În ce moduri șerpii dau naștere descendenților lor?

ȘerpiReprezentanții clasei de reptile, în special șerpii, sunt considerați unul dintre cele mai uimitoare și interesante organisme vii. Ele diferă de toate celelalte nu numai prin aspectul lor neobișnuit, caracterul, obiceiurile, ci și prin diferitele moduri de reproducere. Există reptile vivipare, ovipare și ovovivipare. Care sunt caracteristicile fiecărui tip, să ne dăm seama.

Fiziologia bărbatului și a femeii

Înainte de a înțelege procesul nașterii unui șarpe, ar trebui să cunoașteți trăsăturile fiziologiei bărbatului și femelei. Și aici puteți face față primelor probleme, deoarece este destul de dificil să distingeți vizual femelele de masculi..

La mascul, organele de fertilizare sunt o pereche de hemipenize, situate în regiunea cozii, în așa-numitele buzunare, pe partea abdominală. Una dintre hemipenis crește la dimensiunea necesară numai atunci când un partener este în apropiere, gata să se împerecheze.

Știați? Există o serie de șerpi care sunt hermafroditi. Acestea se caracterizează prin partenogeneză - un mod de reproducere „virgin”, în care celulele feminine se dezvoltă într-un organism adult fără fertilizare. Dintre hermafroditi, se pot distinge reptilele din familia Orbilor și a Negilor.

Femelele au hemiclitri împerecheați, a căror localizare este aproape imposibil de determinat. Corpul conține ovarele, care sunt conectate la cloacă prin oviducte..

Video: cum să distingi un șarpe de o podea Conform descrierii externe, un bărbat se poate distinge de o femeie prin unele caracteristici:

  • masculul este mai mare, mai lung, arată mai puternic și mai gros;
  • femela este mai grațioasă, dar mai puțin frumoasă, cu o colorație estompată.

Caracteristici ale concepției

De regulă, instinctul sexual la bărbați se trezește după trezirea iernii. Se târăsc la suprafață, caută mâncare, precum și un prieten pentru împerechere..

Aflați mai multe despre funcțiile de conținut: șarpe de lapte, șarpe de porumb, boa de nisip, piton reticulat, tufos și regal pitonii.

Puțin mai târziu, femelele se trezesc, totuși, în timp ce sunt încă în vizuină, ele, cu ajutorul eliberării unui miros specific - feromoni, îi arată clar masculului disponibilitatea lor de reproducere. În mod surprinzător, zeci de pretendenți se pot târâ la astfel de „apeluri” parfumate.

Procesul de fertilizare este destul de interesant. Toți masculii, pentru a se apropia cât mai mult de femelă, se îndoaie în bile în jurul ei și încearcă, cu una dintre hemipenizele crescute, să ajungă la „ținta” lor.Șerpi împerecheriDe îndată ce unul dintre participanți reușește să facă acest lucru și pătrunde cu organul genital în cloacă, restul masculilor se retrag și se târăște în căutarea unui alt partener. După finalizarea actului de împerechere, masculul lasă un așa-numit dop în corpul șarpelui, ceea ce împiedică doamna să se împerecheze cu alți domni.

Este surprinzător faptul că o reptilă poate stoca sperma în organism timp de câțiva ani, în timp ce fertilizează ouăle de mai multe ori. Ca rezultat, numai după o singură împerechere, se pot naște mai multe puiet..

Cum naște șerpii

În funcție de tipul de reptilă, reproducerea și, ca urmare, nașterea șerpilor poate avea loc în trei moduri: depunerea ouălor, viviparitatea și ovoviviparitatea. Să aruncăm o privire mai atentă la modul în care se nasc reptilele mici..

Vă sfătuim să citiți despre, care este herpetolog.

Depunerea tradițională a ouălor

Aproximativ 70% din toți șerpii din procesul de reproducere realizează clasicul ambreiaj de ouă. Înainte ca femelele să depună ouăle, sunt deosebit de atenți în căutarea unui loc de cuibărit..Șarpe cu ouăAtunci când o aleg, reptilele sunt ghidate de principiile: căldură, confort, tăcere și siguranță. De regulă, pentru șerpii de pădure, diferite lemn de drift, locuri de resturi organice putrezite și pentru locuitorii deșertului - nisipul devine un cuib.

Când vine momentul potrivit, masculul depune ouă, numărul cărora, în funcție de tipul de reptilă, poate varia de la 10 la 100 de unități. De exemplu, pitonii sunt capabili să lase până la 100 de ouă într-un singur ambreiaj..

În medie, numărul lor nu depășește 15 bucăți. După depunere, câțiva viitori părinți nu se mișcă departe de cuibul lor, îl păzesc cu grijă, încălzesc ouăle cu căldura lor, ceea ce contribuie la dezvoltarea rapidă a embrionilor.

Important! Șerpi - părinți răi, imediat după ce copiii eclozează, îi părăsesc și se târăsc departe. Pur și simplu nu este nevoie să aveți grijă de descendenți, deoarece inițial este complet pregătit pentru maturitate.

Reptilele ovipare se găsesc de obicei în regiunile calde unde temperaturile ridicate ale aerului oferă condiții bune pentru incubare completă. Reprezentanții reptilelor care se reproduc prin depunerea ouălor sunt majoritatea aspilor, pitonilor și șerpilor noduroși..Șarpe cu ouă

Mod vivipar

Unii șerpi, cum ar fi vipera, și mulți șerpi sau dungi de mare sunt vivipari. Ei dau naștere la descendenți complet formați, gata pentru o viață independentă..

Știați? Șerpii sunt considerați campioni pe durata împerecherii. Uneori acest proces poate dura de la două la zece zile. În procesul unei astfel de „pasiuni” reptilele sunt capabile să-și provoace multe răni și mușcături.

După fertilizarea oului, embrionul începe să se dezvolte, care primește hrană din placentă prin vase de sânge subțiri și oxigen datorită proceselor metabolice speciale care apar în corpul femeii.

Trebuie remarcat faptul că procesul de creștere a embrionilor va fi determinat de condițiile meteorologice ale mediului. La o temperatură a aerului de aproximativ + 26-32 ° C și o umiditate relativă de până la 90%, nașterea bebelușilor are loc cu 30-39 zile mai târziu, după fertilizare.

La temperaturi mai scăzute, până la 60 de zile. În cazuri rare, femela poate purta pui mai mult de trei luni..Viviparitate într-un șarpe

Ovoviviparitate

Există, de asemenea, o serie de reptile ovovivipare în care bebelușii ies dintr-un ou situat în interiorul femelei. Trebuie remarcat faptul că un astfel de proces de naștere este unic în natură și este inerent doar la unele specii de șerpi - boas, șerpi tigru, shitomordniki.

În acest caz, embrionul crește și se dezvoltă în coada corpului feminin, în ou. Puii își obțin hrana din albușul de ou, iar femela le furnizează oxigen.

Important! Bebelușii care apar în timpul producției de ouă sunt complet independenți și gata pentru maturitate după naștere..

Când bebelușii sunt pe deplin dezvoltați, ies dintr-un ou din corpul mamei. În același timp, rămășițele de ouă apar prin canalul de naștere al femelei.Ovoviviparitatea la un șarpe

Frecvența reproducerii

În condiții naturale, procesul de reproducere a șerpilor este sezonier - primăvara și toamna. În majoritatea cazurilor, sezonul de împerechere al reptilelor este precedat de hibernare și repaus..

Trebuie remarcat faptul că șerpii ating maturitatea sexuală la vârsta de aproximativ doi ani după naștere. Într-un an, femelele sunt capabile să nască aproximativ 100 de bebeluși, totuși, datorită faptului că părinții nu au grijă de descendenții lor, majoritatea descendenților mor.

Refuzând parțial opinia general acceptată conform căreia șerpii depun ouă pentru reproducere, se poate observa că 30% dintre reptilele târâtoare sunt vivipare și ovovivipare. Procesul de a da naștere copiilor în reptile este destul de interesant și neobișnuit..ȘerpiMergând să depună ouă sau să nască bebeluși, femela caută instinctiv cel mai sigur și mai confortabil loc, deoarece imediat după naștere, bebelușii „intră” într-o viață independentă, fără sprijinul părinților.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » În ce moduri șerpii dau naștere descendenților lor?