Șarpe comun: stilul de viață și habitatul șarpelui

Tipul de shitomordnikȘarpele comun este una dintre cele mai răspândite soiuri de șerpi otrăvitori din genul „șerpi” ai subfamiliei „cu cap de groapă” din familia „viperă” sau „viperă”. Partea superioară a capului este acoperită cu scuturi mari, vizibile, de la care șarpele și-a câștigat numele. Spre deosebire de multe alte animale, shitomordnikul comun are nu numai organe senzoriale obișnuite, ci și organe speciale - datorită lor, simte radiații de căldură.

Scurta descriere

De obicei șarpele nu prezintă agresivitate nerezonabilă, iar otravă nu este fatală pentru oameni, dar mușcătura în sine este destul de dureroasă.

Aspectul și soiurile unui șarpe

  • Shitomordnik este ușor de recunoscut de ochi - pupilele verticale înguste indică faptul că reptila este otrăvitoare. Există o depresie între ochi și nări - organul foarte sensibil la căldură care ajută șarpele să simtă radiația de căldură.
  • Capul shitomordnikului comun este mare și lat. Tranziție vizibilă la gât. Partea din față a botului este ușor ridicată.
  • Dimensiuni șerpii sunt medii. Lungimea corpului este de aproximativ 700 mm, iar coada este puțin mai mare de 100 mm. În jurul părții mijlocii a corpului există de obicei 23 de rânduri de solzi, dar poate exista un alt număr - de la 21 la 25. Există mai multe scuturi abdominale - de la 155 la 187. Sub-coadă - de la 33 la 55 de perechi. Privit de sus, corpul șarpelui pare a fi oarecum aplatizat..
  • Culoare din shitomordnikul comun nu este strălucitor, ci destul de plictisitor. Dintre culori predomină maro închis sau maro deschis. Pe fundalul general, există pete transversale de culoare maro închis. Există aproximativ 29 până la 50. Un rând de pete mai mici se întinde de-a lungul părților laterale ale reptilei. Petele întunecate de pe cap formează un model clar, vizibil. O dungă întunecată curge de la ochi la colțurile gurii. Mai puțin frecvente, dar uneori există indivizi monocromatici de culoare roșu-cărămidă sau complet negru.
  • Dinții unui shitomordnik obișnuit sunt îndoiți înapoi, capabili să se „plie”.

Depinzând de locuri reședințele se disting prin patru tipuri de shitomordnik:

  • Varietate de shitomordnikStâncoasă. Locuiește țărmuri stâncoase de corpuri de apă și talus.
  • Apă sau, alt nume, mâncător de pește. Habitat - SUA de sud-est.
  • Primorsky sau, cu alte cuvinte, vipera Ussuri. Trăiește în Orientul Îndepărtat.
  • Copperhead. Un alt nume este mocasin. Găsit în estul Americii de Nord.

Toate soiurile de shitomordnik au multe în comun atât în ​​aparență, cât și în comportament. În ciuda faptului că otrăvirea lor nu este fatală pentru oameni, nu va fi de prisos să fim atenți atunci când întâlnim acest șarpe.

Mod de viata

Zonă

Shitomordnik trăiește pe teritoriul mongol și în Caucaz, China și Coreea, nordul Iranului și Asia centrală. Pe teritoriul Rusiei, se găsește adesea în regiunea Volga de Jos până la chiar granițele Orientului Îndepărtat.

Locul de viață al botului nu este limitat de către un biotop specific, dimpotrivă, zona reședinței sale este foarte diversă. Șarpele locuiește în stepele de câmpie și de la înălțime. Locuiește atât în ​​zonele verzi, cât și în semi-deșerturi. Trăiește în zone mlăștinoase și în pajiști de lângă Alpi. El este, de asemenea, parțial la malurile râurilor. Șarpele se găsește și în munți la o altitudine de aproximativ trei mii de metri.

Activitate

Părăsește iarna din primele zile ale lunii martie și aproape până la sfârșitul lunii mai - ora mai exactă depinde de latitudinea habitatului. Densitatea șarpelui în zonele reședinței sale este mică. Maxim numere ajunge primăvara și începutul verii. Vârful activității șarpelui are loc la începutul primăverii, adică după iernare. În această perioadă de timp, șarpele se comportă cel mai agresiv. Acest lucru se datorează începutului sezonului de împerechere.

pui de șarpeÎmperecherea începe în lunile aprilie-mai, adică la aproximativ o săptămână și jumătate până la două săptămâni după încheierea iernării. Durează suficient - aproape tot timpul perioadei active a șarpelui. În perioada august până la sfârșitul lunii octombrie, șarpele aduce de la 3 la 14 șerpi. Greutatea corporală a puilor este de aproximativ 5 grame, iar lungimea corpului este de aproximativ 155-185 milimetri..

În anotimpurile de primăvară și toamnă ale anului activ după amiază. Șarpele se târăște adesea din vizuină pe pământul încălzit de soare. În caz de pericol sau pe măsură ce se încălzește, merge mai adânc în tunelurile șoarecilor de câmp. Îi place să înoate în rezervoare. Vânătoare în după-amiaza târzie. Cel mai adesea, cazul merge fără a lupta cu victimele, o mușcătură este suficientă. Acțiunea otrăvii nu permite animalului să fugă departe, iar șarpele își poate găsi prada doar, ghidat de radiația de căldură.

Vara modul șarpele se schimbă - șarpele trece la stilul de viață de seară și nocturn. Merge la vânătoare după amurg. În timpul zilei, el preferă să se ascundă de soare în locuri întunecate. La vârful verii, șarpele începe să se mute în noi habitate - roci, poalele pantelor. Gropi de animale mici, crăpături de talus, crăpături sunt folosite ca adăposturi.

Când sunt semne ale primului îngheț, șarpele începe să caute un loc unde să petreacă iarna. Momentul în care shitomordnikul întrerupe complet viața activă depinde în mare măsură de mediul său habitat. Pe teritoriul Rusiei, șarpele, cel mai adesea, intră în hibernare în prima jumătate a lunii octombrie.

Alimente

Fiecare exemplar individual de shitomordnikov are un teritoriu de vânătoare, în interiorul căruia vânătoarea șarpelui. Dimensiunea teritoriului de la 100 la 160 de metri.

Mărimea victimei depinde în totalitate de mărimea corpului botului în sine, precum și de habitat. De mediu plastic oferă acestor șerpi posibilitatea de a trăi în diferite zone geografice și, prin urmare, de a se hrăni cu o mare varietate de specii de animale. Datorită acestui fapt, shitomordniki sunt atât de răspândite și răspândite. Otrava acestui șarpe este fatală pentru animalele mici, iar organul sensibil la căldură ajută la găsirea animalului rănit, astfel încât victima botului nu are cum să scape.

Hrănirea șarpelui voleiMănâncă animale mici pe care le poate înghiți. Cea mai mare parte a dietei constă în rozătoare - șopârle, mușchi. Atacă și șopârlele și broaștele. Distruge cuiburile de păsări mici pe sau lângă pământ. Mănâncă păsări și ouă cu pui. Atacă chiar și alți șerpi, cei care au dimensiuni mai mici. Scorpionii au fost găsiți și în stomacul botului. Șerpii bebeluși se hrănesc în principal cu insecte.

Dar, în același timp, shitomordniki înșiși au pe cineva de care să se teamă. Ele sunt adesea atacate de păsări de pradă, cum ar fi bufnițe, gauri și, uneori, chiar corbi..

Reproducere

După sfârșitul sezonului de împerechere, este timpul să apară descendenții. Femelele de molii sunt vivipare. Puii se nasc în translucid pungi. Pereții acestei cochilii sunt foarte subțiri, deci nu împiedică cel puțin șerpii să iasă. O femeie aduce până la 14 pui. Culoarea lor este exact aceeași cu cea a părinților lor. La început, șerpii nou-născuți se hrănesc în primul rând cu insecte. Pe măsură ce cresc, șerpii trec la animale mai mari. Maturitatea sexuală apare după două sau trei hibernări. În acest moment, dimensiunea corpului atinge 40 cm. Șarpele trăiește în medie 9-15 ani.

Otravă

Efectul otravii botului este similar cu mușcătura unei vipere. În primul rând, sistemul circulator al victimei este afectat. Rezultatul este tromboza, hemoragia și, în cele din urmă, necroza extinsă. Conținut în otravă neurotoxine afectează sistemul nervos, ceea ce duce în cele din urmă la paralizia tractului respirator, precum și a altor noduri nervoase. Astfel, efectul pe corp al veninului acestui șarpe este împărțit în două etape: mai întâi, este neurotoxic, apoi hemotoxic, care este caracteristic șerpilor obișnuiți din familia viperei..

Atitudinea botului față de oameni și efectul veninului de șarpe asupra corpului uman

Dacă nu manifestați ostilitate față de șarpe, șarpele nu se va comporta agresiv. Dimpotrivă, va încerca să evite o întâlnire nedorită cu o persoană. Carnea de reptilă este folosită ca delicatesă în est. În plus, otravă este utilizată în farmacologie. În acest sens, omul a devenit principalul dușman al șarpelui..

Cu toate acestea, dacă a avut loc o întâlnire accidentală cu un șarpe, atunci trebuie să fii foarte atent. Este posibil ca turiștii nefericiți să nu exercite diligența și să calce cu ușurință șarpele, iar apoi, prinși prin surprindere, vor fi obligați să plece la atac, hotărând că este atacat. Înțelegeți că buzduganul merge Atac îi poți urma coada - vârful începe să vibreze.

Venin de sarpeDeși otrava shitomordnikului nu este atât de puternică încât să reprezinte o amenințare mortală pentru oameni, mușcătura în sine este destul de dureroasă și provoacă hemoragii abundente. Consecințele după atacul botului dispar la o persoană după aproximativ cinci, maximum șapte zile, apoi el își revine complet.

Dar nu trebuie să uităm că neurotoxinele au negativ efecte asupra sistemului respirator, care pot fi periculoase pentru persoanele cu sănătate precară. Și pentru o persoană care suferă de o boală respiratorie, este complet fatală. Au fost deja raportate incidente fatale în urma mușcăturii de șarpe.

Odată ajuns în viața sălbatică, o persoană trebuie să înțeleagă că se află pe teritoriul animalelor și, prin urmare, ar trebui să se comporte politicos și reținut.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șarpe comun: stilul de viață și habitatul șarpelui