Ce șerpi pot fi păstrați acasă: comportament, îngrijire și hrănire, măsuri de precauție

Ce șerpi poți păstra acasăNu este nevoie să vorbim despre loialitatea reptilelor în raport cu oamenii, chiar dacă acestea sunt ținute acasă. În mănăstirea umană, lotul lor este redus la funcțiile decorative ale interiorului la o distanță sigură de ceilalți locuitori. Cu toate acestea, în ciuda dispoziției sale urâte, această creatură vie are o serie de nevoi și caracteristici. Locul greșit pentru terariu, îngrijirea prematură, abaterile minore în rutina zilnică și dieta - toate acestea pot provoca boli grave și chiar moartea unui animal de companie reptilă. Cum să preveniți acest lucru și să oferiți șarpelui condiții confortabile, vă vom spune mai târziu în articol.

Pot să rămân acasă

Peste 3 mii de specii de șerpi sunt cunoscute de zoologia modernă, dintre care aproximativ un sfert sunt considerate mortale de către oamenii de știință. Pe baza acestora, un număr foarte limitat de șerpi sunt potriviți pentru menținerea locuințelor, care nu reprezintă o amenințare pentru viața umană și se adaptează cu ușurință la domesticire..

Știați? În Evul Mediu, europenii au executat criminali aruncându-i într-o groapă infestată de șerpi. Drept urmare, cei pedepsiți în agonie au murit din cauza numeroaselor mușcături de reptile..

Dintre toate varietățile de șarpe care există în sălbăticie, poți să le aduci acasă ca prieten:

 1. Șarpe de porumb - caracterizat printr-o dispoziție relativ calmă, apetit moderat și activitate ridicată. Lungimea corpului său nu depășește 1,5 m. Se adaptează rapid la condițiile terariului, vă permite să vă ridicați fără a arăta agresivitate.Șarpe de porumb
 2. Piton regal - este un reprezentant al unei specii calme, lente și pașnice de exotice ne-otrăvitoare. Indiferent de regularitatea mișcărilor sale, el reacționează foarte repede la pericol, în timp ce se curbează într-o minge.Piton regal
 3. Rainbow boa constrictor - acesta este un șarpe curios și activ, cu un caracter specific și un corp subțire, a cărui lungime atinge aproximativ 2 m. Indivizii mai maturi sunt caracterizați de calm.Boa curcubeu
 4. Boa constrictor imperial - necesită un terariu mare, deoarece lungimea corpului său, în funcție de vârstă, poate varia de la 2 la 3 m. Are o aderență puternică și o construcție proporțională. Nu agresiv.Boa imperială
 5. Royal și șarpe de lapte - sunt reprezentanți mimici ai speciilor de șarpe de corali. Nu sunt otrăvitoare, foarte active, au un corp miniatural de până la 1 m lungime și un caracter dificil.Șarpe regal și de lapte

Dacă sunteți atras de sângele rece și calmul reptilelor tăcute, atunci când vă alegeți animalul de companie, rețineți că conținutul său este mult mai complicat decât pare la prima vedere. Numai cu o îngrijire adecvată și o alimentație echilibrată, secția dvs. va decora locuința dvs. timp de decenii.

Știați? Cel mai mare șarpe de pe planetă este un piton reticulat care trăiește într-una din grădinile zoologice japoneze, al cărui corp atinge o lungime de 12 m și 20 cm. Gigantul cântărește 2 centenari.

Astăzi, boa constrictorul scuipat de lungă durată este Popeye din grădina zoologică din Philadelphia (SUA), care a murit la vârsta de patruzeci de ani. Lista referințelor vechi, conform referințelor presei, a inclus, de asemenea, o anaconda de 28 de ani de la grădina zoologică din Washington și un piton reticulat de 32 de ani din Pittsburgh.ŞarpeCâți șerpi trăiesc în sălbăticie este aproape imposibil de urmărit, deoarece orice încercare a unui cercetător se poate încheia la prima întâlnire.

Cei mai periculoși șerpi domestici

Doar crescătorii de șerpi cu experiență își pot permite să cumpere o reptilă otrăvitoare. Cu toate acestea, chiar și un terariu închis și o cameră separată pentru un vecin mușcător nu reduc riscul de răniri grave și deces. Și, prin urmare, nu vă testați inutil soarta și renunțați imediat la întreținerea șerpilor otrăvitori.

Știați? Cel mai periculos continent din cauza abundenței sale de reptile este Australia, găzduind 9 din 10 șerpi terestre otrăvitori de pe planetă. Vorbim despre soiurile de taipani, precum și despre șerpii maronii din est, mambele negre și peștii de nisip..

Atunci când alegeți un exotic, rețineți că multe specii domesticite reprezintă o amenințare pentru oameni. Experții consideră șerpi îmblânziti periculoși:

 • piton reticulat - are un corp masiv de nouă metri, iubește să înfășoare ceva, poate sufoca cu ușurință victima-Piton reticulat
 • rombic cu șarpe cu clopot - foarte agresiv și otrăvitor, otrăvirea sa se răspândește cu fulger în corpul uman, ceea ce provoacă paralizie și apoi moarte-Cronica rombică
 • Regele Cobra - periculos datorită caracterului său urât și mușcăturii mortale, preferă să se hrănească exclusiv cu alți șerpi-Regele Cobra
 • roscata comuna - otrava sa mortală provoacă sângerări la nivelul nasului și gurii, hemoragii cerebrale și insuficiență renală-Vierme de căldură comun
 • daboyu - periculoase, deoarece mușcăturile în 99% din cazuri sunt fatale-Daboya
 • bungarus albastru - dacă antidotul șarpelui nu este introdus la timp, victima va muri în 24 de ore.Blue Bungarus

Caracteristici ale comportamentului acasă

Dacă în păstrarea animalelor de companie cu blană se acordă un loc special contactului personal cu proprietarul, atunci în cazul șerpilor acest aspect este complet inutil. Reptilele sunt animale exotice care nu sunt capabile să demonstreze înflăcărat recunoașterea și dragostea lor. Este bine dacă târâtorul mușcător vă permite să aveți grijă de el.

Important! Pentru a salva un șarpe de companie de obezitate, experții sfătuiesc să-l hrănească de cel mult 2 ori pe săptămână și să monitorizeze umplerea bolului. Într-adevăr, chiar și în condiții naturale, fără hrană, un animal de companie poate rezista fără a afecta sănătatea sa de la câteva luni la 2 ani, iar lipsa apei îl va distruge deja timp de 3 zile.

Fiți pregătiți pentru faptul că acest proces înseamnă un echilibru constant al riscului și al amenințării la adresa vieții. Nu pierdeți niciodată vigilența, deoarece vorbim despre prădători perfizi.Șarpe în terariuEste mai bine să observați comportamentul secției prin sticlă, fără a deschide terariul. Dacă totuși te hotărăști asupra „îmbrățișării” reci a unui prieten, fii atent, pentru că sunt deseori cazuri când, strângându-și corpul lung și mare, îl sugrumează pe proprietar.

Uneori, în captivitate, reptilele devin deprimate. Acest lucru se manifestă prin dispoziție apatică, refuzul de a mânca și scăderea activității fizice. Deși astfel animalul dvs. de companie se poate pregăti pur și simplu pentru hibernare ascultându-i instinctele intestinale.

afla, cum și când șerpii își pierd pielea.

O stare similară într-un exotic poate fi observată în perioada viitoarei nule. Veți afla despre acest lucru văzând pielea plictisitoare pe șarpe, ridurile și pliurile care au apărut, precum și zone uscate cu solzi. În scurt timp, gospodăria ta târâtoare va apărea în fața ta într-un decor nou..Șarpele neagăUnii crescători de șerpi începători permit o gamă gratuită de reptile în apartament. Cu toate acestea, experții interzic categoric eliberarea lor, chiar și în ciuda naturii lor pașnice și a non-toxicității..

Faptul este că astfel de animale pot intra liber într-un decalaj greu accesibil, pot vizita vecinii sau pot fi răniți. În plus, schimbările de temperatură și umiditate nu îi vor afecta sănătatea în cel mai bun mod..

Important! Păstrarea șerpilor la domiciliu oferă fără îndoială achiziționarea unui antidot special și a echipamentelor de lucru sub formă de: pensă care limitează mobilitatea clemelor, cârlige de diferite dimensiuni, linguri și găleți pentru hrănire, scuturi din plexiglas. Când curățați un terariu, este mortal să luați un șarpe cu mâinile goale, deci trebuie să aveți grijă de protecție în prealabil..

Sfaturi și trucuri la cumpărare

Potrivit experților, atunci când alegeți un animal de companie exotic, ar trebui să luați în considerare cu siguranță:

 • trăsăturile caracterului și obiceiurilor sale;
 • dimensiunea medie a adulților unei anumite specii;
 • forta de strangere;
 • mobilitate;
 • gradul de toxicitate;
 • preferințele alimentare;
 • condițiile și cerințele habitatului în captivitate.
Şarpe

Conţinut

Numai temerarii adevărați pot decide asupra unui animal de companie sub forma unei reptile, deoarece conținutul acestor reprezentanți ai faunei înseamnă un pericol constant. Ce trebuie să știe iubitorii de reptile și cum să le ofere confort secției lor, vom lua în considerare în detaliu.

Invata despre trăsături structurale ale scheletului șerpilor.

Instalarea și amenajarea terariului

Înainte de a cumpăra un șarpe, crescătorul trebuie să obțină o incintă robustă, cu pereți puternici și siguri și o încuietoare de calitate. O structură de sticlă spațioasă sub formă de cub este ideală în aceste scopuri..Amenajarea terariuluiPentru ca viitorul său chiriaș să fie confortabil, urmați aceste reguli:

 1. Lungimea locuinței șarpelui ar trebui să fie de o dată și jumătate dimensiunea corpului reptilei. Condițiile înghesuite îi vor afecta grav viabilitatea, interferând cu formarea naturală a instinctelor de împerechere și vânătoare. La rândul său, o cameră excesiv de mare va necesita o investiție mare de la crescător..
 2. Este necesar să aveți grijă de calitatea etanșării fantelor de îmbinare și a orificiului de ventilație din terariu.
 3. Amenajarea internă a casei trebuie să fie cât mai aproape de habitatul natural al reptilei. Se recomandă să umpleți fundul recipientului cu o cantitate suficientă de substrat, astfel încât animalul de companie să aibă posibilitatea de a se îngropa în el. În aceste scopuri, nisipul, frunzele căzute, sfagnul sunt potrivite.
 4. Folosiți ca elemente decorative lemn de drift gros, crenguțe, pietre, plante artificiale și decorațiuni de tip peșteră..
 5. Printre accesoriile obligatorii ale terariului se numără covorașele termice standard, care vor ajuta la menținerea regimului optim de temperatură pentru păstrarea șerpilor în interiorul structurii (ziua - + 22-24 ° С, noaptea - + 25-27 ° С).
 6. Pentru a reduce activitatea fizică a reptilelor nocturne, experții recomandă furnizarea de lumină puternică constantă de la lămpile fluorescente.
 7. Crescătorul va trebui să monitorizeze în mod regulat umiditatea din locuința șarpelui. Indicatorul său optim nu trebuie să fie mai mic de 70%. În acest scop, se recomandă irigarea vegetației și a spațiului interior al structurii folosind un pistol de pulverizare..
 8. Inspectați habitatul animalului de companie în fiecare zi și îndepărtați imediat excrementele de șarpe din acesta, precum și rămășițele activității vitale. Evitați acumularea de materii fecale, mucus și piele vărsată. Când curățați terariul, asigurați-vă că așezați chiriașul într-un recipient curat și bine închis. După aceea, manipulați cu atenție toate articolele care se află în locuința șarpelui, inclusiv decorațiuni, un băutor și un alimentator..
 9. Înlocuiți substratul la fiecare 2-3 luni. Se toarnă într-un recipient spălat, după ce l-ați cernut. Pentru a preveni boala șarpelui, unii crescători recomandă să-l clătiți cu apă clocotită și să-l uscați cu câteva zile înainte de a înlocui umplutura. De asemenea, puteți efectua recoacere pe foc.

Citește și, cum să distingem un șarpe veninos de unul neveninos.

Ce să hrănești

Fiecare tip de șarpe are preferințe gastronomice diferite. Această nuanță trebuie luată în considerare la alegerea animalului de companie. Într-adevăr, în captivitate, este imposibil să înlocuiască broaștele și reptilele care îi sunt familiare cu orice conserve și produse semifabricate. În majoritatea cazurilor, produsele exotice la domiciliu preferă:

 • păsări;
 • rozătoare;
 • gandaci de bucatarie;
 • insecte mari;
 • greieri;
 • peşte;
 • broaște;
 • râme;
 • mamifere mici.

Această hrană ar trebui să fie hrănită animalului de companie într-o formă vie, astfel încât instinctele de vânătoare ale prădătorului domestic să nu se estompeze. Dă-i mâncare în același timp cu măsură și nu supraalimenta. Rețineți că, în perioada de năpârlire, sunt posibile modificări ale dietei nutriționale a secției..Ce să hrănească șarpeleEste inacceptabil să hrănești șarpe cu alimente învechite. În astfel de cazuri, probabilitatea de boală și o tulburare de alimentație este mare. Acest lucru este demonstrat de eructarea șarpelui dintr-o cină nedigerată. Amintiți-vă că microbii patogeni pot fi găsiți în preparatele congelate, deci cumpărați ingrediente pentru meniul pentru reptile numai în locuri dovedite și monitorizați cu atenție calitatea acestora.

Suplimentele sub formă de complexe vitamin-minerale vor fi foarte utile pentru șerpii forțați..

Știați? Șerpii au structuri corporale unice. În ciuda activității și flexibilității crescute, unele specii au 300 de perechi de coaste. În plus, în toate aceste reptile, inima poate aluneca liber în spațiul intern, iar partea stângă a plămânilor este întotdeauna mult mai mare decât dreapta.

Îngrijire

Păstrarea unei reptile domestice include:

 1. Schimbarea zilnică a apei potabile și clătirea bolului de băut (toți șerpii au o cerere mare de apă, așa că păstrați recipientele corespunzătoare pline).
 2. Curățarea resturilor de alimente după fiecare hrănire.
 3. Curățarea periodică a piscinei din interiorul structurii (dacă există).
 4. Schimbarea substratului, care trebuie făcută la fiecare 2-3 luni.
 5. Dezinfectarea lunară a spațiului interior al terariului, inclusiv toate echipamentele și decorațiunile sale.
Întreținerea șarpelui

Reproducere

În condiții naturale, sezonul de împerechere la reptile începe după hibernare, când femelele secretă activ feromoni. Aceste substanțe sunt extrem de atractive pentru bărbați. După împerechere, în funcție de specie, șarpele depune ouă sau poartă pui în pântece.

Important! Luați în considerare faptul că șerpii devin extrem de agresivi față de oameni în timpul împerecherii și depunerii ouălor..

Procesul de reproducere constă în mai multe etape:

 1. Pregătirea - începe cu o schimbare a dietei nutritive. În meniul pentru reptile, merită să introduceți rozătoare nou-născute, care vor oferi corpului șarpelui substanțele proteice necesare, importante atât pentru bărbați, cât și pentru femele..Pregătirea pentru reproducere
 2. Împerecherea - femela este întotdeauna așezată lângă mascul și regimul de temperatură în locuința lor este crescut brusc la + 32 ° С. Vă rugăm să rețineți că interesul pentru sexul opus pentru reptile va apărea abia după o săptămână. Antipatia este posibilă între cuplul format. În astfel de cazuri, femela este îndepărtată pentru o vreme și apoi returnată din nou. După împerechere, masculul este scos din terariu, astfel încât să nu mănânce mâncarea femelei fertilizate.Împerecherea
 3. Depunerea ouălor - în funcție de specie, durează de la 48 la 70 de zile. În această perioadă, acuzațiile devin foarte agresive, deci este mai bine să nu le atingeți. Experții sfătuiesc chiar să limiteze hrănirea. Numărul ouălor depuse poate varia de la 1 la 12 bucăți. De obicei crescătorii le mută într-un incubator..Depunerea ouălor
 4. Incubația și eclozarea descendenților - Perioada de incubație durează aproximativ 2 luni, după care apar șerpi mici. O săptămână mai târziu, sunt deja pregătiți pentru o viață independentă..Clocirea descendenților

Posibile boli

Cele mai mici greșeli în păstrarea șerpilor domestici pot duce la boli grave și la moarte pentru ei.. Printre patologiile comune ale animalelor de companie exotice, medicii veterinari disting:

 1. Endoparazitoza - se manifestă printr-un refuz complet de hrană, accese frecvente de vărsături, precum și impurități mucoase și sanguine în fecalele unui individ bolnav, o stare letargică. Cursul de tratament constă într-un aport de 5 zile de "Metranidazol", a cărui doză este calculată în proporție de 60 mg pe kilogram de greutate vie. În astfel de cazuri, sunt prescrise și „Tetraciclină” (50 mg / 1 kg) și un complex vitaminic.
 2. Coccidioza - principalul simptom este scaunul sângeros al reptilei. Boala este tratată cu administrare orală de "Sulfadimetoxină" la o rată de 90 mg / 1 kg. Re-administrarea medicamentului este indicată după 5 zile, dar doza se reduce la jumătate..
 3. Helmintiaza pulmonară - însoțită de simptome similare pneumoniei, se caracterizează printr-o secreție crescută a formațiunilor mucoase. Măsurile terapeutice în acest caz implică administrarea subcutanată de "Levamisol", a cărei doză este calculată în raport de 50 mg / 1 kg.
 4. Atacuri de căpușe - de obicei paraziții se așează pe capul unei reptile. Puteți scăpa de ele cu ajutorul uleiului de măsline, care este suficient pentru a lubrifia pielea secției. Și cu invazii severe, vor fi necesare benzi diclorvos, care sunt suspendate în zona superioară a terariului timp de 2 săptămâni. Dacă vorbim despre căpușe ixodide, alcoolul sau „Ivermectina” (0,2 mg / 1 kg) vor veni în ajutor.
 5. Dermatomicoza - se manifestă prin apariția veziculelor apoase pe solzii animalului de companie din zona burții. Mântuirea de boală este unguentul "Clotrimazol", care trebuie aplicat de două ori pe zi pe zonele afectate ale corpului.
 6. Arsuri - apar în caz de întreținere necorespunzătoare, atunci când regulile de utilizare a dispozitivelor de încălzire în terariu sunt încălcate. Se recomandă aplicarea unguentelor Betaisodona-Salbe sau Granugenol pentru îndepărtarea zonelor arse..
 7. Eșecuri în procesul de mutare - indicați condiții incorecte de temperatură și umiditate. Tratamentul constă în scăldarea prelungită a reptilei într-o baie caldă, precum și în soluția de Kamillosan. În acest caz, trebuie să ajutați secția să scape de pielea veche, dar utilizarea pensetelor este interzisă.
 8. Dermatită - reprezintă modificări locale la nivelul pielii provocate de infecții fungice sau bacteriene. Pentru a le elimina, sunt prezentate unguente Betaisodona, Braunovidon, Clotrimazol, precum și utilizarea retinolului.

Știați? Cobrele în timpul vânătorii pot pulveriza otravă la o distanță de 3 m.

Precauții

Ținând cont de faptul că animalele de companie exotice sunt foarte imprevizibile, luând decizia asupra unui astfel de „prieten”, ar trebui să fii mereu în alertă.ŞarpeCrescătorii de șerpi cu experiență împărtășesc recomandări, a căror implementare strictă va preveni atacurile reptilelor domestice:

 1. Aveți grijă deosebită în timpul năpârlirii, al sezonului de împerechere și al ouării șerpilor. Cel mai bine este să evitați contactul cu un prădător în aceste perioade..
 2. Dacă doriți să luați secția în brațe, faceți-o foarte atent și calm. Reptila nu ar trebui să-ți simtă frica. În acest caz, cu o mână, apucați-l din lateral pentru treimea superioară a corpului, iar cu cealaltă - pentru cea inferioară. Amintiți-vă că trebuie să susțineți exoticul lângă lateral, nu în spate..
 3. Întoarce-ți animalul în cușcă la primul semn de anxietate. Timpul petrecut pe mâini va crește pe măsură ce se obișnuiește.
 4. Speciile otrăvitoare de reptile trebuie păstrate nu numai într-un terariu fiabil și bine închis, ci într-o cameră separată izolată, fără trape de ventilație și alte deschideri.
 5. Toate echipamentele destinate muncii în terariu, precum și serul din venin de șarpe trebuie să fie în imediata vecinătate a unei gospodării periculoase..
 6. Este strict interzis să luați astfel de animale de companie cu mâinile goale, precum și să deschideți terariul în stare de ebrietate.
 7. Copiii și persoanele fără experiență nu ar trebui să fie implicați în lucrul cu șerpi..

Știați? Șerpii cresc foarte repede. Pe parcursul unui an, lungimea corpului lor poate crește până la 1 m.

După cum puteți vedea, îngrijirea reptilelor necesită anumite cunoștințe, abilități și abilitatea de a le manipula. Orice acțiune greșită în întreținerea unor astfel de specii exotice poate costa viața fie a secției, fie a proprietarului său. Prin urmare, înainte de a aduce un șarpe în casă, trebuie să cântăriți cu atenție argumentele pro și contra..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce șerpi pot fi păstrați acasă: comportament, îngrijire și hrănire, măsuri de precauție