarte triste.

Reproducerea leoparzilor

De obicei, leoparzii se reproduc pe tot parcursul anului în regiunile sudice ale ariei lor de acțiune. Populațiile situate în Extremul Orient se reproduc cel mai adesea la sfârșitul toamnei. Reproducerea acestor animale, de regulă, este însoțită de un vuiet și o luptă de la mascul, care, în mod natural, pentru feline. Alteori, leopardul este destul de tăcut, ceea ce nu se poate spune despre un tigru sau un leu..

Sarcina unei femei durează de obicei 3 luni. Rezultatul este nașterea a 1-2 (în cazuri rare, trei) pui. Animalele își instalează cel mai adesea un refugiu în crăpăturile sau peșterile de stâncă. Tot ca vizuină pot exista găuri, creată de copaci dezrădăcinați. Prădătorii aleg un loc pentru acest lucru care este discret și liniștit. Puii de leopard sunt înaintea puiilor de tigru în curs de dezvoltare - de regulă, după 2 ani sunt maturi sexual.

Vânătoare de leopardi de zăpadă

Acest prădător a fost întotdeauna un trofeu semnificativ pentru vânători. Au vânat leoparzi numai în raza lor de acțiune. Vânătorii au un termen precum Big Five, care include animale precum:

 • Habitatul gheparduluiLeopard african;
 • rinocer;
 • elefant;
 • Bivol african;
 • un leu.

Fiecare dintre animalele enumerate contează pentru un vânător trofeu de lux și pradă valoroasă.

Dacă luăm în considerare vânătoarea de leoparzi în secolul 19-20, atunci putem spune că în regiunile din Asia și Africa acest tip de vânătoare avea o natură necontrolată și complet dezordonată. Acesta a fost principalul motiv pentru problema dispariției acestui prădător rar..

În unele regiuni din Asia, există încă braconieri care vânează leoparzi, dar acest tip de vânătoare este interzis prin lege în toată țara. Din păcate, cererea pentru piei valoroase și frumoase ale acestor animale este încă mare pe piața neagră, iar organele acestor prădători sunt adesea folosite în rețetele medicale populare. Multe state ale continentului african acordă o anumită cotă pentru vânătoarea de leoparzi - acest lucru se datorează numărului lor mare în aceste teritorii. Dacă sunteți interesat să știți cât costă o piele de leopard, atunci prețul pentru o piele poate ajunge până la 15.000 de dolari.

Schema clasică de vânătoare pentru acest animal implică utilizarea carcaselor ca momeală, ceea ce interesează un leopard (de obicei un căprioar sau o maimuță). În acest scop, se folosesc doar carcase proaspete, deoarece orice fel de felină nu recunoaște mirosul putred..

În ce mediu trăiește ghepardul?De regulă, braconierii iau unul singuratic, unde adesea vine un prădător. Carcasa momelii este atașată la fundul copacului astfel încât să fie clar vizibilă pe cer. Animalul ajunge la mirosul victimei deja la căderea nopții, emițând un fel de hohot. Acest vuiet este similar cu o tuse sau sunetul unui fierăstrău - vânătorul nu-l va confunda cu nimic. După vânătorul trebuie să acționeze rapid - șutul are loc la distanță apropiată. Dacă animalul este rănit, atunci este foarte agresiv și periculos pentru vânător, încercând să atace, în loc să fugă. Adesea, un leopard se preface că este ucis - de îndată ce te apropii, animalul se repede la vânător.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, moda pentru piei de leopard a atins apogeul, făcând din acest prădător prada. Multe vedete din acea vreme iubeau să se prezinte în jachete din piele de leopard și, de asemenea, făceau fotografii pentru coperțile revistelor în această formă. Toate acestea au redus semnificativ populația de leoparzi de pe planetă. Peste 300.000 de piei de leopard au fost adăugate pe piața europeană a blănurilor în șapte ani în anii 1950.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea leopardului: unde trăiesc și trăiesc diferite populații