Primul ajutor pentru mușcătura de căpușă

Căpușele sunt unul dintre cei mai vechi locuitori ai planetei. Și mușcăturile lor nu sunt neobișnuite. Dar, în ultima vreme, s-au spus prea multe despre consecințele care duc la boli grave, invaliditate și chiar moarte. Prin urmare, va fi util să știm ce măsuri ar trebui luate dacă mușcătura a avut deja loc.

Ce ar trebui să fac dacă sunt mușcat de o căpușă

Cel mai important lucru este să nu intrați în panică! Chiar dacă mușcătura a avut loc într-o zonă endemică pentru encefalita transmisă de căpușe, nu este un fapt că a apărut o infecție. Un virus periculos este purtat doar de 2 până la 10% din căpușe, în funcție de regiune. În plus, în unele cazuri, sistemul imunitar uman face față cu el singur, iar mușcăturile trec fără consecințe neplăcute. Cu toate acestea, este posibil și un alt scenariu, atunci când un agent infecțios intră în sângele uman împreună cu saliva parazitului, care ulterior se dezvoltă într-o boală foarte periculoasă. Prin urmare, este extrem de important să efectuați o serie de măsuri pentru a vă asigura propria siguranță și a vă menține sănătatea..

Secvența de acțiuni după o mușcătură:

 1. Extrageți parazitul din piele.
 2. Așezați căpușa într-un borcan sau flacon cu un capac închis ermetic.
 3. Tratați locul mușcăturii cu un antiseptic.
 4. În timpul zilei, predați căpușa laboratorului pentru testarea virusurilor.
 5. Consultați un medic pentru examinare, recomandare pentru testare și eventual tratament suplimentar.
 6. Fă-ți testul pentru infecția cu virus.
 7. Respectați îndeaproape starea dumneavoastră timp de o lună după mușcătură.

Cum se elimină o bifă

Este necesar să îndepărtați căpușa imediat ce a fost observată. La urma urmei, cu cât rămâne mai mult în interior, cu atât va elibera mai mult saliva infectată și va crește riscul de infecție. Acesta este chiar cazul când zicala populară este cea mai relevantă: întârzierea este ca moartea. Există diferite moduri de a elimina parazitul. Este important să o faci bine.

 • Ticul trebuie îndepărtat complet și să rămână în viață. Acest lucru este necesar pentru ca ulterior să poată fi analizat pentru prezența virușilor periculoși pentru oameni. În plus, partea exterioară a căpușei conține o acumulare mare de viruși patogeni. Când sunt zdrobiți, aceștia pătrund în fluxul sanguin uman prin pielea deteriorată la locul mușcăturii și provoacă infecții..
 • Parazitul trebuie îndepărtat prin mișcări de rotație. Încercați să-l ridicați puțin și derulați-l în sens invers acelor de ceasornic. Cel mai important, nu încercați să-l scoateți din piele.. Acest lucru va face ca capul parazitului să se desprindă și să rămână în interior. Rezultatul va fi inflamația și supurația la locul mușcăturii. Încă trebuie să scoateți capul tăiat din piele, deci este mai bine să nu-l aduceți la acest lucru.
 • În timpul extracției, nu strângeți abdomenul căpușei. La fel ca glandele salivare, conține o acumulare mare de diverși viruși și microbi. Și atunci când sunt stoarse, toate cu un flux invers de salivă se stropesc sub piele și intră în sânge. În plus, atunci când stoarceți o căpușă, există un risc ridicat de a o zdrobi..

Dispozitiv special

În prezent, puteți găsi mai multe opțiuni pentru un astfel de dispozitiv la vânzare, fabricat de diferite companii din Germania, Franța, Suedia, SUA și Rusia. De exemplu, Twister Uniclean, Nipper, Trixie, Pro Tick Remedy, Anti-Tick și altele. Toate acestea asigură îndepărtarea rapidă și ușoară a acarienilor de pe piele. Și au o serie de avantaje față de alte metode.

 • Asigurați îndepărtarea 100% a întregului parazit de pe piele fără a lăsa aparatul oral înăuntru.
 • Nu strâng corpul căpușei. Aceasta înseamnă că păstrează transmisia minimă a virușilor patogeni la îndepărtare.
 • Oferiți un proces nedureros. Nu ciupiți pielea și părul. Și, de asemenea, nu au efecte secundare.
 • Vă permite să eliminați o bifă în câteva secunde, indiferent de locația sa pe corpul uman.
 • Unele companii realizează jiguri de diferite dimensiuni pentru căpușe mari și mici. De exemplu, Tick Twister Uniclean sau Trixie. Acest lucru vă permite să eliminați nu numai paraziții adulți, ci și larvele și nimfele acestora.

 • Autosuficient. Nu sunt necesare instrumente suplimentare de eliminare.
 • Sunt compacte și nu ocupă mult spațiu, ceea ce este deosebit de convenabil pentru plimbări frecvente în pădure și drumeții lungi. Puteți să îl luați oricând cu dvs. și să îl țineți la îndemână în caz de nevoie.
 • Sunt inodori și nu fac zgomot. Această proprietate este deosebit de importantă atunci când îndepărtați căpușele de la animalele de companie, deoarece dispozitivul nu le sperie și vă permite să îndepărtați paraziții chiar din locuri atât de sensibile precum zona din jurul ochilor și gurii..
 • Prețul variază de la 100 la 420 de ruble, în funcție de producător. Perioada de valabilitate Nelimitat. Aceasta înseamnă că este suficient să achiziționați un dispozitiv o singură dată și, dacă este necesar, să îl utilizați pentru tot restul vieții..

Mod de utilizare:

 1. În funcție de model, puneți o buclă pe corpul parazitului sau aduceți furca dispozitivului până la punctul de penetrare în piele.
 2. Ridicați ușor partea rămasă a căpușei în exterior și rotiți de 2-3 ori, ca atunci când deșurubați cu o șurubelniță.

O metodă de utilizare mai detaliată și mai precisă poate fi găsită în instrucțiunile de utilizare, care sunt atașate fiecărui instrument specific..

Galerie foto: diferite opțiuni pentru instrumentele de eliminare a bifelor

Video: cum să eliminați o căpușă cu o răsucire specială

Pensetă

Puteți elimina o bifă în acest fel:

 1. Folosiți o pensetă pentru a apuca parazitul cât mai aproape de propria piele posibil la locul mușcăturii. Încercați să nu atingeți abdomenul pentru a nu-l strânge.
 2. Cel mai bine este să plasați penseta fie paralel cu pielea, fie strict perpendicular. Dar nu sub un unghi. În acest caz, va fi incomod să derulați.

  Îndepărtarea unei căpușe cu pensete

  Folosiți o pensetă pentru a apuca căpușa cât mai aproape de cap

 3. Folosind o mișcare de răsucire, deșurubați cu atenție parazitul.

Video: cum să eliminați o căpușă cu o pensetă

Prin fir

Puteți elimina parazitul folosind un fir puternic:

 1. Faceți o buclă, aruncați-o peste căpușă și strângeți cât mai aproape de mușcătură.
 2. Folosiți mișcări de slăbire-răsucire pentru a îndepărta treptat parazitul. Asigurați-vă că firul este încordat constant, dar nu folosiți o forță excesivă pentru a nu rupe capul parazitului.
  Îndepărtarea unei căpușe cu un fir

  Răsucind firul în jurul capului, puteți elimina căpușa

Metoda necesită anumite abilități și dexteritate. Prima dată când încercați să eliminați o bifă în acest fel, este posibil ca rezultatul să nu fie perfect..

Video: cum să eliminați o bifă cu un fir

Petrol și alte mijloace

Pe net puteți găsi atât de ușor, la prima vedere, sfaturi despre cum să picurați ulei, kerosen, ojă sau alt lichid pe căpușă. Se presupune că căpușa nu va avea nimic de respirat și va părăsi singur corpul uman. Organele respiratorii ale arahnidului se află într-adevăr pe corp. Dar după ce sunt înfundați cu un lichid vâscos, acarianul va începe să saliveze energic. Și odată cu acesta posibilii viruși conținuți în el. În plus, parazitul poate muri și rămâne în interiorul corpului uman. Prin urmare, metoda este extrem de discutabilă din punct de vedere al siguranței și eficacității..

Seringă

Un alt mod găsit adesea pe internet. Concluzia este că o seringă tăiată uniform este presată strâns pe pielea umană, acoperind complet căpușa și se creează o presiune excesivă, care ar trebui să scoată parazitul afară. De fapt, după o presiune excesivă, apare o vânătaie pe piele, iar parazitul rămâne în interior. Metoda nu funcționează.

Video: este posibil să scoateți o căpușă cu o seringă

Prin mâini

Acest lucru este dificil și riscant de făcut. Cleștele nu depășește 5 mm. Și dacă strângeți un pic mai greu un reprezentant atât de mic al arahnidelor, acesta va fi sfâșiat și toate virusurile patogene posibile vor ajunge inevitabil în sângele uman. Dar dacă nu există absolut nimic la îndemână care ar putea ajuta la eliminare, va trebui să utilizați această metodă.

 1. Apucați ușor căpușa cu două degete și, ușor, încercând să nu o strângeți, derulați, de exemplu, în sens invers acelor de ceasornic.
 2. Cel mai bine este să faceți procedura cu mănuși, deoarece agenții patogeni virali pot fi transmiși prin microfisuri în pielea mâinilor.

  Manusi din latex

  Mănușile vor proteja pielea mâinilor de virușii dăunători care infestează căpușa

 3. Schimbați poziția degetelor și repetați procedura în aceeași direcție.
 4. Faceți mai multe pase, deșurubând cu atenție căpușa până la un rezultat victorios.
 5. Spălați-vă bine mâinile cu săpun, tratați cu un antiseptic.
 6. Dacă săpunul și antisepticul nu sunt disponibile în acest moment, încercați să nu vă atingeți ochii, nasul, buzele cu mâinile. După atingerea căpușei, un virus poate rămâne pe mâini, care va pătrunde în corp prin membranele mucoase..

Ce trebuie făcut dacă capul căpușei rămâne în corp

Dacă căpușa nu este complet îndepărtată, partea care rămâne în piele poate fi îndepărtată cu un ac de cusut sau un știft. Un ac de injecție dintr-o seringă sau alt obiect perforant ascuțit va funcționa, de asemenea..

 1. Aprindeți instrumentul peste flacără. Se răcește ușor pentru a nu arde pielea.
 2. Scoateți restul parazitului cu un vârf și trageți-l afară. Trebuie să acționați ca atunci când eliminați o așchie obișnuită.

Video: ce se va întâmpla dacă o parte a acarianului rămâne în piele

Cum se tratează locul mușcăturii

Orice antiseptic este potrivit pentru dezinfectare:

 • Iod.
  Iod

  Iodul este potrivit pentru tratarea locului mușcăturii și dispare rapid

 • Zelenka.
  Zelenka

  Zelenka este un antiseptic eficient pentru dezinfectarea locului mușcăturii

 • Frecare alcool sau lichide care conțin alcool. De exemplu, vodcă, colonie, loțiune pentru față sau corp pe bază de alcool. Puteți folosi amoniac.
  Spirt

  Mușcătura de căpușă poate fi tratată cu alcool etilic

Ce să faci cu o căpușă

 • O căpușă vie ar trebui luată pentru analiză într-un laborator. Aceasta este poate singura modalitate de a afla în mod fiabil dacă există microorganisme patogene în enzimele intestinelor și glandelor salivare.. De acord, știind că parazitul nu a fost infectat cu niciun agent cauzal al bolilor grave este mult mai plăcut decât a fi ignorant. În plus, informațiile despre căpușele infectate sunt extrem de importante pentru virologi și specialiștii în boli infecțioase. Vă permite să determinați focarele naturale ale virusului în ecosistem, să urmăriți modificările la limitele gamei de agenți patogeni, să faceți hărți ale zonelor endemice, ceea ce este util pentru toți oamenii care trăiesc în această regiune..
 • În unele laboratoare, analiza poate fi efectuată chiar și pe fragmente individuale ale căpușei. Dar majoritatea centrelor medicale nu dispun de echipamentele necesare pentru astfel de analize.. Prin urmare, este important ca parazitul să fie livrat în viață. Și pentru asta are nevoie, destul de ciudat, nu de sânge cu care se hrănește (fără el, el poate trăi doar câțiva ani), ci de umezeală obișnuită. De aceea, după ce ați pus căpușa în sticlă, nu uitați să puneți în interior o frunză mică, o firă de iarbă sau o bucată de vată umezită cu apă. Închideți ferm capacul. În caz contrar, parazitul poate scăpa.

 • Dacă analiza este pozitivă, atunci acesta va fi un avertisment util cu privire la posibilele consecințe.. Cu siguranță ar trebui să consultați un medic. Un virolog specialist va oferi pacientului o sesizare pentru analiză și toate recomandările necesare.
 • Dacă nu puteți preda o căpușă la laborator, aceasta trebuie distrusă. De exemplu, ardeți sau turnați apă clocotită. Poate fi zdrobit, dar nu cu mâinile goale. Puneți parazitul într-o pungă și sfărâmați-l prin film, astfel încât infecția din organele sale interne să nu ajungă pe pielea mâinilor.

Ce teste pot fi promovate

De obicei, experții prescriu unul dintre testele posibile:

 • Un test de sânge dintr-o venă prin PCR pentru a determina prezența sau absența virusului encefalitei transmisă de căpușe. De închiriat începând cu a 11-a zi din momentul mușcăturii. Până în acel moment, el nu arată rezultatul corect. Este considerată a fi cea mai informativă analiză care dă rezultatul corect..
 • Analiza sângelui dintr-o venă prin ELISA pentru determinarea anticorpilor împotriva virusului borreliozei IgM. De închiriat la 4 săptămâni după ce a fost mușcat.
 • Analiza sângelui dintr-o venă prin Western blot pentru a determina diferiți anticorpi împotriva encefalitei transmise prin căpușe și a virusurilor borreliozei. Analiza este dată nu mai devreme de 2 săptămâni după mușcătură. Destul de informativ, dar nu realizat în fiecare laborator.

Pentru a nu rata infecțiile ascunse, se recomandă efectuarea testelor de 2 ori prin aceeași metodă. A doua oară este exact la o lună după prima. Dacă se primesc 2 rezultate negative, vă puteți relaxa, problema a trecut. În caz contrar, virologul va prescrie un tratament, care trebuie respectat cu strictețe..

Ce trebuie să faceți dacă sunteți gravidă sau alăptați

Este imposibil să se spună fără echivoc dacă mușcătura parazitului va afecta fătul și dacă virusul va fi transmis cu lapte copilului. În 2007, Comitetul American pentru Controlul Bolilor Infecțioase a anunțat că nu au existat cazuri de infecție cu borrelioză prin laptele unei mame care alăptează. Nici infecția cu o altă boală teribilă, encefalita transmisă de căpușe, nu a fost stabilită. Dar, nu este instalat - acest lucru nu înseamnă că acest lucru nu poate fi. Se știe că virusul se transmite prin laptele de capre și vaci. Motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat niciodată cu laptele uman, au formulat experții sub forma unei serii de ipoteze:

 • Vaccinarea, care se efectuează în toate regiunile endemice pentru encefalita transmisă de căpușe, formează anticorpi în corpul femeii, care, la contactul cu virusul, provoacă o reacție a sistemului imunitar. Ca urmare, virusul este rapid distrus, iar laptele matern rămâne în siguranță..
 • În multe cazuri, dacă se suspectează encefalita, unei femei i se prescriu imediat medicamente antivirale speciale care contracarează eficient boala și infecția cu lapte. Pentru borrelioză, sunt prescrise antibiotice sigure, care sunt compatibile cu alăptarea.
 • Există o presupunere că laptele uman conține componente specifice care acționează ca un vaccin. În acest caz, femeia însăși se poate îmbolnăvi, dar virusul nu va trece la copil..

Dacă nu luați în considerare această din urmă ipoteză, se dovedește că o femeie care nu a fost vaccinată la timp și nu ia medicamente după infecție, ar putea transmite teoretic virusul copilului său prin lapte. Dar, în practică, astfel de cazuri sunt necunoscute..

Pentru a-l juca în siguranță, medicii recomandă adesea hrănirea unui copil cu lapte exprimat, pasteurizat la o temperatură de 63,5 ° C timp de 30 de minute. Temperatura ridicată este garantată pentru a distruge toate microorganismele patogene, menținând în același timp valoarea produsului. În unele cazuri, când este foarte puțin lapte, este indicat să opriți alăptarea și să treceți la formula artificială. Și, desigur, monitorizați cu atenție orice schimbări din corp. Și, dacă este necesar, consultați imediat un medic.

În caz de sarcină, este, de asemenea, imposibil să excludeți posibilitatea infectării fătului și să lăsați problema nesupravegheată. La urma urmei, un virus periculos, aflat în corpul unei femei, poate trece prin placentă către un copil nenăscut. De obicei, medicii-virologi sfătuiesc să măsoare temperatura corpului timp de câteva zile. Dacă începe să se ridice, femeia trebuie dusă urgent la spital. Observarea și tratamentul suplimentar ar trebui să aibă loc strict sub supravegherea unui medic..

Astfel, am parcurs pașii care trebuie urmați după o mușcătură de căpușă. Urmați-le secvențial. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți în viață și sănătos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Primul ajutor pentru mușcătura de căpușă