Rozătoarele: oaspeți neinvitați ai grădinii

În timpul sezonului de vară, grădinarii se confruntă în mod constant cu diferite dificultăți. Una dintre cele mai frecvente nenorociri sunt dăunătorii rozătoarelor. Acestea strică peisajul și deteriorează plantațiile și culturile. Remediile chimice și populare vor ajuta la evitarea pierderilor.

Ce rozătoare apar pe site

O persoană întâmpină astfel de dăunători:

 1. Șobolani. Distrug culturile, roșesc cablurile electrice și răspândesc boli grave (ciumă, salmoneloză, pseudotuberculoză și altele). Cresc până la 30 cm, cântăresc până la 420 de grame și trăiesc în colonii.
  Șobolan gri

  Șobolanii trăiesc în subsolurile caselor, în parcuri, în depozitele de deșeuri și în canalizare.

 2. Alunițe. Este ușor de înțeles că ați devenit vecini cu acest animal - movile caracteristice apar pe sol. Ele nu reprezintă un pericol direct pentru oameni. Dar tunelurile pe care le sapă sunt folosite de șobolani și șoareci. De asemenea, activitatea lor reduce treptat fertilitatea solului și strică sistemul radicular al plantelor..
  Cârtiță

  Alunițele nu se hrănesc cu rădăcinile plantelor, ci le strică în timp ce sapă un tunel

 3. Scorpie. În exterior, seamănă cu un șoarece obișnuit, numai cu un nas lung de proboscis și o coadă mai groasă.. Animalele sapă tuneluri în pământ, iar acest lucru dăunează parcelei de grădină. Datorită încălcării integrității solului, plantele nu primesc o cantitate suficientă de substanțe nutritive utile, deci mor.
  Scorpie

  În ciuda pagubelor fără îndoială asupra solului, șopârlele aduc și ele beneficii: se hrănesc cu insecte dăunătoare

 4. Șoareci de recoltare. În ciuda aspectului său inofensiv, acest rozător prezintă un pericol semnificativ pentru oameni. Vole se disting de șoarecii obișnuiți printr-o bandă neagră de blană pe spate și o dimensiune mai mare. Acestea poartă o serie de boli periculoase - febra tifosului transmisă de căpușe, nefrosonefrita hemoragică, tularemia și altele. Șoarecii roșesc podeaua și strică fructele - morcovi, roșii, varză. Primăvara, din cauza lipsei de hrană, mănâncă lăstari tineri de plante..
  Șoareci de recoltare

  Sambola poartă boli periculoase și distruge culturile și proviziile

Dacă observați urme ale prezenței acestor animale, luați urgent măsuri pentru a scăpa de ele.

Metode de combatere a dăunătorilor

Sute de produse din industria chimică, inginerie și rețete populare testate în timp sunt disponibile omului modern.

Produse chimice

Dacă aveți animale de companie și copii mici, utilizați pesticide cu precauție extremă sau aruncați-le.. Este important să urmați cu strictețe instrucțiunile de utilizare și să eliminați resturile de fonduri.

 1. Moartea șobolanului nr. 1 din compoziția sa conține o substanță care afectează coagularea sângelui, prin urmare nu aparține numărului de otrăvuri acute. Moartea rozătoarelor are loc în decurs de 3-8 zile din cauza sufocării și sângerărilor interne. Otrava este răspândită pe bucăți de carton lângă vizuini, pereți și alte locuri unde s-au văzut rozătoare. Lucrați cu mănuși și pensete. Agentul este folosit pentru combaterea șobolanilor și șoarecilor. Analogi - Varat și Testoks.
  otravă Șobolan moartea nr

  Adezivul Moartea Șobolanului nr. 1 este eficient împotriva șobolanilor.

 2. Brodifanul este un concentrat lichid otrăvitor. Se amestecă cu momeală comestibilă (cereale, terci). Eficace împotriva șobolanilor și șoarecilor gri și negri. Produsul este toxic (clasa de pericol 2), prin urmare, atunci când lucrați cu el, utilizați protecție - mănuși, ochelari, respirator.
  Rodenticid Brodifan

  Când utilizați Brodifan, este necesară protecție pentru mâini, ochi și căi respiratorii

 3. Husa de șobolan este o substanță lipicioasă care este utilizată pentru a trata găurile din găuri și adăposturi. Produsul chimic se lipeste de blana animalului și pătrunde în interiorul corpului atunci când rozătoarele se curăță singur. Avantajul produsului este că poate fi utilizat în camere umede și fierbinți..
  Agent de acoperire a șobolanilor

  Acoperit cu șobolani poate fi utilizat în medii calde sau umede

 4. Zernocin NEO este o momeală cu cereale roșii. Potrivit pentru combaterea șobolanilor, volei și a altor rozătoare asemănătoare șoarecilor.
 5. Concentrați Dr. Klaus - Alunitoare și alunecare. Se pulverizează pe sol și plante.
  Concentrați Dr. Klaus din alunițe

  Concentrați Dr. Klaus este folosit pentru a speria alunițele și șopârlele

Remediile populare

Substanțele chimice toxice sunt eficiente, dar periculoase pentru oameni, animale domestice și plante. Pentru un control mai fidel al dăunătorilor, generații de oameni au venit cu o varietate de moduri.

 1. În lupta împotriva alunițelor și a șopârlelor, apa simplă va ajuta. Se toarnă în tuneluri cu un furtun. Sunt folosite și alimente cu miros urât, cum ar fi măruntaiele de pește. Sunt așezate lângă toate intrările în vizuini..
 2. Uleiul esențial, amoniacul și kerosenul vor ajuta la șoarecii de câmp. Țesătura impregnată cu oricare dintre mijloace este plasată într-un nurcă: după câteva zile, rozătoarele dispar. O momeală eficientă făcută din făină de grâu și var sau gips (în părți egale). Un recipient cu apă este așezat lângă el. Rozătoarea moare din cauza formării unui cheag de sânge în stomac.
 3. Pulberea de acid boric este, de asemenea, împrăștiată de-a lungul pereților și lângă vizuini, iar cenușa - în subteran sau subsol (alcalinul conținut în aceasta corodează labele rozătoarelor).
  Pulbere de acid boric

  Acidul boric vă va ajuta să scăpați de șoareci

Puteți scăpa de rozătoare pe site plantând fasole, usturoi, fasole, gălbenele, narcise, spurge de caper. Ei sperie alunițele. Șoricelele nu-i plac pelinul, menta, tufa imperială de alun, cimbru și linte. Tansy, rozmarin sălbatic, sambure, pelin și mentă resping șoarecii de câmp.

Capcane și repelenți cu ultrasunete

Dacă nu doriți să vă deranjați să plantați plante speciale sau să folosiți momeli otrăvitoare, încercați mijloace mecanice - scarificatoare cu rozătoare și alunițe, capcane pentru șoareci, capcane electronice pentru șobolani etc..

Galerie foto: Dispozitive de combatere a dăunătorilor

Măsuri preventive

Cel mai bine este întotdeauna să fii proactiv. Există multe metode de prevenire a apariției rozătoarelor pe site și în casă:

 • o plasă săpată în pământ de-a lungul întregului perimetru al amplasamentului, plante speciale și dispozitive simple de casă sub formă de borcane zgomotoase vă vor scuti de alunițe;
 • de la șobolani este mai bine să instalați în avans scarele cu ultrasunete;
 • o pisică sau un câine care locuiește într-o casă sau curte se va proteja împotriva șoarecilor și a musarelilor;
 • prevenirea apariției dăunătorilor, menținerea curatelor șopronelor, subsolurilor și clădirilor de animale (fără gunoi, frunze, buruieni și săpatul pământului în fiecare sezon).

Recenzii despre modalități eficiente de a controla rozătoarele

La o căsuță de vară și într-o casă privată, șobolani, șoareci de câmp, șopârle și alunițe pot coexista cu tine. Animalele sunt mici, dar afectează considerabil teritoriul și culturile. Este important să observați prezența oaspeților neinvitați la timp și să începeți să le tratați într-unul sau mai multe moduri propuse.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rozătoarele: oaspeți neinvitați ai grădinii