Bug-uri de pat - o poveste mare de insecte mici

În ultimii 20 de ani, a existat o creștere înfricoșătoare a populației de ploșnițe. Nu este surprinzător faptul că interesul pentru această insectă neplăcută crește aproape la fel de rapid ca numărul ei de pe planetă. De secole și milenii, s-a dezvoltat o atitudine aspră față de ploșnițe, dar cât de mult știe omul modern despre ele? Pe planeta noastră, pe lângă speciile parazite care și-au câștigat o reputație proastă, trăiesc zeci de mii de alți reprezentanți ai acestui subordine. Sunt aceste specii la fel de neplăcute și periculoase ca omologii lor paraziți??

Plosnițe: zona de distribuție, aspectul și caracteristicile

Plosnitele aparțin ordinii hemipterelor, aparținând tipului de artropode. Acesta este unul dintre cele mai numeroase tipuri de insecte (aproximativ 36 de mii). Pentru ploșnițe, diversitatea speciilor și o gamă extinsă sunt caracteristice - întreaga planetă. Dimensiunile lor variază de la 1 mm la 14-15 cm. Cei mai mari reprezentanți trăiesc în zone tropicale și subtropice, de exemplu, bug-uri uriașe de apă, inofensive pentru oameni.

Bug uriaș de apă

Bugul de apă uriaș este considerat cel mai mare reprezentant al subordine de bug-uri, cunoscut și sub numele de „acarianul aligatorului”

În formă, aceste insecte sunt împărțite în:

 • plat (specii parazite);
 • sferice (trăiesc în principal în deșerturi);
 • în formă de tijă;
 • broaște țestoase.

Ploșnițele au două perechi de aripi: partea din față sau elitrele sunt rigide, acoperite cu un strat chitinos, iar cele din spate constau dintr-o pereche dezvoltată de aripi care permite insectei să zboare bine. Cu toate acestea, la unele specii, aripile pot fi subdezvoltate sau complet absente.. Bugurile de pat sunt cunoscute pentru „parfumul” lor caracteristic. Este vorba despre glandele mirositoare, care ajută insecta să se apere cu succes de dușmani și să se reproducă. La prădători și specii acvatice, acestea sunt slab dezvoltate sau absente cu totul. Culoarea bug-urilor este funcțională în natură, de exemplu, la erbivore, este construită în contrast. Plosnitele, forțate să compenseze lipsa secreției, precum și un stil de viață parazit, au o culoare de protecție. Este interesant faptul că unii reprezentanți ai acestui subordine au o vedere bine dezvoltată, dar organele senzoriale sunt în principal antene senzoriale..

Antenele senzoriale ale bug-ului

Antenele senzoriale îl ajută pe reprezentantul prădător al subordonului să depisteze prada

Toate erorile sunt unite printr-un aparat de gură care suge cu piercing-ul. Există doar ușoare diferențe interspecifice datorită preferințelor gustului. De exemplu, la carnivore, proboscida seamănă mai mult cu un cioc: este mai groasă și mai puternică decât la erbivore.

Tipul de piercing-supt al aparatului bucal al bug-ului

Puternica proboscidă alungită a pasărei erbivore străpunge cu ușurință membrana delicată a celulelor vegetale

Reproducerea ploșnițelor

Bugurile de pat se înmulțesc foarte repede. Pentru a se împerechea, aceste insecte nu trebuie să aștepte sezonul de împerechere - prezența mai multor factori determinanți va fi suficientă: o temperatură confortabilă și o sursă de energie. O singură inseminare a unei femele îi permite să depună ouă toată viața. Astfel, chiar și în circumstanțe neprevăzute, cum ar fi postul, va putea prelungi nașterea. O persoană poate depune zeci sau chiar sute de ouă odată. Acest fapt nu poate decât să înspăimânteze, deoarece o femeie aflată într-o poziție timp de un an poate completa un întreg apartament cu rude. Dezvoltarea bugilor de pat este, de asemenea, un proces destul de rapid. Din ovul iese o larvă similară cu o insectă adultă, care, după cinci mutări, se transformă într-un individ gata de reproducere. Întregul ciclu de viață durează aproximativ un an.

Ciclul de viață al unei gândaci de pat

Folosind exemplul etapelor de dezvoltare ale unei bug-uri de pat, se poate urmări ciclul de viață al aproape tuturor reprezentanților subordinei

Tipuri de ploșnițe și habitatele acestora

Plosnitele trăiesc peste tot, populațiile lor sunt deosebit de numeroase la tropice. Există chiar și specii „polare” de ploșnițe. Locurile de cuibărit se disting, de asemenea, printr-o varietate: în sol, sub un strat de nisip, pe copaci și coroana lor, pe plante, în vizuini de animale, scobituri, cuiburi de păsări.

Bug-uri de apă

Există mai multe tipuri de bug-uri de apă. De exemplu, pasagerii de apă sunt insecte grațioase, cu picioare lungi, care pot aluneca surprinzător de repede prin apă.. Mâncând exclusiv pe sucurile altor insecte, acestea nu prezintă niciun rău pentru oameni. O familie extrem de interesantă care trăiește în coloana de apă este scorpionii de apă. Arată ca o frunză căzută și duc un stil de viață sedentar, deoarece, în ciuda înregistrării „de apă”, nu pot înota. Se târăsc în apă puțin adâncă, aceste bug-uri vânează crustacee mici, larve și mormoloci. Adevăratul campion este plutitorul obișnuit. Această bug nu are egal între semenii săi - înoată rapid și cu îndemânare, vânează cu succes sub apă. Se hrănește în principal cu moluște, pești mici și larve.

Galerie foto: cele mai renumite tipuri de bug-uri de apă

Terenii

Totuși, majoritatea bug-urilor trăiesc pe o suprafață dură. Cel mai adesea, insectele caută acele locuri cu care își pot atinge simultan abdomenul și spatele. Așa se simt în siguranță.

Dăunători

Insectele erbivore sunt binecunoscute oamenilor ca dăunători (păsări roșii, gândaci de rahat, muște de cal și altele). Hrănindu-se cu sucuri celulare, ele distrug cerealele, grădinile și culturile sălbatice. Mușcătură umană de insectă erbivoră - apariție extrem de rară. Faptul este că proboscida unor astfel de insecte este prea slabă și subțire pentru a străpunge pielea umană..

Una dintre cele mai periculoase este considerată broasca testoasă dăunătoare, care într-adevăr arată ca un animal în miniatură cu o coajă. Este puțin probabil ca un rezident obișnuit de vară să întâmpine acest dăunător, deoarece mâncarea preferată de acest tip este soiurile de cereale: porumb, orz, secară etc..

Broasca testoasa nociva

Culoarea protectoare a elitrelor broaște țestoase dăunătoare seamănă într-adevăr cu o coajă

Dar istoria coabitării noastre cu bug-uri de „grădină” este destul de bogată. Insectele strălucitoare și pline de viață atacă necontenit culturile. O specie extrem de neplăcută - insectă cruciferă. Există următoarele subspecii: bugul siberian, bugul cruciferului nordic, varza din Asia Centrală, bugul muștarului, bugul rapiței. Așteptând frigul în frunzele căzute sau sub un strat de mușchi, aceste insecte ies la suprafață la începutul primăverii. La început, ploșnițele atacă buruienile, iar după apariția lăstarilor de soiuri cultivate, acestea trec deja la ele.. Reprezentanții speciei sunt specializați în varză, salată verde, hrean, vârfuri de ridiche, nap și ridiche.

Printre insectele dăunătoare, este cunoscută și cea a perei. Iernarea insectelor durează până la sfârșitul lunii aprilie (în regiunile sudice) - începutul lunii mai (în latitudinile medii), în principal în crăpăturile scoarței și sub frunzele de anul trecut.. O insectă de pere se așază pe frunzele înflorite ale pomilor fructiferi. Este interesant faptul că această specie este capabilă să zboare pe distanțe lungi, deplasându-se adesea de la plantații forestiere la cabane de vară..

Bug de pere

Bug de pere - proprietarul unor perechi de aripi neobișnuite, aproape transparente

Mai puțin cunoscut este bug-ul de castravete. Un rol important în acest sens a fost jucat nu numai de dimensiunea sa (nu mai mult de 3 mm), ci și de particularitatea poziției sale pe victimă. Bugul de castravete atacă partea din spate a frunzelor de roșii, castraveți, vinete, aducând adesea plantele la moarte.

Muștele de cal se disting prin nemilos și ilizibilitate. Acestea dăunează nu numai culturilor agricole, ci și ornamentale.. Hrănindu-se cu sucuri de celule și depunând ouă în grosimea frunzelor, muștele de cal infectează toate părțile plantei. Sunt extrem de greu de găsit, dimensiunile mici și aspectul atipic pentru ploșnițe au devenit un ajutor în acest sens (acestea sunt adesea confundate cu furnicile).

Bug bug

Gândacul cu picior nu seamănă prea mult cu ceilalți reprezentanți ai subordinei

În Rusia și pe întreg teritoriul cu un climat temperat, mai este cunoscută încă o specie de erbivore - „bugul împuțit”, sau bug-urile lemnoase verzi. Această insectă duce o existență destul de lipsită de glorie, așezându-se ocazional în zmeură și provocându-le daune minore. În cazul acestei erori, tratamentul chimic special al arbuștilor nu este necesar, dacă se găsesc suficiente măsuri mecanice. Cu toate acestea, este interesant pentru dieta sa mixtă: hrana pentru animale este inclusă și în dieta sa, și anume insectele moarte. Pentru această specie, orice contact cu o persoană este pur accident, ceea ce duce mai des la spaimă de ambele părți..

Prădători

Speciile prădătoare, inclusiv cele parazitare, suge sânge de la oameni și animale, se hrănesc cu sucurile altor insecte. Un fapt interesant este că reprezentanții mari ai subordonului sunt capabili să facă față chiar și salamandrelor mici. Unii prădători aduc beneficii tangibile prin uciderea dăunătorilor din culturi.

Familia de prădători poate fi numită condiționat limita dintre speciile de bug-uri inofensive și cu adevărat periculoase. Morfologia insectelor diferă în funcție de zonă. Deci, la tropice, persoanele luminoase contrastante sunt mai frecvente, iar în țările cu un climat temperat, culoarea reprezentanților este predominant întunecată, patronantă. Aproape toți prădătorii au dimensiuni mari. Ei vânează mai ales noaptea, asemănându-se într-un fel cu păianjenii.

Cel mai faimos reprezentant al familiei este reduviumul mummer (prădător murdar). Numele insectei este asociat cu o specie neobișnuită de larve, al cărei corp este presărat cu resturi mici aderente. Reduvius - vecin de mult timp al omului. Așezându-se în depozite și curți, precum și în casele oamenilor, el vânează toate insectele pe care le întâlnește. „Lista neagră” a prădătorului include: larvele kozheed, molii, omizi și chiar frați din subordine - bug-uri de pat.

Larva mummerului

Larva peștilor clovn de mummer are forma unui păianjen mic

În regiunile sudice ale Rusiei, puteți găsi prădătorul inelat. Este un insectivor mic care poate provoca o reacție alergică atunci când este mușcat. Un alt reprezentant al prădătorilor este bugul triatomaceu (sărutarea). Acesta nu este deloc un prădător inofensiv, după cum dovedește celălalt nume al său - „ucigaș tăcut”. Locuiește în țări cu climă tropicală. Principalul pericol nu vine dintr-o mușcătură, ci din fecale care intră în rană cu tripanosomi conținuți în ele.

Zgârierea zonei afectate și inflamația ulterioară pot duce la boala Chagas mortală, pentru care încă nu există vaccin..

Prădător inelat pe suprafața frunzei

Un prădător inelat nu trebuie atins cu mâinile goale - acest lucru poate provoca un atac

O mică familie de bug-uri de vânător arată complet inofensivă pe fundalul prădătorilor. Aceste bug-uri moi și lente distrug cu sârguință ouăle gândacilor și insectelor, larvele altor bug-uri, omizi. În sezonul cald, vânătorii pot intra în casă printr-o fereastră sau o casă deschisă. Metoda de tratare a acestora este cea mai veche - îndepărtarea mecanică a insectei.

Speciile carnivore includ, de asemenea, bug-uri de flori sau prădători de firimituri. Locuiesc și vânează în copaci și sub scoarța lor. Aceste insecte agile și numeroase se pot așeza în depozitele de alimente, unde pradă dăunătorilor locali..

Există mai multe specii carnivore printre scute (în majoritate erbivore). Este interesant faptul că o persoană cooperează cu unii reprezentanți ai acestei familii. De exemplu, podizul cu burtă pătată este așezat în sere pentru a combate omizi.

Galerie foto: tipuri de bug-uri prădătoare

Ectoparaziți umani: o creștere a numărului, motive pentru o creștere a creșterii populației

În primul rând, o persoană trebuie să știe despre speciile care impun vecinătatea lor neplăcută. Mai ales când luați în considerare faptul că, în ultimii ani, numărul de astfel de ploșnițe „coabitante” a crescut de multe ori. În întreaga lume, acest lucru a dobândit deja un caracter spontan. În general, este acceptat faptul că insectele ectoparazitare, de fapt, la fel ca toate insectele legate de ele, reprezintă o problemă în țările în curs de dezvoltare cu o situație epidemiologică dificilă. Dar deja la sfârșitul secolului al XX-lea, acest stereotip a pierdut toată puterea. Au fost publicate date șocante privind creșterea multiplă a populației de ploșnițe în țări precum SUA, Brazilia, Australia, Danemarca, Suedia și alte zece țări. De exemplu, în Zurich (Elveția) până în 2010, aceste insecte au fost găsite pe teritoriul a mai mult de jumătate din toate clădirile din oraș. Pentru Rusia, erorile nu au făcut excepții - informațiile despre noile centre de așezare apar în mod regulat.

Muscatura de gandac

O insectă de pat atunci când este mușcată străpunge ușor pielea umană

Creșterea creșterii populației este asociată cu schimbările climatice (încălzirea globală, creșterea spațiilor încălzite) și procesele sociale (vânzarea de obiecte uzate, turism, migrația în masă). Un alt motiv îl reprezintă insecticidele. De la sfârșitul secolului al XX-lea, sortimentul și metoda lor de utilizare s-au schimbat. Mai devreme, când gândacii erau otrăviți, o parte bună din ceilalți reprezentanți ai clasei din cameră, inclusiv ploșnițe, au pierit. Reproducerea globală a insectelor a contribuit la dezvoltarea imunității stabile la insecticide. Odată cu apariția unor capcane și momeli mai vizate, paraziții vicleni rămân intacti. Se întâmplă adesea ca aceste insecte să trăiască cot la cot cu oamenii pentru o lungă perioadă de timp, rămânând însă neobservate.

Pinte de pat

Cel mai faimos „vecin” al nostru este bugul de pat. Este un ectoparazit nocturn liniștit care se hrănește exclusiv cu sânge uman. Culoarea adultului variază de la roșu deschis la maro închis. Ouăle de insecte se caracterizează printr-o culoare albă, iar larvele (imago), adesea năpăditoare, își schimbă culoarea de la tonuri deschise (aproape transparente) la cele întunecate. Nu este întotdeauna ușor să găsești ploșnițe - de obicei ele devin cunoscute doar cu apariția mușcăturilor caracteristice pe corp: rânduri lungi succesive de puncte roșii cu compactare în leziune.

De ce mușcăturile de insecte sunt periculoase?

Până de curând, a existat controversă cu privire la daunele aduse sănătății umane de către aceste insecte. Cercetările pe această temă sunt încă în curs, dar se știe deja că apar reacții alergice (80% dintre cei mușcați sunt expuși riscului). Plosnitele provoacă anemie feriprivă, privează o persoană de odihnă normală. Punctele de puncție se inflamează, se formează pustule. Printre altele, organismele de insecte sunt locuite de diverși microbi, datorită cărora bugii de pat devin purtători de boli infecțioase..

Mușcăturile de insecte pe suprafața frontului corpului uman

Mușca de pat mușcă și, în timp ce bea o porție de sânge, se mișcă cu câțiva centimetri înainte, repetând fapta de 4-5 ori până la saturație completă

Paraziții pot transporta următoarele microorganisme:

 1. Bacterii (antrax, tuberculoză, tularemie, bruceloză, ciumă, febră tifoidă).
 2. Viruși (variolă, febră galbenă, hepatită B).
 3. Protozoare (leishmanioză).

Se studiază și rolul ploșnițelor în infecția umană cu helminți și ciuperci..

Cum se detectează un parazit în interior?

Cum să găsești un intrus? Spre deosebire de alte tipuri de insecte, cum ar fi gândacii, curățenia casei nu determină apariția bugilor de pat. Haine sau mobilă cumpărate recent din mâinile tale, călătorie, petrecerea nopții afară din casă și pur și simplu un apartament infectat de lângă ușă - toate acestea pot fi începutul problemei. În cazul mușcăturilor vizibile pe corp, în primul rând, ar trebui să inspectați toate locurile de odihnă din casă: paturi, canapele, fotolii, saltele, perne etc. O atenție deosebită trebuie acordată jambierelor ușilor, plintelor, prizelor, dulapurilor etc. când bug-urile sunt în casă, apare un miros neplăcut de coniac rău sau zmeură fermentată.

Reprezentarea schematică a camerei

Locații pentru căutarea urmelor de parazit în cameră

Cum să scapi de o insectă?

Bugul de pat nu se cuibărește în sens clasic, dar lasă urme. Coji chitinoase, picături de sânge pe mobilă (în special pe așternut), acumulări de excremente negre - toate acestea indică necesitatea de a lua măsuri, dintre care principalele sunt:

 1. Insecticide moderne (pulberi, aerosoli, momeli). Majoritatea sunt inofensive pentru oameni și animale de companie și au un efect de lungă durată. În sectorul privat, clădirile casnice ar trebui, de asemenea, procesate. Înainte de a pulveriza insecticid, îmbrăcați mănuși, un aparat de respirat sau un costum de protecție, izolați copiii și animalele. O atenție deosebită trebuie acordată punctelor focale. După procesare, trebuie să părăsiți imediat camera și să o lăsați să se ventileze câteva ore. Cele mai renumite mărci eficiente de insecticide sunt „Kombat”, „Mikrofos”, „Karbofos” și „Executioner”.
 2. „Supraviețuirea” temperaturii. Oprirea încălzirii va opri multiplicarea paraziților. Pentru a face acest lucru, este necesar să se atingă cel mai scăzut nivel posibil și să se mențină un astfel de climat până la dispariția completă a paraziților. Este important ca deja la 20 ° C insectele să se simtă inconfortabile, dar este puțin probabil să împiedice insectele să părăsească spațiul de locuit. Cel mai probabil vor decide să o aștepte. Această măsură va fi cu adevărat eficientă atunci când se aplică local - calcinarea și uscarea lucrurilor individuale. Trebuie remarcat faptul că insectele mor deja la 50 oC.
 3. Remediile populare. Eficacitatea acestor măsuri depinde de mărimea populației și are o natură destul de preventivă. Cel mai adesea, terebentina (este permisă atât în ​​formă pură, cât și sub formă diluată) și oțetul sunt utilizate pentru tratarea suprafeței. De asemenea, puteți aranja frunze proaspete de tansy, mesteacăn, lavandă și pelin în jurul casei..
 4. Sunând la exterminator. Bugii de pat sunt iubitori de rătăcire dintr-un colț încălzit în altul, deci aceasta este cea mai potrivită opțiune pentru o clădire de apartamente. Are sens să lupți împotriva paraziților din casa ta, neștiind dacă un alt apartament este sau nu afectat? Cel mai bun mod este de a discuta problema cu toți chiriașii, chiar dacă este una de precauție. Apelarea unui specialist este cea mai scurtă modalitate de a scăpa cu succes de nenorocitele de sânge.

Video: mijloace de a scăpa de bug-uri

În orice caz, indiferent de metoda de distrugere utilizată, principalul lucru este de a arăta eficiență, ținând cont de faptul că bug-urile domestice sunt adevărate campioane în ceea ce privește speranța de viață.

Istoria veche de secole a cartierului ploșniței cu o persoană cunoaște multe cazuri când o insectă aduce nu numai rău, ci și beneficii reale. Din păcate, neplăcerile și problemele cauzate de insectele parazite sunt mai semnificative decât ajutorul indivizilor care distrug insectele dăunătoare. Pe baza acestui fapt, ar trebui să ne amintim despre prevenirea apariției paraziților în cameră, dar, în același timp, nu uitați de insectele care ajută o persoană.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bug-uri de pat - o poveste mare de insecte mici