Când atacă căpușele?

De obicei cuvântul „căpușă” este asociat cu pericolul. La urma urmei, acești paraziți poartă encefalită și alte boli. Cu toate acestea, activitatea se încadrează în anumite luni. Știind unde și când să întâlnești o căpușă, vei fi mai ușor să te protejezi..

Căpușe: informații generale

Este o greșeală să consideri căpușele ca insecte. Din punct de vedere biologic, sunt mai aproape de păianjeni. Cu o mărire puternică, acest lucru este vizibil: opt picioare și o formă caracteristică a corpului rotunjit. Dimensiunea variază de la 0,1 la 5 mm.

Taiga

Căpușele atacă de obicei în timpul sezonului cald.

Acarienii de grajd distrug făina și cerealele, acarienii păianjen - dăunători ai plantelor, acarienii subcutanati - contribuie la apariția acneei la oameni, acarienii urechii - provoacă mâncărime în urechile oamenilor și animalelor.

Apropo de nutriție, acestea sunt împărțite în două tipuri:

  • Saprofagele se hrănesc cu materie organică. Printre acestea există unele utile care ajută la formarea terenului fertil - humus. Cu toate acestea, majoritatea este dăunătoare agriculturii și sănătății umane..
  • Prădătorii se hrănesc cu sânge animal și uman, precum și cu sucuri de plante. Acest grup, și mai precis pentru căpușele care suge sânge, include vectori de encefalită, boala Lyme și alte boli periculoase - căpușe europene și taiga. Ele sunt, de asemenea, numite encefalite, deși de fapt sunt deja persoane infectate..

Ciclu de viață

Să luăm în considerare paraziții menționați în detaliu.

Tigaie tigaie

Un reprezentant al grupului Ixodid, cel mai mare și mai dezvoltat din detașament. Se hrănește numai cu sânge.

Ciclul de viață constă din patru etape:

  1. Ou. Dimensiuni microscopice - 0,0005 mm. Se dezvoltă într-un grup, deoarece femela depune în medie 2-3 mii de ouă la un moment dat. Este singura formă de acarian neparazit și imobil. De obicei, femela depune ouă „înainte de iarnă”, adică larvele eclozează odată cu sosirea primăverii și a căldurii.
  2. Larvă. După eclozare, larvele maro deschis se strecoară la câteva zeci de centimetri de locul de apariție. Lungimea lor este de 0,8-0,9 mm. Larvele apar atunci când temperatura medie zilnică crește peste îngheț. Nu le place frigul și se ascund noaptea. Cu toate acestea, odată cu apariția unui moment cald al zilei, ei reînvie în căutarea prăzii. Parazitează toate animalele, chiar și păsările. Se hrănesc timp de 2-5 zile, după care părăsesc proprietarul și se ascund în așteptarea năpârlirii.

  3. Nimfă. În acest stadiu, căpușa în aspect și comportament seamănă deja cu un adult, doar dimensiunea este mai mică - 1,3-1,7 mm. Nimfele căpușei taiga sunt cele mai active în mai și începutul lunii iulie. Faza se încheie după următoarea masă.

  4. Acarian matur sexual. Femelele sunt mai mari decât masculul și ajung la 3-4 mm, masculul - 2-3 mm. Din locul năpârlirii, se strecoară în căutarea hranei. Bărbații nu se hrănesc, dar pentru o perioadă scurtă de timp se pot agăța de un animal sau de o persoană. Femelele, după ce au supt, petrec 6 până la 10 zile pe corpul gazdei. După saturație, dimensiunea crește de până la 8 ori. După ce se hrănesc cu sânge, căpușele se întorc în habitatul lor obișnuit. De fapt, sunt paraziți doar 2-7% din durata de viață. Femela, după ce a băut sânge, depune ouă într-un loc retras, după care moare. Căpușele adulte sunt active pe tot parcursul perioadei calde a anului, începând cu o creștere a temperaturii medii zilnice la niveluri peste zero și terminând cu debutul vremii reci.
Bifați ciclul de viață

Acarienii din stadiul de larvă și nimfă sunt similari cu adulții, dar mai mici decât ei

Ciclul de viață al căpușelor taiga este de obicei de la 2 la 7 ani și depinde de habitat. În regiunile cu o schimbare vizibilă de anotimp, acestea pot ierni. Acest lucru se aplică tuturor etapelor de dezvoltare, cu excepția ouălor..

Femelele bine hrănite, spre deosebire de cele flămânde, nu supraviețuiesc iernii..

Căpușă de pădure europeană

Ciclul de viață al căpușei forestiere europene este în general același cu cel al căpușei taiga. Diferențele sunt nesemnificative și se referă doar la durata etapelor și la dimensiunea indivizilor. Dimensiunea acestui acarian este de 1,5–6 mm.

Căpușă de pădure europeană

Particularitatea căpușei pădurii europene este că nimfele sale sunt active toamna, deoarece adulții au timp să depună ouă vara

Nimfele care au avut timp să se vărsă înainte de apariția vremii reci devin adulți.

Atât tinerii adulți care nu au avut timp să depună ouă, cât și nimfele pot hiberna..

Zona de distribuție a căpușelor

Căpușele nu se găsesc peste tot. De exemplu, nu ar trebui să vă fie frică de un atac în nordul înalt.

Taiga

Riscul de atac de căpușe este deosebit de mare acolo unde există copaci

În ceea ce privește căpușa taiga, această specie trăiește mai ales în taiga, preferând pădurile de conifere și mixte. În consecință, este distribuit în Ural, Siberia și Orientul Îndepărtat. În pădurile de taiga montane la un nivel de până la 3 mii de metri înălțime, există și riscul întâlnirii. În zona europeană, intervalul de căpușe este limitat la statele baltice, Belarus și partea centrală a Rusiei. În aceste zone, este rar și de obicei pe dealuri..

Tigaie tigaie

Paraziții își detectează prada potențială de la o distanță de câteva zeci de metri, datorită unui organ special care prinde căldură radiată, respirație și, eventual, chiar și unele mirosuri

Capusa de padure europeana traieste in Europa, inclusiv in partea europeana a Rusiei. Îl puteți găsi și în Crimeea, Caucaz și Asia de Vest, precum și în nord-vestul Africii..

Bifați activitatea după regiune

Ca urmare a observațiilor Rospotrebnadzor, au fost identificate teritoriile cu cea mai mare activitate de căpușe.

Bifați activitatea în funcție de regiune

Harta vă va ajuta să înțelegeți în ce regiuni trebuie să fiți atent

Cele mai masive atacuri ale ixodidelor, de regulă, au loc în nord-vestul Federației Ruse - în regiunile Novgorod, Pskov, Leningrad, Vologda și Kaliningrad. Siberia este, de asemenea, foarte activă, în special regiunile Tomsk și Kemerovo, precum și Republica Altai. Printre altele, merită remarcat Urali, regiunea Kirov și teritoriul Perm, Udmurtia, teritoriul Primorsky.

Activitatea zilnică și sezonieră a căpușelor

Activitatea depinde de tipul de parazit și de regiunea specifică. Cel mai mare din partea europeană a Rusiei se înregistrează în vară. Căpușe ca vremea caldă, dar nu prea caldă, cu umiditate ridicată și o temperatură cuprinsă între +7 și + 22 ° С.

Sezonul începe când nu mai există înghețuri nocturne și zăpada s-a topit. Dacă primăvara este caldă, atunci căpușele se pot trezi din timp și pot începe să vâneze în martie-aprilie. În 2017, de exemplu, din cauza încălzirii timpurii din martie, au fost înregistrate peste o sută și jumătate de persoane mușcate de căpușe..

În lunile mai calde, riscul de atac este mare, deci ar trebui să vă îmbrăcați cu atenție și să efectuați examinări periodice ale dvs. și ale copiilor pentru mușcături. Este mai ușor pentru căpușe să muște prin pielea subțire, prin urmare, cel mai adesea mușcătura poate fi găsită în îndoirile genunchilor și coatelor, în zona inghinală și axilară, pe piept, gât sau cap.

Căpușă mușcătoare

Căpușele care s-au scufundat în piele și sunt saturate cu sânge cresc de mai multe ori

Dimineața, la ora 8-11, iar seara, la ora 17-22, ar trebui să fii deosebit de atent - căpușele sunt activate în acest moment. Când este cald, peste 22 ° C, vreme uscată, activitatea lor scade. Acest lucru nu se aplică în zilele înnorate, umede, ploioase, deoarece nu fac distincție între zi și noapte..

Activitatea vitală a paraziților este afectată în principal de temperatură și umiditate..

Tabel: activitatea căpușelor în partea europeană a Rusiei

Tipul de bifă / sezonArcVarăToamnăIarnă
Pădurea europeanăMare (mai)Înalt
(Iunie august)
Înalt
(Septembrie)
Scăzut
TaigaMare (aprilie - mai)Înalt
(Iunie august)
ScăzutScăzut

Activitate de căpușă Taiga

Activitatea începe cu topirea zăpezii. Vârful este observat de la sfârșitul lunii mai și se termină în iulie - august. În Orientul Îndepărtat, aceste căpușe sunt active în septembrie.

Deoarece noua generație de căpușe adulte de taiga nu se hrănește și îi este foame de iarnă, nu există un al doilea val de activitate..

Pădurea europeană

Căpușele masculine foarte rar mușcă oameni și animale

Activitatea căpușei forestiere europene

În sudul zonei, de exemplu, în Azerbaidjan, activitatea principală a căpușei are loc iarna, cu un vârf în decembrie. În partea europeană a Rusiei, există toate anotimpurile calde, cu două vârfuri: la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie și în august - septembrie. În regiunile nordice, căpușele sunt cele mai active în iulie.

Al doilea val din regiunile europene se datorează faptului că o nouă generație de paraziți are timp să apară și să devină activă în timpul verii. În nord, din cauza debutului timpuriu al vremii reci, căpușele tinere iernează înainte de a începe să se hrănească..

Video: bifă taiga

Cei care nu locuiesc în nordul îndepărtat, în timpul sezonului cald, trebuie să-și amintească despre pericolul mușcăturilor de căpușe și să ia măsuri de precauție.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când atacă căpușele?